Προς το περιεχόμενο

Ηχεία αυτοκινήτου

Επισκέπτης

Προτεινόμενες αναρτήσεις

μα αν η πηγη βγαζει λιγα watt δε νομιζω οτι μπορει να κανει ζημια στα ηχεια.

το πολυ πολυ να χαλασει τη πηγη

τα ηχεια (και δη τα πηνεια τους) καιγονται λογω των αδυναμων ενισχυτων. Το επικινδυνο ειναι να ριξεις 10watt ενισχυτη σε 100w ηχειο. Αντιθετα, γενικα ειναι πολυ πιο ασφαλες να ριξεις 100watt ενισχυτη στο ιδιο ηχειο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 52
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
αυτο παλι πρωτη φορα το ακουω

πως γινεται να καψεις ενα ηχειο με 10 watt ενω αντεχει μεχρι 100?

O αδυναμος ενισχυτης μπορει να σου αποδωσει 10watt. Οταν λοιπον εσυ τον παιζεις σε υψηλες εντασεις στελνει παραμορφωση (κατι που δε θα εκανε ενας ισχυρος ενισχυτης).

Παραμορφωμενος ηχος = ταλαιπωρημενα πηνεια = καποια στιγμη καμενα.

οπως τα λεει ο beastakos. σε εναν μεγαλο ενισχυτη, χαμηλωνεις λιγο το gain και δεν κινδυνευεις να καψεις καποιο ηχειο απο υπερβολικα ρευματα.

σε γενικες γραμμες ενα ηχειο καιγεται απο 3 αιτιες.

1. Κακο/παραμορφωμενο σημα

2. Υπερβολικο ρευμα

3. Λαθος συχνοτητα

Με εναν καλο ενισχυτη, που δινει σωστα ρευματα και καθαρο σημα, δεν κινδυνευεις απο το πρωτο. Απο το δευτερο εισαι καλυμενος αν δεν δωσεις υπερβολικη ισχυ στο ηχειο. Μη βαλεις 1κιλοβατ να τρεξει ενα ηχειο των 100 βατ. Για τετοιες διαφορες μιλαμε. Αναφορικα με το τριτο ουσιαστικα παιζει ρολο το σωστο κροσσαρισμα των ηχειων. Αν βαλεις ενα midbass να σου παιξει 30-40 Hz χωρις σωστη καμπινα, η σε μεγαλη ενταση κατα πασα πιθανοτητα θα το παρεις στα χερια. Οπως και ενα tweeter αν παιξει συχνοτητες στα 400-500Hz...

αυτα σε γενικες γραμμες, και οχι ειδικα για το φιλο που ψαχνει ηχεια.

Η παραμορφωση, τελειως μπακαλικα ειναι το 3. Δηλαδη ο ενισχυτης δε μπορει να αποδωσει την συχνοτητα σωστα (τις περισσοτερες φορες συμβαινει με τις υψηλες συχνοτητες) και αντι για υψηλη συχνοτητα, την παραμορφωνει και στελνει ρευμα αλλης συχνοτητας στο tweeter και το καιει.

αλλα στην ουσια η παραμορφωση ειναι ρευμα που δεν μπορει να αποδωσει/επεξεργαστει το ηχειο και απλως τα φτυνει το πηνειο του aka crossover. Και για τις παραμορφωσεις υπευθυνος ειναι ο εξης ενας συνυθως: κακος/αδυναμος ενισχυτης.

ΥΓ> Ειναι σπανιο εως πολυ σπανιο, ο ενισχυτης να μπορει να αποδωσει μεγαλυτερη ισχυ απο αυτην που μπορουν να παιξουν τα ηχεια.

ΥΓ 2. Ενα καλο παραδειγμα για τον Ntinara για να αντιληφθει τι λεμε, ειναι τα ακουστικα. Ακουστικα δεν καιγονται ποτε, γιατι παντα ο ενισχυτης μπορει να αποδωσει σωστα οση ενταση χρειαζονται, χωρις να στελενει παραμορφωσεις. Γιαυτο ποτε δε θα ακουσεις για καμενα ακουστικα!

απλως τα φτυνει το πηνειο του aka crossover

Wrong.

Πηνείο aka voice coil.

Επίσης και τα ακουστικά χαλάνε, αλλά επειδή τα έχουμε πολύ κοντά στο τύμπανο, συνήθως ξεπερνάνε την ένταση που αντέχουμε (home hi-fi) ή παίζουν ιδιαίτερα χαμηλά λόγω συσκευής (φορητο mp3).

εγω παντως ως λαθος συχνοτητα εννοουσα μια πολυ χαμηλοτερη σε σχεση με αυτη που ειναι κατασκευασμενη το ηχειο να παιξει. Περαν αυτου, οντως οταν ο ενισχυτης παραμορφωνει στελνει καθαρο ρευμα και το πηνειο του ηχειου την ακουει.

ΥΓ: υπαρχουν κατι γομαρια δικαναλοι που βγαζουν 400-500 βατ σε καθε καναλι στα 4Ω. αν βαλεις ενα ηχειακι της πλακας και το παιξεις με αυτους με το gain τερμα ανοιχτο ειναι πολυ πιθανο να το παρεις στο χερι το ηχειο!

