Προς το περιεχόμενο

Aρχαριος σε δικτυα. Ποιο OS?

Beastakos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπερα φιλοι.

Αποφασισα να κατσω να ψαχτω λιγο περισσοτερο με τα δικτυα, καθως γνωριζω βασικες εννοιες δικτυων, εχω σεταρει διαφορα lanakia και παντα ηταν ενας τομεας που μου αρεσε να ψαχνω. Nα σημειωσω οτι γνωριζω ολα τα θεωρητικα περι subnets/subnet masks/classes (a,b,c κλπ), τα bits που καθοριζουν την subnet mask, την λειτουργια του 1ου και του τελευταιο bit μιας κλασης κλπ κλπ. Δηλαδη δεν ειμαι ανιδεος ως προς το θεωρητικο κοματι των δικτυων, χωρις να σημαινει οτι ξερω και πολλα.

Εχω στο σπιτι ενα lan 2 υπολογιστων, και θα ηθελα να μου πειτε ποιο λειτουργικο προτεινετε να εγκαταστησω στο δικο μου pc ωστε να πειραματιστω οσο γινεται με διαφορες λειτουργιες οπως DHCP, active directory (αν τα λεω σωστα) κλπ. Περισσοτερο θα ηθελα να κατανοησω τις λειτουργιες/ρυθμισεις ενος server σε ενα δικτυο, ωστε πχ να μπορω να πω οτι ξερω να στηνω τα στοιχειωδη σε εναν server ενος δικτυου. Αλλα ταυτοχρονα με ενδιαφερει πολυ να μαθω και να αποκτησω ανεση και οικειοτητα με λειτουργικα που χρησιμοποιουνται για την ρυθμιση ενος δικτυου. Ωστε αν πχ παω να τα πιασω για επαγγελματικο σκοπο, να μην ψαχνομαι και να μην δειχνω ανιδεος και αρχαριος.

Καποιος μου προτεινε να ξεκινησω με τα win server 03 και οχι με τα 08. Καποιος αλλος μου ειπε για linux αλλα δεν εχω ιδεα απο linuxoειδη OS.

Εσεις τι προτεινετε?

ΥΓ. Αν εχει σημασια ο Η/Υ του lan εχει win7. Οπως και ο δικος μου.

Δημοσ.

Αν θες να δεις πραγματικά τί γίνεται στα δίκτυα καλό είναι να μπείς στην λογική των linuxoειδών debian πχ κτλ στα pc. Αν θες την εύκολη οδό πήγαινε στα τελευταία Windows Server. Σε άλλη περίπτωση θα μπορούσες να ψάξεις για OpenWRT ώστε να ρυθμίσεις εσύ ακριβώς το πώς θα δουλεύει το router. Αλλά πρέπει να βρεις ένα router που να δέχεται OpenWRT (και πάλι μιλάμε για Linux ουσιαστικά που θα τρέχει στο router σου. Ή να στήσεις ένα hardware firewall με ένα παλίο σου pc. Αυτά τα δύο είναι ακόμα πιο δύσκολα και ίσως και πολλοί πτυχιούχοι πληροφορικής να μην έχουν ιδέα (δυστυχώς). Καλό είναι να βρεις και κάποιο βιβλιο για να μελετήσεις τα βασικά πρωτόκολλα και όρους όπως DHCP,IP,TCP,UDP,ARP,DNS,NAT κτλ... Αν θες κάποιους τίτλους πές μου ;)

Δημοσ.
Αν θες να δεις πραγματικά τί γίνεται στα δίκτυα καλό είναι να μπείς στην λογική των linuxoειδών debian πχ κτλ στα pc. Αν θες την εύκολη οδό πήγαινε στα τελευταία Windows Server. Σε άλλη περίπτωση θα μπορούσες να ψάξεις για OpenWRT ώστε να ρυθμίσεις εσύ ακριβώς το πώς θα δουλεύει το router. Αλλά πρέπει να βρεις ένα router που να δέχεται OpenWRT (και πάλι μιλάμε για Linux ουσιαστικά που θα τρέχει στο router σου. Ή να στήσεις ένα hardware firewall με ένα παλίο σου pc. Αυτά τα δύο είναι ακόμα πιο δύσκολα και ίσως και πολλοί πτυχιούχοι πληροφορικής να μην έχουν ιδέα (δυστυχώς). Καλό είναι να βρεις και κάποιο βιβλιο για να μελετήσεις τα βασικά πρωτόκολλα και όρους όπως DHCP,IP,TCP,UDP,ARP,DNS,NAT κτλ... Αν θες κάποιους τίτλους πές μου ;)

Τι ηθελες και το πες αυτο το τελευταιο...Πτυχιουχος πληροφορικης ειμαι και σκεψου οτι σε γνωσεις βρισκομαι αρκετα πανω απτο μεσο ορο της σχολης μου που δεν ξερανε ουτε τις κλασεις και τα subnets. Anyway.

