Προς το περιεχόμενο

File server/Web server σε net book

Orion_

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα στην κοινότητα του insomnia. Θα ήθελα την βοήθεια/συμβουλή σας για το εγχείρημα που θα περιγράψω παρακάτω :

Έχω αυτήν την στιγμή έναν υπολογιστή με Ubuntu (10.04) έναν με Windows 7 έναν με Windows XP και ένα netbook (προς το παρόν έχει Ubuntu 10.04 και αυτό αλλά κατά καιρούς έχει φορέσει και Debian sid, Slackware χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία , Puppy linux και άλλα).

Θα ήθελα το netbook να γίνει File server, ενώνοντας σε ένα LAN δίκτυο τα 3 PC και έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο 1ΤΒ που έχω. Θα ήθελα ο δίσκος να είναι συνδεδεμένος στο netbook αλλά να είναι προσβάσιμος και από τα άλλα PC. Το netbook είναι το ASUS EEE PC701 4G SURF.

Kαι επίσης θα ήθελα να στήσω και έναν Apache (LAMPP βασικά) έτσι για πειράματα σε web εφαρμογές.

Να σημειώσω κάπου εδώ ότι το netbook έχει μόνο 4 GB σκληρό δίσκο, οπότε η καλύτερη λύση θα ήταν κάποια διανομή που να μπορεί να μπει σε τέτοιο δίσκο. Αλλιώς άμα είναι βάζω ένα USB μόνιμα πάνω στο netbook και εγκαθιστώ εκεί την διανομή.

Αυτό θα ήταν το ιδανικό. Δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να γίνει, απ ότι έχω ψάξει σε tutorials στο internet αυτό μπορεί να γίνει με το Samba αλλά επειδή δεν τα κατάφερα θα ήθελα έτσι πιο αναλυτικές οδηγίες άμα γίνεται, ή κάποια άλλη πρόταση

Επίσης να σημειώσω ότι η εμπειρία μου στο linux γενικότερα δεν είναι και πολύ προχωρημένη.

Αυτά, ευχαριστώ προκαταβολικά πολύ για τις όποιες απαντήσεις

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Να τα πάρουμε όμως τα πράγματα σιγά σιγά. Καταρχήν το πρώτο βήμα που θα κάνεις είναι να ορίσεις σταθερές ip μέσα από το router σου για κάθε μηχάνημα που συνδέετε πάνω του. Αν δεν ξέρεις ποιόν router έχεις πές μας να σου πούμε τα βήματα που θα κάνεις.

Η σταθερή ip είναι βασικό ώστε να μην ψάχνεσε στο τοπικό σου δύκτιο κάθε φορά για πού είναι ο fileserver σου. Και πες μας αν θέλεις ο file server σου να έχει πρόσβαση και εκτός τοπικού δυκτίου.

Έχεις κάποιο συγκεκριμένο λόγο να θες το netbook για file/web server? Λογικά αυτό θα το θες να το παίρνεις απο δώ και απο κεί.. επίσης θα καταναλώνεις μπαταρία (με οτι συνεπάγεται). Καλύτερα κάνε ενα απο τα αλλα pc. Διάλεξε το αργότερο, αφου δε θες τίποτα ιδιαίτερο απο ισχύ για τα παραπάνω (λογικά αυτο με τα xp) και στήσε το server εκει.

Καταρχάς ευχαριστώ για την γρήγορη ανταπόκριση.

Δεύτερον: @chek2fire έχω το thomson tg585v7 και δώσε μου λίγη ώρα να δώσω σταθερές IP στις συσκευές

@orotoi ναι έχω λόγο, επειδή είναι αθόρυβο :P Και επίσης ούτως ή άλλως με την πολύ χρήση γ#$%^ η μπαταρία και σε 30 λεπτά ξεφορτίζει. Οπότε είναι ούτως ή άλλως, μονίμως στο ρεύμα. Το έχω ανοιχτό κάνα 4μηνο τώρα :P

---------- Προσθήκη στις 15:58 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 15:20 ----------

Ok και τα 4 μηχανήματα έχουν checked το Always use the same IP address.

Οπότε έχουμε και λέμε:

Windows XP machine : 192.168.1.66

Windows 7 machine : 192.168.1.69

Netbook : 192.168.1.68

Ubuntu 10.04 : 192.168.1.64

Btw στο netbook περνάω όποια διανομή να 'ναι αρκεί να γίνει η δουλειά. Στο κάτω κάτω απ τη στιγμή που θα το setάρω δεν θα το ξαναπειράξω.

θα σου πρότεινα να βάλεις ubuntu σε lts η ακόμα και debian stable με γραφικό περιβάλλον για να μην μπλέξεις με κονσόλα.

Για file server με samba η ρυθμιση γίνετε σχεδόν μόνη της και περιγράφετε εδώ

https://help.ubuntu.com/community/Samba/SambaServerGuide

το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να κάνεις δεξί κλίκ πάνω σε ένα φάκελο και να τον κάνεις share. Μετά από όλους τους υπολογιστές του δυκτίου σου θα βλέπεις τον φάκελο δίνοντας στον file manager

smb://με την σταθερή ip του netbook

καλό είναι να βάλεις και το πακέτο system-config-samba για να ορίσεις το όνομα του χρήστη για τον samba server καθώς και το password. Το password σε samba server είναι διαφορετικό από αυτό του root και με αυτό το εργαλείο είναι ένας εύκολος τρόπος για να το ρυθμίσεις.

Για ftp server σε ubuntu κάνεις ότι λέει εδώ

https://help.ubuntu.com/9.04/serverguide/C/ftp-server.html

αν δεν έχεις ανοίξει κάποια θύρα στον router σου ώστε να βλέπεις τον server από το web τότε είναι ασφαλές να κάνεις και τις ρυθμίσεις ώστε να επιτρέπεις anonymus όπως λέει εδώ

http://www.sysr.co.uk/2010/10/09/how-to-set-up-an-ftp-server-on-ubuntu-mavericklucidkarmic/

Μετά μπορείς να δεις τους φακέλους από το τοπικό σου δύκτιο απλά βάζοντας στον file manager

ftp://και την σταθερή ip του netbook

Δεν γνωρίζω πως γίνετε να ορίσεις κάποιον φάκελο για διαμοιρασμό σε ftp server. Κάποιος που γνωρίζει περισσότερα θα μας διαφωτίσει καθώς και πως θα μπορέσεις να βάλεις password ώστε να μπορείς να βλέπεις με ασφάλεια και τους φακέλους από το web/

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...