Προς το περιεχόμενο

Σπαζοντας τα στερεοτυπα

Τοξοβολος_UK

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 39
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.
Αναφορικά για τα στερεότυπα που έχουν δημιουργηθεί (ασχέτως τι άποψη έχω για τους ομοφυλόφιλους - κάπου την έχω διατυπώσει σε άλλο topic) προσωπικά οι περισσότεροι που έχω γνωρίσει είναι θυληπρεπεις. Οπότε δε νομίζω να μιλάμε για στερεότυπο αλλά μάλλον για κανόνα.

Για τον οποίο δεν έχω επιστημονικά τεκμήρια (αλήθεια υπάρχουν?) but at the very least makes sense.

Νομίζω πως αυτή είναι η απάντησή σου.

Τα στερεότυπα υπάρχουν, κατά τη γνώμη μου, γιατί οι ομοφυλόφιλοι άνδρες που το δηλώνουν ανοιχτά, είναι σε σχετικά υψηλό ποσοστό θηλυπρεπείς. Ο συνάδελφός μου που είναι μια χαρά άνθρωπος, δε λέει ότι είναι ομοφυλόφιλος, για να ξέρω ότι υπάρχουν και αυτοί οι γκέι. Ο χαζουχαρούμενος κραγμένος, που θα τον θεωρούσα άξιο χλευασμού λόγω της προσωπικότητάς του ανεξαρτήτως σεξουαλικών προτιμήσεών, το δηλώνει και το προβάλλει. Άρα, σου μένει τελικά αυτή η εντύπωση. Αυτό νομίζω εγώ.

και αυτή του Lucifer φυσικά.

Δημοσ.

οπως ειπαν και οι περισσοτεροι, το τι κανει ο καθενας στο κρεβατι του ειναι δικο του θεμα.

το προβλημα νομιζω δημιουργειται με τους καραγραγμενους gay, που δεν χανουν ευκαιρια να το δηλωσουν-διατυμπανισουν.

ειδικα αυτο το πραμα στα καναλια ρε παιδια εχει παραγινει... οπου και να γυρισεις θα βρεις και μια κραγμενη!

οκ, τοσα χρονια κρυβοντουσαν και φοβοντουσαν να το πουν ανοιχτα και τωρα γυρναει μπουμερανγκ το ολο πραμα, αλλα ρε φιλε ενταξει, εισαι gay, το καταλαβαμε, get over it, δεν χρειαζετε να κανεις σαν την candy-candy που ειδε πρωτη φορα χαρα στα σκελια της, ελεος δηλαδη!

φυσικα υπαρχουν και gay που ειναι και γαμω τα ατομα, αλλα τις καρακραγμενες δεν τις αντεχω με τιποτα... ασε που ακομα και οι νορμαλ gay τους κοροιδευουν!! :P

Δημοσ.

Τοξοβολε πολυ ωραιο θεμα εθεσες. Ισως και η απλη συζητηση του εδω να βοηθήσει καποιους να δουν τα πραγματα διαφορετικα.

ΤΟ θεμα με τους gay ειναι οπως με τους μαυρους στις αρχες της δεκαετιας του 90'. Ο κοσμος φοβοταν και το χερι να τους πιασει γιατι ηταν διαφορετικοι. Βεβαια σιγα σιγα οταν εγιναν φιλοι-συνεργατες- πελατες κτλ εγιναν και ευκολοτερα αποδεκτοι απο την κοινωνια.

Το ιδιο θεωρω οτι ισχυει και με τους gay, οσο ''κρυβονται'' τοσο θα γινονται δυσκολα αποδεκτοι. Ισως γιατι υπαρχουν πολλα ατομα που δεν μπορουν να αποδεχτουν την διαφορετικοτητα , θεωροντας πως ο κοσμος περιστρέφεται γυρω απο τις δικες τους ηλιθιες αποψεις. Με τον καιρο πιστευω πως αυτα τα στερεοτυπα θα εκλειψουν γιατι η προσωπικη ζωη του καθενος ειναι καθαρα προσωπικο θεμα και πρεπει να ειναι αποδεκτη οποια και αν ειναι.

Προσωπικα τις ιδες ομοφοβικες αποψεις ειχα και εγω μικροτερος μεχρι που γνώρισα ενα παλικαρι σε μια δουλεια και ειδα οτι μια χαρα μπορεις να συναναστρέφεσαι. Και ποιο μετα ειχα σχεση με μια κοπελα που ο αδερφος της ειναι gay (ισπανος) μου εφυγαν μια χαρα τα στερεοτυπα. Και βγαίναμε μαζι του σαν ζευγαρια, και εμεινα στο σπιτι τους με αλλους gay φιλους τους και ολα καλα. Βεβαια στην ισπανια δεν εχουν τετοια κοληματα πλεων, πχ στο πανεπιστημιο τα gay ζευγαρια δεν κρυβονται, περπατανε χερακι χερακι οπως ολα τα ζευγαρια.

