fragment_ Δημοσ. 14 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 14 Οκτωβρίου 2010 Τη συσκευή που αναφέρει ο topic starter την έχω 5 χρόνια στους υπολογιστές - κονσόλες κλπ από τη στιγμή που μπήκε DSL και μένει 24/7 αναμμένο μηχάνημα σπίτι. Έχω, τώρα, 3 μια στο σαλόνι για τηλεόραση και τα λοιπά και δύο στους υπολογιστές. Ο ένας προστατεύει το gaming desktop μου και το gaming laptop και ο δεύτερος όλα τα υπόλοιπα, όπως κατεβαστήρι, netbook, 2 360άρια, PS3, Wii και την οθόνη tv-monitor που τα έχω πάνω, καθώς και ένα iMac και ένα Macbook pro. (Εννοείται φυσικά πως εκτός από το κατεβαστήρι όλα τα άλλα δεν λειτουργούν ταυτόχρονα) Πριν από 3 χρόνια είχαμε πτώση κεραυνού σε κολόνα που χτύπησε μετασχηματιστή. Ο σταθεροποιητής έγινε κόκκινος (υπέρταση) και έριξε το κύκλωμα σώζοντας μου τα πάντα στο computer room που λειτουργούσαν εκείνη τη στιγμή. Στη γειτονιά κάηκαν ένα σωρό τηλεοράσεις και υπολογιστές. Εγώ απλά πάτησα μέσα την ασφάλεια του (πετάγεται έξω σε περίπτωση παρόμοια) άνοιξα το διακόπτη και συνέχισα. Ήταν η επόμενη μέρα που πήγα στο Πλαίσιο (τα είχε τότε) και πήρα ξερά άλλα δύο μηχανάκια. Το μηχάνημα έχει delay 6 δεύτερα πριν δώσει ρεύμα, οπότε και από την αρχική πιθανή υπέρταση είμαστε καλυμμένοι. τα πολυμπριζα προστασιας σε μια τετοια περιπτωση τι κανουν ???
axaraktiristos Δημοσ. 14 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 14 Οκτωβρίου 2010 τα πολυμπριζα προστασιας σε μια τετοια περιπτωση τι κανουν ??? Βραχυκυκλώνει ένα ηλεκτρονικό εξάρτημα που έχουν μέσα (varistor ) και ρίχνουν την ασφάλεια του πίνακα
fragment_ Δημοσ. 14 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 14 Οκτωβρίου 2010 Βραχυκυκλώνει ένα ηλεκτρονικό εξάρτημα που έχουν μέσα (varistor ) και ρίχνουν την ασφάλεια του πίνακα οποτε ασφαλες σε μια τετοια περιπτωση
serbabis Δημοσ. 14 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 14 Οκτωβρίου 2010 οποτε ασφαλες σε μια τετοια περιπτωση Ασφαλές όταν πρόκειται για υπέρταση μεγάλης τιμής γιατί τα Varistor ενεργοποιούνται σε υψηλές τάσεις... στην υπόταση δεν έχεις προστασία. Στην περίπτωση που είναι να πάρεις κάποιο πολύμπριζο το καλύτερο είναι να πάρεις κάποιο αντικεραυνικό για τον πίνακα (2 άν έχεις μονοφασικό πίνακα, 4 άν έχεις τριφασικό) Όπως σου είπα όμως και παραπάνω αν θές αποκλειστικά και μόνο σταθεροποιητή τάσης πήγεναι και πάρε μια συσκευή να κάνεις την δουλειά σου... ΥΓ Για αντικεραυνικά προτείνω ή τα ΕΛΕΜΚΟ ή τα πολύ ποιο ακριβά Raycap λόγω εμπειρίας στον τομέα...
