insomnian Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2010 Ας το διευκρινισει καποιος ειδημων... Οι ssd σκληροι δισκοι φθειρονται αν τους γραφεις torrents? Φθειρονται γενικως απο τις εγγραφες? Μηπως φθειρονται περισοτερο αν τους εγγραψεις αρχεια torrents(δηλ. μικρα σπαστα κομματια) απ οτι αν τους εγγραψεις μονοκομματα εν μεγαλο αρχειο?
LuNaTiC Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2010 Τα SSD δεν έιναι για ΤΟΡΡΕΝΤΣ...πρωτο και κυριο το μικρο τους μεγεθος ... (λιγα GB) Επειτα το να γραψεις ενα ΤΟΡΡΕΝΤ στο SSD δεν κερδιζεις κατι..γιατι να το κανεις αυτο? Και ναι...δεν ειναι καλο να γραφεις συνεχεια !
insomnian Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2010 Ας μεινουμε στο θεμα. Μπορει να εχεις μεγαλο ssd ή μπορει να θες να κατεβασεις περιστασιακα. Αν μεταφερω ενα αρχειο πχ. game setup 7GB απο αλλο σκληρο, ειναι καλυτερα/χειροτερα απ το να κατεβασω αυτο το αρχειο μεσω ενος torrent client?
TheELF Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2010 Τα SSD, όλοι η σκληροί δίσκοι βασικά,έχουν κύκλους έγγραφης πόσες φορές δηλαδή μπορείς να γράψεις σε αυτόν πριν αρχίσει να βγάλει προβλήματα,αυτό το νούμερο διαφέρει από δίσκο σε δίσκο αλλά είναι χαμηλότερος στους SSD,οπότε ναι κάνει κακό να κάνεις πολλές άσκοπες εγγραφές σε SSD δίσκο.
antonl Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2010 Δεν ξέρω τι ισχύει για τον κάθε SSD αλλά παλιότερα που ψαχνα για τον δικό μου (ένας 80άρης Postville), βρήκα δήλωση της Intel που «εγγυόταν» την καλή του λειτουργία για 5 χρόνια για εώς 20GB writes/day. Προσωπικά αν ήταν για normal downloading (ξέρω γω 1-2GB/day), δε θ αγχωνόμουν. Σε κατεβαστήρι, δε θα τον έβαζα. Αλλά αυτό είναι τι θα έκανα εγώ. edit: Ο Beastakos μάλλον θυμάται καλύτερα
Beastakos Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2010 Ας πουμε η intel εγγυαται (η πιο σωστα ισχυριζεται-υποστηριζει) οτι οι ssd της με εγγραφες εως 100gb την μερα, δεν θα πεσει η αποδοση τους για 5 χρονια. Υπαρχει μεσος χρηστης που κανει παραπανω εγγραφες data την ημερα επι 5 ετη στον ιδιο δισκο? Αν σκεφτεις οτι σε 5 χρονια λογικα θα εχεις αντικαταστησει τον ssd που θα αγορασεις σημερα, ε τοτε δε νομιζω να τιθεται λογος ανησυχιας. Εν τελει γενικα ναι, πεφτει η αποδοση τους με τη χρηση, ατρωτοι δεν ειναι, οπως κανενας δισκος, αλλα ενας σοβαρος ssd θεωρω οτι δε θα σε προβληματισει ποτε με πτωση αποδοσης για οσα χρονια τον χρησιμοποιεις. Αρκει να φροντιζεις να τον συντηρεις και να τον μεταχειριζεσαι σωστα, βαση καποιων ιδιαιτεροτητων του. Δεν ξέρω τι ισχύει για τον κάθε SSD αλλά παλιότερα που ψαχνα για τον δικό μου (ένας 80άρης Postville), βρήκα δήλωση της Intel που «εγγυόταν» την καλή του λειτουργία για 5 χρόνια για εώς 20GB writes/day. Προσωπικά αν ήταν για normal downloading (ξέρω γω 1-2GB/day), δε θ αγχωνόμουν. Σε κατεβαστήρι, δε θα τον έβαζα. Αλλά αυτό είναι τι θα έκανα εγώ Για 100gb/day εχω διαβασει εγω
insomnian Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2010 Τα SSD, όλοι η σκληροί δίσκοι βασικά,έχουν κύκλους έγγραφης πόσες φορές δηλαδή μπορείς να γράψεις σε αυτόν πριν αρχίσει να βγάλει προβλήματα,αυτό το νούμερο διαφέρει από δίσκο σε δίσκο αλλά είναι χαμηλότερος στους SSD,οπότε ναι κάνει κακό να κάνεις πολλές άσκοπες εγγραφές σε SSD δίσκο. Αν αυτο το νουμερο ειναι χαμηλο οπως λες, τοτε ειμαστε καλυμενοι. Και φυσικα δεν μιλαμε για ασκοπες εγγραφες. Αν εγω πρεπει να μετακινησω ενα αρχειo setup 8GB στον ssd μου ωστε να εγκαταστησω το game, αυτη ειναι μια υποχρεωτικη εγγραφη. Λογικα οπως το βλεπω, οι μηχανικοι δισκοι φθειρονται περισσοτερο κατα τη διαρκεια των torrentoεγγραφων, αφου η βελονα κουνιεται συνεχεια σε ολο το ευρος του δισκου για να εγγραφει τα διασπαρτα αρχειακια... Εν τελει γενικα ναι, πεφτει η αποδοση τους με τη χρηση, ατρωτοι δεν ειναι, οπως κανενας δισκος, αλλα ενας σοβαρος ssd θεωρω οτι δε θα σε προβληματισει ποτε με πτωση αποδοσης για οσα χρονια τον χρησιμοποιεις. Αρκει να φροντιζεις να τον συντηρεις και να τον μεταχειριζεσαι σωστα, βαση καποιων ιδιαιτεροτητων του. Πως συντηρειται? Αυτη η "μεταχειριση" ειναι ο προβληματισμος τoυ thread, πρεπει να ανησυχουμε καθε φορα που πρεπει να εγγραψουμε ενα μεγαλο αρχειο, ή που θα κατεβασουμε κατι απ το ιντερνετ?
