profitis Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2010 Χαιρετώ όλη την κοινότητα! Προσπαθώ να στήσω ένα RAID 1 στην Asus P7P55D αλλά δυστυχώς δεν μπορώ. Αρχικά το πρώτο μου βήμα ήταν να αλλάξω από τα settings του BIOS τις ρυθμίσεις των δίσκων απο απλο IDE που το είχα βάλει αρχικά (κακώς ) σε RAID. To λειτουργικο δεν έκανε boot και το ξαναγυρίσα σε ΙDE. Για να λυθεί το θέμα ακολούθησα αυτή την διαδικασία http://windows7themes.net/switch-to-ahci-after-install-windows-7.html ώστε να λυθεί το conflict ! Αφού ρύθμισα την registry εβαλα RAID απο το BIOS στους δύο δίσκους που με ενδιαφερουν. Κατοπιν προσπάθησα να συνεχίσω στα windows αλλά δεν με έβαζε. Στη συνέχεια δοκίμασα με AHCI και τα Windows ξεκινήσανε κανονικά. Όμως ήταν ορατός (απο το device manager) μόνο ο δίσκος που ηταν εκτός RAID και οι άλλοι δύο που θα γινότανε το RAID τους έβλεπε σαν τελείως δύο ανεξάρτητους δίσκους! Φαντάζομαι πως αν στηθεί σωστά το RAID τότε βλέπουμε αποκλειστικά έναν δίσκο και όχι και τους δύο;! Την διαδικασία παραπάνω νομίζω πως την έκανα σωστα αφού με AHCI ο υπολογιστής ανοίγει, αλλα χωρίς φυσικα να βλέπει το RAID. Mε RAID στο bIOS τα windows κολλάνε στο start up. Εχω Window 7. Πρέπει να φτιάξω μήπως κάποιο cd ή κάποια δισκετα για να παίξει το RAID; Θέλει κάποια ειδικη εγκατάσταση γενικα το RAID; Μήπως ακόμη από την εγκατάσταση στο BIOS πρέπει να ορισεις ξεχωριστά τους δίσκους που θέλεις να ειναι σε AHCI και εξχωριστα αυτος που θέλεις να είναι για RAID; Ευχαριστώ προκαταβολικά!
Benton Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2010 Για να στησεις Raid πρεπει εκτος απ το να βαλεις εννοειται απ το bios τον sata controller σε raid,να πατησεις ctrl+I οταν σου εμφανιζει τους σκληρους στο post(πρεπει να ειναι ιδιοι σε μοντελο,χωρητικοτητα κτλ για να γινει raid) και απο εκει να τους σεταρεις,με τις καταλληλες επιλογες για το raid που θες να φτιαξεις!Εκτος απ αυτο οι δισκοι μετα απο αυτη την διαδικασια γινονται format,δηλαδη διαγραφονται τα παντα και στηνεις απ την αρχη λειτουργικο....
phanispal Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2010 Format γίνεται, αλλά στο RAID 1 δε θυμάμαι να χρειάζεται να ξαναπεράσεις λειτουργικό, αφού είναι σε άλλο δίσκο ούτως ή άλλως.
Benton Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2010 Μπορει να βαλει τον δισκο με το λειτουργικο στην μαυρη θυρα(Jmicron controller),να μπουταρει απο αυτον και να στησει το raid 1 χωρις να επηρεαζεται το λειτουργικο...
profitis Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2010 Eυχαριστώ για τις απαντησεις! Εφόσον το RAID μου αφορά μόνο δίσκους που θα εχουν data και δεν σχετίζονται με το λειτουργικο φαντάζομαι πως δεν χρειάζεται να στήσω ούτε cd ούτε δισκετες ούτε να ξαναπεράσω τα windows. Μόνο το στήσιμο απο το utility με το ctr + l. Απο εκεί το δήλωσα το raid όμως δεν πρέπει να εγινε format μάλλον....Ισως να εγινε τίποτα και να επαιξε πρόβλημνα...θα το ξαναπροσπαθήσω
profitis Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2010 Δοκίμασα να ξαναστίσω το raid από την αρχή αλλά τίποτα. Συνεχίζει να κρασάρει στο φόρτωμε των windows. Αφού μέσα από το utility τις μητρικής , ορίσω ένα raid ακολυθει format; Ούτε το manual λεέι κάτι τέτοιο ούτε κιόλας το κάνει. ΦΑντάζομαι πως το format θα γίνεται μετά μέσα από τα windows, σωστά; Τα φωτά σΑ παιδιά γιατί μου έχουν γίνει τα νεύρα τσαντάλια :p Sent from my iPhone using Insomnia.app ---------- Προσθήκη στις 19:26 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 18:43 ---------- Tελικά το θέμα λύθηκε! Απλά έπρεπε να σκαλίσω και τα δύο αρχεία της registry από το link που μου έδωσε ο φίλος ownagE_ παραπάνω και επίσης επρεπε να περιμενω κανα 5λεπτο με 10λεπτο μετα το στήσιμο του raid απο το utility της μητρικής! Βασικότατη απορία. Έστω ότι παίρνω τα Windows στο χέρι. Τι γινεται με το RAID; Εφόσον είναι στημένο από το BIOS είναι οκ; Eστω οτι παίρνω τον έναν δίσκο και τον βάζω σε έναν άλλον υπολογιστή. Θα βλέπω κανονικα τα αρχεία; Δηλαδή έστω οτι καιγεται το pc (χτύπα ξύλο ) και ο ένας απο τους δύο δίσκους. Ο άλλος δίσκος θα ειναι ανεξάρτητος ωστε να διαβάσω απευθείας απ' αυτον δεδομενα;
phanispal Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2010 Κατά το RAID1, τα δεδομένα γράφονται παράλληλα και στους 2 (ή και παραπάνω δίσκους). Οπότε αν χτυπήσει ο ένας απ' τους δύο, δε χάνεις τα δεδομένα σου. Στο RAID0 είναι που δεν τη γλυτώνεις.
profitis Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2010 Κατά το RAID1, τα δεδομένα γράφονται παράλληλα και στους 2 (ή και παραπάνω δίσκους). Οπότε αν χτυπήσει ο ένας απ' τους δύο, δε χάνεις τα δεδομένα σου. Στο RAID0 είναι που δεν τη γλυτώνεις. Αυτό το έχω Υπόψιν μου, απλά ρωτάω αν ο δίσκος θα συμπεριφερθεί φυιολογικά και θα διαβαστεί σαν ένας απλός μοναχούλης δίσκος, σε περίπτωση που ο άλλος χτυπήσει... Sent from my iPhone using Insomnia
phanispal Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2010 Θεωρώ πως αυτό είναι το νόημα της όλης υπόθεσης. Άμα ήταν να ψάχνεις άλλο δίσκο για να ξαναστήσεις RAID1 ώστε να πάρεις τα δεδομένα σου, κλάιν.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.