tunerakos Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2010 Χαιρετώ τα μέλη του Insomnia... Πάντα είχα την απορία πως γίνεται να είναι οι κάρτες γραφικών να είναι πιο δυνατές στην επεξεργασία δεδομένων, με την έννοια ότι διαθέτουν μεγαλύτερη επεξεργαστική ισχύ από τους επεξεργαστές και για ποιον λόγο εφόσον αυτές είναι πιο δυνατές δεν υιοθετείται ανάλογη τεχνολογία και στους επεξεργαστές.. Για παράδειγμα η εφαρμογή folding at home που είναι μια εφαρμογή ενός πανεπιστημίου που προσομοιώνει την δομή των πρωτεϊνών και το πως αναδιπλώνονται είναι πιο αποδοτική ότι είναι gpu accelerated παρά όταν χρησιμοποιεί τον επεξεργαστή για την προσομοίωση που κάνει... Γνωρίζω ότι υπάρχουν και άλλες τέτοιες εφαρμογές που είναι πιο αποδοτικές χρησιμοποιώντας την κάρτα γραφικών αλλά δεν έχω υπόψη μου τα ονόματα τους.. Αν γνωρίζει κάποιος παρακαλώ να μου λύσει την απορία...
Alchemist` Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2010 Χαιρετώ τα μέλη του Insomnia...Πάντα είχα την απορία πως γίνεται να είναι οι κάρτες γραφικών να είναι πιο δυνατές στην επεξεργασία δεδομένων, με την έννοια ότι διαθέτουν μεγαλύτερη επεξεργαστική ισχύ από τους επεξεργαστές και για ποιον λόγο εφόσον αυτές είναι πιο δυνατές δεν υιοθετείται ανάλογη τεχνολογία και στους επεξεργαστές.. Για παράδειγμα η εφαρμογή folding at home που είναι μια εφαρμογή ενός πανεπιστημίου που προσομοιώνει την δομή των πρωτεϊνών και το πως αναδιπλώνονται είναι πιο αποδοτική ότι είναι gpu accelerated παρά όταν χρησιμοποιεί τον επεξεργαστή για την προσομοίωση που κάνει... Γνωρίζω ότι υπάρχουν και άλλες τέτοιες εφαρμογές που είναι πιο αποδοτικές χρησιμοποιώντας την κάρτα γραφικών αλλά δεν έχω υπόψη μου τα ονόματα τους.. Αν γνωρίζει κάποιος παρακαλώ να μου λύσει την απορία... Χοντρικά ο επεξεργαστής είναι μέτριας ταχύτητας αλλά κάνει για όλα, ενώ η gpu είναι πολύ γρήγορη για ορισμένου τύπου όμως εργασίες. Επιπροσθέτως ο συνδυασμός όλων των δυνατοτήτων μιας gpu με μια cpu στο ίδιο chip, σίγουρα δημιουργεί προβλήματα σε θέματα θερμοκρασίας, χρονισμού και κατανάλωσης ηλ. ρεύματος, φαντάζομαι πάντως πως οι επερχόμενοι επεξεργαστές της AMD που συνδυάζουν μια κάρτα γραφικών με έναν επεξεργαστή στο ίδιο chip είναι η υλοποίηση της απορίας σου. Edit: Όσων αφορά το γιατί οι κάρτες γραφικών είναι πιο γρήγορες στις δεδομένες εργασίες, αυτό συμβαίνει διότι καταρχάς, ένας επεξεργαστής π.