Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Τι γελοιοτητες ειναι αυτες παλι.

Το ειχα απορια και απο την προηγουμενη φορα παντως. Ειναι νομιμο αυτο ρε παιδια? Να απαγορευουν την μεταφραση μιας ξενογλωσσης ταινιας? Υπαρχει νομος για αυτο το πραγμα ή απλως προσπαθουν να εκφοβισουν?

Τελοσπαντων. Το σιγουρο ειναι πως δεν θα καταφερετε τιποτα. Ισως να δυσκολεψετε λιγο καποιους αρχαριους. Ως εκει...

• Απαντ. 117
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
Το ειχα απορια και απο την προηγουμενη φορα παντως. Ειναι νομιμο αυτο ρε παιδια? Να απαγορευουν την μεταφραση μιας ξενογλωσσης ταινιας? Υπαρχει νομος για αυτο το πραγμα ή απλως προσπαθουν να εκφοβισουν?

Το νομικό ζήτημα είναι αρκετά σύνθετο και αμφιλεγόμενο.

Και αυτό γιατί ο υπότιτλος είναι ένα διακριτό έργο της διάνοιας, που όμως αποτελεί διασκευή μέρους ενός πρωτότυπου έργου, που προστατεύεται από την πνευματική ιδιοκτησία.

Όταν δε διευκολύνει και την παράνομη διανομή και απόλαυση του έργου μπορεί να συνιστά παραβίαση των σχετικών δικαιωμάτων.

Ένας δικηγόρος είχε τοποθετηθεί στο blog του πριν από κανά δυο χρόνια ανακινώντας τη συζήτηση. Ρίξε μια ματιά και εδώ : http://en.wikipedia.org/wiki/Fansub

Δημοσ.

Αφού όλοι ξέρουμε ότι η μετάφραση γίνεται για την ευκολότερη -παράνομη- διακίνηση ταινιών (αφού οι περισσότεροι δεν ξέρουν αρκετά καλά αγγλικά για να τα δουν χωρίς) γιατί λέτε αερολογίες; Και γω γουστάρω που υπάρχουν αλλά τουλάχιστον αντιλαμβάνομαι ότι παρανομώ, δε λέω βλακείες.

Δημοσ.

Επίσης όλοι ξέρουμε ότι οι torrent clients κατά 95% χρησιμοποιούνται για κατέβασμα παράνομου υλικού να απαγορευτούν και αυτοί και πάει λέγοντας.

sent from my HTC Magic using tapatalk

Δημοσ.
Αφού όλοι ξέρουμε ότι η μετάφραση γίνεται για την ευκολότερη -παράνομη- διακίνηση ταινιών (αφού οι περισσότεροι δεν ξέρουν αρκετά καλά αγγλικά για να τα δουν χωρίς) γιατί λέτε αερολογίες; Και γω γουστάρω που υπάρχουν αλλά τουλάχιστον αντιλαμβάνομαι ότι παρανομώ, δε λέω βλακείες.

Δεν ειναι λογικη αυτη φιλε...

Δημοσ.
Ρε παιδιά επειδή όσα ξέρω έχουνε κλείσει, μήπως υπάρχει κάποιο ανοιχτώ που μου διαφεύγει;; Το xsubs δεν ανανεώνει αυτές τις μέρες υπότιτλους νομίζω...

μια χαρά τις ανανεώνει..όπως και το subs.gr

για σειρές που με ενδιαφέρει δε νομίζω να υπάρχουν άλλα.

Δημοσ.
Δεν ειναι λογικη αυτη φιλε...

...μην του λες τέτοια και κάνει καμμιά επέκταση στην υπογραφή.

...Βεβαίως και είναι λογική.

Όχι η δική του - αλλά των κυνηγών υποτίτλων.

Το παλληκάρι απλά σας εξηγεί τί συμβαίνει, όχι τί προσυπογράφει.

Εκτός κι αν πιστεύεις πως την πέφτουν (αυτοί που την πέφτουν) σε όσους παρέχουν υπότιτλους, επειδή δεν έχουν τί να κάνουν για να περάσει η ώρα τους.

Δημοσ.
............

Εκτός κι αν πιστεύεις πως την πέφτουν (αυτοί που την πέφτουν) σε όσους παρέχουν υπότιτλους, επειδή δεν έχουν τί να κάνουν για να περάσει η ώρα τους.

εγω παλι, ειλικρινα το πιστευω αυτο! τι αλλο εχουν να ασχολειθουν αυτοι οι τυποι?

αποφασισανε προστιμα στα μαγαζια που παιζουν μουσικη εκτος αν παρουν ειδικη αδεια, αποφασισανε πως το οι υποτιτλοι ειναι παρανομοι....πες μου δηλαδη αληθεια, τι αλλο κανουν αυτοι?

(ξερω πως αμα το γουγλισω θα βρω μια απαντηση αλλα οχι με το τι πραγματικα ασχολουνται!)

Δημοσ.

Σωστά τα λες washcloud, με κατάλαβες ;)

Η παρανομία είναι παρανομία. Το αν ένας νόμος είναι σωστός ή όχι είναι άλλο θέμα όπως επίσης πώς θα μπορούσαν να έχουν την πίτα ολόκληρη (να βγάζουν λεφτά από τις καλλιτεχνικές τους δραστηριότητες) και τον σκύλο χορτάτο (ο κόσμος να πληρώνει λίγα λεφτά ώστε να μην καταφεύγει σε παράνομο κατέβασμα). Τα 'χουμε πει και ξαναπει. Τρόποι υπάρχουν, διάθεση όχι.