Στο διαταυτα, για να αποριφθει ενα στερεοτυπο χρειαζεται προσπάθεια και δυστηχως τα προτυπα απο την TV τυπου ψι****ς, γα****ς κτλ δινουν μια λαθος εικονα. Ζουμε σε μια ακρως συντηρητικη κοινωνια και η αποδοχη απο αυτην χρειαζεται αρκετη προσπάθεια.

PS : Ειναι περιεργο που ακομα και σε μια δημοσια συζητηση πολλοι δεν αντιλαμβανονται πως ο ορος αδερφη ειναι υποτιμητικος. Οπως και υποτιμητικο θα ηταν να αποκαλεσεις καποιο μπαστουνοβλαχο επειδη μονο και μονο ειναι απο επαρχια. Αλλα πολλες φορες δειχνεις σε καποιον κατι με το χερι σου και αυτος κοιταει το δαχτυλο απορημενος...

Δημοσ.
. Δε θα μάθουμε ποτέ και έτσι δε θα αντλήσουμε ποτέ επαρκή συμπεράσματα για τη νόρμα συμπεριφοράς των μη-κραυγαλέων δειγμάτων.

Και γενικά, ποιος δίνει μία.

Εγραψες!Σε μια παραγραφο το εδωσες χιλιες φορες πιο μεστα απο μια ολοκληρη σελιδα με ποστ μου

---------- Προσθήκη στις 21:55 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 21:46 ----------

Αναφορικά για τα στερεότυπα που έχουν δημιουργηθεί (ασχέτως τι άποψη έχω για τους ομοφυλόφιλους - κάπου την έχω διατυπώσει σε άλλο topic) προσωπικά οι περισσότεροι που έχω γνωρίσει είναι θυληπρεπεις. Οπότε δε νομίζω να μιλάμε για στερεότυπο αλλά μάλλον για κανόνα.

Για τον οποίο δεν έχω επιστημονικά τεκμήρια (αλήθεια υπάρχουν?) but at the very least makes sense.

Αλλα πολυ προβληματικη διαπιστωση ομως.Οσους γνωρισες εσυ τους καταλαβες απο την θυληπρεπεια τους ως γκευ!Ποσοι αλλοι ομως γυρω σου ΔΕΝ εχουν την παραμικρη θυληπρεπεια αλλα ειναι ομοφυλοφιλοι?Μπορεις να βγαλεις ασφαλη συμπερασματα μονο με αυτη την εικονα των οσων εχεις γνωρισει εσυ μονο?

Θα σου πω το πιο απλο,οχι να ευλογησω τα γενια μου αλλα κατα γενικη παραδοχη θεωρω οτι ειμαι ενα αρκετα αρρενωπο τυπακι.Που να ακουσεις φωνη δλδ (χαλαρα ο μεσος νταλικιερης ακουγεται σαν τραγουδιστρια οπερας μπροστα μου).Η ιδια μου η αδερφη ΔΕΝ με ειχε καταλαβει κ εκανε σχεδον ενα τριμηνο να το χωνεψει....Μπορεις αρα με ασφαλεια να πεις ποσοι ειναι οι γκευ βασιζομενος ΜΟΝΑΧΑ στο θεμα της θυληπρεπειας?Δεν ειναι αρα κ το θεμα θυληπρεπειας ενα ακομα στερεοτυπο?

Δημοσ.

Πλην όμως μπορείς ανερυθρίαστα να χαρακτηρίζεις τα κραυγαλέα δείγματα του στατιστικού πληθυσμού που συμπεριφέρονται όπως προαναφέρθηκε παραπάνω. Τον γκέη που πεταλουδίζει, τη λεσβία που κουρεύεται σα τον βαντάμ στο στρητφάητερ, τον αναρχικό που πετάει μολότωφ και στα σπουργίτια, τον κομμουνιστή που κυκλοφορεί με το ριζοσπάστη στον κώλο και τον φασίστα που χαιρετάει ναζιστικά τον περιπτερά.

...του ευνουχισμένου άνδρα που προσπαθεί να διακαώς να τρέξει για να φτάσει τους άλλους άνδρες αντ(συν)αγωνιστές του,καταπιέζοντας όλο και πιο πολύ τον εαυτό του "βιάζοντας" παράλληλα τις σχέσεις του που κάνει με ένα άλλο φύλλο δίνοντας τους σχέσεις κυριαρχίας - υποταγής...
Δημοσ.

