Προς το περιεχόμενο

Εθελοντισμός - Θεσσαλονίκη

zourlomandias21

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Επιπλέον, Κατερίνα, η εθελοντική εργασία είναι σχεδόν απαραίτητο προσόν αν σκοπεύεις να κάνεις αίτηση για μεταπτυχιακό σε κάποιες χώρες του εξωτερικού. Κερδίζεις αμέσως μπόνους.

Καλή πληροφορία δεν το ήξερα.

• Απαντ. 36
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Η αλήθεια είναι ότι έχω πειραματιστεί κατά καιρούς με εθελοντισμό και πραγματικά όπου μπαίνει κρατικός φορέας πρέπει να είναι κανείς εξωφρενικά πράος άνθρωπος για να μην τα πάρει στο κρανίο και τα παρατήσει. Δυο φορές έχω σηκωθεί και έχω φύγει στο 4ήμερο γιατί απλά ήταν όλοι τόσο ανοργάνωτοι και στ' αρχίδια τους που σκέψου κυκλοφορούσα με τα κλειδιά από διάφορους αρχαιολογικούς χώρους, έτσι απλά, ως εθελόντρια, και δεν ήξερα σε ποιον πρέπει να τα αφήσω.

Πλέον ακούω εθελοντισμό και τα βλέπω κόκκινα, οπότε αναφέρομαι σε αμισθί πρακτική σε αυτό που κάνω =ρ

Δημοσ.
βέβαια το nick σου ίσως να είναι η απάντηση στην απορία μου..

Χαχαχα! Παίζει κι αυτό :-)

Χωρίς πλάκα πάντως, ο λόγος που θέλω να ασχοληθώ με τον εθελοντισμό είναι γιατί νιώθω ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις μια κατάσταση που δε σ' αρέσει ή που σε στεναχωρεί. Κι εγώ λέω, όπως και πολλοί άλλοι υποθέτω, "αχ τι κρίμα, αυτό το μωράκι να 'χει καρκίνο" ή "δεν αντέχω άλλο να βλέπω καμένα δάση που γίνονται αργότερα -όλως τυχαίως- εργοστάσια" αλλά νιώθω αισχρά που δεν κάνω κάτι για να αντιστραφεί, ή έστω βελτιωθεί, η κατάσταση.

Plus, μπορεί ο εθελοντισμός να μη σου δίνει "υλική ανταμοιβή" (χρήματα) αλλά είμαι σχεδόν σίγουρη ότι σου προσφέρει "ηθική ανταμοιβή" (αίσθημα χρησιμότητας στην κοινωνία και γενικότερα ευγενή συναισθήματα).

Το θέμα είναι από πού θα ξεκινήσω...

Garnele, είσαι από Θεσσαλονίκη? Μπορείς να μου προτείνεις κάτι άλλο πέρα από την ΟΔΙΚ? (αν και μάλλον από 'κει θα ξεκινήσω)

Δημοσ.

Ναι, Θεσσαλονίκη είμαι.

Να σου πω την αλήθεια, ψάχνεις κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που έκανα εγώ, οπότε δεν είμαι σίγουρη για το αν μπορώ να σε βοηθήσω. Αν σε ενδιαφέρουν γκαλερί, εκθέσεις, μουσεία κτλ ευχαρίστως, αλλά για αναδασώσεις, καρκίνους και τέτοια δεν έχω ιδέα.

Η νέα γενιά έχει νομίζω ανάλογες δράσεις, ρίξε μια ματιά.

Δημοσ.

γιατί να προσλάβουν; Βάζουν εθελοντές να δουλεύουν τζάμπα και μετά τους δίνουν μπόνους για τα μεταπτυχιακά τους.

Δημοσ.

