Προς το περιεχόμενο

Εθελοντισμός - Θεσσαλονίκη

zourlomandias21

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Γενικότερα για τον εθελοντισμό όμως, το βρίσκω πολύ όμορφο κάποιος να θέλει να κάνει κάτι χωρίς να αποσκοπεί στο χρήμα, ας το εκμεταλλεύεται όποιος θέλει αυτό, όταν μιλάμε για διασώσεις, αναδασώσεις ή ό,τι άλλο τέλος πάντων. Η επιβράβευση συνήθως σε αυτό είναι ένα πιάτο φαϊ και στέγαση, οι φορείς που εκμεταλλεύονται καταστάσεις θα υπάρχουν πάντα, εκείνος όμως που δηλώνει πως θέλει να συμμετέχει γνωρίζοντας την κατάσταση, απλά και μόνο γιατί θέλει να βοηθήσει υπηρετώντας απλά μια ουτοπική ιδέα γιατί να μην είναι άξιος θαυμασμού; Αυτό θα μπορούσε επίσης να έχει και πολιτικές προεκτάσεις, απλά σαν παραλληλισμό όχι κάτι πιο συγκεκριμένο, φυσικά δε θα αναφερθώ σε αυτές, απλά το λέω για να πιάσουμε όλοι το νόημα.

Aυτό!

Για μένα εθελοντισμός πέρα από όλα όσα αναφέρθηκαν, είναι να μπορείς σχετικά εύκολα και σε σύντομο χρονικό διάστημα να έρχεσαι σε επαφή με επαγγέλματα, καταστάσεις και εμπειρίες που δεν είναι προσιτές στον σύγχρονο άνθρωπο.

Πέρα από την ηθική ικανοποίηση που μπορεί να σου προσφέρει η συμμετοχή σε μια αναδάσωση, μπορεί να σε φέρει σε επαφή με άτομα που έχουν κοινά ενδιαφέροντα, να έρθεις πιο κοντά στη φύση, να μάθεις 10 πράγματα παραπάνω για το δάσος, τα δέντρα και τη φύση γενικότερα.

Στην Ιταλία, στο Κομο συγκεκριμένα ζητάνε κάθε χρόνο εθελοντές σε φάρμες.. Η εργασία μπορεί να είναι 6 - 8 ώρες τη μέρα και στη συνέχεια έχεις ελευθερο χρόνο να γνωρίσεις την περιοχή. Τη θεωρώ πολύ ωραία εμπειρία και σκέφτομαι να παω. Αυτοί κερδίζουν έναν εργάτη και εγώ διαμονή στο Κομο..

• Απαντ. 36
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Η εκμετάλλευση δεν είναι ουτοπική ιδέα. Από εκεί και πέρα, θέλω να ελπίζω ότι ζούμε σε οργανωμένο κράτος, όπου η προστασία του περιβάλλοντος, το σύστημα υγείας, γενικότερα η εξασφάλιση καλών συνθηκών διαβίωσης είναι καθήκον του και απαίτηση των πολιτών. Μην ξεχνάμε πως όλα αυτά, είναι προπληρωμένα μέσω των φόρων.

Το να δουλεύει κάποιος ως γεωργός, χειρωνακτικά δηλαδή, 6-8 ώρες την ημέρα, δωρεάν για ένα κρεβάτι στο κόμο ή να τρέχεις ωσάν την αδερφή για κάποιο πουλμουρ φεστιβάλ με την υπόσχεση στον αέρα πως θα κάνεις επαγγελματικές "γνωριμίες", μου κάνουν για εκμετάλλευση. Δηλαδή, πόσοι κάναν καριέρα ξεκινώντας από εθελοντές; ...ελπίζω βέβαια να μη μιλάτε με υπονοούμενα...

Φανερά και για το μεταπτυχιακό το πέρναγα έτσι τόσην ώρα, απλά το επανέφερε ο λευτέρης στη συζήτηση και αναρωτιόμουν αν όντως παίζει κάτι

Δημοσ.

δεν έπιασα το περιπαιχτικόν του λόγου της Γκαρνέλε, σόρρυ...

όσο για τα περί εκμετάλλευσης: σαφώς και είναι. Αλλά μήπως δεν είναι εκμετάλλευση όταν μετά το οχτάωρο αντί για ένα κρεβάτι πάρεις μεροκάματο και ένσημο;

Δημοσ.

