Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τελευταία με απασχολεί το ζήτημα της οργάνωσης μιας μουσικής συλλογής. Θέλω να ακούσω τις ιδέες σας, τις προτάσεις σας, την άποψη σας και τι κάνετε εσείς για ένα θέμα που απασχολεί μουσικόφιλους με μεγάλες (και όχι μόνο) συλλογές τραγουδιών. Και ίσως δημιουργηθεί ένας χρήσιμος οδηγός με λύσεις. Θέτω μερικά θέματα που με απασχολούν και ελπίζω να συμπληρώσετε:

• Με τι τρόπους κανείς οργανώνει τη μουσική του, τα mp3, τα διάφορα άλλα file types (wma, flac, κτλ);
  • Πως κανείς διαχειρίζεται τις πληροφορίες που συνοδεύουν τα μουσικά αρχεία (artworks, χρονολογίες, genres);
  • Ποια προγράμματα είναι χρήσιμα για την οργάνωση και χρήση (από media players, converter, προγράμματα που βρίσκουν αυτόματα το ID3 έως έξυπνα renamer);
  • Ποιο bitrate είναι η χρυσή τομή μεγέθους / ακουστικής ποιότητας;
  • Ποια site χρησιμοποιεί κάποιος ως μουσικές εγκυκλοπαίδειες (π.χ. allmusic.com, wikipedia);
  • UPDATED: Greeklish, ελληνικά ή και τα δύο για την ελληνική μουσική σε file name και σε ID3;

---------- Προσθήκη 13-10-2010 στις 00:12 ---------- Προηγούμενο μήνυμα 12-10-2010 στις 23:43 ----------

Ας γράψω πρώτος τι χρησιμοποιώ ως σήμερα που τελικά βρίσκω δύσχρηστο και για αυτό ο προβληματισμός.

Για την αναπαραγωγή, την οργάνωση και τη διαχείριση χρησιμοποιώ το iTunes. Η οργάνωση στο windows explorer έχει ως εξής:

Στο φάκελο My Music υπάρχουν κάποια βασικά είδη όπως Rock, Metal, Jazz, Electronica, Classical ως φάκελοιυ. Δηλαδή τα πολύ βασικά είδη που μετά το καθένα έχει τα δικά του subgenre (π.χ. στο Rock υπάρχουν τα Alternative Rock, Blues Rock, Post Rock, κτλ). Εκείνα περιέχουν τους καλλιτέχνες/γκρουπ και μέσα τους τα άλμπουμ με τις χρονολογίες μπροστά ώστε να είναι με σειρά. Επίσης έχω συνήθως τα artwork του κάθε άλμπουμ. Ξέμπαρκα, rarities και b-sides μπαίνουν στο φάκελο του καλλιτέχνη.

Ο φάκελος My Music έχει γίνει toolbar στο desktop bar και από εκεί βρίσκω το τραγούδι ανοίγοντας με δαιδαλώδη τρόπο (βλέπε φωτογραφία παρακάτω).

1310201020027.gif

Ένα πρόβλημα που αμέσως αντιμετωπίζει κανείς είναι ότι τα genre είναι σχετικά και πολλές μπάντες ταιριάζουν και αλλού. Πως κανείς κάνει τη συλλογή του υπερ-συλλογή (hyper-collection) με την έννοια του hypertext που έχει link που παραπέμπουν σε αυτό που αναφέρονται. Δηλαδή να ένας καλλιτέχνης να είναι ταυτόχρονα σε πολλά genre. Μπορεί να χρησιμοποιήσει τα περίφημα shortcuts αλλά στο desktop toolbar που γίνεται η βασική αναζήτηση δεν εμφανίζει τα περιεχόμενα ενός φακέλου το shortcut.

Βέβαια όλα αυτά αποφεύγονται χρησιμοποιώντας αποκλειστικά το iTunes για να βρεις τι μουσική που θέλεις να ακούσεις. Υπάρχει καλύτερο πρόγραμμα για διαχείριση και οργάνωση μουσικής συλλογής; Στις μεγάλες library σαν τη δική μου δυσκολεύεται με την εισαγωγή καινούργιων δίσκων.