Κάπως έτσι. Γιατί να προσλάβουν λοιπόν; Χαρακτηριστικά, αρκετές εκθέσεις πριν περίπου ένα μήνα στη Θεσσαλονίκη (φαντάζομαι το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες πόλεις) έμεναν κλειστές κάποιες ώρες την ημέρα, γιατί οι ημιαπασχολούμενοι συμβασιούχοι δεν ήταν αρκετοί ώστε να ανοίγουν όλες παράλληλα. Τώρα ξεκίνησαν οι πρακτικές των φοιτητών και όλα δουλεύουν ρολόι.

Στην Μπιενάλε πριν δυο χρόνια οι εθελοντές είχαν φτάσει στο σημείο να κάνουν τη δουλειά του βασικού επόπτη (ο οποίος και πληρωνόταν κανονικά) διότι πολύ απλά δεν είχαν προσλάβει καν επόπτες για οικονομία.

Στις γκαλερί, στις εκθέσεις και στα μουσεία αναλαμβάνεις από τη φύλαξη του χώρου, το "όλα να είναι στη θέση τους και όπως πρέπει να είναι", πιθανότατα και ξεναγήσεις. Εξαρτάται.

Δημοσ.

Ε ινσόμνιακ ο καθένας θα έχει τους λόγους του. Ενδιαφέρεσαι να μάθεις γιατί το κάνω εγώ προσωπικά για παράδειγμα ή θέτεις μια γενικότερη ερώτηση σε φιλοσοφικά κλιμάκια;

Στην εργασία πάντως (εθελοντική ή μή) κατά κανόνα προσφέρεις κάτι που θέλουν οι άλλοι και παίρνεις κάτι που θέλεις εσύ, είτε αυτό ονομάζεται εμπειρία, είτε νιώθεις καλύτερα στη συνείδησή σου βοηθώντας γριές και καρκινοπαθείς και δέντρα, είτε απλά μια βεβαίωση εθελοντικής εργασίας ώστε να μπεις σε κάποιο μεταπτυχιακό. Στην (αμισθί) εθελοντική η διαφορά από την άλλη είναι ότι η πλειοψηφία όντως ενδιαφέρεται για το αντικείμενο που επιλέγει σαν τομέα.

Δημοσ.

Πριν 2-3 μήνες ήμουν στην ίδια αναζήτηση εθελοντικού οργανισμού, ώσπου τελικά κατέληξα στο Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού http://www.samarites.gr . Στην Θεσσαλονίκη βρίσκονται στο λιμάνι κοντά στο kitchen bar. Μετά την εγγραφή μου αλλά και την παρακολούθηση των πρώτων 3-4 μαθημάτων μου έμεινε η απίστευτη οργάνωσή τους. Αν θέλεις περαιτέρω λεπτομέρειες στείλε μου pm

Δημοσ.

Στην εργασία κάποιος ανταμείβεται με χρήμα, για τις υπόλοιπες απολαβές έχει τα χόμπι του. Σε κάθε περίπτωση, επειδή διαφωνώ με την ύπαρξη του εθελοντισμού, του στυλ "κάναμε τη δουλειά του υπεύθυνου" ή "καλή μας η μαριάννα έγινε πρέσβειρα ελπίδας του οηε", ουσιαστικά δηλαδή διαφωνώ με οτιδήποτε εκμεταλλεύεται τα συναισθήματα των ανθρώπων για να βγάλει κέρδος μη καταβάλλοντας το αντίτιμο ως προς τον κόπο των εργατών/εθελοντών/δούλων, καλύτερα να μη συμμετέχω στη συζήτηση.

Δημοσ.

από εμένα έχεις το ελεύθερο πάντως, δεν ξέρω αν συμφωνούν και οι άλλοι.

:P

και οι εθελοντές με κάτι αμείβονται. Όχι με χρήμα, αλλά πχ με μόρια για κάποιο μεταπτυχιακό. Και επειδή αν δούλευαν αλλού και έπαιρναν χρήμα, δεν θα μπορούσαν με το χρήμα να αγοράσουν τα μόρια, πάνε στον "εθελοντισμό". Σε άλλες φάσεις βέβαια κάποιοι δεν αμείβονται παρά μόνο "ηθικά", δηλαδή κάποιος εκμεταλλεύεται τα συναισθήματά τους, όπως το λες. Δεναι κακό, πάντα σ'αυτήν την κενωνία οι δυνατοί (στο σώμα, στο συναίσθημα, αλλού) εκμεταλλεύονταν τους αδυνάτους

Δημοσ.

