Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Επειδή θα ξεκινήσω τώρα κολύμβηση σε ένα κολυμβητήριο χωρίς προπονητή, μόνος, σε ώρες κοινού, θα ήθελα να μου πει κάποιος ασκήσεις που θα ακολουθήσω. πχ. ξεκινώ με 200 μέτρα ελεύθερο κτλ.

Η φυσική μου κατάσταση είναι πολύ καλή, κάνω γυμναστήριο, και απλά θέλω να συνδυάσω και κολύμπι μαζί για καλύτερα αποτελέσματα. Να αναφέρω ότι πρίν κάποια χρόνια έκανα water polo, οπότε χω επαφή με το άθλημα απλά δε θυμάμαι ακριβώς τι πρόγραμμα ακολουθούσαμε.

• Απαντ. 33
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εγώ δεν κάνω πρωταθλητισμό (σαν τον swimmer21 :) ) και συνήθως βαριέμαι τις ασκήσεις (προτιμώ να πηγαίνω πάνω κάτω απλώς) αλλά θα σου πρότεινα να εναλλάσεις τα στυλ όσο μπορείς, πχ αν κάνεις 1 χλμ ελεύθερο, μπορείς να βάλεις και καμιά 200αριά μέτρα ύπτιο ή πρόσθιο για αλλαγή στο ενδιάμεσο.

(Στην τύχη τα λέω τα μέτρα, δεν ξέρω πόσο θες να κάνεις).

Επίσης καλό είναι να κάνεις και κάποιες διαδρομές μόνο με σανίδα (για τα πόδια) και κάποιες με pullboy (για τον κορμό).

Επεξ/σία από fireflies
Δημοσ.

Δε μου δώσατε κάποια ακριβής απάντηση για αυτό που ρώτησα. Θέλω να κάνω όλα τα είδη ασκήσεων (ελεύθερο, πρόσθιο, ύπτιο, πεταλούδα κτλ) απλά ρωτάω σε ποια σειρά να γίνονται και ενδεικτικά κάποια μέτρα για την κάθε άσκηση που θα πρέπει να κάνω.

Δημοσ.
Δε μου δώσατε κάποια ακριβής απάντηση για αυτό που ρώτησα. Θέλω να κάνω όλα τα είδη ασκήσεων (ελεύθερο, πρόσθιο, ύπτιο, πεταλούδα κτλ) απλά ρωτάω σε ποια σειρά να γίνονται και ενδεικτικά κάποια μέτρα για την κάθε άσκηση που θα πρέπει να κάνω.

Ξεκίνα με 50μ ελεύθερο για αρχή και βλέπεις για παρακάτω :P .

Εμείς απ' όσο θυμάμαι,κάναμε στην αρχή τρέξιμο,και μετά διατάσεις..Και μετά στο νερό μέσα τα πόδια μας..Όσο είμασταν στην μικρή πισίνα..Και μετά βγάλε τις ασκήσεις των ποδιών στην πισίνα την μεγάλη,κάναμε όλα τα άλλα.Ο καθένας στο είδος που ήταν να κάνει.Περίεργο που δεν θυμάσαι πάντως,αφού οι ασκήσεις ήταν ρουτίνα.

Δημοσ.

Απλή ερώτηση, απλή απάντηση.

π.χ. 200 κρόουλ, 200 ύπτιο, 100 πρόσθιο, 100 πεταλούδα.

Πιο πολύ;

500 κρόουλ, 500 ύπτιο, 250 πρόσθιο, 250 πεταλούδα.

Αντέχεις περισσότερο;

Αυξάνεις αντίστοιχα τα μέτρα.

Τα δυο πρώτα πάντα πιο πολύ, γιατί είναι σαφώς πιο εύκολα, τα δυο τελευταία πάντα πιο λίγο, γιατί αλλιώς θα κουραστείς νωρίς, χωρίς να υπάρχει λόγος.

Ενδιάμεσες παύσεις εννοείται. Σερί άσε καλύτερα στην αρχή.

Ο swimmer21 στο 2ο - 3ο ποστ του από το λινκ που παρέθεσε μιλά π.χ. για 7-8 χλμ καθημερινά. Αλλά αυτός κάνει πρωταθλητισμό. Και μπορεί τα "sets" του να είναι διαφορετικά.

Εσύ πας για το στάνταρ "κυκλικό" πρόγραμμα ας πούμε.

Επίσης, σταθερό ρυθμό, όχι "σπριντ", ειδικά στην αρχή. Θα σου βγει η γλώσσα, και τα υπόλοιπα μέτρα θα σου φαίνονται βουνό.

Δημοσ.