Παρεπιμπτοντως μιας και εγινε αναφορα για την υποκειμενικοτητα των προσωπικων εντυπωσεων μας κ την σχεση αυτων με την θυληπρεπεια,βρηκα ενα βιντεακι απο ενα ρεαλιτι που εβλεπα εδω στην Βρετανια πριν μερικα χρονια.

Ο σκοπος του παιχνιδιου ηταν η τυπισσα να βρει ποιοι ηταν οι γκευ κ στο τελος του παιχνιδιου να διαλεγε εναν στρεητ απο τους 12 αντρες οι οποιοι μεχρι το τελος δεν επρεπε να μιλησουν καθολου για την σεξουαλικοτητα τους (οι μισοι ηταν γκευ κ οι αλλοι μισοι στρεητ) για να παρει το χρηματικο επαθλο των 100.000 λιρων.Η τυπισσα διαλεξε στο τελος εναν γκευ....και εβγαζε τους στρεητ τον εναν μετα τον αλλον...Εαν διαλεγε γκευ εκεινος θα κερδιζε το χρηματικο επαθλο,οπως κ εγινε...

Δυστυχως δεν βρηκα το τελευταιο επεισοδιο αλλα εδω ενα ενδεικτικο βιντεακι

Δημοσ.
Γιατί δεν ενοχλείται κανείς όταν κάποιος ντύνεται τσολιάς για να πουλήσει μπριζόλες στην ταβέρνα;

για τον ιδιο λογο που ο ελληνας αγνοησε τον ευρωπαικο νομο απαγορευσης καταναλωσης εντερων,πατσαδων,μυαλων κτλ μετα την επιδημια με τις τρελες αγελαδες.

τσολιας = greek spirit = greek cuisine = μια διπλη πιτα με γυρο απο ολα.σλουρπ.

Δημοσ.
Δε θα μάθουμε ποτέ και έτσι δε θα αντλήσουμε ποτέ επαρκή συμπεράσματα για τη νόρμα συμπεριφοράς των μη-κραυγαλέων δειγμάτων.

Και γενικά, ποιος δίνει μία.

Δεν χρειαζεται και καμμια ιδιαιτερη ερευνα για κατι που απτεται της κοινης λογικης .Η προσκολληση στα στερεοτυπα ικανοποιει καποια αναγκη , και φυσικα υπαρχει και η εκμεταλλευση αυτης της καταστασης .Παρα πολλοι δινουν μια τελικα ...:-)

Δημοσ.

Δεν πιστεύω πως ικανοποιείται κάποια ανάγκη, ανασφάλεια, αντίσταση σε φοβία ή οτιδήποτε. Δεν υπάρχει ψυχολογικό συμφέρον στη δαιμονοποίηση κάποιου που δεν είναι επαρκώς διαφορετικός ώστε να προκαλεί αίσθημα κατωτερότητας.

Για την εκμετάλλευση δεν αντιλέγω, μα όλα είναι εκμεταλλεύσιμα.

Δημοσ.
Δεν υπάρχει ψυχολογικό συμφέρον στη δαιμονοποίηση κάποιου που δεν είναι επαρκώς διαφορετικός ώστε να προκαλεί αίσθημα κατωτερότητας.

Αναφέρεσαι μάλλον στη σχέση μη κραυγαλέων homo - αντρών με μπουσταρισμένο το αίσθημα κατωτεροποίησης των άλλων?

Αν ναι, οι δεύτεροι δεν τους νοιάζει η επάρκεια της διαφορετικότητας, όλα τα σφάζουν, όλα τα μαχαιρώνουν για την τόνωση της τεστοστερόνης τους.

Αν όχι, σε ποιους?

...του ευνουχισμένου άνδρα που προσπαθεί να διακαώς να τρέξει για να φτάσει τους άλλους άνδρες αντ(συν)αγωνιστές του,καταπιέζοντας όλο και πιο πολύ τον εαυτό του "βιάζοντας" παράλληλα τις σχέσεις του που κάνει με ένα άλλο φύλλο δίνοντας τους σχέσεις κυριαρχίας - υποταγής...

Για κάποιον αδιευκρίνιστο λόγο πιστεύεις ότι οι παπαροφιοριτούρες κάνουν το "α γαμήσου" να φαίνεται ωραιότερο κι εσένα πνευματικά εκλεπτυσμένη. Θα μπορούσα με τη σειρά μου να κατεβάσω πολλά μανουάλια με δημοσθενικό λόγο.

Να μεγαλώσουμε λίγο?

Δημοσ.