εγω παντως ως λαθος συχνοτητα εννοουσα μια πολυ χαμηλοτερη σε σχεση με αυτη που ειναι κατασκευασμενη το ηχειο να παιξει. Περαν αυτου, οντως οταν ο ενισχυτης παραμορφωνει στελνει καθαρο ρευμα και το πηνειο του ηχειου την ακουει.

ΥΓ: υπαρχουν κατι γομαρια δικαναλοι που βγαζουν 400-500 βατ σε καθε καναλι στα 4Ω. αν βαλεις ενα ηχειακι της πλακας και το παιξεις με αυτους με το gain τερμα ανοιχτο ειναι πολυ πιθανο να το παρεις στο χερι το ηχειο!

Καλα ναι, αλλα μιλας για high end ενισχυτες τωρα μερικων χιλιαδων ευρω που αφορουν το 1% των χρηστων, για να μην πω οτι αφορουν μονο επαγγελματιες :P

δε διαφωνω, απλα ειναι μια αληθεια. σημαντικο ειναι ο ενισχυτης να εχει καλα κυκλωματα, καλο damping factor, καλο SNR και γενικα να βγαζει καθαρο σημα..

ΥΓ: με εναν 4καναλο, πως εχεις συνδεσει 2 σετακια ηχεια και ενα sub σε γεφυρα;

δε διαφωνω, απλα ειναι μια αληθεια. σημαντικο ειναι ο ενισχυτης να εχει καλα κυκλωματα, καλο damping factor, καλο SNR και γενικα να βγαζει καθαρο σημα..

ΥΓ: με εναν 4καναλο, πως εχεις συνδεσει 2 σετακια ηχεια και ενα sub σε γεφυρα;

1 καναλι σε καθε διαιρουμενο ηχειο (front left, fornt right) και τα rear left/rear right ειναι γεφυρωμενα στο sub.

edit: Τωρα καταλαβα οτι μαλλον σε μπερδεψε to 2 x ESK165, γιατι παραπεμπει σε 2 ζευγη ηχειων. Αnyway, 2 διαιρουμενα ηχεια εχω, αρα 2 καναλια. Εγραψα 2 χ Hertz για να ειναι πιο κατανοητο το 2.1, αλλα μαλλον δημιουργειται μπερδεμα :P

33189380.jpg

οντως. εκεινο το 2χΗερτζ με παρεπεμψε οτι εχεις 2 σετ διαιρουμενων.

Εγω εχω βαλει το μικρο δικαναλο να τρεχει τα tweeter, το μεσαιο τα midbass και το μονοκαναλο στο sub. Εχω και ενα μεγαλο δικαναλο στον οποιον θα ριξω τα midbass οταν παρω τα midrange (τοτε τα midrange θα τα τρεχει ο μεσαιος).

@ντεθλορντ: αυτο ειπα και πριν. Το σωστο κροσσαρισμα με σωστη εφαρμογη φιλτρων ειναι σημαντικο για να προστατεψεις το ηχειο. συνηθως το κροσσαρισμα γινεται με HPF (εκτος απο τιποτα midrange και midbass που μπορει να βαλεις bandpass η στα subwoofer οπου παιζεις με LPF) οποτε καλυπτεσαι απο χαμηλες συχνοτητες, ομως ψηλα η παραμορφωση περναει αβερτα..

Δε διαφωνώ απλά πιστεύω πως ο άνθρωπος δεν έχει ανάγκη από τέτοια. Με ενα απλό ράδιο cd ας βάλει τα ηχεία που προτείνει ο κατασκευαστής μια ικανοποιητική μάρκα, και ας τα παίζει σε λογική ένταση. Έτσι κι αλλιώς η οδήγηση με το ηχοσύστημα στο τέρμα και παράνομη κ επικίνδυνη είναι.

οντως. εκεινο το 2χΗερτζ με παρεπεμψε οτι εχεις 2 σετ διαιρουμενων.

Εγω εχω βαλει το μικρο δικαναλο να τρεχει τα tweeter, το μεσαιο τα midbass και το μονοκαναλο στο sub. Εχω και ενα μεγαλο δικαναλο στον οποιον θα ριξω τα midbass οταν παρω τα midrange (τοτε τα midrange θα τα τρεχει ο μεσαιος).

@ντεθλορντ: αυτο ειπα και πριν. Το σωστο κροσσαρισμα με σωστη εφαρμογη φιλτρων ειναι σημαντικο για να προστατεψεις το ηχειο. συνηθως το κροσσαρισμα γινεται με HPF (εκτος απο τιποτα midrange και midbass που μπορει να βαλεις bandpass η στα subwoofer οπου παιζεις με LPF) οποτε καλυπτεσαι απο χαμηλες συχνοτητες, ομως ψηλα η παραμορφωση περναει αβερτα..

Πολυ audison παντως. Ωραιος :-)

Σιγουρα τα πας πολυ καλα απο ποιοτητα ηχου.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...