Οκ. Ευχαριστώ! Ε ναι, κανά χλμ θα κάνω για αρχή και μετά άντε να φτάσω στα 2χλμ. Και πόλο που πήγαινα τα 2 χλμ στο κολύμπι σπάνια να τα ξεπερνούσαμε. Άλλο τώρα αν ασχολείσαι ιδαίτερα με την κολύμβηση και αγώνες κτλ.

Δημοσ.
Οκ. Ευχαριστώ! Ε ναι, κανά χλμ θα κάνω για αρχή και μετά άντε να φτάσω στα 2χλμ. Και πόλο που πήγαινα τα 2 χλμ στο κολύμπι σπάνια να τα ξεπερνούσαμε. Άλλο τώρα αν ασχολείσαι ιδαίτερα με την κολύμβηση και αγώνες κτλ.

Προγραμμα για 1 χλμ

2x100m (1ο ελευθερο, 2ο υπτιο)

200m Μικτη (50 πεταλουδα, 50 υπτιο, 50 προσθιο, 50 ελευθερο)

4x50m ελευθερο "υποξικα" (προσπαθησε να παιρνεις οσο το δυνατον λιγοτερες αναπνοες)

100m (ανετα οτι θες)

6x25m (2 ελευθερο, 2 υπτιο, 2 προσθιο... το 1ο γρηγορο, το 2ο χαλαρα)

50m προσθιο ανετα

100m χαλαρα ελευθερο ( να φυσας καλα στο νερο και σε καθε χερια να τιναζεις τα χερια σου για να χαλαρωσουν)

Διατασεις και ζεσταμα πριν και μετα(στα ντουζ).

Καθε μερα θα βλεπεις να βελτιωνεσε, πχ θα κανεις λιγοτερες αναπνοες, θα μπορεις να ξεκουραζεσαι σε λιγοτερο χρονο..κλπ

Οσο περναει ο καιρος να μεγαλωνεις το προγραμμα σου.. πχ αντι για 4x50 κανε 4x100

Σου εβαλα πιο πολλα 50αρια γιατι δεν θα βαρεθεις και τωρα στην αρχη πρεπει να εχεις λιγο χρονο ξεκουρασης απο μετρα σε μετρα..

Το λινκ του αλλου thread το εβαλα για να postαρεις εκει τις ερωτησεις σου, οχι για να κανεις το προγραμμα που κανω εγω..

Οτι αλλο θες, εδω ειμαι :-)

---------- Προσθήκη στις 13:32 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 13:15 ----------

Επίσης, σταθερό ρυθμό, όχι "σπριντ", ειδικά στην αρχή. Θα σου βγει η γλώσσα, και τα υπόλοιπα μέτρα θα σου φαίνονται βουνό.

Μπορει να κανει σπριντ και τωρα στην αρχη αλλα προς το τελος του προγραμματος.. επισης μπορει να ανεβασει σφιγμους παιρνοντας λιγοτερες αναπνοες σε καποιο set..

---------- Προσθήκη στις 13:41 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 13:32 ----------

Απλή ερώτηση, απλή απάντηση.

π.χ. 200 κρόουλ, 200 ύπτιο, 100 πρόσθιο, 100 πεταλούδα.

Πιο πολύ;

500 κρόουλ, 500 ύπτιο, 250 πρόσθιο, 250 πεταλούδα.

Θεωρω πως ενα τετοιο προγραμμα ειναι μονοτονο και ειναι ενας απο τους λογους που πολλοι υποτιμουν και σνομπαρουν την κολυμβηση.. η κολυμβηση θα πρεπει να γινεται με παρεα, να γνωριζεις ατομα που πανε τις ιδιες ωρες με σενα, να συναγωνιζεστε και να κανετε διαφορα προγραμματα..

Με την κολυμβηση θα ξυπνας το πρωι και θα νιωθεις ωραια, θα εχεις ενεργεια.. οκ τις πρωτες μερες θα εισαι πιασμενος αλλα μετα σιγα σιγα θα σφιξει το κορμι σου, και θα νιωθεις πολυ ωραια... Συνδιαστε το κολυμπι με μια καλη διατροφη (οχι διαιτες και βλακειες, απλα μη τρωτε πατατακια κλπ), κοψτε το καπνισμα και θα δειτε.. θα γινετε αλλοι ανθρωποι!

Ακομη κ αν ειστε κουρασμενοι και βαριεστε να πατε, να πατε! Θα ξυπνησετε με το που μπειτε στο νερο.. αφηστε που θα κοιμηθειτε σαν πουλακι το βραδυ ;-)

• Like 1
Δημοσ.

Πάντως καλό θα ήταν όταν θα πας στο κολυμβητήριο, να ζητήσεις και καμιά συμβουλή από τους γυμναστές που είναι εκεί- στα περισσότερα υπάρχει κάποιος να επιβλέπει και δεν είναι ανάγκη να κάνεις μάθημα για να πάρεις μια γενική οδηγία.

