Προς το περιεχόμενο

Πως κάνουμε σωστότερη χρήση μπαταρίας Λαπτοπ

KalamarGiannis

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Δηλαδή, έχοντας κατά νου ότι οι μπαταρία χάνει διάρκεια ζωής συνέχεια και την χαλάει η ζέστη, οι φορτίσεις σε κάποιο ποσοστό κτλ. , πως μπορεί να διατηρηθεί καλύτερα;

-με το να την βγάζει κανείς απο το λαπ

-με φορτίσεις-αποφορτίσεις από άδεια σε full γεμάτη

-με μερικές φορτίσεις κάποιας ώρας ή σε κάποιο ποσοστό όπως 80%

-με άλλους τρόπους;

και ο αστικός μύθος της πρώτης φόρτισης , τι ισχύει ; αλλάζουν τα δεδομένα ανά εταιρία;

ποιός έχει προτάσεις για ιδανική χρήση;B)

Δημοσ.

Δηλαδή, έχοντας κατά νου ότι οι μπαταρία χάνει διάρκεια ζωής συνέχεια και την χαλάει η ζέστη, οι φορτίσεις σε κάποιο ποσοστό κτλ. , πως μπορεί να διατηρηθεί καλύτερα;

-με άλλους τρόπους;

και ο αστικός μύθος της πρώτης φόρτισης , τι ισχύει ; αλλάζουν τα δεδομένα ανά εταιρία;

Δημοσ.

Αυτό είναι λάθος γιατί μια μπαταρία που δεν φορτίζει και αποφορτίζετε τακτικά καταστρέφονται τα στοιχεία της μπαταριάς

αυτο μας δινει μια διαρκεια ζωης στην μπαταρια μας

-με άλλους τρόπους;

δεν νομιζω οτι θα δουμε διαφορα

απλα οταν το βαζουμε το notebook την πρωτη φορα να μην διακοψουμε την πρωτη φορτιση

να την αφησουμε να ολοκληρωθει

Για αυτο και οι μπαταριες εχουν μικροτερη εγγυηση περιπου 6 μηνες αναλογα με την μαρκα.

Δημοσ.

Αυτό είναι λάθος γιατί μια μπαταρία που δεν φορτίζει και αποφορτίζετε τακτικά καταστρέφονται τα στοιχεία της μπαταριάς

αυτο μας δινει μια διαρκεια ζωης στην μπαταρια μας

-με άλλους τρόπους;

δεν νομιζω οτι θα δουμε διαφορα

απλα οταν το βαζουμε το notebook την πρωτη φορα να μην διακοψουμε την πρωτη φορτιση

να την αφησουμε να ολοκληρωθει

Για αυτο και οι μπαταριες εχουν μικροτερη εγγυηση περιπου 6 μηνες αναλογα με την μαρκα.

Δημοσ.

thanx για τις απαντήσεις.

έχω ακουστά ότι ο χειρότερος εχθρός της μπαταρίας είναι η ζέστη και αν την αφήνεις πάνω συνέχεια οι θερμοκρασίες του ανοικτού laptop την ξεσκίζουνε.

άρα λογικά πρέπει να την βγάζεις ...

αλλά να την φοράς και να το λειτουργείς με μπαταρία που και που να μη μένει ανενεργή καιρό. Σωστά;

Δημοσ.

Αυτο ηθελα να ρωτησω και εγω. Επειδη το acer laptop το εχω σε σταθερο σημειο στο σπιτι συνεχεια το εχω στο ρευμα ΧΩΡΙΣ την μπαταρια πανω του.

Ετισ δεν ειανι το σωστο? Χαλαει η μπαταρια αν ο φορητος ειναι στο ρευμα εκεινη την στιγμη?

Και αν δεν πρεπει αν τηνε χουμε μεσα στο φορητο πρεπει που και που να την βαζουμε να δουλεψει και με αυτην γιατι και η συνεχης αχρησια της μειωνει την διαρκεια ζωης της?

Δημοσ.

Το αφήνω και σβύνει εντελώς , μετά το φορτίζω ξανά και το έχω με ρεύμα και μπαταρία (

κάθε 15 μέρες το κάνω αυτό περίπου ) !! :X

Δημοσ.

Αυτο ηθελα να ρωτησω και εγω. Επειδη το acer laptop το εχω σε σταθερο σημειο στο σπιτι συνεχεια το εχω στο ρευμα ΧΩΡΙΣ την μπαταρια πανω του.

Ετισ δεν ειανι το σωστο? Χαλαει η μπαταρια αν ο φορητος ειναι στο ρευμα εκεινη την στιγμη?

Και αν δεν πρεπει αν τηνε χουμε μεσα στο φορητο πρεπει που και που να την βαζουμε να δουλεψει και με αυτην γιατι και η συνεχης αχρησια της μειωνει την διαρκεια ζωης της?

Δημοσ.

έχω αγοράσει φορτιστή για hp λαπτοπ ο οποίος έχει ένα κουμπάκι που όταν το πατάς δεν φορτίζει η μπαταρία αλλά μόνο το λάπτοπ

Δημοσ.

παιδια μολις πηρα laptop (το 1ο μου) και δεν ξερω και πολλα σχετικα με το πως θα πρεπει να φορτιζεται η μπαταρια...

επειδη κ γω κατα κυριο λογο θα το χω στο σπιτι ως σταθερο τι να κανω με τη μπαταρια?

μολις τον πηρα κ θα ηεθελα να μαθω τι πρεπει να κανω!

η 1η φορτιση ποσο πρεπει να διαρκεσει?

αυτη η φορτιση αφορα τη μπαταρια ετσι?

