Προς το περιεχόμενο

Linux και virus (ερωτησεις)

XxNightmare7xX

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Εδω και 5 χρονια εχω windows στον υπολογιστη μου και σχεδον καθε μηνα βρισκω χιλιαδες "σκουλικια", ιους κλπ στον υπολογιστη μου και αναγκαζομαι να κανω συνεχεια φορματ.

Σκεφτομαι να κανω τον δισκο μισο μισο δηλαδη να εχω στον ενα κομματι windows (για τα games) και στο αλλο κομματι linux. Μερικες ερωτησεις που εχω ειναι. Καταρχην τα linux κολανε ιους? Επισης μπορω να εχω τα λειτουργικα σε διαφορετικους σκληρους δισκους (ο main ειναι ssd και εχει μικρη χωρητικότητα) και τελος αν αποφασισω να βαλω linux (επειδη ειμαι ασχετος) μπορω να βρω καποιες οδηγιες ωστε να μαθω να τα χρησιμοποιω?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 38
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Καταρχην τα linux κολανε ιους?

Δεν υπάρχει πρακτικός κίνδυνος να αρπάξεις ιό σε Linux.

Επισης μπορω να εχω τα λειτουργικα σε διαφορετικους σκληρους δισκους (ο main ειναι ssd και εχει μικρη χωρητικότητα)...

Ναι, γίνεται μια χαρά αυτό.

...και τελος αν αποφασισω να βαλω linux (επειδη ειμαι ασχετος) μπορω να βρω καποιες οδηγιες ωστε να μαθω να τα χρησιμοποιω?

Οι μεγάλες και καθιερωμένες διανομές Linux συνήθως παρέχουν κάποιου είδους online documentation (μερικές μάλιστα χρησιμοποιούν και Wiki), όπου μπορείς να λύσεις τις απορίες σου.

Υπάρχει κακόβουλο λογισμικό αλλά υπάρχει ασφάλεια και είναι δύσκολο να φτάσει στα αρχεία συστήματος. Γενικά είναι πιο δύσκολο να κολλήσεις κάτι σε linux αλλά όχι απίθανο. Γενικά πάντως θα σου πρότεινα τα εξής για τα windows:

1) Βάλε addblock στο browser σου

2) Βάλε κάποιο καλό αντιβιοτικό όπως nod32

3) Σταμάτα να πατάς random clicks

Πάντα σε φιλικό τόνο, αλλά αφού δεν τα καταφέρνεις και πολύ καλά με τους υπολογιστές, γιατί θέλεις να μπλέξεις με GNU/Linux;

Το ότι μαζεύεις τόσους πολλούς ιούς σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα πάει να πει ότι μάλλον δεν είσαι και ιδιαίτερα προσεκτικός όταν χρησιμοποιείς το μηχάνημά σου. Οπότε και GNU/Linux να βάλεις, πάλι θα έχεις προβλήματα. Μπορεί να μην κολλήσεις κάποιον ιό αλλά θα προκαλέσεις πρόβλημα στο σύστημα. Θα βάλεις κάνα περίεργο πακέτο που θα τα κάνει όλα άνω-κάτω, οτιδήποτε.

@Parsifal ευχαριστω για τις απαντησεις θα ψαξω στο φορουμ για τυχον θεματα που γραφουν αναλυτικα να σε καλα και παλι!

@Miza εχω αντιβιοτικο απλα οπως λες και εσυ παταω random clics, παταω σε διαφημηστικα, κανω πολυ downloading και οπως και να το κανουμε το αντιβιοτικο δεν μπορει να τα βρισκει και ολα... γιαυτο ρωτησα για τα linux αν ειναι 100% ασφαλης.

@Haldol εχεις δικαιο.. απλα ειχα ακουσει (και διαβασει) οτι τα linux εχουν πολυ μεγαλυτερη ασφαλεια απο τα windows (και απο οτι καταλαβα ισχυει) και οτι δεν μπορουν να κολλησουν ιο ευκολα (αυτο δεν ξερω κατα ποσο ισχυει). θα τα δοκιμασω παντως τα linux και αυτα και ο θεος βοηθος :o

@popeye68 οκ φιλε θα το τσεκαρω!

Λοιπόν έχω εγκαταστήσει Ubuntu σε 5 μαθητές (3 κορίτσια) 15-17 χρονών στα Laptop τους που πριν είχαν Vista και XP, και σε 3 συγγενείς μου άνω των 50 που επίσης είχαν πριν XP και αν και είμαι 95% χρηστης Linux πιο πολύ το έκανα ως πείραμα σε άτομα που χρησιμοποιούν τον υπολογιστή για τα βασικά (browsing, social networking, word processing). Πέραν του να τους δείξω 1-2 πραγματάκια για το που είναι τα applications και να τους βάλω και το docky, όλοι τους το χρησιμοποιούν άνετα εδώ και ένα χρόνο και μάλιστα το εκθειάζουν που δεν κολλάει virus, που κάνει γρήγορο boot, κλπ! Τα μικρά ακόμα πιο εύκολα αφού στην αρχή μου λέγανε "ναι μωρέ είναι το ίδιο με το Mac του/της φίλης μου, ξέρω ξέρω...". Έχω καταλήξει ότι το όλο θέμα με τα Windows σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό είναι θέμα ψυχολογικό (και marketing φυσικα!) στο βαθμό του user friendliness που έχουν φτάσει κάποιες διανομές Linux. :-)

