clubman Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2010 Καλησπερα παιδια, Θα ηθελα να μοιραστειτε την εμπειρια, γνωσεις σας μαζι μου οσον αφορα το θεμα. Φτιαχνω μια εφαρμογη την οποια θα ηθελα αργοτερα να την πουλησω online. H ελληνικη αγορα ειναι μικρη οποτε θα ηθελα να βαλω την εφαρμογη σε καποιο site που θα φτιαξω και να την πουλαω online ανα τον κοσμο.. Τι χρειαζεται για αυτη τη δραστηριοτητα? Τι γινεται με την εφορια κτλ? Η εδρα της επιχειρησης που μπορει να ειναι? Δε θα ηθελα να ειναι Ελλαδα γιατι η εδω φορολογια ειναι οτι να ναι.. Επισης χρειαζομαι οντως επιχειρηση για να πουλησω software? Αν ναι αν βαλω την εδρα στην Αγγλια πχ τι διαδικασιες χρειαζονται για να αποδιδω το VAT? Και ειναι οντως απαραιτητο? Δηλαδη ολοι οσοι πουλανε στο internet εχουν καποια εδρα και πληρωνουν ΙΚΑ, ΤΕΒΕ κτλ κτλ? Πως μπορει να γινει ωστε να εχω το μεγαλυτερο κερδος? Οσον αφορα την πληρωμη σκεφτομουν για paypal κουμπια ωστε να μπαινουν τα χρηματα κατευθειαν στο paypal μου.. Και παλι με τη νομοθεσια τι γινεται? Αν πουλαω χωρις να ειμαι επιχειρηση μπορει να με κατηγορησει καποιος για κατι? Θα προτιμουσα να γινει νομιμα απλα εξεταζω ολες τις πιθανες περιπτωσεις.. Ευχαριστω!
clubman Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2010 Κανεις ρε παιδια? Δεν εχουμε κανενα δικηγορο εδω?
PCharon Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2010 Ξεκίνα να δεις τί θα πουλήσεις κι άμα πάει καλά κι έχει χρήμα (λέμε τώρα) τότε κάνε εταιρεία. Βασικά εξαρτάται πόσο special λογισμικό είναι και αν θα απευθύνεται και για χρήση σε επιχειρήσεις (commercial licenses). Αν ναι, τότε καλό είναι να έχεις εταιρεία και φυσικά δικηγόρο και λογιστή. Αν όχι ή αν είναι κάτι που υπάρχουν άλλα 100(0) ίδια ή/και καλύτερα γνωστά λογισμικά στους χρήστες, τότε μη περιμένεις να βγάλεις τίποτα σοβαρό.
kagelos Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2010 Ένα disclaimer για τα παρακάτω. Δεν είμαι ούτε δικηγόρος, ούτε λογιστής (μάλλον οι δικηγόροι δεν έχουν ιδέα από τέτοια). Πληροφορικάριος είμαι και όσα γράφω είναι από προσωπικές εμπειρίες όντας μέλος Ο.Ε., έχοντας και ατομική επιχείρηση και κάνοντας συναλλαγές μέσω internet. Στην Ελλάδα είσαι υποχρεωμένος για κάθε συναλλαγή να αποδίδεις τον αντίστοιχο ΦΠΑ και φόρο. Το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να εκδίδεις αποδείξεις και άρα να έχεις "μπλοκ" και να πληρώνεις ασφάλεια και ενδεχομένως λογιστή. Εάν πρόκειται για ατομική επιχείρηση (δεν την έχεις με άλλον) και μόνο για παροχή υπηρεσιών, μπορείς να έχεις έδρα το σπίτι σου, το δωμάτιο που κοιμάσαι. Εάν όμως έχεις πωλήσεις αγαθών (μάλλον η περίπτωσή σου), χρειάζεσαι ταμειακή μηχανή (ακόμα και αν κόβεις μόνο τιμολόγια) και η έδρα θα πρέπει να είναι όντως ένας διαμορφωμένος χώρος εργασίας. Αυτά όλα πρέπει να τα συζητήσεις με λογιστή, που θα σε συμβουλέψει ώστε να κάνεις κάτι νόμιμο και ταυτόχρονα συμφέρον. Αυτό είναι το τυπικό μέρος. Η άποψή μου είναι ότι εφόσον πρόκειται να ξεκινήσεις κάτι "δειλά", ώστε να δεις πως θα σου πάει, έχεις τις εξής επιλογές για αρχή : Δεν κάνεις έναρξη, δεν κόβεις αποδείξεις, δεν δεν, μέχρι να δεις ότι όντως κάτι γίνεται και αξίζει τον κόπο. Δεν κάνεις έναρξη, αλλά έχεις ένα φίλο που μπορεί να κόβει τα (όποια) τιμολόγια για σένα Κάνεις μια άλλη δουλειά ως ελεύθερος επαγγελματίας και άρα πληρώνεις ήδη ασφάλεια, έχεις ήδη λογιστή και μπλοκ Ίσως να αναρωτιέσαι γιατί πρέπει να κόβεις αποδείξεις σε πελάτες από διάφορα μέρη του κόσμου και να πληρώνεις ΦΠΑ στην Ελλάδα. Πρώτα είναι το ηθικό μέρος της υπόθεσης, δηλαδή ότι εφόσον έχεις κέρδη, θα πρέπει να αποδίδεις κάτι στο κράτος ώστε να μπορεί αυτό να παρέχει υποδομές (μεγάλη κουβέντα). Το δεύτερο είναι ότι αν δεν κόβεις αποδείξεις, αλλά έχεις κάποιο αξιόλογο κέρδος (π.