επισης οταν θα τον εχω συνδεδεμενο στο ρευμα θα πρεπει να εχω βγαλει τη μπαταρια και αν ναι που ειναι καλυτερα να τη φυλάξω?

Δημοσ.

ΑΝΤΙΓΡΑΦΩ ΑΛΛΟ ΠΟΣΤ:

Οι μπαταριες των φορητων ειναι τυπου Li-ion. Ισως υπαρχουν και εξαιρεσεις με Li-polymer που ειναι περιπου ιδιας τεχνολογιας, απλα οι li-po(lymer) ειναι πολυ πιο επικινδυνες (αν υπερφορτιστει ή γινει βραχυκυκλωμα θα παρει φωτια πολυ πιο ευκολα απο οτι μια li-ion).

Θα σου πω με βαση οσα ξερω ειδικα για τις Li-Po (που ισχυουν πανω-κατω και για τις li-ion) μιας και ασχολουμαι με τον μοντελισμο αλλά και με βαση αυτα που εχω δει για την μπαταρια Li-ion μιας Sony καμερας, του κινητου φυσικα, και του eee PC (που εδω και δυο χρονια λειτουργει καθημερινα για πολλες ωρες, με την μπαταρια να εχει διατηρηθει σαν καινουρια).

Oι μπαταριες των φορητων για να διαρκεσουν πιο πολυ πρεπει:

1) να μην αφηνεις να ξεφορτιστει τελειως. Οταν φτασει στο 10% πρεπει απαραιτητως να την φορτισεις. Καλυτερα αυτο να γινεται μολις πεσει στο 15%.

2) να μην υπερθερμαινεται ή να μην ανεβαζει θερμοκρασια (η ιδια η μπαταρια). Δηλαδη οχι παρατεταμενη χρηση στο 100% οταν λειτουργει με την μπαταρια.

3) μετα απο παρατεταμενη χρηση (ακομα και σε σερφαρισμα) να το κλεινεις για 10 λεπτα, να πεσει η θερμοκρασια της (που επηρεαζεται και απο την θερμοκρασια του φορητου) και μετα να την φορτιζεις.

4) μετα το φορτισμα να την αφηνεις 10 λεπτα σε ηρεμια και μετα να χρησιμοποιεις τον φορητο.

5) να την φορτιζεις πληρως. Η μπαταρια εχει συγκεκριμενη διαρκεια ζωης οσο αφορά τους κυκλους φορτιση/αποφορτιση.

Ακομα και μιση φορτιση ειναι ενας κυκλος.

Δεν χαλαει επειδη φορτιστηκε μερικως, χαλαει επειδη εφαγες εναν κυκλο ασκοπα, αφου συντομα θα χρειαστει νεα φορτιση (νεος κυκλος).

6) αν δεν την αφηνεις να ξεφορτιστει μεχρι το 10% αλλά την φορτιζεις οταν παει στην μεση, εκτος οτι σπαταλεις εναν κυκλο πρεπει καθε 10 κυκλους περιπου να την αφηνεις να ξεφορτισει στο 10% ή λιγο λιγοτερο, για να επανελθει η μπαταρια στο 100% της χωρητικοτητας. Αν δεν το τηρησεις τοτε θα μειωθει σταδιακα η μεγιστη χωρητικοτητα, και δεν θα μπορει να επανελθει ξανα.

7) Να μην της αφηνεις πολυ καιρο αφορτιστες. Για να τις αποθηκευσεις πολυ καιρο θα πρεπει να εχει φορτισμενες στο 30%. Καθε 6 μηνες θα τις βαζεις να αποφορτιστουν πρωτα στο 5% και μετα ξανα φορτιση μεχρι το 30% και μετα αποθηκευση ξανα. Μετα απο δυο χρονια δυο πληρεις κυκλους (με φορτιση στο 100%) αλλά σε πολυ ελαφρια χρηση αποφορτισης, φορτιση κατα 30% και ξανα αποθηκευση.

Οσο αφορά τους φορτιστες τοσο οι Li-ion αλλά ειδικα οι Li-po χρειαζονται ειδικο φορτιστη, και οχι μονο, πρεπει να ειναι για την συγκεκριμενη μπαταρια.

Ομως η φορτιση στους φορητους υπολογιστες γινεται μεσω του φορητου, οποτε υπαρχει ο καταλληλος φορτιστης χωρις να εχουμε φοβο επιλογης καποιου ακαταλληλου.

Καποιες μπαταριες εχουν ενσωματωμενο κυκλωμα προστασιας υπερφορτισης αλλά και αποφορτισης αλλά και το κυκλωμα ελεγχου φορτισης και δεν εχει ο φορητος. Εκει χρειαζεται προσοχη μιας και αν βαλουμε εμποριου χωρις προστασια τοτε ειναι πιθανο να παρει φωτια. Αν και οι εμποριου φροντιζουν να ειναι καταλληλες. Θα μου πεις εδω πηραν φωτια επωνυμες και επωνυμες... (Sony, Apple, κτλ), εδω υπηρξαν ανακλησεις για μπαταριες και μπαταριες...

Οταν αλλαζουμε χωρητικοτητα μπαταριας και βαζουμε μια πιο μεγαλη (ειδικα με πιο πολλα στοιχεια) aftermarket τοτε καλο ειναι να εχουμε δει αν ο κατασκευαστης δινει πιο μεγαλη γι`αυτον τον φορητο.

ΥΓ. πολλες μπαταριες φορητων αποτελουνται απο στοιχεια 18650 li-ion (ή μικροτερες), συνηθως με προστασια υπερ/υπο-φορτισης (protected).

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...