Λοιπόν έχω εγκαταστήσει Ubuntu σε 5 μαθητές (3 κορίτσια) 15-17 χρονών στα Laptop τους που πριν είχαν Vista και XP, και σε 3 συγγενείς μου άνω των 50 που επίσης είχαν πριν XP και αν και είμαι 95% χρηστης Linux πιο πολύ το έκανα ως πείραμα σε άτομα που χρησιμοποιούν τον υπολογιστή για τα βασικά (browsing, social networking, word processing). Πέραν του να τους δείξω 1-2 πραγματάκια για το που είναι τα applications και να τους βάλω και το docky, όλοι τους το χρησιμοποιούν άνετα εδώ και ένα χρόνο και μάλιστα το εκθειάζουν που δεν κολλάει virus, που κάνει γρήγορο boot, κλπ! Τα μικρά ακόμα πιο εύκολα αφού στην αρχή μου λέγανε "ναι μωρέ είναι το ίδιο με το Mac του/της φίλης μου, ξέρω ξέρω...". Έχω καταλήξει ότι το όλο θέμα με τα Windows σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό είναι θέμα ψυχολογικό (και marketing φυσικα!) στο βαθμό του user friendliness που έχουν φτάσει κάποιες διανομές Linux. :-)

σιγουρα θα εχεις βαλει κανενα ubuntu ... γιατι μπορουμε να πουμε οτι ειναι η πιο φιλικη διανομη

@gtroza Ξερω κατι λιγα απο linux απλα μιλησα για οδηγο για να ξερω που γινονται εγκατασταση τα προγραμματα απο που σβηνονται ποιες λειτουργιες ειναι παρομοιες με των windows ποιες δυνατοτητες παραπανω απο τα windows εχουν κλπ.

@Dr.Fuzzy Εμενα η μονη μου επαφη με linux ηταν πριν 3-4 χρονια στο λυκειο που καναμε linux και ξερω τα πολυ βασικα. Δεν θυμαμαι και πολλα απο τοτε απλα το μονο που θυμαμαι ειναι οτι εχουν πολλα παιχνιδια εγκατεστημενα :devil: Δυστυχως ολοι μου οι φιλοι εχουν windows οποτε θα πρεπει να τα ψαξω και λιγο μονος μου για να καταλαβω στο 100% τι παιζει (εγκατασταση, σβησιμο προγραμματων, δυνατοτητες συγκριτηκα με τα windows κλπ)

Και το καλυτερο απο ολα ειναι οτι ειναι FREE :-D

@gtroza Ξερω κατι λιγα απο linux απλα μιλησα για οδηγο για να ξερω που γινονται εγκατασταση τα προγραμματα απο που σβηνονται ποιες λειτουργιες ειναι παρομοιες με των windows ποιες δυνατοτητες παραπανω απο τα windows εχουν κλπ.

@Dr.Fuzzy Εμενα η μονη μου επαφη με linux ηταν πριν 3-4 χρονια στο λυκειο που καναμε linux και ξερω τα πολυ βασικα. Δεν θυμαμαι και πολλα απο τοτε απλα το μονο που θυμαμαι ειναι οτι εχουν πολλα παιχνιδια εγκατεστημενα :devil: Δυστυχως ολοι μου οι φιλοι εχουν windows οποτε θα πρεπει να τα ψαξω και λιγο μονος μου για να καταλαβω στο 100% τι παιζει (εγκατασταση, σβησιμο προγραμματων, δυνατοτητες συγκριτηκα με τα windows κλπ)

http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=9&t=8223

Πρεπει να ξέρεις τι κάνεις βασικα ΕΙΔΙΚΑ στο Λίνουξ...

Και το καλυτερο απο ολα ειναι οτι ειναι FREE

Να χαρω που καποιος υποστηριζει τα ιδανικα του FSF, η να προσπερασω χωρις να αναλυσω το Gratis vs Libre;

Να σου το πω απλά (μην πέσετε να με φάτε)! Αν μπορείς να χρησιμοποιήσεις Mac και δεν σε ξενίζει το περιβάλλον εργασίας σε σχέση με τα Windows, τότε μπορείς και Ubuntu. Κυριολεκτικά, όπως είπε και ο gtroza δεν χρειάζεται να ξέρεις κάτι περισσότερο απ'οτι ξέρεις στα Windows για home use που φαντάζομαι ότι θα είναι Internet Browsing (Facebook, Utube, κλπ), MSN/Skype, Torrents, MP3s κλπ, να γράψεις κανένα κείμενο κλπ. :-). Κατέβασε το σε ένα cd και βάλτο όπως θα έβαζες και τα Windows...καμία διαφορά!

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...