Προς το περιεχόμενο

Linux και virus (ερωτησεις)

XxNightmare7xX

Προτεινόμενες αναρτήσεις

ένας βασικός λόγος που είναι δύσκολο να κολλήσεις ιό σε linux είναι το μικρό μερίδιο χρηστών που έχει.

Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει μελλοντικά, και φυσικά δεν υπάρχει άτρωτο λειτουργικό σύστημα.;)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 38
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
ένας βασικός λόγος που είναι δύσκολο να κολλήσεις ιό σε linux είναι το μικρό μερίδιο χρηστών που έχει.

Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει μελλοντικά, και φυσικά δεν υπάρχει άτρωτο λειτουργικό σύστημα.;)

Φυσικά δεν υπάρχουν άτρωτα λειτουργικά συστήματα,αλλά και την πλειοψηφία των χρηστών να είχε το GNU/Linux,πάλι δεν θα ήταν σαν τα Windows για πολλούς λόγους(αποθετήρια,δικαιώματα,open source).

Ιοί και *NIX.

Τεχνικά είναι εφικτό να γίνει. Δεν υπάρχει κάτι που να το απαγορεύει. Πρακτικά όμως δύσκολα θα πέσεις πάνω σε κάποια σελίδα, πρόγραμμα, κακόβουλο προγραμματιστή, που θα στοχεύει σε χρήστες *nix λειτουργικών συστημάτων. Η μικρή user base και οι παραλλαγές μεταξύ διανομών (αν πάρουμε το ποιο δημοφιλές *nix OS που είναι το Linux) σε προστατεύουν σε αυτή την περίπτωση. Αυτά όσον αφορά το λειτουργικό.

Τώρα, κάτι μπορεί να εκμεταλλεύεται κάποια αδυναμία του λογισμικού (π.χ. Firefox) που να είναι ανεξάρτητη του λειτουργικού. Τότε είσαι ευάλωτος όσο και κάποιος χρήστης με Windows. Για παράδειγμα μπορεί να φορτώσεις κάποιο add on που περιέχει κακόβουλο κώδικα.

Αν θυμάμαι καλά το πρώτο worm με *NIX ταΐστηκε.

Ένα ενδιαφέρον ανάγνωσμα.

http://www.void.gr/kargig/blog/2009/08/21/theres-a-rootkit-in-the-closet/

Λοιπόν έχω εγκαταστήσει Ubuntu σε...

Υπάρχουν και ακόμη πιο φιλικές διανομές από το Ubuntu. Ειδικά για έναν αρχάριο υπάρχουν το Μint και το Pinguy.

Eίναι φιλικές γιατί έχουν προεγκατεστημένες δεκάδες εφαρμογές και έτσι ο αρχάριος δεν χρειάζεται να τις κάνει εγκατάσταση.

Υπάρχουν και ακόμη πιο φιλικές διανομές από το Ubuntu. Ειδικά για έναν αρχάριο υπάρχουν το Μint και το Pinguy.

Eίναι φιλικές γιατί έχουν προεγκατεστημένες δεκάδες εφαρμογές και έτσι ο αρχάριος δεν χρειάζεται να τις κάνει εγκατάσταση.

και μετα να παει στο fedora και να μην του αρεσει επειδη δεν εχει πολλες εφαρμογες.... το ubuntu ειναι καλο , επειδη πας στο Software Center του και με απλα κλικς το βαζεις οτι Grantis Free θες ...

και μετα να παει στο fedora και να μην του αρεσει επειδη δεν εχει πολλες εφαρμογες.... το ubuntu ειναι καλο , επειδη πας στο Software Center του και με απλα κλικς το βαζεις οτι Grantis Free θες ...

+1000 στο Software Center του linux..!!!