Elven_King Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2010 Παιδιά σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας, πραγματικά με βοηθήσατε πολύ
Elven_King Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2010 Συγγνώμη για το bump αλλά θέλω να ρωτήσω κάτι συγκεκριμένο: Pooky (1), απ' ότι κατάλαβα έχεις αυτόν τον σταθεροποιητή. Ο συγκεκριμένος έχει στο πίσω μέρος ένα διακοπτάκι που του ορίζεις σε πόσα volts πρέπει να λειτουργεί - οι επιλογές είναι για 220, 230 και 240V. [Mode γελοίας ερώτησης on] Επειδή δεν είμαι σίγουρος (και δεν θυμάμαι και πολλά από τη Φυσική) οι πρίζες στην Ελλάδα δίνουν ρεύμα 220V ή 230V; [Mode γελοίας ερώτησης off]
madsc Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2010 Η τάση της ΔΕΗ δεν είναι σταθεροποιημένη και ορίζεται στα 220-240 Volt, 50 Hz στην Ελλάδα, για οικιακή χρήση. Πρακτικά μετρήσιμα έχω δει από 218 εώς 238V εντός κτιρίου, ανάλογα την περιοχή και την απόσταση από τους μετασχηματιστές. Αυτό σημαίνει ότι η τάση "ανεβοκατεβαίνει" εντός αυτών των ορίων (συνήθως), ανάλογα με το συνολικό φορτίο της περιοχής σου. Ο σκοπός του όποιου σταθεροποιητή λοιπόν είναι να δώσει μία - το κατά δύναμην - σταθερή έξοδο τάσης για τις συσκευές σε αυτές τις συνεχόμενες διακυμάνσεις τάσης εισόδου. Αυτο βοηθάει κατά 1ον την ορθή λειτουργία των συσκευών και κατά 2ον την μακροζωία τους. Ο διακόπτης που βλέπεις πιθανότατα είναι η έξοδος του σταθεροποιητή και όχι η είσοδος του. Η προτεινόμενη τιμή εξόδου και σωστή στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι τα 230V.
madsc Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2010 Η τάση της ΔΕΗ δεν είναι σταθεροποιημένη και ορίζεται στα 220-240 Volt, 50 Hz στην Ελλάδα, για οικιακή χρήση. Πρακτικά μετρήσιμα έχω δει από 218 εώς 238V εντός κτιρίου, ανάλογα την περιοχή και την απόσταση από τους μετασχηματιστές. Αυτό σημαίνει ότι η τάση "ανεβοκατεβαίνει" εντός αυτών των ορίων (συνήθως), ανάλογα με το συνολικό φορτίο της περιοχής σου. Ο σκοπός του όποιου σταθεροποιητή λοιπόν είναι να δώσει μία - το κατά δύναμην - σταθερή έξοδο τάσης για τις συσκευές σε αυτές τις συνεχόμενες διακυμάνσεις τάσης εισόδου. Αυτο βοηθάει κατά 1ον την ορθή λειτουργία των συσκευών και κατά 2ον την μακροζωία τους. Ο διακόπτης που βλέπεις πιθανότατα είναι η έξοδος του σταθεροποιητή και όχι η είσοδος του. Η προτεινόμενη τιμή εξόδου και σωστή στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι τα 230V.
Pooky(1) Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2010 ΑΚΡΙΒΩΣ όπως τα είπε ο madsc. Είναι η έξοδος που δίνει ο σταθεροποιητής. Στην Ελλάδα επίσημα έχουμε 230 αλλά ανεπίσημα, άστο καλύτερα, είναι χάος το δίκτυο της ΔΕΗ, έχει διαφορά από γειτονιά σε γειτονιά. Παλιό δίκτυο διανομής "άψογα" συντηρημένο με μετασχηματιστές στις κολώνες που με τη πρώτη υγρασία έχουν πρόβλημα. Ναι Elven_King αυτό είναι το μηχάνημα που έχω (Χ 3) και είναι ακριβώς το ίδιο που κυκλοφορούσε 5 χρόνια πριν. Δεν υπάρχει λόγος για αλλαγή άλλωστε, τη δουλειά του τη κάνει άψογα. Το μηχάνημα είναι πάνω σε πολύμπριζο ασφαλείας και αυτό της APC. Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος και το έβαλα μιας και το είχα. Παραπάνω προστασία δεν βλάπτει!!! Το μηχάνημα το είχα δει πρώτη φορά σε φίλο, τότε κυκλοφορούσε και το μικρότερο των 600VA που έχει καταργηθεί σήμερα. Αυτός είχε συνδεσμολογία ως εξής: Πολύμπριζο ασφαλείας, σταθεροποιητής, UPS. Είχε καεί άγρια στο παρελθόν και φύσαγε και το γιαούρτι!