Preat, σκεφτόμουν (για να είμαι ακριβής, κατάφερα να σκεφτώ μόνο) τους υποθετικούς τύπους ακριβώς "αυτός είναι πουστάρα, άρα εγώ είμαι über male". Δε στέκει η συλλογιστική, δε νομίζω πως γίνεται στην πραγματικότητα αυτό. Ενδεχομένως να υπάρχει μια περιφρόνηση του στυλ "δεν ανήκεις στην αγέλη", αλλά σε αντίθεση με το αγελαίο αίσθημα μικρών ομάδων (πχ, μάγκες σχολείου, η παρέα των όμορφων γκομενέτων, λινουξάδες) δε νομίζω πως τονώνεται οποιουδήποτε είδους ταυτότητα βάσει τάσης, όταν μιλάμε για εσένα και άλλα μερικά δις στρέητ. Απλούστατα, δεν υπάρχει ΚΕΡΔΟΣ στο να περιφρονείς έναν γκέη ή έναν στρέητ, αυτού του είδους η προτίμηση δεν επηρεάζει καμία θέση ισχύος ή ιεραρχίας.

Δημοσ.

Αλλα πολυ προβληματικη διαπιστωση ομως.

Να σε ρωτήσω.

Το "προσωπικά", το "έχω γνωρίσει" και το "δεν έχω επιστημονικά τεκμήρια" σου λένε τίποτα σαν έννοιες ή απλά ήθελες να τονίσεις το πόσο οι άνθρωποι έχουν στερεότυπα?

Εξέφρασα την άποψη η οποία λέει ότι δεν έχουμε να κάνουμε με στερεότυπα με βάσει τι "φαινομενικά" ισχύει. Φαινομενικά ακριβώς επειδή δεν έχουμε επιστημονικά στοιχεία.

Φυσικά και με βρίσκουν σύμφωνω Lucifer και Typhoon.

Από εκεί και πέρα το post μου περί το πως συμπεριφέρεται το σύνολο του ανδρικού πληθυσμού βλέπω το πέρασες στο ντούκου. Το οποίο αν το προσμετρήσεις για να βγάλεις το "επιστημονικό" συμπέρασμα που λέγαμε μάλλον πως δεν έχουμε να κάνουμε με στερεότυπα που θέλουν τους ομοφυλόφιλους να είναι θυληπρεπείς.

Δημοσ.
Preat, σκεφτόμουν τους υποθετικούς τύπους ακριβώς "αυτός είναι πουστάρα, άρα εγώ είμαι über male". Δε στέκει η συλλογιστική, δε νομίζω πως γίνεται στην πραγματικότητα αυτό. [...] Απλούστατα, δεν υπάρχει ΚΕΡΔΟΣ στο να περιφρονείς έναν γκέη ή έναν στρέητ, αυτού του είδους η προτίμηση δεν επηρεάζει καμία θέση ισχύος ή ιεραρχίας.

Το ότι δεν στέκει η συλλογιστική κι ότι δεν υπάρχει αντικειμενικό κέρδος είναι το μόνο σίγουρο αλλά τα irrational beliefs (παράλογες πεποιθήσεις?) είναι χαρακτηριστικό της ανθρώπινης σκέψης.

πχ αν δεις το θέμα πιο στενά από το γενικό ετεροφυλόφιλοι vs ομοφυλόφιλοι, μπορείς με αντίστοιχη συλλογιστική να το κάνεις alpha males/females vs others.

Και στις δύο περιπτώσεις:

1) οι πρώτοι έχουν διαφορετικό target group από τους δεύτερους και

2) η περιφρόνηση των πρώτων από τους δεύτερους δεν επηρεάζει καμία θέση ισχύος ή ιεραρχίας.

Κι όμως οι μεν άντρες βγάζουν το Ρουβά gay, οι δε γυναίκες βγάζουν τη Megan Fox χοντροκώλα πχ, γιατί? Εγώ το αποδίδω ακριβώς εκεί "αν βγάλω αυτόν έτσι (παρόλο που δεν ανταγωνιζόμαστε ουσιαστικά σε κανένα επίπεδο), εγώ θα νιώσω/φανώ αλλιώς" γιατί σύμφωνα με τον (παράλογο) τρόπο σκέψης τους κάθε ανταγωνιστής ενοχλεί είτε πραγματικός είτε δυνητικός.

Στην περίπτωση των ομοφυλόφιλων/alpha το γεγονός ότι έχουν πουλί, κι άρα μπορούν να τους ανταγωνιστούν, υπερέχει του γεγονότος ότι στην πραγματικότητα δεν τους ενδιαφέρει να το κάνουν, εξού και τα πυρά.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...