Αλλά ρε παιδιά αν πάει κάτι στραβά στην εγκατάσταση μετά θέλει πολύ ψάξιμο :fear: (μιλάω σαν αρχάριος χρήστης)

Λοιπόν έχω εγκαταστήσει Ubuntu σε 5 μαθητές (3 κορίτσια) 15-17 χρονών στα Laptop τους που πριν είχαν Vista και XP, και σε 3 συγγενείς μου άνω των 50 που επίσης είχαν πριν XP και αν και είμαι 95% χρηστης Linux πιο πολύ το έκανα ως πείραμα σε άτομα που χρησιμοποιούν τον υπολογιστή για τα βασικά (browsing, social networking, word processing). Πέραν του να τους δείξω 1-2 πραγματάκια για το που είναι τα applications και να τους βάλω και το docky, όλοι τους το χρησιμοποιούν άνετα εδώ και ένα χρόνο και μάλιστα το εκθειάζουν που δεν κολλάει virus, που κάνει γρήγορο boot, κλπ! Τα μικρά ακόμα πιο εύκολα αφού στην αρχή μου λέγανε "ναι μωρέ είναι το ίδιο με το Mac του/της φίλης μου, ξέρω ξέρω...". Έχω καταλήξει ότι το όλο θέμα με τα Windows σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό είναι θέμα ψυχολογικό (και marketing φυσικα!) στο βαθμό του user friendliness που έχουν φτάσει κάποιες διανομές Linux

Δεν είναι μόνο ψυχολογικό...

Είναι και το πως έχεις μάθει..

Εγώ την πρώτη φορά που εγκατέστησα ubuntu στο pc μου, έψαχνα για drivers :X :X :X

Και γενικώς, όσο καλύτερα ξέρεις τα windows τόσο δυσκολότερα περνάς σε linux....

Δεν είναι μόνο ψυχολογικό...

Είναι και το πως έχεις μάθει..

Εγώ την πρώτη φορά που εγκατέστησα ubuntu στο pc μου, έψαχνα για drivers :X :X :X

Και γενικώς, όσο καλύτερα ξέρεις τα windows τόσο δυσκολότερα περνάς σε linux....

Τι να πω εγώ σε 7-8 brand name laptop που το έχω εγκαταστήσει και σε 3-4 desktop βρήκε τα πάντα και δεν χρειάστηκε να ψάξω για κανένα driver. Ψιλοθεματάκι είχα μόνο με μια ATI κάρτα που το έλυσα σε 10 λεπτά σε ένα desktop.

Τι να πω εγώ σε 7-8 brand name laptop που το έχω εγκαταστήσει και σε 3-4 desktop βρήκε τα πάντα και δεν χρειάστηκε να ψάξω για κανένα driver. Ψιλοθεματάκι είχα μόνο με μια ATI κάρτα που το έλυσα σε 10 λεπτά σε ένα desktop.

Δεν είπα ότι χρειαζόταν drivers..!!

Απλά ήμουν τόσο "κολλημένος" στα windows που το έκανα μηχανικά....!

Πάντα σε φιλικό τόνο, αλλά αφού δεν τα καταφέρνεις και πολύ καλά με τους υπολογιστές, γιατί θέλεις να μπλέξεις με GNU/Linux;

Το ότι μαζεύεις τόσους πολλούς ιούς σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα πάει να πει ότι μάλλον δεν είσαι και ιδιαίτερα προσεκτικός όταν χρησιμοποιείς το μηχάνημά σου. Οπότε και GNU/Linux να βάλεις, πάλι θα έχεις προβλήματα. Μπορεί να μην κολλήσεις κάποιον ιό αλλά θα προκαλέσεις πρόβλημα στο σύστημα. Θα βάλεις κάνα περίεργο πακέτο που θα τα κάνει όλα άνω-κάτω, οτιδήποτε.

Αυτό με τον φιλικό τόνο δε χρειαζόταν καν να το πεις!Δεν παρεξηγούμαι ...έχω ένα θέμα με τους υπολογιστές και το ξέρω!Τους ιούς κυρίως τους κολλάω από τη μουσική .Οπότε μου έιπαν ότι από το Linux δε θα έχω τέτοιο θέμα .Κυρίως τον θέλω για το δίκτυο ,τις εργασίες μου και μουσική!Εάν μπορούσα να βγάλω τα Windows θα το έκανα ,αλλά από ότι μου είπαν για κάποια προγράμματα χρειάζονται !

