The_Judas Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2010 Δεν ειπα πως ο καφες γενικα ειναι κακος για την υγεια, ειπα πως ο nescafe ειναι. Κακός για την υγεία δεν νομίζω να είναι ο στιγμιαίος. Σίγουρα υστερεί σε άρωμα και ποιότητα συνήθως... αλλά όχι πάντα. Παίζει ρόλο και η ποικιλία του καφέ από την οποία προέρχεται. Τι ισχύει σχετικά με αυτή την ουσία; Όντως σε «ξυπνάει» ή πρόκειται για placebo, επειδή έτσι μας έχουν πει; Προβληματίστηκα ύστερα από αντιδράσεις του δικού μου οργανισμού σε διάφορα καφεϊνούχα σκευάσματα. Πιο συγκεκριμένα, εάν το πρωί πιω μια κούπα καφέ φίλτρου μετά είμαι εντάξει για όλη την ημέρα. Εάν ο καφές αντικατασταθεί από ένα κουτί Red Bull ή μια κούπα μαύρο τσάι (που έχουν συγκρίσιμη περιεκτικότητα σε καφεΐνη, δηλαδή 50-100 mg) μετά θα είμαι ζαβλακωμένος. Λες και δεν ήπια τίποτα. Τι ισχύει επ' αυτού; Η καφεϊνη είναι διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος. Σε κάθε άτομο η ποσότητα που απαιτείται είναι διαφορετική. Μπορεί να παίζει ρόλο και η συνήθεια. Δηλαδή τα 50-100mg που παίρνεις να μην σου κάνουν τίποτα ιδιαίτερο αλλά να επιδράει το placebo ενώ με τα red bull να μην ισχύει αυτό. Εγώ παλιότερα έπινα καφέ το βράδυ προτού κοιμηθώ χωρίς να έχω ποτέ πρόβλημα ή αυπνίες! Στην πορεία βέβαια τον έκοψα γιατί δεν ήθελα να μου μείνει η κακή συνήθεια.
Musclemar Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2010 Η ευαισθησία στην καφεϊνη εξαρτάται από άτομο σε άτομο. Υπάρχουν άτομα που πίνουν μια γουλιά καφέ ή κόκα κόλα και δεν μπορούν να κοιμηθούν το βράδυ και άλλοι που πίνουν κούπες και κοιμούνται μονομιάς. Μπορείτε να δείτε εδώ μια επιστημονική ανασκόπηση για την καφεϊνη.
thes1os Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2010 αναρωτιεμαι αν ο οργανισμος καποια στιγμη συνηθιζει σε αυτο και υπαρχει περιπτωση να μη σε "πιανει" ??? Η δράση της καφεΐνης συνιθίζεται, μείωνεται η δράση - αποτελεσματικότητά της. Π.χ. αν κάποιος κόψει τον καφέ και μετά από καιρό πιει ένα εσσρπεσάκι θα τον "πιάσει" καλύτερα απ'ότι όταν έπινε καθε μέρα τρεις - τέσσερις. + του ότι όπως λέει και ο Musclemar "Η ευαισθησία στην καφεΐνη εξαρτάται από άτομο σε άτομο" κάτι που ισχύει γενικά για όλα τα "φάρμακα". Για τους καφέδες: Ο καφές που περνάει απο φίλτρο (όπως ο εσπρέσο ή ο καφές φίλτρου γερμανικός - γαλλικός πως τον λένε) είναι καλύτερος για το στομάχι από τον νες καφέ ακριβώς επειδή στον ένα καφέ δεν πίνεις το "κατακάθι" αλλά μόνο το απόσταγμα. Το στομάχι το πειράζει βέβαια και η καφεΐνη έτσι και αλλιώς. Αν λάβουμε υπόψη μας τώρα ότι ο νες καφέ (η φραπεδάρα μας) στις δόσεις που χρησιμοποιούμε, 'έχει σχεδόν διπλάσια περιεκτικότητα καφεΐνης απο τον εσπρέσο, ο φραπές θα πρέπει να θεωρηθεί πιο βαρύς (και λόγω καφεΐνης και λόγω του ότι πίνεις και το "υλικό"). Βέβαια ο εσπρέσο είναι πολύ συμπυκνωμένος και πέφτει σαν βόμβα στο στομάχι με τη μία, ενώ τον φραπέ τον πίνεις σε ώρες (ανάλογα το σκορ του καθενός.....) Γι' αυτό και ο εσπρέσο πρέπει να πίνεται με πολύ νερό, κανα δυο ποτηράκια στο ανάμεσα / μετά...
marantonis Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2010 Βέβαια ο εσπρέσο είναι πολύ συμπυκνωμένος και πέφτει σαν βόμβα στο στομάχι με τη μία, ενώ τον φραπέ τον πίνεις σε ώρες (ανάλογα το σκορ του καθενός.....) Γι'αυτό και ο εσπρέσο πρέπει να πίνεται με πολύ νερό, κανα δυο ποτηράκια στο ανάμεσα... Μισο λιτρο νερο (2 ποτηρια) για ενα εσπρεσσακι ειναι καπως υπερβολικο νομιζω. Εμενα παντως ποτε δε με εχει ενοχλησει, και πινω σχετικα γρηγορα τον καφε (και καθετι υγρο).
ikaruga24 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2010 Eμενα παντως δεν με πιανει Μια απο τα ιδια. Περα απο ενα μικρο τρεμουλο στα χερια μου προκαλει απλα υπνηλια και μια ακατασχετη επιθυμια να επισκεφτω την τουαλετα. Το Red Bull απο την αλλη ομως...
