Προς το περιεχόμενο

Πόσο να χρεώσω μια custom made database application

Errik

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα.

Ανέλαβα ένα project που έχει να κάνει με την ανάπτυξη ενός tool που κάνει ερωτήματα πάνω σε μια βάση δεδομένων και εξάγει αναφορές σε διάφορες μορφές. Η έκταση του project δεν είναι πολύ μεγάλη, αλλά επειδή είναι πάνω σε υπάρχον σύστημα, χρειάζεται κάποια δουλειά reverse engineering, για να βρεθούν τα σωστά ερωτήματα για να βγούν τα reports.

Το πρόβλημα μου είναι οτι δεν ξέρω πόσο περίπου χρεώνονται τέτοιου είδους υπηρεσίες που παρέχονται από ελεύθερους επαγγελματίες. Προσωπικά το ίδιο λογικό μου φαίνεται να χρεώσω (βαριά) 500€, 700€ και 2000€ + ΦΠΑ.

Αν παίζει ρόλο, η ανάπτυξη θα γίνει σε Java και η ειδικότητά μου είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών.

Καμιά ιδέα/πρόταση από κάποιον πιο έμπειρο;

Ευχαριστώ

Δημοσ.

Ποιος είναι ο πελάτης;

Σε πόσο χρόνο θα πάρεις τα λεφτά;

Πόσο χρόνο υπολογίζεις τα τελειώσεις;

πληρώνεις τεβε;

Αν υποθέσουμε ότι θες 2 εβδομάδες να τελειώσεις το λογισμικό. Με πόσα είσαι ευχαριστημένος; ας πούμε 500€ + τεβε +ΦΠΑ +εξοδα ανάπτυξης (ρευμα, καφέδες κλπ) + τόκους καθηστέρισης πληρωμής + φόρος στο τέλος του έτους = τελική τιμή.

Δημοσ.

Υπολόγιζε τουλάχιστον 10€/ώρα + ΤΕΒΕ ή ΤΣΜΕΔΕ + λειτουργικά έξοδα (ενοίκιο γραφείο, κοινόχρηστα, απόσβεση εξοπλισμού) + ΦΠΑ

Βάλε και κάτι παραπάνω για την τεχνική υποστήριξη αργότερα.

Δημοσ.

...και μετά μοιράζει την περιουσία του στη unicef & στη greenpeace και πάει στην Ουγκάντα για να δουλέψει για τους γιατρούς χωρίς σύνορα...

Δημοσ.
το δινεις με αδεια GPL

Αυτό είναι ερώτηση ή πρόταση; Το αν θα το δώσω με άδεια gpl είναι εντελώς ανεξάρτητο από το αν θα πληρωθώ για αυτό. Άλλωστε, η έννοια της gpl είναι free as in free speech και όχι free beer. Οι υπηρεσίες παραμετροποίησης προγραμμάτων πάντα χρεώνονται, και η gpl εξασφαλίζει και αυτό, οτι κάποιος μπορεί να πληρωθεί για να τροποποιήσει και να βελτιώσει κάποιο ήδη υπάρχον πρόγραμμα. Αντίθετα αν ο κώδικας είναι κλειστός, αυτό μπορεί να γίνει μόνο από την μαμά εταιρεία, αλλιώς χρειάζεται reverse engineering (καλή ώρα!!!:-))

Δημοσ.
...και μετά μοιράζει την περιουσία του στη unicef & στη greenpeace και πάει στην Ουγκάντα για να δουλέψει για τους γιατρούς χωρίς σύνορα...

Καταλάβετε το κάποιοι,ελεύθερο δεν σημαίνει απαραίτητα και δωρεάν!Ποιος του απαγόρευσε να χρεώνει για το λογισμικό του;

Βέβαια αν θέλει άμεσο και μεγάλο κέρδος μόνο από την πώληση άδειας χρήσης για το πρόγραμμα και όχι για τεχνική υποστήριξη,ίσως το καλύτερο είναι να το πουλήσει ως ιδιόκτητο λογισμικό.Μπορεί να πουλήσει(ίσως σε μεγαλύτερη τιμή) και το πρόγραμμα κάτω από την BSD License μαζί με τον κώδικα του και με το δικαίωμα η εταιρία να κάνει ότι θέλει με το πρόγραμμα.

Δημοσ.
Καταλάβετε το κάποιοι,ελεύθερο δεν σημαίνει απαραίτητα και δωρεάν!Ποιος του απαγόρευσε να χρεώνει για το λογισμικό του;

[...]

Απλά είχα την εντύπωση πως οι περισσότερες [sic] ελληνικές εταιρίες κι επαγγελματίες του χώρου, για κάποιον λόγο δεν επιλέγουν να δημιουργούν λογισμικό κάτω από GPL...

Δημοσ.

Στην Ελλαδα ειμαστε φιλε μου, δες το μουτσουνι του πελατη και αναλογα βγαλε το ποσο. Αν μπορεις να το πουλησεις 2000ευρω..πουλα το, γιατι οχι :-). Φυσικα αν θες μια γενικη εικονα για την πραγματικη αξια του project σου, μπες εδω και ψαξε κατι αναλογο.

Δημοσ.
Απλά είχα την εντύπωση πως οι περισσότερες [sic] ελληνικές εταιρίες κι επαγγελματίες του χώρου, για κάποιον λόγο δεν επιλέγουν να δημιουργούν λογισμικό κάτω από GPL...

Για τις εταιρίες:είπα ότι αν θέλουν άμεσο και μεγάλο κέρδος μόνο από την πώληση άδειας χρήσης για το πρόγραμμα και όχι για τεχνική υποστήριξη τότε το καλύτερο είναι να το πουλήσουν ως ιδιόκτητο (ή χωρίς copyleft,για να μπορεί η εταιρία/ιδιώτης που το αγοράζει να το κάνει ότι θέλει).

Για τους επαγγελματίες:Ποιους επαγγελματίες εννοείς;

Δημοσ.
Στην Ελλαδα ειμαστε φιλε μου, δες το μουτσουνι του πελατη και αναλογα βγαλε το ποσο. Αν μπορεις να το πουλησεις 2000ευρω..πουλα το, γιατι οχι :-). Φυσικα αν θες μια γενικη εικονα για την πραγματικη αξια του project σου, μπες εδω και ψαξε κατι αναλογο.

Κάτι σαν το rentacoder είναι τούτο; Αν ναι, θυμάμαι (κάποτε τουλάχιστον) πως οι Ινδοί/Κινέζοι/κλπ χτυπούσαν projects σε εξευτελιστικές τιμές, οπότε δεν ξέρω πόσο ενδεικτικό είναι :)

[...]

Για τους επαγγελματίες:Ποιους επαγγελματίες εννοείς;

Τους ελεύθερους επαγγελματίες/freelancers.

Δημοσ.
Κάτι σαν το rentacoder είναι τούτο; Αν ναι, θυμάμαι (κάποτε τουλάχιστον) πως οι Ινδοί/Κινέζοι/κλπ χτυπούσαν projects σε εξευτελιστικές τιμές, οπότε δεν ξέρω πόσο ενδεικτικό είναι :)

Τους ελεύθερους επαγγελματίες/freelancers.

Αυτο ειναι, απλος εχει αλλαξει ονομα. Και ομως μπορεις να παρεις μια γευση, αλλα οπος ειπα, στην Ελλαδα ειμαστε.. Εδω δινεις 800ευρω για να σε μαθουν excel, στα 2000ευρω θα κολλησουμε;

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...