popeye68 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2010 Share Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2010 Καλημέρα παιδιά. Βιάστηκα λιγάκι και αφού έσβησα την 10.04 (για Ubuntu μιλάμε) έκανα clean install την 10.10RC. Έχω 3 partitions (/), (/home) και swap. Μεθαύριο που θα βγεί η stable έκδοση πως με συμφέρει να κάνω την εγκατάσταση για να μην χάσω τα αρχεία μου που είναι στο /home; Καθαρή εγκατάσταση πάλι ή αναβάθμιση μέσω Internet; Ας υποθέσουμε ότι κάνω καθαρή εγκατάσταση. Πώς θα κρατήσω το /home; Δεν το έχω ξανακάνει και δεν ξέρω. Ευχαριστώ Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
jim_p Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2010 Share Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2010 Να μην κανεις νεα εγκατασταση, μιας και θα πας σε 10.10 stable κανοντας κανονικα update. Αν κατι στραβωσει μεχρι τοτε, απλα κανεις φορματ το υπαρχον / σου και κανεις εγκατασταση πανω σε αυτο, λεγοντας στον installer οτι εχεις ηδη το /home σε διαφορετικο partition και φτιαχνοντας το χρηστη σου με το ιδιο ακριβως ονομα που ειχες πριν. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
popeye68 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2010 Μέλος Share Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2010 Δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο; Δηλαδή να κάνω καθαρή εγκατάσταση την 10.10. Κανονικά να φτιάξω πάλι 3 καινούργια partitions και το /home που έχω τώρα τα αρχεία μου να το μεταφέρω με κάποιον τρόπο στο καινούργιο /home (το κενό); (Δεν ξέρω με ποιόν τρόπο όμως). Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
jim_p Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2010 Share Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2010 Να την κανεις την καθαρη εγκατασταση, αλλα γιατι? Προς το παρον, αφου εισαι καλα, αστην οπως ειναι και σε 2 μερες που θα βγει η 10.10 τελικη θα πας και εσυ σε "10.10 final" απλα κανοντας τα καθιερωμενα updates. Εφοσον εχεις ηδη το /home σε ενα partition, γιατι να κανεις ενα αλλο και να μεταφερεις αυτο που ηδη εχεις εκει? Τζαμπα κοπος πραγματικα, μιας και το συγκεκριμενο partition δεν θα γινει φορματ. Ειναι σαν να εχεις ενα φακελο (με αρχεια μεσα) με ονομα "Picrures" και να θελεις να μεταφερεις τα αρχεια του σε εναν αλλο κενο φακελο με ονομα "Εικονες" για να ξεφορτωθεις τον "Pictures". Τι ειναι ποιο λογικο? Να μεταφερεις τα αρχεια ή απλα να κανεις μετονομασια στο φακελο? Βεβαια, το παραπανω δεν αντικατοπτριζει ακριβως αυτο που ηθελα να πω, αλλα οκ. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
damastes Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2010 Share Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2010 λεγοντας στον installer οτι εχεις ηδη το /home σε διαφορετικο partition jim μπορείς να το περιγράψεις λίγο αυτό; Εννοείς οτι οταν κάνεις Install να πείς οτι το τάδε Partition θα είναι /Home και θα καταλάβει οτι υπάρχει ήδη /home και θα το αφήσει; μην γίνει καμια μλκια και το γράψει απο επάνω. Στο netbook έχω 9.10 με τρία partition. Π.χ στο hda1 υπάρχει το /, στο hda2 το /home και το hda3 το swap. Θελω να βάλω την 10.10. Στην εγκατάσταση του λέω πάλι βάλε το / στο hda1 (αφού το έχω κάνει format πρώτα), hda2 βάλε το /home; θα καταλάβει οτι ήδη υπάρχει κάποιο και δεν θα το σβήσει; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
popeye68 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2010 Μέλος Share Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2010 Εφοσον εχεις ηδη το /home σε ενα partition, γιατι να κανεις ενα αλλο και να μεταφερεις αυτο που ηδη εχεις εκει? Τζαμπα κοπος πραγματικα, μιας και το συγκεκριμενο partition δεν θα γινει φορματ. To /home τώρα έχει όλα τα αρχεία μου. Το καινούργιο που θα δημιουργήσω αν κάνω καθαρή εγκατάσταση θα είναι κενό. Πως θα μεταφέρω το περιεχόμενο του "γεμάτου" /home στο κενό; Αυτό ρωτάω με λίγα λόγια. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
