nem52 Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2010 Το 10% το εχει στην ισχυ που αναφερει ως μεγιστη. Αν το δουλεψεις στην μιση πχ δεν θα εχει 10% αλλα πχ 1% οποτε θα ειναι οκ. Ειπα οτι ειναι τροπος να αναφερουν μια "ψευτικη" ισχυ με τροπο που θα ειναι και "νομιμοι". Η THD σε εναν ενισχυτη ανεβαινει οταν αρχιζουμε να τον ζοριζουμε, οταν ξεπερναμε τα ορια του. Ειναι οπως ενας αρσιβαριστας με προσωπικο ρεκορ 150 κιλα, σηκωνει 50-100 κιλα ανετα και χαλαρα και τον βλεπεις "κυριο", αλλα οταν του δωσεις 200 θα αλλαξει δεκα χρωματα θα τρεμουν ποδια χερια κλπ και βεβαια θα τα σηκωσει μεχρι την κοιλια... "Ετσι" ειναι και οι ενισχυτες... Για την αλλη ερωτηση να προσθεσω στην απαντηση που εδωσε ο frap73 "Σου λέει πως μόνο κάποιος κουφός θα παίζει στη μέγιστη ισχύ αυτό το σύστημα, που θα έχει 10% αρμονική παραμόρφωση στον ήχο που αναπαραγάγει και θα ισχυρίζεται πως είναι εντάξει..." και μια δευτερη εκδοχη Μόνο κάποιος κουφός θα παίζει στη μέγιστη ισχύ αυτό το σύστημα, που θα έχει 10% αρμονική παραμόρφωση στον ήχο που αναπαραγάγει και θα αντεχουν τα αυτια του (στην ισχυ που δινει 10% THD, γιατι παλι μπορει να μην καταλαβει καλα καποιος που δεν γνωριζει περι ενισχυτων-παραμορφωσεων-φορτιων κλπ, στη μιση ισχυ ή στα 3/4 παιζει οκ)... Μαλιστα... απο μια συζητηση που εκανα με εναν φιλο μου που ασχολειται με αυτα μου ειπε πως ολα σχεδον τα ετοιμα συστηματακια εχουν 10% αρμονικη παραμορφωση οποτε μονο αμα παρεις ξεχωριστο ενισχυτη μονο του θα εχεις λιγοτερο απο 10% ... παντως εμενα τα δικα μου πραγματικα και δεν το λεω για να τα ανεβασω παιδια ακομη και τερμα ακουγονται πεντακαθαρα.. παιζει να ειναι που ειναι και σχετιακ λιγα watt παιζει που εχουν και ffd ^2 δεν ξερω.. παντως μιλαω ειλικρινα
MakisCE Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2010 Μαλιστα... απο μια συζητηση που εκανα με εναν φιλο μου που ασχολειται με αυτα μου ειπε πως ολα σχεδον τα ετοιμα συστηματακια εχουν 10% αρμονικη παραμορφωση οποτε μονο αμα παρεις ξεχωριστο ενισχυτη μονο του θα εχεις λιγοτερο απο 10% ... χωρίς να ξέρω απο αυτά, αλλά διαβάζοντας το thread, μου φαίνεται πως απλώς το 10% THD είναι το όριο (threshold) παραμόρφωσης στο οποίο μετράνε ισχύ (και την ονομάζουν μέγιστη) δηλ. μετράνε, και μόλις φτάσει 10% THD, λένε οκ, πόσα watt έχουμε; 289. ωραία 300w μέγιστη ισχύς, 10% THD Έτσι έχουμε κι ένα ενιαίο τρόπο σύγκρισης.. φανταστείτε να έλεγαν (για διαφορετικά ηχεία) 125w, 2% THD 160w, 4% THD 220w, 6% THD 350w, 10% THD Ποιο απ'ολα τα ηχεία είναι καλύτερο; Ενώ τώρα, τα μετράνε όλα στο 10%, και έχουμε άμεση σύγκριση -- σόρρυ αν το ποστ μου απέχει της πραγματικότητας!
MakisCE Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2010 Μαλιστα... απο μια συζητηση που εκανα με εναν φιλο μου που ασχολειται με αυτα μου ειπε πως ολα σχεδον τα ετοιμα συστηματακια εχουν 10% αρμονικη παραμορφωση οποτε μονο αμα παρεις ξεχωριστο ενισχυτη μονο του θα εχεις λιγοτερο απο 10% ... χωρίς να ξέρω απο αυτά, αλλά διαβάζοντας το thread, μου φαίνεται πως απλώς το 10% THD είναι το όριο (threshold) παραμόρφωσης στο οποίο μετράνε ισχύ (και την ονομάζουν μέγιστη) δηλ. μετράνε, και μόλις φτάσει 10% THD, λένε οκ, πόσα watt έχουμε; 289. ωραία 300w μέγιστη ισχύς, 10% THD Έτσι έχουμε κι ένα ενιαίο τρόπο σύγκρισης.. φανταστείτε να έλεγαν (για διαφορετικά ηχεία) 125w, 2% THD 160w, 4% THD 220w, 6% THD 350w, 10% THD Ποιο απ'ολα τα ηχεία είναι καλύτερο; Ενώ τώρα, τα μετράνε όλα στο 10%, και έχουμε άμεση σύγκριση -- σόρρυ αν το ποστ μου απέχει της πραγματικότητας!