Οπότε μου έιπαν ότι από το Linux δε θα έχω τέτοιο θέμα .Κυρίως τον θέλω για το δίκτυο ,τις εργασίες μου και μουσική!

Καλά σου είπαν, δεν θα έχεις όντως.

Εάν μπορούσα να βγάλω τα Windows θα το έκανα ,αλλά από ότι μου είπαν για κάποια προγράμματα χρειάζονται

Βασικά μπορείς. Για πες μας πια είναι αυτά τα προγράμματα που σε κρατάνε δέσμιο των windows.

και πάνω που ήθελα να ρωτήσω κάτι παρόμοιο αλλά πιο εξειδικευμένο.

αν βάλεις windows σε virtualbox εντός των ubuntu κινδυνεύεις από ιό;

πρακτικά κινδυνεύεις να χάσεις τα προσωπικά σου αρχεία από κάποιον ιό που τα στοχεύει;

και πάνω που ήθελα να ρωτήσω κάτι παρόμοιο αλλά πιο εξειδικευμένο.

αν βάλεις windows σε virtualbox εντός των ubuntu κινδυνεύεις από ιό;

πρακτικά κινδυνεύεις να χάσεις τα προσωπικά σου αρχεία από κάποιον ιό που τα στοχεύει;

Windows σε virtualbox είναι το ίδιο με windows σε πραγματικό hardware όσον αφορά την ασφάλεια. Φυσικά οτιδήποτε γίνεται στο guest λειτουργικό μένει εκεί και δεν μπορεί να επηρεάσει το host λειτουργικό όποιο και αν είναι αυτό.

ΤΟ linux.. μαμώ το φελέκι μου.. ΤΟ! :P

(φιλικά πάντα :) )

@greeker: ναι μπορεί να κολλήσει αλλα θα περιοριστεί μέσα στο virtualbox (με κάποιες εξαιρέσεις και υπο κάποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να περάσει και σε άλλα μηχανήματα του δικτύου σου, συμπεριλαμβανομένου και του host αν ήταν με windows.)

@newonenew προχώρα άφοβα. Οτι έκανες θα μπορείς να το κάνεις και στο linux.

Ιούς στο στύλ των windows ιών δε θα συναντήσει κάποιος σε *nix συστήματα. Υπάρχουν όμως χιλιάδες exploits που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να παραβιαστεί το σύστημα. Πολλά σκουλήκια, rootkits κτλ. Λόγω αρχιτεκτονικής και φιλοσοφίας όμως είναι πιο εύκολο (με τις κατάλληλες ρυθμίσεις) και πιο αποδοτικό εναντίων αυτών των απειλών.

Έχω ανακαλύψει εδώ και 2 χρόνια το Linux.

Έχω κατεβάσει κοντά στο 1ΤΒ λογισμικό (ταινίες, εφαρμογές τρίτων κ.ά) χωρίς όλο αυτόν τον καιρό να έχω εγκατεστημένο στο σύστημά μου ούτε ένα antivirus (π.χ. ClamAV). Και ποτέ δεν έτυχε να κολλήσω ιό.

Τυχαίο; Δεν νομίζω!

Έχω ανακαλύψει εδώ και 2 χρόνια το Linux.

Έχω κατεβάσει κοντά στο 1ΤΒ λογισμικό (ταινίες, εφαρμογές τρίτων κ.ά) χωρίς όλο αυτόν τον καιρό να έχω εγκατεστημένο στο σύστημά μου ούτε ένα antivirus (π.χ. ClamAV). Και ποτέ δεν έτυχε να κολλήσω ιό.

Τυχαίο; Δεν νομίζω!

Ε λογικο.Η unix δομη του, του προσδιδει σοβαρο προβαδισμα στην ασφαλεια.

Αλλα αν λεω ΑΝ κατειχε το μεγαλυτερο marketshare στο desktop θα σου ελεγα μαζι με το linux ποσους ιους θα ειχες ανακαλυψει..:P

:-D:-D

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...