jim_p Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2010 Share Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2010 Ας δωσω ενα παραδειγμα να με καταλαβετε... Εστω το pc μου που εχει χωρισμενο το σκληρο του σε 3 partitions - sda1 ως / - sda2 ως /home - sda3 ως swap (δεν με ενδιαφερει το μεγεθος του καθε partition για αυτο που θελω να εξηγησω) Μεσα στο παραπανω /home υπαρχει ενας φακελος με ονομα "jim", ο οποιος ειναι το home ΜΟΥ, μιας και εγω ειμαι ο χρηστης jim Eστω οτι σημερα τρελαινομαι και αποφασιζω να διωξω το debian για να βαλω ubuntu... Eκκινω με το live cd, κανω φορματ το sda1 με το gparted για να ειναι καθαρο. Το sda2 δεν εχω λογο να το πειραξω, οπως και το swap, αρα δεν τα αγγιζω καν. Ξεκιναω τον installer του ubuntu και κατα την εγκατασταση επιλεγω απλα οτι - sda1 ως / - sda2 ως /home - sda3 ως swap αφου δεν αλλαξα κατι στην δομη των partitions (δεν προσθεσα ουτε αφαιρεσα καποιο) και αφου θελω να κρατησω το /home μου! Η εγκατασταση θα τελειωσει κανονικα και οταν ερθει η ωρα να κανω τον χρηστη μου ΠΡΕΠΕΙ να τον πω "jim". Γιατι? Επειδη αν τον πω mitsos, η εγκατασταση θα φτιαξει ενα φακελο "mitsos" μεσα στο /home, διπλα στον "jim". Αυτος προφανως θα ειναι κενος και δεν θα εχει καμια σχεση με τον "jim". Για την ακριβεια, ο χρηστης mitsos δεν θα μπορει να μπει καν στο /home/jim. Γιαυτο, τον λεω jim και ο installer καταλαβαινει οτι αυτος ο φακελος που υπηρχε μεσα εκει εινια απο το /home καποιας αλλης εγκαταστασης που ειχε και εκεινη τον χρηστη "jim" και απλα τον χρησιμοποιει χωρις να αλλαξει κατι. Η ιδανικη περιπτωση θα ηταν να υπαρχει κατι τετοιο στον installer, χωρισμενο σε στηλες, με dropdown menus >[u]partition mountpoint format[/u] /dev/sda1 / [v] /dev/sda2 /home [ ] /dev/sda3 swap [ ] (παραλειπω επιτηδες το filesystem για να φαινετια πιο απλο) Αυτα. Αν δεν μπορει να το κανει αυτο ο default installer του ubuntu, τοτε σιγουρα το κανει ο alternative installer που ειναι πιστη αντιγραφη του installer του debian. Αλλα για αυτον θες το alternative installation iso. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
damastes Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2010 Share Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2010 απόλυτα κατανοητός, το όλο θέμα είναι στο ονομα που θα δώσεις στον user δηλαδή, για να καταλάβει οτι προυπάρχει εγκατάσταση. Βέβαια το Αν δεν μπορει να το κανει αυτο ο default installer του ubuntu, δεν μου δίνει πολύ σιγουριά Oh well, popeye δοκίμασε το πρώτος να μας πείς αν το κάνει ο default και ολα καλά, και θα το κάνω και εγώ μετά. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
jim_p Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2010 Share Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2010 Αυτο το λεω γιατι δεν ξερω πως ειναι ο νεος installer του ubuntu... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
alkisg Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2010 Share Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2010 Έτσι κάνω εγκατάσταση πάντα στο Ubuntu (με το ubiquity, τον desktop installer), δεν είχα ποτέ πρόβλημα. Μάλιστα το format του / δεν χρειάζεται να γίνει με το gparted, μπορεί να γίνει μέσα από το ubiquity. Για τον πρώτο χρήστη (με uid 1000) που δημιουργείται κατά την εγκατάσταση, αν βάλετε το ίδιο όνομα με το παλιό, τότε χρησιμοποιεί κατευθείαν τα αρχεία του στο /home/username και δεν χρειάζεται να μεταφέρετε απολύτως τίποτα. Για τους υπόλοιπους χρήστες έχουμε ένα utility για backup/restore των λογαριασμών χρηστών (και όχι των αρχείων τους που δεν χρειάζεται) στα sch-scripts που χρησιμοποιούμε στα σχολικά εργαστήρια, ίσως κάποιος να θέλει να το κάνει rip από το όλο πακέτο και να το χρησιμοποιεί αυτόνομα, αν και για 2-3 χρήστες που βάζουμε συνήθως για οικιακή χρήση δεν θα αξίζει τον κόπο, μια sudo chown -R user:user /home/user θα αρκεί αν έχει διαφορετικό UID... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
damastes Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2010 Share Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2010 να και ένα ενδιαφέρον Post απο το http://newyork.ubuntuforums.org, που αναφέρει "dirty install" Re: 10.04 > 10.10. Upgrade vs. reinstallI'm going to break ranks here and say: in the face of a "dirty install' date='" upgrading is simply not worth it. A "dirty install," as I call it, is a concept that, from what I can tell, is the best of both worlds, but very little known. Here's how I do one, assuming I have two partitions on my hard drive - swap and / (ext4): (Prereq: back up anything in /etc, /usr, /boot, or any other system directory that you might want to keep. Like Apache configurations.) 1. Boot from installation media 2. Answer all questions as if I were planning a fresh, clean install of the product 3. At the partitioning stage, select "Manual". 4. Pick old swap partition, and use it as "swap". 