Προς το περιεχόμενο

IRQ assignments: Χρήσιμες λεπτομέρειες

StavrosD

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Σε αυτό το θέμα http://www.insomnia.gr/forum/showthread.php?t=328289 είχα αναλύσει κάποιες χρήσιμες πληροφορίες για τα PCI lanes των μητρικών.

Εδώ θα συνεχίσω με τα IRQ assignments και το IRQ sharing.

Οι διαφορές στις περισσότερες περιπτώσεις ίσως να μην είναι αισθητές, το παρακάτω είναι καθαρά σε θεωρητικό επίπεδο.

Τι είναι τα IRQ

Ο επεξεργαστής εκτελεί μια σειρά από εντολές. Όταν χρειάζεται να διακοπεί αυτή η σειρά και να εκτελεστεί κάποια άλλη σειρά εντολών τότε στέλνεται στον επεξεργαστή ένα interrupt request (αίτηση διακοπής).

Το IRQ 0 έχει την μέγιστη προτεραιότητα: 0

Όσο αυξάνει το IRA τόσο μειώνεται η προτεραιότητά του.

Όταν μια συσκευή θέλει να εκτελέσει κάποια λειτουργία ο επεξεργαστής τότε χρησιμοποιεί κάποιο IRQ. Το IRQ είναι το ίδιο για κάθε συσκευή από την στιγμή που ανοίγει ο υπολογιστής και μετά. Μερικές συσκευές έχουν δυνατότητα αλλαγής του IRQ αλλά αυτό δεν μας απασχολεί, το αναλαμβάνει το Plug & play των windows.

Επειδή τα IRQ είναι περιορισμένα, στις σύγχρονες μητρικές τα IRQ μοιράζονται σε περισσότερες από μια συσκευές. Όταν δυο συσκευές λειτουργούν ταυτόχρονα και μοιράζονται το IRQ οι επιδόσεις τους μειώνονται.

Για παράδειγμα παραθέτω τον αντίστοιχο πίνακα από το εγχειρίδιο της μητρικής μου

post-6684-129063129717_thumb.png

Τι παρατηρώ από τον παραπάνω πίνακα:

1) Ότι η PCIE1_1 όπου έχω την VGA μοιράζεται το IRQ με τον Marvell 6111, την PCI_1 και την USB 4.

Άρα

α) αποφεύγω να συνδέσω σκληρό δίσκο στη USB 4. Έχω άλλες 9 θύρες να κάνω την δουλειά μου.

β) αποφεύγω να εγκαταστήσω παιχνίδια σε δίσκους που είναι πάνω στον Marvell 6111. Ίσως την ώρα που παίζω να πάει το παιχνίδι να φορτώσει κάτι και να χάσω στιγμιαία μερικά fps.

2) Βλέπω ότι κάποιες USB χρησιμοποιούν το ίδιο IRQ. Αν συνδέσω δύο USB δίσκους καλό είναι να αποφύγω να τους συνδέσω και τους δύο σε USB που χρησιμοποιούν το ίδιο IRQ.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...