χ. έχει 4 πυρήνες επεξεργασίες, γενικού ενδιαφέροντως, ενώ αντιθέτως μια κάρτα γραφικών, έχει πάρα πολλούς πυρήνες, που αφορούν αποκλειστηκά την εκτέλεση ορισμένων υπολογισμών ο καθένας. Πιο συγκεκριμένα, ας πούμε για παράδειγμα πως θέλουμε να υπολογίσουμε την απόσταση μεταξύ 2 σημείων σε 3 διαστάσεις. Μια υποτιθέμενη κάρτα γραφικών, υποστηρίζει σε επίπεδο Hardware αυτήν την λειτουργία, ενώ ενας υποτιθέμενος επεξεργαστής σε επίπεδο software. Τι σημαίνει αυτό σε ένα απλοιποιημένο παράδειγμα: Η κάρτα γραφικών περιέχει στο chip της κυκλώματα, τα οποία με το που δεχθούν σαν είσοδο τα απαιτούμενα δεδομένα (τις θέσεις των 2 σημείων) δίνουν απευθείας το αποτέλεσμα, σε έναν κύκλο επεξεργασίας. Ο επεξεργαστής όμως η μόνη μαθηματική πράξη που ξέρει να κάνει είναι η πρόσθεση. Θα πρέπει λοιπόν μέσω ενός προγράμματος να του πούμε, πως, μεσω της πρόσθεσης και άλλων λειτουργιών που υποστηρίζει (όπως π.χ. ανάγνωση τιμών από την μνήμη), θα βρεί το αποτέλεσμα. Για να γίνουν όλες αυτές οι εργασίες χρειάζονται πολλοί κύκλοι επεξεργασίας, δλδ η εργασία εκτελείται πιο αργά. Η ταχύτητα (->συχνότητα) ενός chip μας δείχνει πόσους κύκλους επεξεργασίας κάνει το κύκλωμα ανα δευτερόλεπτο. Αν λοιπόν ο επεξεργαστής χρειάζεται λ.χ. 10 κύκλους για βρεί το αποτέλεσμα τότε πρέπει να έχει 10πλάσια συχνότητα (mghz) από την κάρτα γραφικών για να εκτελέσει την πράξη το ίδιο γρήγορα. Η ερώτησή σου λοιπόν, είναι γιατί δεν προσθέτουμε το κύκλωμα "απευθείας υπολογισμού της απόστασης" στον επεξεργαστή. Αυτό γίνεται γιατί το κύκλωμα αυτό κάνει μια πολύ συγκεκριμένη λειτουργία η οποία θα είναι άχρηστη κατά την εκτελέση των περισσότερων προβλημάτων που καλείται να λύση ο επεξεργαστής. Οπότε θα καταλαμβάνει αδίκως χώρο στο κύκλωμα, θα καταναλώνει αδίκως ενέργεια, και θα προκαλεί αδίκως αύξηση της θερμοκρασίας στην πληθώρα των περιπτώσεων. Ταυτόχρονα όμως έστω και αυτές τις "λίγες" φορές που θα χρειαστεί ο υπολογισμός αυτού του πράγματος, εμείς θέλουμε να εκτελεστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα, οπότε έχουμε εγκαταστήσει την κάρτα γραφικών στον υπολογιστή μας, και όταν έρθει η ώρα να υπολογίσουμε κάτι τέτοιο, τα drivers λένε στον επεξεργαστή να στείλει τα δεδομένα στην κάρτα γραφικών που είναι πιο κατάλληλη για αυτό το πράγμα, και η οποία θα του επιστρέχει απευθείας το αποτέλεσμα. Ετσι όχι απλά εκτελούμε γρήγορα την πράξη, αλλά έχουμε αφήσει τον επεξεργαστή ελεύθερο να κάνει κάτι άλλο στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα. Φυσικά το παράδειγμα είναι απλοποιημένο, και υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που κάνουν γρηγορότερη την κάρτα γραφικών όπως π.χ. ότι έχει αποκλειστηκά δική της (πάνω στην πλακέτα της) μνήμη Ram. Αν κάνω κάπου λάθος ας με διορθώσουν τα υπόλοιπα μέλη, ελπίζω να είναι κατανοητό.