Toufas Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2010 Απο ποτε ο στιγμιαιος καφες ειναι το κατακαθι και εχει πιο πολυ καφεινη απο τον εσπρεσσο???
thes1os Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2010 Ο στιγμιαίος καφές είναι το κατακάθι...; Εγώ δεν είπα κάτι τέτοιο. Στον φραπέ (αυτόν ονομάζεις στιγμιαίο; γιατί και ο esspreso στιγμιάιος είναι...) παίρνεις δύο κουταλιές αλεσμένο καφέ και το ανακατέβεις με νερό και τον πίνες (τον αλέσμένο καφέ, αυτό που εγώ είπα "κατακάθι" για να είμαι πιο γενικός). Ενώ στον εσπρέσο, τον αλέσμένο κόκο, δεν τον πίνεις, πίνεις μόνο το απόσταγμα. Όσο για το αν ο φραπές έχει περισσότερο καφεΐνη ή ο esspreso θα επανέλθω με λινκ, καθότι δικές μου μετρήσεις δεν έχω... Να το ξαναψάξω μια στιγμή και θα σου πώ...
Toufas Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2010 Για τους καφέδες: Ο καφές που περνάει απο φίλτρο (όπως ο εσπρέσο ή ο καφές φίλτρου γερμανικός - γαλλικός πως τον λένε) είναι καλύτερος για το στομάχι από τον νες καφέ ακριβώς επειδή στον ένα καφέ δεν πίνεις το "κατακάθι" αλλά μόνο το απόσταγμα. Το στομάχι το πειράζει βέβαια και η καφεΐνη έτσι και αλλιώς. Δεν πινεις αλεσμενο καφε οταν πινεις στιγμιαιο καφε. Εχουν κανει τον καφε κανονικα, και μετα πετανε τις σταγονες με ενα "spray" σε εναν ζεστο κλιβανο που γυρνάει και η σταγονα αφυδατωνεται και μενουν οι γνωστοι κοκκοι που οταν μπουν παλι στο νερο αποκτανε την παλια ιδιοτητα τους. Στιγμιαιος λεγεται ο καφες που με το που μπει στο νερο αποκταει τις παλιες του ιδιοτητες, ο espresso δεν ειναι τοσο απλος μιας και θελει πιεση, ζεστη και ωρα (αναλογα την μεθοδο που usareis)
opera Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2010 Απο ποτε ο στιγμιαιος καφες ειναι το κατακαθι και εχει πιο πολυ καφεινη απο τον εσπρεσσο??? από πάντα έχει περισσότερο καφεϊνη από τον εσπρέσσο, στον εσπρέσσο (γρήγορος) το νερό περνάει για λίγα δευτερόλεπτα-20 το μέγιστο-μέσα από τον καφέ και γι'αυτό δεν προλαβαίνει να βγάλει όλη τη καφείνη. http://coffeetea.about.com/library/blcaffeine.htm ο διπλός εσπρέσσο φαίνεται να έχει την ίδια περίπου με το στγμιαίο, οι στιγμιαίοι έχουν προκύψει μετά από χημική επεξεργασία του καφέ οπότε κατά τη γνώμη μου 3 είδη θα συνιστούσα ελληνικό,γαλλικό και εσπρέσσο.
marantonis Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2010 Μ' ενα γρηγορο ψαξιμο: 1. Instant coffee: Average caffeine content: 32.5 mg per gram of coffee2. Ground coffee: Average caffeine content: 13.5 mg per gram of coffee 3. Decaffeinated coffee: Average caffeine content: 0.7 mg per gram of coffee
Toufas Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2010 από πάντα έχει περισσότερο καφεϊνη από τον εσπρέσσο, στον εσπρέσσο (γρήγορος) το νερό περνάει για λίγα δευτερόλεπτα-20 το μέγιστο-μέσα από τον καφέ και γι'αυτό δεν προλαβαίνει να βγάλει όλη τη καφείνη. http://coffeetea.about.com/library/blcaffeine.htm ο διπλός εσπρέσσο φαίνεται να έχει την ίδια περίπου με το στγμιαίο, οι στιγμιαίοι έχουν προκύψει μετά από χημική επεξεργασία του καφέ οπότε κατά τη γνώμη μου 3 είδη θα συνιστούσα ελληνικό,γαλλικό και εσπρέσσο. http://www.wilstar.com/caffeine.htm 2 liquid oz = 60ml επισης διαβαστε πως κανουν τον στιγμιαιο καφε http://en.wikipedia.org/wiki/Instant_coffee και μετα πειτε οτι θελετε, με το να μεταφερετε τι εχετε ακουσει δεν βγαζουμε καπου. Που να επινα και καφε γαμωτο...
thes1os Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2010 Μην ξεχνάτε και την πόσότητα που πίνουμε παιδιά.... Ιδού απο USDA National Nutrient Database for Standard Reference.... Όσο για το πώς - ποιος - γιατί λέγεται στιγμιαίος είναι άλλη υπόθεση... Coffee Type of coffee --------- Caffeine(milligrams) Generic brewed, 8 oz (240 mL) 95-200 Generic instant, 8 oz (240 mL) 27-173 = ο φραπές (?) Starbucks Espresso, 1 oz (30 mL) 58-75 = ο εσπρέσο... Adapted from USDA National Nutrient Database for Standard Reference, 2009; Center for Science in the Public Interest, 2007; Journal of Analytical Toxicology, 2003. http://www.mayoclinic.com/health/caffeine/AN01211
Toufas Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2010 >Drink Ounces Caffeine (mg) mg/oz Coffee (Brewed) 8 108 13.4 Coffee (Decaf, Brewed) 8 6 0.7 Coffee (Decaf, Instant) 8 3 0.3 Coffee (Drip) 8 145 18.1 Coffee (Espresso) 1.5 77 51.3 Coffee (Instant) 8 57 7.1 απο http://www.energyfiend.com/huge-caffeine-database
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.