Για linuxoειδες λειτουργικο δεν με βλεπω, γιατι μαλλον θα μπλεχτω προσπαθωντας να μαθω τα βασικα και του linux αλλα και του στησιματος ενος server πχ. Οποτε θα ξεκινησω με windows server μαλλον και αν αποκτησω μια ευχερεια ισως εμβαθυνω με καποιο linuxoειδες λειτουργικο.

Απο σχετικα βιβλια εχω το αγγλοφωνο "Inside Windows Server 2003" του William Boswell και το μεταφρασμενο "Οδηγος των Windows Server 2003" του Martin Matthews.

Δωσε μου αν θες 1-2 τιτλους αγγλοφωνων η μεταφρασμενων βιβλιων για να διαβασω λιγο τα βασικα πρωτοκολλα.

Δημοσ.

Εγώ πάντως που δεν είμαι ακόμα πτυχιουχος μηχανικος η/υ ξέρω όλα αυτά τα θεωρητικά περί δικτύων tcp arp classes etc Και όλα αυτα σε ενα εργαστηριο τα μαθαμε δεν ειναι τιποτα ιδιαιτερο...Ένας προγραμματιστής πχ δεν είναι απαραίτητο να τα ξέρει...Τώρα την πρακτική τους εφαρμογή μάλλον μεράκι και πόρωση θέλει παρά πανεπιστήμιο...Όσο για os αν και δεν έχω στήσει ποτέ firewall pc απλά θα πω ότι server κλπ συνώνυμο είναι το linux αδιαμφισβήτιτα...To openwrt είναι linux που τρέχει σε διάφορα ρουτεράκια και φθηνά και τα κάνει να αποκτούν δυνατότητες ακριβών.Τέλος από οτι ξέρω στην αγορά σε σχέση με τα δίκτυα ζητείται αρκετά να γνωρίζεις περι cisco που έχουν δικό τους λειτουργικό πολύ ασφαλειας....

Δημοσ.

Εξοικείωση με τις δικτυακές τεχνολογίες των Windows είναι φυσικά καλό να αποκτήσεις γιατί είναι το πιο πιθανό να χρειαστεί να συντηρήσεις κάποιο δίκτυο όπου αυτές χρησιμοποιούνται, κάποια στιγμή. Όμως είναι καλό να έχεις ξεκαθαρισμένο πρώτα στο μυαλό σου ό,τι όλες αυτές οι τεχνολογίες που στον χρήστη μπορεί να παρουσιάζονται στο ίδιο επίπεδο με την έννοια του δικτύου, είναι υπηρεσίες, πολλές φορές ανεξάρτητες -αλλά πολύ καλά δεμένες μεταξύ τους, οι οποίες έχουν τη θέση τους σε πολλές περιπτώσεις, αλλά δεν παύουν να λειτουργούν προαιρετικά πάνω στο δίκτυο, προσφέροντας συγκεκριμένες λειτουργίες με συγκεκριμένο τρόπο. Σε κάποιες περιπτώσεις οι λειτουργίες αυτές δεν έχουν νόημα, σε άλλες ο τρόπος που παρέχονται δεν είναι η καλύτερη επιλογή και σε άλλες απλώς δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν λόγω εξωτερικών παραγόντων.

Στο να το ξεκαθαρίσεις αυτό και να αποκτήσεις μια σφαιρική εικόνα των δικτυακών εφαρμογών νομίζω θα σε βοηθούσε πολύ η επαφή με κάποιο unix-like λειτουργικό (θα πρότεινα FreeBSD ή OpenBSD λόγω του πολύ καλού documentation και της ενοποιημένης φιλοσοφίας τους).