Γιατί όσο να'ναι, από μακρυά και χωρίς να ξέρει κανείς τι αντοχές έχεις και ποια στυλ γνωρίζεις καλύτερα, είναι δύσκολο να σου δώσει ακριβείς οδηγίες.

@ swimmer, στο δικό σου επίπεδο, παίρνεις καθόλου αναπνοές στο 50αρι?

Επίσης, γιατί να κάνεις από την αρχή υποξικές ασκήσεις?

Δεν είναι υπερβολή?

Δημοσ.

@ swimmer, στο δικό σου επίπεδο, παίρνεις καθόλου αναπνοές στο 50αρι?

Εχω κανει 75 μετρα χωρις να παρω αναπνοη.. αλλα μετα δεν μπορω να κολυμπησω ουτε μετρο :lol: το εκανα μονο και μονο για να δω ποσο μπορω..

Φυσιολογικα σε 50αρια υποξικα, παιρνω 2 με 3 αναπνοες, για να μπορω να βγαλω τα υπολοιπα..

Στους αγωνες δεν ισχυει αυτο.. οι λιγες αναπνοες ειναι μονο για προπονηση, στους αγωνες κολυμπαμε καθε 3-4 χεριες και 1 αναπνοη... εκτος απο τα 50 και 100 μετρα που εκει παιρνουμε λιγες αναπνοες επειδη οι θεσεις κρινονται στα εκατοστα του δευτερολεπτου και οσο να ναι καθε αναπνοη που παιρνεις σου κοστιζει σε χρονο επειδη στριβοντας το κεφαλι χανει την ισορροπια του το σωμα και εχεις περισσοτερη αντισταση απο το νερο.

Δες και αυτο το thread αν εχεις χρονο

http://www.insomnia.gr/forum/showthread.php?t=271213

• 3 μήνες μετά...
Δημοσ.

Το κολύμπι είναι η καλύτερη γυμναστική.

Γυμνάζεις όλο το σώμα ταυτόχρονα και το πιο σημαντικό δεν υπάρχει πιθανότητα τραυματισμού.

Εγώ μετά απο ένα προβληματάκι στο γόνατο πηγαίνω πισίνα όλο το χρόνο και ομολογώ ότι αισθάνομαι υπέροχα.

Επειδή μάλιστα η θάλασσα δεν είναι καθαρή στην Αθήνα (είμαι βλέπετε απο επαρχία και μου αρέσουν οι καθαρές θάλασσες)μέχρι τον Αύγουστο που θα φύγω για διακοπές πάω πισίνα. Καλό είναι βέβαια η πισίνα να έχει όζον κα όχι χλώριο.

Ευτυχώς βρήκα ένα σάιτ που έχει όλες τις πισίνες http://www.dromostherapeia.gr/index.php?option=com_content&view=category&id=43&Itemid=56 και κατατοπίστηκα αμέσως γιατί ήμουν καινούργια στην Αθήνα.

Εύχομαι τα καλύτερα σε όλους.

• 2 χρόνια αργότερα...
Δημοσ.

καλημέρα .....διαβάζοντας τις δημοσιεύσεις σου είδα ότι ''κατέχεις'' το θέμα κολύμβηση , θέλω να σε ρωτήσω κάτι : Έχω 2 παιδιά 7 και 9 ετών κορίτσι και αγόρι αντίστοιχα , γράφτηκαν σε κολυμβητήριο φέτος και μέχρι το πάσχα τα πήγαν στην μεγάλη πισίνα πριν λίγο καιρό έλαβαν μέρος σε έναν - ας πω αγώνα - 3 πόλεων ίδιας ηλικίας και βγήκαν πρώτοι στο ύπτιο που αγωνίστηκαν , πήραν τα πάνω τους γιατί σε έναν χρόνο είδαν αυτή την πρόοδο και θέλουν να το συνεχίσουν ( θέλουμε και άλλα μετάλλια μου είπαν ) .Τώρα το καλοκαίρι το κολυμβητήριο κλείνει και δεν θέλω να τα αφήσω , τι μου προτείνεις να κάνω ; ώστε 1ον) να αποκτήσουν αντοχή , που σαν παιδιά είναι μικρή , 2ον) ταχύτητα γιατί στο ελεύθερο είναι σχετικά αργά , και γενικά τι θα έκανες αν ήσουν στην θέση μου ; 

Ευχαριστώ.....

Δημοσ.