Moderators matrixxx Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2010 Moderators Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2010 ...μου ειπε πως ολα σχεδον τα ετοιμα συστηματακια εχουν 10% αρμονικη παραμορφωση οποτε μονο αμα παρεις ξεχωριστο ενισχυτη μονο του θα εχεις λιγοτερο απο 10% ... Ξαναλεω οτι ολα αυτα τα "απλα", "ψευτικα", compact εν πασει περιπτωσει, συστηματα αναφερουν την ισχυ τους (μεγιστη ισχυς και οχι αυτο που λεμε RMS ) εκει που η Τ.Η.D (total harmonic distortion - Ολικη αρμονικη παραμορφωση) φτανει το 10% με σκοπο να παρουσιασουν ενα νουμερο μεγαλο αφου τετοιο νουμερο θελει να δει ο υποψηφιος αγοραστης. Αντι να σου πει δλδ "κοιτα αυτο ειναι 20W RMS" σου λεει "αυτο εχει maximum power 55W" και σου πεταει διπλα και ενα "παρανομο" RMS. Οι ενισχυτες οι ξεχωριστοι που λες δεν εχουν λοιπον απλα "λιγοτερο απο το 10%", εκεινοι μετρανε την πραγματικη ισχυ RMS σε επιπεδα της παραμορφωσης που ειναι ανεκτα. Οποιοδηποτε νουμερο πανω απο το 0,1% ειναι "πολυ" και απαραδεκτο για εναν σοβαρο ενισχυτη. Να παραδειγμα τα νουμερα σε εναν yamaha, τον RXV-595 απο το user manual του και εδω σε σελιδα του κατασκευαστη http://www.yamaha.com/yec/products/productdetail.html?CNTID=200205&CTID=5000600&ATRID=1010&DETYP=ATTRIBUTE Αυτον λοιπον τον ενισχυτη οταν θα εψαχνες για να τον αγορασεις, παντου θα εγραφε (οπως και ολοι οι ξεχωριστοι ενισχυτες) οτι ειναι 5χ80 watt και οχι 5χ150W που εχει στα 6 Ω σαν maximum power με 10% ΤΗD. (στα 4Ω αναλογικα θα εχει πανω απο 180W, ακομα καλυτερο νουμερο ) χωρίς να ξέρω απο αυτά, αλλά διαβάζοντας το thread, μου φαίνεται πως απλώς το 10% THD είναι το όριο (threshold) παραμόρφωσης στο οποίο μετράνε ισχύ (και την ονομάζουν μέγιστη)δηλ. μετράνε, και μόλις φτάσει 10% THD, λένε οκ, πόσα watt έχουμε; 289. ωραία 300w μέγιστη ισχύς, 10% THD Έτσι έχουμε κι ένα ενιαίο τρόπο σύγκρισης.. φανταστείτε να έλεγαν (για διαφορετικά ηχεία) 125w, 2% THD 160w, 4% THD 220w, 6% THD 350w, 10% THD Ποιο απ'ολα τα ηχεία είναι καλύτερο; Ενώ τώρα, τα μετράνε όλα στο 10%, και έχουμε άμεση σύγκριση -- σόρρυ αν το ποστ μου απέχει της πραγματικότητας! (ενα λαθος που εχεις σε οσα λες ειναι οτι αυτες οι μετρησεις δεν γινονται για τα ηχεια, αλλα για τους ενισχυτες που ειναι μεσα στα compact sets) Δεν απεχεις, σωστες ειναι οι υποθεσεις σου,απλα δεν επιασες το νοημα. Ολοι οι σοβαροι ενισχυτες μετρανε "σοβαρα" την ισχυ τους και ολοι οι μη σοβαροι (μικρης ισχυος) την μετρανε με στο 10% THD για να ειναι ευκολα συγκρισιμα οπως λες τα νουμερα τους. Αλλα γιατι την μετρανε στο 10%THD; Να γιατι: Η τιμη 10% THD λοιπον ειναι ενας απο τους τροπους μετρησης και συγκεκριμενα για την τιμη "maximum power / EIAJ" η οποια δεν εχει σχεση με τα "πραγματικα" watt και κανονικα δεν επιτρεπεται να αναγραφεται διπλα τους η λεξη RMS. Ειναι ενας τροπος μετρησης που βολευει για να εντυπωσιασει καποιο μικρο μηχανακι, αφου λιγοι θα ξερουν να ξεχωρησουν την πραγματικη ισχυ RMS απο την maximum power EIAJ... Εκει λοιπον που θα εβλεπε ο υποψηφιος αγοραστης 10W/8Ω RMS με αυτη τη μεθοδο θα δει 55W/4Ω maximum power. Ελπιζω να βοηθησα να καταλαβετε, το καταλαβαινω δεν ειναι ευκολο αν δεν εχεις το απαραιτητο "υποβαθρο" και τις γνωσεις γυρω απο το αντικειμενο διαβαζοντας απλα ενα ποστ οποιουδηποτε "matrixxx", αλλα πλεον το αναλυσαμε αρκετα πιστευω για να μπουν και οσοι δεν γνωριζουν στο "νοημα"...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.