TheELF Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2010 Μπορεί να είναι ποίο δυνατές αλλά μόνο σε πολλή συγκεκριμένα πράγματα.Δεν έχουν σετ εντολών που βοηθούν να κάνεις κάτι όπως η cpu ,αλλά "απλός" μετακινούν και επεξεργάζονται μεγάλο όγκο δεδομένον.
javavall Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2010 Οι GPU έχουν λιγότερη ακρίβεια στις πράξεις που εκτελούν, απ'ότι οι CPU. Γι'αυτό και είναι κατάλληλες για διεργασίες ενός συγκεκριμένου είδους. (Ουσιαστικά μία GPU είναι ένα "είδος" CPU με συγκεκριμένες δυνατότητες. Παρόλα αυτά γίνονται έρευνες ώστε να αξιοποιηθούν σε όλο και περισσότερους τομείς)
Alchemist` Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2010 Οι GPU έχουν λιγότερη ακρίβεια στις πράξεις που εκτελούν, απ'ότι οι CPU. Γι'αυτό και είναι κατάλληλες για διεργασίες ενός συγκεκριμένου είδους.(Ουσιαστικά μία GPU είναι ένα "είδος" CPU με συγκεκριμένες δυνατότητες.) δεν νομίζω ότι ισχύει κατι τέτοιο...
javavall Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2010 δεν νομίζω ότι ισχύει κατι τέτοιο... Από wiki: While 64-bit floating point values (double precision float) are commonly available on CPUs, these are not universally supported on GPUs; some GPU architectures sacrifice IEEE-compliance while others lack double-precision altogether. There have been efforts to emulate double precision floating point values on GPUs; however, the speed tradeoff negates any benefit to offloading the computation onto the GPU in the first place (Ρε συ Alchemist δεν έκανες Επιστημονικό Υπολογισμό στην σχολή ακόμα? Είναι το πρώτο που μαθαίνουμε. )
Alchemist` Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2010 Από wiki: (Ρε συ Alchemist δεν έκανες Επιστημονικό Υπολογισμό στην σχολή ακόμα? Είναι το πρώτο που μαθαίνουμε. ) Οκ, πάω πάσο τότε... Δεν έχω σπουδάσει τίποτα σχετικό με την πληροφορική... Πάντως δεν νομίζω πως αυτό είναι το κύριο στοιχείο που τις καθιστά γρηγορότερες. Κυρίως πιστεύω πως είναι η εκμετάλευση των εκατοντάδων φυσικών πυρήνων από τα drivers, και η Hardware υποστήριξη λειτουργιών/πράξεων.
Luciddream Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2010 Χαιρετώ τα μέλη του Insomnia...Πάντα είχα την απορία πως γίνεται να είναι οι κάρτες γραφικών να είναι πιο δυνατές στην επεξεργασία δεδομένων, με την έννοια ότι διαθέτουν μεγαλύτερη επεξεργαστική ισχύ από τους επεξεργαστές και για ποιον λόγο εφόσον αυτές είναι πιο δυνατές δεν υιοθετείται ανάλογη τεχνολογία και στους επεξεργαστές.. Για παράδειγμα η εφαρμογή folding at home που είναι μια εφαρμογή ενός πανεπιστημίου που προσομοιώνει την δομή των πρωτεϊνών και το πως αναδιπλώνονται είναι πιο αποδοτική ότι είναι gpu accelerated παρά όταν χρησιμοποιεί τον επεξεργαστή για την προσομοίωση που κάνει... Γνωρίζω ότι υπάρχουν και άλλες τέτοιες εφαρμογές που είναι πιο αποδοτικές χρησιμοποιώντας την κάρτα γραφικών αλλά δεν έχω υπόψη μου τα ονόματα τους.. Αν γνωρίζει κάποιος παρακαλώ να μου λύσει την απορία... η απορία σου λύνεται με πολύ λίγα λόγια... η CPU είναι κάτι το οποίο το έχει η intel και αποφασίζει αυτή πότε θα γίνει δυνατότερο και πότε θα κάνει περισσότερα πράγματα και η GPU κατάφερε σιγά σιγά να "δυναμώσει" και να ξεπεράσει κιόλας την δύναμη των CPU αφου δεν έχει περιορισμούς απο πατέντες και βλακείες ... οι κάρτες γραφικών δεν ήταν πάντα δυνατότερες.. τώρα τελευταία γίνεται αυτό και είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα τεχνολογία απτην οποία σίγουρα όφελος θα έχουμε όλοι ...
tunerakos Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2010 Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις και θέλω να πω ένα μεγάλο μπράβο στον φίλο Alchemist που έγραψε όλο αυτό το κατατοπιστικό κατεβατό..
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.