Προς το περιεχόμενο

διαφορες κυκλωματων

lak10

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Παιδια θα ηθελα να μου πειτε τις διαφορες μεταξυ ψηφιακων συνδιαστικων κυκλωματων και ψηφιακων ακολουθειακων κυκλωματων

Δημοσ.

Τα ακολουθιακά κυκλώματα, περιέχουν εκτός απο τα στοιχεία των συνδυαστικών (πύλες), επιπλέον στοιχεία μνήμης όπως τα flip-flops.

Άρα, η έξοδος των κυκλωμάτων είναι συνάρτηση όχι μόνο των τιμών εισόδων εκείνης της χρονικής στιγμής, αλλά και των τιμών της προηγούμενης στιγμής, λόγω των στοιχείων μνήμης.

Δημοσ.

σε ευχαριστω πολυ εχω αλλες 4 ερωτησεις:

1)ποια η διαφορα συγχρονων και ασυγχρονων εισοδων?

2) ποια η λειτουργια των εισοδων reset(clear) και preset?

3) Tι ειναι τα ακμοπυροδοτουμενα flip flop και τι τα παλμοπυροδοτουμεμα?

4) Ποια η διαφορα μεταξυ D flip flop και D Latch?

Δημοσ.

1) Όταν αλλάζει η τιμή μιας ασύγχρονης εισόδου αλλάζει και η έξοδος, ενώ όταν αλλάζει μια σύγχρονη πρέπει να έρθει και παλμός clock για να αλλάξει η έξοδος του.

2)το reset γεμίζει τα flip-flop με λογικό 0 και το preset με λογικό 1. ανάλογα με τον τύπο των flip flop μπορεί να χρειαστεί λογικό 0 ή λογικό 1 στον αντίστοιχο ακροδέκτη.

3) τα παλμοπυροδοτούμενα είναι τα flip flop που διεγείρονται με αλλαγή απο λογικό 0 σε 1 ή το αντίθετο στο clock, ενώ τα ακμοπυροδοτούμενα είναι αυτά που διεγείρονται απλά με μία μικρή αλλαγή τάσης. πχ αν λογικό 1 = 5V και λογικό 0 = 0V, τότε απο την αλλαγή 0 -> 5 ή 5 -> 0 θα γίνει η διέγερση του παλμοπυροδοτούμενου, και για τις ίδιες τιμές αν πάει απο 0 -> 2 ή απο 5 ->4 κτλ θα γινόταν διέγερση του ακμοπυροδοτούμενου

4) αυτό δεν το θυμάμαι... έχουν περάσει και 10 χρόνια πο τότε... :P :P

Δημοσ.

Τα 3 πρώτα είναι σωστά.

Το 4, νομίζω πως το flip flop είναι ακμοπυροδοτούμενο, ενώ το latch είναι παλμοπυροδοτούμενο. Μάλιστα, το ff είναι θετικά ακμοπυροδοτούμενο συνήθως.

Έτσι, το Latch, κρατάει το σήμα εισόδου όταν είναι clock high. Ότι αλλαγή υπάρξει στο σήμα θα αλλάζει και στην έξοδο για όσο το clock έχει τιμή "1".

Το ff, απλά κάνει capture τη τιμή εισόδου όταν έχεις άλμα απο 0 σε 1 του clock.

Την κρατάει αυτή τη τιμή μέχρι την επόμενη θετική ακμή και ανάλογα αλλάζει, αν είναι διαφορετικό το σήμα εισόδου μένει ως έχει ή αλλάζει και η έξοδος αν εκείνη τη στιγμή το σήμα εισόδου είναι διαφορετικό απο πριν. Άρα με θετική ακμή είναι σαν να πατάς το κουμπί μιας φωτογραφικής και βλέπεις την εικόνα του σήματος εισόδου.

Δημοσ.

βασικές γνώσεις απο ψηφιακά ηλεκτρονικά θα τα έλεγα εγώ... αν τα μάθεις και τα κατανοήσεις σωστά μπορείς να ξεκινήσεις να μπαίνεις στον κόσμο της ψηφιακής σχεδίασης, αλλά έχει πολύ δρόμο μέχρι εκει ;)

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...