Μόρια για μεταπτυχιακό; Σε ποιο μεταπτυχιακό κρίνουν με βάση το εθελοντικό σου "έργο"; Αυτό το τόσο αυστηρό ακαδημαϊκό κριτήριο.

Δε γράφω κυρίως, όχι για να μην προσβάλω κανέναν, αλλά επειδή το τόπικ έχει συγκεκριμένο θέμα και αυτά που λέω είναι άσχετα, σχεδόν.

Δημοσ.

Σ' αυτό κόλλησες εσύ έτσι; Ντάξει, το παραπάνω το είπα περιπαιχτικά προφανώς. Κανένα μεταπτυχιακό δεν αναγνωρίζει ΜΟΡΙΑ από εθελοντισμό. Αρκετά θέλουν όμως προϋπηρεσία στον αντίστοιχο κλάδο, και δυστυχώς ο μόνος τρόπος να έχεις τέτοιου είδους προϋπηρεσία (μέσω πρακτικής εργασίας) στην Ελλάδα είναι αυτός. Φυσικά το παραπάνω προφανώς και έχει να κάνει όπως προείπα για συγκεκριμένους τομείς εθελοντισμού, που ίσως μάλιστα να μην εμπίπτουν και τελικά στον αυτό καθ' αυτό ορισμό του.

Επειδή αναφέρθηκα στην Μπιενάλε, η οποία όντως δουλεύει με εθελοντές (παντού, όχι μόνο στην Ελλάδα), οι εθελοντές εκεί είναι κατά κύριο λόγο από τη σχολή Καλών Τεχνών. Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι μιλάμε για έναν εξίσου ιδιαίτερο χώρο, που παντού και πάντα δούλευε και θα δουλεύει με γνωριμίες, οπότε δίνει τη δυνατότητα σε κάποιους πέρα από την εμπειρία του ινσταλέησον να δουλεύουν ως επόπτες σε διάφορους χώρους, εγκαίνια και τα ρέστα. Εγώ πχ πήγα, είδα το ινσταλέησον που ήθελα, καλό ήταν, γαμώ δηλαδή, ε μετά είδα και τα υπόλοιπα που προαναφέρθηκαν τους μούτζωσα κι έφυγα. Ούτε στην καλών τεχνών είμαι, ούτε ανάγκη από γνωριμίες δεν έχω ούτως ή άλλως =ρ

Γενικότερα για τον εθελοντισμό όμως, το βρίσκω πολύ όμορφο κάποιος να θέλει να κάνει κάτι χωρίς να αποσκοπεί στο χρήμα, ας το εκμεταλλεύεται όποιος θέλει αυτό, όταν μιλάμε για διασώσεις, αναδασώσεις ή ό,τι άλλο τέλος πάντων. Η επιβράβευση συνήθως σε αυτό είναι ένα πιάτο φαϊ και στέγαση, οι φορείς που εκμεταλλεύονται καταστάσεις θα υπάρχουν πάντα, εκείνος όμως που δηλώνει πως θέλει να συμμετέχει γνωρίζοντας την κατάσταση, απλά και μόνο γιατί θέλει να βοηθήσει υπηρετώντας απλά μια ουτοπική ιδέα γιατί να μην είναι άξιος θαυμασμού; Αυτό θα μπορούσε επίσης να έχει και πολιτικές προεκτάσεις, απλά σαν παραλληλισμό όχι κάτι πιο συγκεκριμένο, φυσικά δε θα αναφερθώ σε αυτές, απλά το λέω για να πιάσουμε όλοι το νόημα.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...