Αφού δεν έχεις εμπειρία με τέτοια λειτουργικά, σίγουρα θα χρειαστείς περισσότερο χρόνο για να εξοικειωθείς με το χειρισμό και τη λογική, ώστε να μπορείς να κάνεις τα πειράματά σου και οτιδήποτε θελήσεις απερίσπαστος. Αυτός ο χρόνος αρχικά ίσως σου φανεί ότι θα είναι υπερβολικά πολύς, στην πραγματικότητα νομίζω ότι θα πάρεις πολύ πιο γρήγορα μπρος.

Πάντως αν ενδιαφέρεσαι σοβαρά για δίκτυα, αυτός ο χρόνος σίγουρα δεν θα είναι χαμένος, αφού θα αποκτήσεις επαφή με πανίσχυρα εργαλεία τα οποία διακρίνονται για την ευελιξία και την παραμετροποιησιμότητά τους και τα οποία μάλιστα διατίθενται ελεύθερα.

Δημοσ.
Τι ηθελες και το πες αυτο το τελευταιο...Πτυχιουχος πληροφορικης ειμαι και σκεψου οτι σε γνωσεις βρισκομαι αρκετα πανω απτο μεσο ορο της σχολης μου που δεν ξερανε ουτε τις κλασεις και τα subnets. Anyway.

Δωσε μου αν θες 1-2 τιτλους αγγλοφωνων η μεταφρασμενων βιβλιων για να διαβασω λιγο τα βασικα πρωτοκολλα.

Και εγώ είμαι και γενικά το επίπεδο στις σχολές είναι χαμηλό...Αλήθεια από ποιά σχολή?

Είμαι από ΑΣΟΕΕ Πληροφορική (καμία σχέση με οικονομικά :devil:) και btw πληροφορικός δεν είναι απαραίτητα μόνο προγραμματιστής προς θεού! (σπάνια είναι);). Όλα αυτά δεν καλύπτονται σε ένα εργαστήριο φυσικά...

Λοιπόν αν θες να ενδυναμώσεις το θεωρητικό υπόβαθρο των δικτύων παράλληλα με την εκμάθηση ενός νέου /linux/bsd λειτουργικού θα ήταν καλό να δεις κάποια από τα παρακάτω βιβλία - αν δεν τα έχεις ήδη δει - έχω διαβάσει για διαφορετικούς λόγους και σκοπιές και από τα τέσσερα που προτείνω:

Tannenbaum - Computer Networks 4/e from Prentice Hall (καλύτερα στα αγγλικά)

Πολύ θεωρητικό μερικές φορές και γενικά βλέπει τα πρωτοκολλα από την σκοπιά του OSI. Μπορείς να χαθείς στο πολύ μπλαμπλά του...

Douglas E.Comer Δίκτυα και Διαδίκτυα Υπολογιστών και εφαρμογές τους στο Internet Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Πολύ καλό για εισαγωγή στα δίκτυα και πραγματικά ότι πρέπει να ξέρεις από τα βασικά πρωτόκολλα σου μένουν από αυτό το βιβλίο. Φυσικά δεν εμβαθύνει τόσο όσο το πρώτο.

Kurose and Ross: A Top-Down Approach Featuring the Internet

http://www.amazon.com/Computer-Networking-Top-Down-Approach-Featuring/dp/0201477114

Ένα πολύ καλό βιβλίο που ξεκινάει αντίστροφα στην στοίβα πρωτοκόλλων και προχωράει με βάση TCP/IP και όχι OSI.

Τέλος ένας free super-online οδηγός που πραγματικά μου έλυσε τα χέρια διαβάζοντας αρκετά σημεία του: http://www.tcpipguide.com/free/index.htm

Υπάρχουν και αρκετά προγράμματα που μπορείς να πειραματιστείς. Π.χ Βλέπεις τί πακέτα λαμβάνει/στέλνει ο υπολογιστής σου. Κατέβασέ το τσάμπα από εδώ: http://www.wireshark.org/ αποτελεί πολύ ενδιαφέρον εργαλείο

Τέλος μπορείς να ασχοληθείς με Omnet++ αν κατέχεις C++(καθώς είναι παρόμοια) για να κάνεις προσομοιώσεις δικτύων κτλ..

Δημοσ.

Ευχαριστω ολους για τις απαντησεις και ιδιαιτερα τους κατατοπιστικοτατους Zifnab και nske.

Θα παρω ενα βιβλιο απο οσα προταθηκαν και ξεκιναω με windows server για αρχη, με προοπτικη να κοιταξω και linux based λειτουργικα στη συνεχεια.

Και παλι ευχαριστω.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...