Επεξ/σία από kongo
Δημοσ.

Αυτό είναι πλέον πολύ παλιό και πιστεύω το iTunes κάνει ακριβώς τα ίδια και πολλά περισσότερα. Βρήκα αυτό ψάχνοντας που φαίνεται να έχει κάποιο ενδιαφέρον. Ψάχνω περισσότερο προγράμματα που ως ένα βαθμό θα αυτοματοποιήσουν το editing.

Δημοσ.

Έχω δοκιμάσει ΤΑ ΚΕΡΑΤΑ ΜΟΥ όσα χρόνια ασχολούμαι. Ήμουν κολλημένος ένα διάστημα με winamp και tags. Όλα τα υπόλοιπα libraries μου είναι εντελώς αδιάφορα. Κατέληξα να έχω ένα δίσκο, όλα μέσα χύμα, ταξινομημένα όσο καλύτερα μπορώ και ό,τι θέλω το ρίχνω στη playlist. Ρίξε μια ματιά:

slyre.jpg

Δημοσ.

Εγώ έχω βολευτεί μόνο με itunes είναι η αλήθεια. Ξέρω είναι βαρύ, έχει πολλά σκατά, αλλά η αρχειοθέτηση του για εμένα είναι τέλεια. Με έχει βολέψει και με τα ατελείωτα gb κλασικής που έχω, που ήταν το δυσκολότερα στην αρχειοθέτηση λόγω περισσότερων παραμέτρων που πρέπει να ληφθούν υπ'όψιν.

Δημοσ.

φάκελος...μέσα mp3 ταξινομημένα με βάση την ημερομηνία δημιουργίας σαν ένα είδος playlist ξερω γω, φάκελος artsist με καλλιτεχνες και κάποια καλα αλμπουμ απο τον καθένα, φάκελος με ιταλική μουσική (άκυρο), φάκελος με ελληνική (άκυρο) και φάκελος house, club και παει λέγοντας. 90GB καπου κει.

tag & rename για tag editing.

Δημοσ.
Με έχει βολέψει και με τα ατελείωτα gb κλασικής που έχω, που ήταν το δυσκολότερα στην αρχειοθέτηση λόγω περισσότερων παραμέτρων που πρέπει να ληφθούν υπ'όψιν.

Δε βγαίνω εκτός θέματος, αλλά παράλληλα θα ήθελα να συζητήσουμε και το εξής: ;)

Πες μου τις μεθόδους σου, γιατί κι εγώ έχω το ίδιο πρόβλημα με την κλασική μουσική και μπορεί να έχεις σκεφτεί κάτι καλύτερο από μένα ως τακτική οργάνωσης. :-)

Δημοσ.

Πες μου τις μεθόδους σου, γιατί κι εγώ έχω το ίδιο πρόβλημα με την κλασική μουσική και μπορεί να έχεις σκεφτεί κάτι καλύτερο από μένα ως τακτική οργάνωσης. :-)

Σε φάκελο ανα composer και περαιτέρω ανα χρονική περίοδο, δεν νομίζω να γίνεται καλύτερα.

Δημοσ.

Ο κύριος λόγος που προτίμησα το iTunes, και όχι το σύστημα ταξινόμησης με φακέλους που έχει εφαρμόσει ο slygeo είναι η κλασική.

Η ταξινόμηση με φακέλους είναι δύσκολη γιατί πρέπει να τα οργανώσεις είτε ανα συνθέτη είτε ανα εκτελεστή. Επομένως παλιότερα που τα είχα ανά συνθέτη όποτε ήθελα να ψάξω ηχογραφήσεις του Στερν πχ, μου έβγαινε ο πάτος και εαν τα ταξινομούσα ανα εκτελεστή θα συνέβαινε το ίδιο αν ήθελα να ψάξω συνθέτη. Δύσκολα τα πράματα.

Το iTunes, έχει το θετικό ότι μπορεις να βάλεις column που να δείχνει και συνθέτη, πέρα από άλμπουμ και αρτιστ, και γενικά έχεις όλο σου το library μπροστά σου. Έχει πολύ καλό search και απλά έχω φροντίσει να έχω καλά ταγκς -ειδικά στην κλασσική που θέλω να ξέρω και έτος ηχογράφησης κτλ κτλ. Απλά θέλει προσοχή και αρκετή δουλίτσα με τα ταγκς.

