GREGKERKYRA Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2010 Γεια σας, Θέλω να φτιάξω ένα τοπικό δίκτυο σπίτι μου με 2-3 υπολογιστές, ώστε να κάνω κάποιες μετρήσεις για το QOS στο VOIP συγκρίνοντάς τα πρωτόκολλα IPV4-IPV6. Τουλάχιστον έτσι το έχω στο μυαλό μου για την πτυχιακή. Δηλαδή να φτιάξω ας πούμε ένα server στον οποίο θα συνδέονται τα 2 pc τα οποία θα επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω του κεντρικού με κάποια voip εφαρμογή και φορτώνοντας το δίκτυο να δω πόσο καλύτερο QOS έχω με το IPV6 σε σχέση με το IPV4. Τα ερωτήματά μου είναι τα εξής: 1. Πρώτα από όλα αν είναι εφικτό και τι εξοπλισμό χρειάζομαι; (router έχω fritzbox από HOL κάνει; ) 2. Μου αρκούν τα θέματα που είναι sticky εδώ στο forum για την δημιουργία τοπικού δικτύου; 3. Δεν έχω φτιάξει ποτέ κάποιο server η κάτι αντίστοιχο θα πρέπει ο κεντρικός σέρβερ να λειτουργεί σαν PBX; 4. Αφού στήσω το δίκτυο αν μπορώ εύκολα να το "γυρίσω" για να λειτουργεί με IPV6. 5.Αν υπάρχει πιο εύκολος τρόπος από τον παραπάνω στο να κάνω την σύγκριση IPV4-IPV6 πάνω VOIP. Γνώσεις πάνω στο θέμα δεν έχω πάρα πολλές οπότε κάθε βοήθεια δεκτή. Αν δεν μπορείτε με λεπτομέρειες τουλάχιστον καθοδηγήστε με προς κάποια κατεύθυνση. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
GREGKERKYRA Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2010 Γεια σας, Θέλω να φτιάξω ένα τοπικό δίκτυο σπίτι μου με 2-3 υπολογιστές, ώστε να κάνω κάποιες μετρήσεις για το QOS στο VOIP συγκρίνοντάς τα πρωτόκολλα IPV4-IPV6. Τουλάχιστον έτσι το έχω στο μυαλό μου για την πτυχιακή. Δηλαδή να φτιάξω ας πούμε ένα server στον οποίο θα συνδέονται τα 2 pc τα οποία θα επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω του κεντρικού με κάποια voip εφαρμογή και φορτώνοντας το δίκτυο να δω πόσο καλύτερο QOS έχω με το IPV6 σε σχέση με το IPV4. Τα ερωτήματά μου είναι τα εξής: 1. Πρώτα από όλα αν είναι εφικτό και τι εξοπλισμό χρειάζομαι; (router έχω fritzbox από HOL κάνει; ) 2. Μου αρκούν τα θέματα που είναι sticky εδώ στο forum για την δημιουργία τοπικού δικτύου; 3. Δεν έχω φτιάξει ποτέ κάποιο server η κάτι αντίστοιχο θα πρέπει ο κεντρικός σέρβερ να λειτουργεί σαν PBX; 4. Αφού στήσω το δίκτυο αν μπορώ εύκολα να το "γυρίσω" για να λειτουργεί με IPV6. 5.Αν υπάρχει πιο εύκολος τρόπος από τον παραπάνω στο να κάνω την σύγκριση IPV4-IPV6 πάνω VOIP. Γνώσεις πάνω στο θέμα δεν έχω πάρα πολλές οπότε κάθε βοήθεια δεκτή. Αν δεν μπορείτε με λεπτομέρειες τουλάχιστον καθοδηγήστε με προς κάποια κατεύθυνση. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
arisgr0 Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2010 Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2010 τελικα τι εκανες με αυτη τη περιπτωση? btw δεν νομιζω οτι θα δεις καμια διαφορα στο qos σε σχεση με το version του ip.
GREGKERKYRA Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2010 Έχω στήσει lan με 4 pc, windows 7, συνδεδεμένα με ένα switch και αυτό πάνω σε έτοιμο ipv6 δίκτυο. Βρήκα πρόγραμμα voip (client), το οποίο μπορεί να τρέξει μόνο με ipv6. Οπότε όλα καλά, ούτε PBX ούτε τπτ. Τώρα κάνω μετρήσεις κλπ για να δείξω ότι όντως στο ipv6 έχουμε καλύτερο QOS. Και αυτό γιατί στα πεδία επικεφαλίδας έχουμε το flow lebel, δηλαδή πχ εάν έχουμε δύο ροές πληροφορίας μία με data και μία με φωνή, αυτή με την φωνή έχει προτεραιότητα, πράγμα που στο Ipv4 δεν υπάρχει. Μόλις έχω κάποια αποτελέσματα αν σε ενδιαφέρει θα σου πω.
Vancas Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2010 Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2010 Δε θέλω να σε απογοητεύσω αλλά πιστεύω ότι τα αποτελέσματα σου δε θα βγούν όπως τα περιμένεις. Το flow label δεν υποστηρίζεται από όλα τα routers. Επομένως αν ο εξοπλισμός σου δεν διαθέτει αυτό το feature δε θα δεις κάποια διαφορά. Μη ξεχνάς ότι ακόμα είναι πολύ λίγα τα routers τα οποία είναι πραγματικά IPv6 ready και συνήθως είναι ακριβούτσικα. Εκτός αυτού, το flow label ακόμα και αν υποστηρίζεται από τον router δεν είναι απαραίτητο ότι θα λαμβάναεται υπ' όψιν από τους ενδιάμεσους routers της κίνησης. Επομένως είναι καθαρά θέμα διαχειριστή δικτύου. Φυσικά στην περίπτωση ενός τοπικού δικτύου όπως το δικό σου, όλα τα routers τα χειρίζεσε εσύ, αλλά αν η κίνηση σου βγεί στο διαδίκτυο (εξωτερικές κλήσεις) η "διάκριση" στην δρομολόγηση των πακέτων βάσει του flow label, ενδεχομένως να χαθεί. Κοινώς αυτό που θα επιτύχεις είναι απλά στο δικό σου δίκτυο, και όπου πραγματικά υπάρχει η δυνατότητα διαχείρισης του flow label, να γίνεται μία διάκριση των best effort εφαρμογών, κάτι το οποίο επιτυγχάνεται και με ένα απλό QoS rule/ policy. Ακόμα και αυτή η διαφορετική μεταχείριση δε νομίζω ότι θα έχει αξιοσημείωτες διαφορές σε latency, jitter. Όταν βγάλεις τα συμπεράσματα σου στείλε κάνα update.
GREGKERKYRA Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2011 Μέλος Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2011 Παρατηρώ ότι στα πεδία flow label και traffic class όταν είμαι σε ipv6 παίρνουν τις default τιμές(0x00000000). Ξέρει κανείς τι μπορεί να φταίει, ποιος είναι υπεύθυνος να περαστούν οι τιμές σε αυτά τα πεδία; Είναι θέμα εφαρμογής (που ζητάει qos), θέμα πρωτοκόλλου ή κάτι που μου διαφεύγει;
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.