Αλλά το λέτε με πάσα ευκολία η κακιά η ΑΕΠΙ και μεις οι καλοί που τους κατακλέβουμε μές τα μούτρα τους, ε, είναι ανόητο.

Δημοσ.
Η παρανομία είναι παρανομία.

Aυτο ειναι μεγαλη αληθεια.

Περιμενω να μου βρεις το νομο που απαγορευει να φτιαχνω υποτιτλους(οχι να διακινω, να φτιαχνω)

Αλλά το λέτε με πάσα ευκολία η κακιά η ΑΕΠΙ και μεις οι καλοί που τους κατακλέβουμε μές τα μούτρα τους, ε, είναι ανόητο.

Καλα, δεν κατακλεβουμε την ΑΕΠΙ με τους υποτιτλους, μην λεμε οτι παπαρια μας ερθει.

Αμα θες πες το για το ιδιο το video file, εκει ειναι αλλη κουβεντα.

Τεσπα, οποιος δεν βλεπει οτι χτυπανε το σαμαρι γιατι δεν μπορουν να χτυπησουν το γαιδαρο και θεωρουν οτι οι υποτιτλοι ειναι εστω και το 1% του ζητηματος, τι να πω

Δημοσ.
εγω παλι, ειλικρινα το πιστευω αυτο! τι αλλο εχουν να ασχολειθουν αυτοι οι τυποι?

αποφασισανε προστιμα στα μαγαζια που παιζουν μουσικη εκτος αν παρουν ειδικη αδεια, αποφασισανε πως το οι υποτιτλοι ειναι παρανομοι....πες μου δηλαδη αληθεια, τι αλλο κανουν αυτοι?

(ξερω πως αμα το γουγλισω θα βρω μια απαντηση αλλα οχι με το τι πραγματικα ασχολουνται!)

...ωραία, δεκτό το ότι το πιστεύεις.

Αυτό που δεν αλλάζει (ό,τι κι αν πιστεύεις) πως η κάθε υπηρεσία/οργανισμός/ένωση κλπκλπ που κινείται εναντίον διαδικτυακών σελίδων, το κάνει νομότυπα.

Και νόμοι από μόνοι τους "δίκαιοι", δεν υπάρχουν. Απλώς ισχύουν ή δεν ισχύουν, "χρησιμοποιούνται" ή δε "χρησιμοποιούνται", εξυπηρετούν συγκεκριμένα ή όχι συμφέροντα κτλκτλκτλ.

Το πχ να "μου" απαγορεύει ένας μουσικός, να αναπαράγω δημοσία και μέσω σφυρίγματος κάποιο του κατωχυρωμένο έργο, μέσω νόμου, μπορεί εμένα να μου φαίνεται παράλογο και να τον γράφω στα παπάκια μου αναπαράγοντάς το όποτε μου ντουβλώσει (υποστηρίζοντας ότι το ΔΝΤλίκι του πρέπει κάποτε να τελειώσει), δε σημαίνει ότι είμαι και νόμιμος και αυτός απλά δεν έχει τί να κάνει και ξύνεται.

(...το ζήτημα βέβαια είναι πολύ πιο πολυσύνθετο απ' το παραπάνω απλοϊκό παράδειγμα - αλλά το ζουμί μένει).

Το δε ζήτημα της καταβολής εισφοράς, από τα καταστήματα που αναπαράγουν μουσικά έργα, δεν είναι τωρινό, αλλά παμπάλαιο (το λέω έτσι ενημερωτικά, μιας και το ανέφερες και το συνδυάζεις με των υποτίτλων).

Το δε κακό είναι να βλέπεις το ζήτημα επιφανειακά ("πες μου δηλαδη αληθεια, τι αλλο κανουν αυτοι?")(κακό διότι την να τον κάνω πχ έναν τέτοιον μάρτυρα αντιδικίας σε δικαστήριο; Στερείται σοβαρότητας και πειθούς). Τί εννοείς; Τί είναι δηλαδή νομίζεις "αυτοί οι τύποι"; Τα κωλόπαιδα που κάποτε ξεφούσκωναν λάστιχα, χάραζαν αμάξια, και γκραφίτωναν το σπίτι σου και σήμερα που μεγάλωσαν σου δυσκολεύουν την ιντερνετική σου διασκέδαση; Πώς δηλαδή αντιλαμβάνεσαι τις ενώσεις/οργανώσεις αυτές;

Δημοσ.

Οτι η παρανομια ειναι παρανομια δεν το αμφισβητω. Ειναι παρανομια ομως?

Η λογικη πως ειναι παρανομο επειδη θα χρησιμοποιηθει για κατι αλλο (ταινιες) που ειναι οντως παρανομο δεν στεκει. Παραδειγματα μπορω να φερω πολλα αν θελετε.

Δημοσ.

^ δεν ξέρω αν το κατάλαβες, αλλά αν και το σκεπτικό "δίωξης" ΕΙΝΑΙ αυτό ακριβώς από πίσω, τα νομικά μέσα δεν στηρίζονται ΣΕ αυτό. Οι καταγγελίες γίνονται με βάση το ότι δεν έχουν δικαίωμα οι μεταφράζοντες/διακινούντες να κάνουν αυτό που κάνουν. Για να τεθεί ακόμη απλότερα : όπως δεν έχεις το δικαίωμα (χωρίς άδεια, και χωρίς φυσικά να καταβάλλεις σχετικά δικαιώματα) να μεταφράσεις πχ Μπόρχες και να διακινήσεις την μετάφραση, έτσι ακριβώς δεν μπορείς να διακινήσεις μετάφραση του σκριπτ (διάλογοι) μιας τηλεοπτικής σειράς ή ταινίας η οποία αποτελεί κατοχυρωμένο δικαίωμα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...