Θα μοιραστείς το κέρδος από την εργασία* σου χωρίς κάποιος τρίτος να επωφεληθεί τον κόπο σου (απαντώ σε αυτό με το ένσημο).

edit: Όσο το σκέφτομαι τόσο τσιτώνω, πχ η υπόσχεση με τις γνωριμίες για καριέρα, είναι σαν την υπόσχεση που είχε πάρει η Στεφανία στον κατήφορο, ευτυχώς που δεν έχουν όλοι άρρωστες μανούλες.

* εδώ να σημειωθεί ότι συμφωνώ με την σκλεναρικοβα, που δήλωνε πως για να σηκωθεί μία ημέρα από το κρεβάτι, θέλει τουλάχιστον κάποιο συγκεκριμένο ποσό.

μόνο όταν υπάρχουν σπόιλερ απαντάει ο λευτέρης, προσέχτε το

Δημοσ.

Το να αναφέρεται σε ένα βιογραφικό που στέλνει κάποιος μαζί με την αίτηση για μεταπτυχιακό ότι έχει εργαστεί στον εκάστοτε κλάδο ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ και όχι επειδή έβγαζε φράγκα (μόνο) μετράει θετικά, πραγματικά δεν καταλαβαίνω πού βρίσκεις το παράξενο. Είναι απόδειξη ενδιαφέροντος και επιπλέον υποδηλώνει ήδη κάποια εμπειρία. Προφανώς δεν έχει επιπλέον μόρια, δε μίλησα άλλωστε ποτέ για μόρια, τι μόρια, τα μόνα μόρια είναι αυτά που παίρνεις ενώ τρέχεις κάνοντας χαμαλοδουλειές εθελοντικά.

Επιπλέον τι οργανωμένο κράτος ρε ινσόμνιακ, δουλευόμαστε και μεταξύ μας τώρα;

Δημοσ.

Η εργασιακή εμπειρία στον τομέα του μεταπτυχιακού, είναι σημαντικότερη από την εθελοντική προσφορά, άρα που καταλήγουμε;;; Εργασία > Εθελοντισμός.

Όσο για το κράτος πρόνοιας, είναι ξεφτίλα για όλους μας να ηρωποιούνται άνθρωποι που εκμεταλλεύτηκαν τους συνανθρώπους τους για να κάνουν χρήμα και μετά να φοροαπαλάσσονται ως σωτήρες καρκινοπαθών, πυρόπληκτων κτλ. Για εμένα και ελπίζω και για πολλούς ακόμα, αυτή η ιδιοτελής "προσφορά" πρέπει να εκλείψει και όντως το (όποιο) κράτος* να προσφέρει αυτά που οφείλει.

Όσο για τον εθελοντή, καταλαβαίνω πως βλέπει τον εθελοντισμό ως προσφορά στην κενωνία, αλλά προσωπικά**, θεωρώ πως θα ήταν καλύτερο να ξέρει ότι μπορεί να εμπιστευτεί τη σταθερή δομή του κράτους, παρά κάποια απόφαση κάποιου λεφτά, πολλές φορές αμφιλεγόμενη και αμφισβητούμενη ως προς τα κίνητρα λήψης της. Αυτό που μ' ενοχλεί ακόμα περισσότερο είναι κάτι μονόπαντες, μονόφθαλμες, λωβοτομημένες οργανώσεις του στυλ φαΐ για τους φτωχούς, πετρέλαιο για τα καβασάκι, όχι χαρτί από τον αμαζόνιο. Κι η ερώτηση παγίδα, ας μου απαντήσουν όσοι ξέρουν, πόσο είναι σήμερα η συνδρομή στην greenpeace και ποιος ελέγχει τα οικονομικά της; (το 1993 ήταν περίπου 20$).

Να ξεκαθαρίσω πως δεν ομαδοποιώ όλες τις ΜΚΟ, διότι υπάρχουν οργανισμοί και με εθελοντές που έχουν πολύ συγκεκριμένο καταστατικό, που σέβονται τα μέλη τους και τον κόπο τους, την κοινωνία μέσα στην οποία δρουν και γνωρίζουν πως κάνουν επικουρικό έργο, πχ. οι medecins sans frontiers.

* Για να είμαι δίκαιος με τη κρατική δομή, είναι απαίτηση μου από την παγκόσμια κοινωνία, από τον εαυτό μου και το συνάνθρωπο μου.

** Είναι περίεργο που τελευταία πρέπει να ξεκαθαρίζω πως είναι η άποψη μου και όχι κάποιου άλλου.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...