χ. > 500€), δεν θα μπορείς να δικαιολογείς διάφορα προσωπικά έξοδα (που βρήκες και πήρες το αυτοκίνητο, το σπίτι κλπ.). Πρόβλημα που έχουν όλοι όσοι κάνουν παράνομες συναλλαγές. Τώρα για έναρξη στην Αγγλία που λες, εάν δεν έχεις κάποιον εκεί να σου πει τι και πως, μην περιμένεις να κάνεις τίποτα. Δεν είναι απλό να ξεκινήσεις επαγγελματική δραστηριότητα σε μια ξένη χώρα χωρίς να γνωρίζεις τι γίνεται. Αυτά είναι μάλλον για "μεγάλα ψάρια". ---------- Προσθήκη στις 02:23 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 02:16 ---------- Δεν σου είπα ποιο είναι το ρίσκο αν δεν κόβεις αποδείξεις. Ναι μεν το πόθεν έσχες, όπως έγραψα, είναι ένα πρόβλημα που ίσως έρθει όταν έχεις μεγάλα κέρδη, αλλά μπορεί να την πατήσεις και από την πρώτη πώληση - θεωρητικά πάντα. Αν αγοράσω εγώ το πρόγραμμά σου και δεν μου στείλεις απόδειξη, μπορώ να σε καταγγείλω. Τώρα πως θα σε βρω μέσω internet ... εξαρτάται από το πόσο αποφασισμένος είμαι και τι στοιχεία σου μου έχεις δώσει. Άρα όλοι όσοι πουλάνε μέσω internet και στέλνουν αποδείξεις με ΑΦΜ, ναι πληρώνουν ασφάλεια, έχουν έδρα, πληρώνουν φόρους κλπ. Μπορείς να πληρώνεσαι με όποιον τρόπο θες (Paypal, επιταγές, πιστωτικές, καταθέσεις, μετρητά), αρκεί να κόβεις απόδειξη - πάντα με βάση το νόμο. Πρακτικά όμως τίποτα δεν σε σταματά να αρχίσεις να πουλάς έτσι.
elefter Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2010 Να πουλήσεις software στην Ελλάδα μπορείς να το χρεώσεις ως παροχή υπηρεσιών οπότε δεν χρειάζεται κατάστημα αλλά πρέπει να κάνεις έναρξη (έδρα το σπίτι) μπλοκ αποδείξεων λογιστή κλπ. να θέλεις να πουλήσεις εντός ευρωπαϊκής ένωσης (μέχρι πρότινος τουλάχιστον) ήταν χωρίς ΦΠΑ για παροχή υπηρεσιών. Από το εξωτερικό δεν θα σου ζητήσουν το δελτίο παροχής (δεν ξέρουν εκεί από τέτοια ) αλλά ένα χαρτί με τα στοιχεία σου και τι δουλεία τους έκανες. Πάλι όμως πρέπει να είσαι νόμιμος για να το κάνεις αυτό. ΥΓ Όλα αυτά από προσωπικές εμπειρίες και σαν κατευθυντήριες γραμμές αυτά που λέω μπορεί να μην είναι έτσι ακριβώς...
geo1st487 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2010 Κατι σαν αυτο; http://www.kjarateam.narod.ru/
clubman Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2010 Ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις παιδια, πανω κατω ετσι τα ειχα στο μυαλο μου αλλα με βοηθησατε να τα ξεδιαλυνω.. Αρα προς εναρξη παει το πραγμα.. Geo δεν καταλαβα την ερωτηση σου, αν εννοεις το στυλ του site/shop ναι ας πουμε οτι καπως ετσι θα ειναι, σιγουρα πιο προσεγμενο..
geo1st487 Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2010 Καλη επιτυχια clubman και αν θελεις ενημερωσε μας για την πορεια των πραγματων και την ιστοσελιδα οταν ειναι ετοιμη
geo1st487 Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2010 Καλη επιτυχια clubman και αν θελεις ενημερωσε μας για την πορεια των πραγματων και την ιστοσελιδα οταν ειναι ετοιμη
StavrosD Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2010 Τον τελευταίο καιρό οι ράμπο της ΣΔΟΕ ψάχνουν και τραπεζικούς λογαριασμούς. Αν δουν συναλλαγές με το εξωτερικό, μπορεί σε κάποιο έλεγχο για πιθανές off shore να σε πάρει η μπάλα και μετά θα μπλέξεις άσχημα. Η πώληση λογισμικού/εμπορικού πακέτου είναι ξεχωριστή κατηγορία στην εφορία από την παροχή υπηρεσιών. Για την ακρίβεια, στην την εφορία είναι άλλο πράγμα ο προγραμματισμός εφαρμογής, άλλο για ιστοσελίδες, άλλο για βάσεις δεδομένων, κτλ. Πρέπει να κάνεις έναρξη επαγγέλματος, να εγγραφείς στον αντίστοιχο ασφαλιστικό φορέα (ΤΣΜΕΔΕ αν είσαι μηχανικός, διαφορετικά ΟΑΕΕ), και να ανοίξεις βιβλία στην εφορία. Αν θες να έχεις και πελάτες από το εξωτερικό τότε θα πρέπει να βγάλεις και διεθνές ΑΦΜ. Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό επειδή αν κάποιος πελάτης σου από το εξωτερικό θέλει τιμολόγιο κομμένο σε εταιρεία (δεν το ξέρεις από πριν τι πελάτες θα έχεις), όταν πάει ο λογιστής του εκεί να το περάσει στα έξοδα θα διασταυρώσει η εφορία ότι το ΑΦΜ δεν υπάρχει και υπάρχει κίνδυνος να μπλέξεις. Στο εξωτερικό το "χωρίς απόδειξη" δεν το ξέρουν.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.