Επίσης έχω εφαρμόσει ένα σύστημα με τα genres που με έχει βολέψει πολύ. Έχω χωρίσει όλα τα mp3 σε 3-4 κατηγορίες. Jazz, Classical, Contemporary. Στην κλασσική έχω βάλει απο Bach μέχρι Reich ξέρω 'γω. Δεν είναι ακριβές το ξέρω, γιατί ο Ξενάκης πχ δεν είναι κλασσική, αυτό είναι μόνο ένας μπούσουλας για εμένα. Από εκεί και πέρα αν θέλω να είμαι πιο συγκεκριμένη (πχ. μουσική δωματίου, πειραματική, ατονάλ, οτιδήποτε) παίζω με το grouping.

Με αυτό τον τρόπο έχω τρεις βασικές smart playlist, στη μία είναι όλη η κλασική, στην άλλη οτιδήποτε από pop μέχρι progressive rock, trance, τσιφτετελοτρανς, what have you και στην άλλη όλη η jazz.

Παίζει να έχω και ξεχωριστό genre για τα Ελληνικά.

Έτσι έχω έναν γενικό διαχωρισμό για να μην είναι όλα αχταρμάς.

Το grouping, μου έχει φανεί χρήσιμο και για άλλα πράγματα. Πχ, έχω grouping με ethnic, έχω και με soundtracks. Έτσι μπορώ να φτιάξω μια playlist ή να κάνω ένα γρήγορο search, κι έχω αμέσως αυτές τις υποκατηγορίες.

Αυτά.

Δημοσ.

Ευχαριστώ!

Σε παρόμοια πράγματα κινούμαστε. Με τη διαφορά ότι εγώ έχω πολύ περισσότερα genres (baroque, classical, romantic, 20th century, contemporary, ethnic κ.α.).

Στο Artist, όμως, τι βάζεις σε ένα κοντσέρτο; Τον μαέστρο ή τον σολίστα; Εγώ στο Grouping βάζω την ορχήστρα συνήθως (London Philarmonic Orchestra ξέρω 'γω).

Δημοσ.

Κοιταξε, συμηθως με ενδιαφερει ο σολιστας επομενως βαζω το σολιστα δτο αρτιστ κ την ορχηστρα και μαεστρο στα κομεντς. Τωρα το αητιουνς εχει ενα επιπλεον πεδιο με το αλμπουμ αρτιστ οποτε πχ σε ενα αλμπουμ του μητροπουλου που εχω, εχω βαλει αυτον στο αλμπουμ αρτιστ και στο αρτιστ τον ρουμπινσταην που παιζει σολο.

Τα genres που ανεφερες δεν τα βαζω γιατι δεν μου χρησιμευουν ποτε, αν χρειαστει τα βαζω στο γκρουπινγκ σαν υποκατηγορια.

Δημοσ.

Α! Ορχηστρα βαζω στον τιτλο του αλμπουμ :ρ

Σορρυ για το διπλο ποστ, αηφον απ ιζ ρησπονσιμπλ.

Δημοσ.

Συνθέτη δε βάζεις στον τίτλο του άλμπουμ; Γιατί αλλιώς τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα! Έχεις ένα κάρο άλμπουμ που λέγονται Symphony No.9

Αλήθεια, τα άλμπουμ τα κρατάς ως έχουν ή τα χωρίζεις; Πχ έχεις ένα άλμπουμ που έχει μέσα Beethoven Symphony No.5 και Mahler Symphony No.1, το κρατάς ως έχει; Ή το κόβεις στα δύο;

Για μένα εκεί είναι τα δύσκολα. Προς το παρόν, τα κόβω.

Δημοσ.

Ναι βαζω αλλα δεν ειναι απαραιτητο, εφ' οσον εχει κολουμν που σου δειχνει το ταγκ του συνθετη. Τα αλμπουμ οχι δεν τα χωριζω.

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Θα είστε σε θέση να αφήσετε σχόλιο αφού συνδεθείτε

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...