Beastakos Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2010 Πως συντηρειται? Αυτη η "μεταχειριση" ειναι ο προβληματισμος τoυ thread, πρεπει να ανησυχουμε καθε φορα που πρεπει να εγγραψουμε ενα μεγαλο αρχειο, ή που θα κατεβασουμε κατι απ το ιντερνετ? Φυσικα οχι. Απλα, δεν του κανεις ανασυγκροτηση, απενεργοποιεις το hibernate, και φροντιζεις να ειναι ενεργοποιημενο το αυτοματο trim. Ε απο κει και περα δεν ειναι αναγκη να του πετας 100δες gb καθε μερα, δε θα το χρειαστεις εξαλλου.
insomnian Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2010 Θυμισε μου, πως απενεργοποιεις τo hibernate? Δε νομιζω οτι το εχω on, εχω μόνο την προφυλαξη οθονης οn. To hibernate τι ακριβως κανει?(Win Ult.7-64) 100δες GBs την ημερα και να θες ειναι λιγο δυσκολο, αλλα εγω εστιασα στον τροπο εγγραφης. Τα torrents εγγραφονται παντου σε μικρα τμηματα, ενω ενα συμπαγες αρχειο ειναι διαφορετικα?
antonl Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2010 enable/disable hibernate Αντί ο υπολογιστής να μπει σε sleep ή να κάνεις shut-down, μπορείς να τον κάνεις hibernate. Τα περιεχόμενα της RAM αντιγράφονται στο c:\hybernate.sys (που χει μέγεθος ίσο μ αυτό της RAM - δηλ. μερικά GB). Όταν ανοίξεις μετά το pc, θα βρεθείς στο περιβάλλον που χες πριν το κλείσιμο αφού θα αντιγραφούν τα περιεχόμενα του hibernate.sys πίσω στη μνήμη. Δηλ. οι εφαρμογές και τα παράθυρα θα ναι όπως τ άφησες, ακόμα και κάποιο DVD να καιγες πριν το hibernation και να μην είχε προλάβει να ολοκληρωθεί, αυτό θα συνεχίσει κανονικά από κει που χε σταματήσει. Κυρίως χρησιμοποιείται σε laptops αλλά κάποιους τους βολεύει και σε desktops. Σχετικά με τα torrents (μικρές και πολλές vs μεγάλες και λίγες εγγραφές) δεν το χω ψάξει. Η λογική μου λέει ότι θα ναι το ίδιο ή θα υπάρχει αμελητέα διαφορά στην φθορά του SSD. Από κει και πέρα μπορείς να το ορίσεις κι εσύ αν θες, μέσω των επιλογών που παρέχουν αρκετοί torrent clients.
insomnian Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2010 Tι ακριβως να ορισω στον client? Το Ηibernate δεν καταλαβα γιατι φθειρει τον ssd αλλα ετσι κι αλλιως ουτε το χρειαζομαι ουτε θελω να τo χρησιμοποιω. Χρησιμοπoιω μόνο τη προφυλαξη οθονης και την απενεργοποιηση της μετα απο 15'. Φανταζομαι οτι αυτο ειναι διαφoρετικο απο τo hibernate, και ασφαλες. Το link που μου εβαλες εχει επιλογες για "disable hibernate" και "turn off hibernate"... Yποθετω οτι αυτο που θελω ειναι το "turn off". Τα λεει καπως μπερδεμενα, ασε που εχω και ελληνικα. Θα σου πω πως εγω το εχω ρυθμισμενο και θα μου πεις αν οντως ειμαι στο off: Control panel--Eπιλογες παροχης ενεργειας--Αλλαγη ρυθμισεων σχεδιου(ειτε στο Εξισορροποηση, ειτε στο Εξοικονομηση ενεργειας)--Αλλαγη ρυθμισεων παροχης ενεργειας για προχωρημενους--Αναστολη λειτουργιας--Να επιτρεπονται διακοπτες ενεργοποιησης--Ρυθμιση: Ενεργοποιηση(με μπλε χρωμα) Αυτο ειναι?
