Προς το περιεχόμενο

Qt - πώς κάνω την αρχή;

nikolaos_

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Στα πλαίσια εργασίας σε ένα μεταπτυχιακό θα μας ζητηθεί να κάνουμε ανάπτυξη λογισμικού, σε γλώσσα C/C++ κατά πάσα πιθανότητα.

Έχω διαβάσει πολλές ιστοσελίδες για το Qt αλλά τελικά δεν έχω ξεκαθαρίσει

(1) Αν αποτελεί ένα IDE ή κάτι περισσότερο

(2) Αν μπορώ να κάνω επιτυχές compilation του πηγαίου κώδικα ώστε να εκτελείται τόσο σε linux, όσο και σε windows, έχοντας κάνει την ανάπτυξη μόνο μέσα σε linux.

(3) Πώς θα το εγκαταστήσω από το Ubuntu και πώς θα κάνω την αρχή; Πώς ξεκινάμε να δουλεύουμε;

Τι έχετε να πείτε για το Qt? Αξίζει τον κόπο; Έχετε μήπως να προτείνετε κάτι διαφορετικό, VC++ για παράδειγμα;

Και μερικά άσχετα ερωτήματα:

(4) Αν κάνω ανάπτυξη σε VC++ που έχω σε ένα μηχάνημα με Windows XP, πώς πρέπει να δουλέψω για να το μετατρέψω σε ένα παραθυρικό για Ubuntu (Gnome)?

(5) Γενικά, η λογική της "φόρμας" που εμπλουτίζεις με διάφορα στοιχεία υπάρχει στο Gnome του Linux, για να κάνει κανείς προγραμματισμό σε γραφικό περιβάλλον; Πώς ξεκινάς δουλειά; Τι να κατεβάσω, τι να εγκαταστήσω, πώς να αρχίσω;

Δημοσ.

Στα πλαίσια εργασίας σε ένα μεταπτυχιακό θα μας ζητηθεί να κάνουμε ανάπτυξη λογισμικού, σε γλώσσα C/C++ κατά πάσα πιθανότητα.

(2) Αν μπορώ να κάνω επιτυχές compilation του πηγαίου κώδικα ώστε να εκτελείται τόσο σε linux, όσο και σε windows, έχοντας κάνει την ανάπτυξη μόνο μέσα σε linux.

(3) Πώς θα το εγκαταστήσω από το Ubuntu και πώς θα κάνω την αρχή; Πώς ξεκινάμε να δουλεύουμε;

Τι έχετε να πείτε για το Qt? Αξίζει τον κόπο; Έχετε μήπως να προτείνετε κάτι διαφορετικό, VC++ για παράδειγμα;

(4) Αν κάνω ανάπτυξη σε VC++ που έχω σε ένα μηχάνημα με Windows XP, πώς πρέπει να δουλέψω για να το μετατρέψω σε ένα παραθυρικό για Ubuntu (Gnome)?

(5) Γενικά, η λογική της "φόρμας" που εμπλουτίζεις με διάφορα στοιχεία υπάρχει στο Gnome του Linux, για να κάνει κανείς προγραμματισμό σε γραφικό περιβάλλον; Πώς ξεκινάς δουλειά; Τι να κατεβάσω, τι να εγκαταστήσω, πώς να αρχίσω;

Δημοσ.

Όχι, δεν είναι απλώς IDE. Στο πλήρες πακέτο του Qt SDK συμπεριλαμβάνεται ΚΑΙ IDE (λέγεται Qt Creator), αλλά το «ζουμί» του SDK είναι το framework, δηλαδή οι βιβλιοθήκες της Qt οι οποίες περιέχουν όλη τη λειτουργικότητα (έτοιμες κλάσεις και μεθόδους) που θα σε βοηθήσει να αναπτύξεις τις εφαρμογές σου.

Αν δεν χρησιμοποιήσεις κομμάτια κώδικα που να είναι platform-specific, τότε ο κώδικάς σου μπορεί να γίνει απόλυτα φορητός (portable) και να κάνεις compile του ίδιου πηγαίου κώδικα σε όλες τις πλατφόρμες που υποστηρίζει η Qt.

Αλλά ακόμη κι αν σε κάποια σημεία του κώδικά σου θέλεις να κάνεις κάτι platform-specific, αυτό δεν είναι απαραίτητα καταδικαστικό για την φορητότητα του κώδικα. Δες π.χ. αν θέλεις ένα real-world παραδειγματάκι στον κώδικα του προγράμματος της υπογραφής μου

Στο Ubuntu, υπάρχει το μεταπακέτο "qt-sdk" που επιλύει τις σχετικές εξαρτήσεις και εγκαθιστά τα πάντα όσον αφορά το Qt SDK: το IDE, τις runtime βιβλιοθήκες, τις development βιβλιοθήκες, τον g++ compiler (αν δεν τον έχεις περάσει ήδη στο σύστημα), το Qt documentation κ.ά.

Πριν ξεκινήσεις να δουλεύεις, πρέπει να μάθεις πρώτα. Ξεκινάς να μαθαίνεις παρέα με κάποιο βιβλίο εκμάθησης της Qt (δες ποια είναι τα επισήμως προτεινόμενα εδώ). Ή εναλλακτικά, με τα tutorials που εμπεριέχονται στο επίσημο documentation, ανατρέχοντας συχνά στο documentation και σε σχετικά forums (στο QtCentre που πρότεινε πιο πάνω ο aghahowa είμαι κι εγώ μέλος και σου το προτείνω ανεπιφύλακτα).

Η προσωπική μου άποψη είναι πως ναι, αξίζει τον κόπο. Αλλά και στη λύση της Microsoft να πας, δε θα έχεις πρόβλημα. Εκτός αν το να αναπτύξεις multi-platform εφαρμογή είναι κάτι που το επιδιώκεις συνειδητά, οπότε εκεί η Qt έχε πλεονέκτημα.

Δύσκολο ερώτημα. Κανονικά, η γενική απάντηση είναι ότι θα πρέπει να ξαναγράψεις όλη την εφαρμογή σου από την αρχή. Αλλά αν η εφαρμογή σου είναι βασισμένη σε .NET framework, υπάρχει το Mono project που ίσως μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση. Λεπτομέρειες δε μπορώ να σου δώσω καθώς δεν έχω σχετική εμπειρία. :o

Μπορείς να γίνεις λίγο πιο αναλυτικός εδώ; Δεν κατάλαβα ακριβώς τί εννοείς; Π.χ. τί εννοείς «φόρμα που εμπλουτίζεις με στοιχεία» και γιατί αναφέρεσαι στο GNOME συγκεκριμένα (το οποίο παρεμπιπτόντως είναι γραμμένο σε GTK+, τον ιστορικό «ανταγωνιστή» της Qt στον κόσμο του Linux);

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...