καλημέρα .....διαβάζοντας τις δημοσιεύσεις σου είδα ότι ''κατέχεις'' το θέμα κολύμβηση , θέλω να σε ρωτήσω κάτι : Έχω 2 παιδιά 7 και 9 ετών κορίτσι και αγόρι αντίστοιχα , γράφτηκαν σε κολυμβητήριο φέτος και μέχρι το πάσχα τα πήγαν στην μεγάλη πισίνα πριν λίγο καιρό έλαβαν μέρος σε έναν - ας πω αγώνα - 3 πόλεων ίδιας ηλικίας και βγήκαν πρώτοι στο ύπτιο που αγωνίστηκαν , πήραν τα πάνω τους γιατί σε έναν χρόνο είδαν αυτή την πρόοδο και θέλουν να το συνεχίσουν ( θέλουμε και άλλα μετάλλια μου είπαν ) .Τώρα το καλοκαίρι το κολυμβητήριο κλείνει και δεν θέλω να τα αφήσω , τι μου προτείνεις να κάνω ; ώστε 1ον) να αποκτήσουν αντοχή , που σαν παιδιά είναι μικρή , 2ον) ταχύτητα γιατί στο ελεύθερο είναι σχετικά αργά , και γενικά τι θα έκανες αν ήσουν στην θέση μου ; 

Ευχαριστώ.....

7-9 ετων.. χμμ ειναι αρκετα μικροι για να ασχολεισαι με αντοχη και ταχυτητα.. τα παιδια σε αυτην την ηλικια ειναι ηδη αρκετα δραστηρια (τρεχουν, παιζουν, κανουν μπανιο, κλπ) αλλωστε τωρα ξεκινησαν την κολυμβηση, και που πηραν μεταλλιο ειναι επιτυχια..

Εγω στην ηλικια τους δεν υπηρχα πουθενα στον κολυμβητικο χαρτη, φοβομουν να παω αγωνιστικη (12 χρονων) και ηθελα να σταματησω.. και κατεληξα παμπαιδων Β (13 χρονων) και Εφηβων (18 χρονων) να βγω 3ος στην Ελλαδα στα 200 υπτιο και την 2η φορα μαλιστα να παρω και μορια για τις Πανελληνιες Εξετασεις..

Γνωμη μου τα παιδια, δεν χρειαζονται κατι παραπανω.. ακομα και να τα λιωσεις στο κολυμπι και στο τρεξιμο, σε αυτη την ηλικια δεν θα κερδισεις/κερδισουν κατι, περα απο καποια μεταλλια σε διασυλλογικο επιπεδο..

Θυμαμαι παιδια οταν ημουν μικρος που μας περνουσανε μιση πισινα, ηταν πολυ γρηγοροι για την ηλικια τους και μετα εξαφανιστηκαν.. και συναθλητες μου που αν δεν παιρνανε μεταλλιο, τρωγανε ξυλο απο τους γονεις τους.. ολοι αυτοι σταματησαν την κολυμβηση.. καηκαν στην συνεχεια, δεν μπορουσαν να αποδωσουν και επεφταν σιγα σιγα, μαζι και η αγαπη τους για την κολυμβηση..

Τα παιδια σου οπως πηραν τωρα μεταλλιο, ετσι θα συνεχισουν να παιρνουν στο ιδιο επιπεδο για 2-3 χρονια ακομα, μονο με την φυσικη τους εξελιξη και την αναπτυξη του σωματος τους.. το μονο που μπορεις να κανεις εσυ ειναι να τους διατηρεις την αγαπη για αυτο που κανουν, να τους στηριζεις και να συζητατε για το πως πηγε η προπονηση κλπ..

Απο κει και περα οταν φτασουν 11-12 χρονων μπορεις σιγα σιγα να κανετε καποια προετοιμασια (τρεξιμο, διατασεις, κολυμπι στην θαλασσα) για την εισοδο τους στην αγωνιστικη ομαδα (13 χρονων) καθως εκει πλεον θα αρχισουν και τα πανελληνια πρωταθληματα.. απο 13ων χρονων και μετα ομως, την προπονηση πρεπει να την αναλαμβανει ο προπονητης αποκλειστικα..

Αν μετα απο ολα αυτα θες οντως καπως να τους προετοιμασεις, ποδηλατο, τρεξιμο, διατασεις, κολυμπι στην θαλασσα, ποδοσφαιρο/μπασκετ και γενικα οποιαδηποτε αεροβια ασκηση αρκει.. παντα σε συνδιασμο με παιχνιδι, γελιο και αγαπη..

Αλλωστε σε αυτες τις ηλικιες πρεπει να χτιζεις τον χαρακτηρα του παιδιου που στην συνεχεια αυτος θα σου δωσει το αποτελεσμα, και οχι το σωμα του και η οποια δυναμη του.. να μαθει να εχει ορεξη, αγαπη γι αυτο που κανει και ομαδικο πνευμα ακομα και στην κολυμβηση, και οχι να εχει μονο διψα για την νικη και να μην τον νοιαζει τιποτα αλλο, γιατι ετσι γρηγορα θα απογοητευτει, και στην κολυμβηση και στην ζωη..

• Like 3

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...