Beastakos Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2010 Tι ακριβως να ορισω στον client? Το Ηibernate δεν καταλαβα γιατι φθειρει τον ssd αλλα ετσι κι αλλιως ουτε το χρειαζομαι ουτε θελω να τo χρησιμοποιω. Χρησιμοπoιω μόνο τη προφυλαξη οθονης και την απενεργοποιηση της μετα απο 15'. Φανταζομαι οτι αυτο ειναι διαφoρετικο απο τo hibernate, και ασφαλες. Το link που μου εβαλες εχει επιλογες για "disable hibernate" και "turn off hibernate"... Yποθετω οτι αυτο που θελω ειναι το "turn off". Τα λεει καπως μπερδεμενα, ασε που εχω και ελληνικα. Θα σου πω πως εγω το εχω ρυθμισμενο και θα μου πεις αν οντως ειμαι στο off: Control panel--Eπιλογες παροχης ενεργειας--Αλλαγη ρυθμισεων σχεδιου(ειτε στο Εξισορροποηση, ειτε στο Εξοικονομηση ενεργειας)--Αλλαγη ρυθμισεων παροχης ενεργειας για προχωρημενους--Αναστολη λειτουργιας--Να επιτρεπονται διακοπτες ενεργοποιησης--Ρυθμιση: Ενεργοποιηση(με μπλε χρωμα) Αυτο ειναι? Το hibernate αν λειψεις για προκαθορισμενη ωρα απτο pc, γραφει ολα τα περιεχομενα της ram στο σκληρο δισκο τα οποια ειναι μεγαλα σε ογκο και θετει τον υπολογιστη σε κατασταση αναμονης (οικονομια στην καταναλωση), ωστε οταν ξανακατσεις τα ανακτα απτο σκληρο και τα φορτωνει παλι στη ram για να συνεχισεις απο εκει που ησουν. Ε σκεψου καθε φορα που σηκωνεσαι απτο pc να γραφει απο 1.5gb+ στον ssd, δεν υπαρχει λογος, αρα το αποφευγουμε. Η απενεργοποιηση οθονης και το screensaver δεν δημιουργουν προβλημα. Οσο για το torrent απλα σου ειπε ο antonl οτι μπορεις να το ρυθμισεις να τα αποθηκευει σε αλλο σκληρο, ωστε να μη κανει συνεχως ασκοπες εγγραφες ο ssd. Και αν θες πχ μπορεις να κανεις μια συντομευση στην επιφανεια εργασιας. Ολα αυτα ειναι η λεγομενη "καλη συντηρηση" και καταληγουν στην μειωση ασκοπων εγγραφων. Απτη στιγμη που υπαρχει και δευτερος σκληρος στο συστημα ειναι θεμα δευτερολεπτων οι ρυθμισεις αυτες.
insomnian Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2010 Οι ρυθμισεις αυτες γινονται και δεν υπαρχει αλλος δισκος στο συγκεκριμενο συστημα Τα torrents δουλευουν φουλ σε αλλο συστημα, εγω λεω για περιστασιακο κατεβασμα, παντως τα 5-10giga setups θα πρεπει να μεταφερθουν οπωσδηποτε στον ssd για την εγκατασταση.
antonl Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2010 Αυτό που λες στο control panel είναι διαφορετικό απ το hibernation αλλά εφόσον εμφανίζεται αυτή η επιλογή, πιστεύω πως είναι απενεργοποιημένο. Για να το κάνεις disable, γράφεις στο πεδίο που υπάρχει στο start menu cmd. Θα σου εμφανιστεί ένα παράθυρο command prompt στο οποίο γράφεις powercfg -h off και πατάς Enter. Πιστεύω πως αν κάτι «βλάπτει» τους SSD σε σχέση με το hibernation είναι η χρήση του και όχι το ότι απλώς είναι ενεργοποιημένο. Κάθε φορά που το χρησιμοποιείς (έστω ότι έχεις 4GB RAM) γράφονται στον δίσκο 4GB* δεδομένα. Αυτές οι εγγραφές είναι που (θεωρητικά) φθείρουν τον SSD, κυρίως εφόσον γίνονται σε τακτική βάση. *: Πιθανότατα αντιγράφεται το μέρος της μνήμης που χει data κι όχι ολόκληρη, οπότε το μέγεθος θα ναι κάπως μικρότερο απ το συνολικό. Κι άλλο edit: Σχετικά με το utorrent, η πρώτη επιλογή του sceenshot (Override automatic cache size...), είναι αυτή που λεγα. Από κει ορίζεις (χοντρικά) πόσο συχνά θα κάνει access το πρόγραμμα τον δίσκο.
insomnian Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2010 Μα αυτο που λεω ειναι οι οδηγιες του λινκ στα ελληνικα... γραφει λαθος το λινκ? Επειδη το powercfg -h off μπορει να εχει ηδη γινει, μπορεις να μου πεις ΠΩΣ ξερω αυτη τη στιγμη αν ειμαι οντως OFF? (ή ΟΝ?) Το pagefile (4GB, για 4GB φυσικη ram) βλαπτει?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.