5. Pick old / partition, set it to be this install's /, and UNCHECK THE "FORMAT" CHECKBOX. This is key. 6. When the installer asks for the default user, re-create the user you had with the same login name (this is also key). The installer will warn you that some directories (/etc, /usr, /bin, /var, /tmp, and other system directories) will be emptied and replaced with new stuff. Click "OK" and go. 20 minutes later, when the system finishes installing, reboot. /home, and any user-created directory, is left untouched. If you created your user with the same login name as the user you had before, then /home/[your_user_name'] will have remained your home directory, and all the files and permissions will belong to you and be as they were previously. Because of this, you'll notice that your Gnome layout and configuration is exactly as it was. Install Ubuntu-Tweak to get your PPAs back, and spend the next 20 minutes installing all the software that didn't come with the default install of the Ubuntu system. When you run each freshly re-installed product, you'll notice that your settings and configurations are where you left them (as the .folder in your /home directory remains the same). Given this method, I see no reason to ever do an upgrade. Seriously. Even if you have good bandwidth, and even if the upgrade goes 100% perfectly (which never happens, in my experience), the upgrade process itself takes *hours* downloading gigs of debs, and hours on top of that (depending on the complexity of your system) answering questions about which modified /etc files to overwrite as the update lurches forward at its own pace. A "dirty install" lays down a fresh system, free from any weird legacy upgrade issues, in about 20 minutes... all while preserving your program and desktop settings. In fact, I timed my last one, and on a T42p my Dirty Install of Lucid over Karmic was 48 minutes, from popping in the CD to installing my last deb fresh from synaptic, losing no settings in the process. I did have to restore my Apache configs from my backup .tar.gz, an operation which took seconds. I grant that there is about 20 minutes of work, selecting all the packages you had installed before, and installing them again in Synaptic. But that is preferable to waiting 3~5 hours, constantly having to be there to tell the updater what to do with regard to replacing or keeping /etc configuraiton files. YMMV, that's just my opinion, take it for what its worth, and rock on. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
alkisg Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2010 Share Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2010 > 5. Pick old / partition, set it to be this install's /, and UNCHECK THE "FORMAT" CHECKBOX. This is key. Γιατί; Ποιο γρήγορο είναι το format. Εκτός κι αν ο χρήστης έχει φτιάξει δικούς του φακέλους στο /, π.χ. /opt... > Given this method, I see no reason to ever do an upgrade. Seriously Επειδή στο /etc ο χρήστης μπορεί να έχει φάει εκατοντάδες ώρες ώστε να το φέρει στα μέτρα του. Κατά τα άλλα καλά περιγράφει την ίδια διαδικασία που είπε κι ο jim_p παραπάνω... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
popeye68 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2010 Μέλος Share Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2010 Η εγκατασταση θα τελειωσει κανονικα και οταν ερθει η ωρα να κανω τον χρηστη μου ΠΡΕΠΕΙ να τον πω "jim". Γιατι?Επειδη αν τον πω mitsos, η εγκατασταση θα φτιαξει ενα φακελο "mitsos" μεσα στο /home, διπλα στον "jim". Αυτος προφανως θα ειναι κενος και δεν θα εχει καμια σχεση με τον "jim". Για την ακριβεια, ο χρηστης mitsos δεν θα μπορει να μπει καν στο /home/jim. ΟΚ. Thanks @jim_p. Απόλυτα κατανοητός. Με λίγα λόγια πρέπει στην καινούργια εγκατάσταση να δώσουμε το όνομα χρήστη που είχαμε και στην παλιά για να αναγνωριστεί το παλιό /home και να το αντιγράψει. Και πάλι ευχαριστώ! Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
jemadux Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2010 Share Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2010 μπορεις αμα θες να κανεις το εξης... να κανεις tarball το /home/ το username σου ως φακελος... οχι ως αρχεια γτ μετα ειναι αχρηστα ... μιλαω εκ πειρας Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
popeye68 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2010 Μέλος Share Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2010 μπορεις αμα θες να κανεις το εξης... να κανεις tarball το /home/ το username σου ως φακελος... οχι ως αρχεια γτ μετα ειναι αχρηστα ... μιλαω εκ πειρας Τι σημαίνει tarball? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.