Pooky(1) Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2010 ΑΚΡΙΒΩΣ όπως τα είπε ο madsc. Είναι η έξοδος που δίνει ο σταθεροποιητής. Στην Ελλάδα επίσημα έχουμε 230 αλλά ανεπίσημα, άστο καλύτερα, είναι χάος το δίκτυο της ΔΕΗ, έχει διαφορά από γειτονιά σε γειτονιά. Παλιό δίκτυο διανομής "άψογα" συντηρημένο με μετασχηματιστές στις κολώνες που με τη πρώτη υγρασία έχουν πρόβλημα. Ναι Elven_King αυτό είναι το μηχάνημα που έχω (Χ 3) και είναι ακριβώς το ίδιο που κυκλοφορούσε 5 χρόνια πριν. Δεν υπάρχει λόγος για αλλαγή άλλωστε, τη δουλειά του τη κάνει άψογα. Το μηχάνημα είναι πάνω σε πολύμπριζο ασφαλείας και αυτό της APC. Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος και το έβαλα μιας και το είχα. Παραπάνω προστασία δεν βλάπτει!!! Το μηχάνημα το είχα δει πρώτη φορά σε φίλο, τότε κυκλοφορούσε και το μικρότερο των 600VA που έχει καταργηθεί σήμερα. Αυτός είχε συνδεσμολογία ως εξής: Πολύμπριζο ασφαλείας, σταθεροποιητής, UPS. Είχε καεί άγρια στο παρελθόν και φύσαγε και το γιαούρτι!
avgou Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2010 Ήθελα να ρωτήσω γιατί δεν έχει αναφέρει κανείς σας τους σταθεροποιητές με μηχανισμούς Servo. Εγώ έχω έναν για αρκετά χρόνια και δεν μου έχει παρουσιαστεί κανένα πρόβλημα με συσκευές. Νομίζω οτι θεραπεύει τα προβλήματα της ΔΕΗ γιατί δίνει αξιόπιστα σταθερή τάση και ακόμη και σε περιπτώσεις αρκετά χαμηλής τάσης δίνει 220V (υποστηρίζει μόνο 220V) προφανώς ανεβάζοντας τα Amper που τραβάει. Από όσο ξέρω τέτοιους σταθεροποιητές χρησιμοποιούν σε εργαστήρια με πολύ εξειδικευμένο ακριβό ηλεκτρονικό εξοπλισμό για την προστασία του. το κόστος τους δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο και δεν υπάρχουν οι μπαταρίες που κάποτε θα πρέπει να αντικατασταθούν. Για τον φίλο που είπε για επιτηρητή τάσης στον πίνακα πιστεύω οτι καλά τα λεει αλλά πρέπει να βρείς καλό ηλεκτρολόγο να στο φτιάξει και να το ρυθμίσει, όπως επίσης να υπάρχει και χώρος στον πίνακα για όλα αυτά τα εξαρτήματα. Όλα αυτά που λέω τα έχω συμπεράνει από μόνος μου οποτε ας με διορθώσει κάποιος αν νομίζει οτι σφάλω. Ο τυπος της ισχύος είναι P=VI οπότε αν μιλάμε για σταθερή ισχύ που καταναλώνει ο υπολογιστής τότε VI(εισόδου) = 220*I(εξόδου)=σταθερό P κατά συνέπεια αν το V(εισόδου) μικραίνει το Ι(εισόδου) μεγαλώνει για να δώσει το ίδιο γινόμενο. Αρα όταν το ρεύμα της ΔΕΗ χαμηλώνει τότε ο σταθεροποιητής τραβάει περισσότερα Amper για να δόσει την ίδια Ισχύ (P).
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.