MariosX Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2010 Καλησπέρα~! Εδώ και αρκετό καιρό (χρόνια) σκέφτομαι να αγοράσω ένα τηλεσκόπιο επειδή είμαι σκαλωμένος με τα άστρα. Έχω εγκαταστήσει εφαρμογές στο Υπολογιστή και στο κινητό για να τα βλέπω αλλά θέλω να τα δω κανονικά και όχι από μια οθόνη ή από ηλεκτρική συσκευή. Υπάρχει κάποιος από εδώ που να γνωρίζει καλά από τηλεσκόπια και να μου προτείνει κάποιο καλό ή κάποιο καλό μαγαζί ή ακόμα μέσω skroutz για την δουλειά αυτή? Μένω Αθήνα το λέω γιατί έχω ακούσει ότι η φωτεινότητα παίζει ρόλο
slygeo87 Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2010 Ίσως πάρεις μια ιδέα στο παρακάτω: http://www.my-spot.com/whatkind.htm
Krokodilos Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2010 Καλησπέρα~!Εδώ και αρκετό καιρό (χρόνια) σκέφτομαι να αγοράσω ένα τηλεσκόπιο επειδή είμαι σκαλωμένος με τα άστρα. Έχω εγκαταστήσει εφαρμογές στο Υπολογιστή και στο κινητό για να τα βλέπω αλλά θέλω να τα δω κανονικά και όχι από μια οθόνη ή από ηλεκτρική συσκευή. Υπάρχει κάποιος από εδώ που να γνωρίζει καλά από τηλεσκόπια και να μου προτείνει κάποιο καλό ή κάποιο καλό μαγαζί ή ακόμα μέσω skroutz για την δουλειά αυτή? Μένω Αθήνα το λέω γιατί έχω ακούσει ότι η φωτεινότητα παίζει ρόλο Μια καλη εισαγωγη απο το Astrovox ενα φοβερο σαιτ για την ερασιτεχνικη αστρονομια!! Και το φορουμ του Astrovox. Φοβερο!! Και οπως ανεφερε ηδη ενας στο πλανηταριο μπορεις να βρεις ο,τι θελεις σε εξαιρετικες τιμες και με αψογη συνεργασια/επικοινωνια/βοηθεια οπως θελεις πεστο, απο τους υπευθυνους εκει! Απο εκει αγορασα το δικο μου ενα κατοπτρικο τηλεσκοπιο, το 130/900 EQ2 και εμεινα φοβερα ευχαριστημενος, παροτι πλεον εχει πιασει αραχνες(τι βλακας που ειμαι!). Παντως οπως τα λες, εγω που μενω λιγο εξω απο τη Θεσσαλονικη και υπαρχει φοβερο προβλημα με την φωτορυπανση θυμαμαι. Οταν το πηρα στο χωριο μου στην επαρχια το τηλεσκοπιο καμια σχεση! Πολυ καλυτερη παρατηρηση. Αλλά τι να κανεις? Και μια δικη μου συμβουλη, που αν σου διαφυγει απο τα λινκς που σου δωσαμε να δεις, ακουσε την: Τα προσοφθαλμια ειναι απο τους πιο σημαντικους παραγοντες για μια καλη παρατηρηση!! Παρε καλα προσοφθαλμια.
PCharon Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2010 Ενδιαφέρον το link του slygeo87. Κατά σύμπτωση κι εγώ το σκεφτόμουν πριν λίγες ημέρες και θα ψαχτώ σύντομα. Είχα χρησιμοποιήσει παλιότερα ένα τηλεσκόπιο που ήταν ΓΤΠ (κυρίως λόγω κακής βάσης στήριξης) με μικρό διαθλαστικό φακό (6cm) και παρ' όλα αυτά είχα εντυπωσιαστεί πάρα πολύ. Φαντάζομαι αν πάρω τίποτα της προκοπής θα μαμάει. * ήταν σχεδόν ίδιο με αυτό http://www.pastras.gr/vmchk/Τηλεσκόπια/Sky-Watcher-SK607AZ2.html Μη πάρεις τέτοιο πράγμα με τέτοια βάση, είναι ΓΤΠ, για επίγειες παρατηρήσεις μόνο. Πρέπει να δώσεις κάτι παραπάνω (τα διπλά τουλάχιστον από αυτό) αν είναι να πάρεις κανά τηλεσκόπιο της προκοπής. Χοντρικά παίζει κυρίως ρόλο μέχρι πόσα είσαι διατεθειμένος να δώσεις (δυστυχώς τα ωραία με τους μεγάλους φακούς ψιλοκοστίζουν) και τί γούστο έχεις (ανακλαστικό/διαθλαστικό). Πάντως απ'όσο θυμάμαι, κυρίως κανά πλανήτη έβλεπα. Στις επίγειες παρατηρήσεις είναι πολύ εντυπωσιακά, αλλά δυστυχώς λόγω της ατμόσφαιρας, ειδικά όταν έχει υγρασία, από κανά χιλιόμετρο και μετά, άσχετα αν το τηλεσκόπιο μπορεί, δε βλέπεις.
Apoll Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2010 Αν θες οποσδήποτε τηλεσκόπιο, και δεν διαθέτεις μεγάλο κεφάλαιο, θα συμβούλευα Νευτώνιο σε Dobsonian mount (πιθανόν truss λόγο μεγέθους αν δεν έχει μεγάλο αμάξι και θα βγαίνεις εκτός πόλης.). Η Αστρονομία είναι το χόμπυ μου εδώ και 8 χρόνια οπότε γράφω εκ εμπειρίας. Μπορεί να μην έχει goto κλπ αλλά αν θες μόνο για παρατήρηση ευκαιρία να μάθεις και τον ουρανό. Με σχετικά λίγα λεφτά μπορείς να πάρεις ένα πολύ καλό (Celestron/Meade) 8"-10" που είναι αρκετό. Από εκεί και μετά, gotο κλπ είναι για αργότερα μιας και η πολυπλοκότητα τον συσκευών, καθώς και το μέγεθος για μεταφορά των βάσεων κλπ θα σε "κουράσουν" μετά την 3-4 φορά
Krokodilos Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2010 Με σχετικά λίγα λεφτά μπορείς να πάρεις ένα πολύ καλό (Celestron/Meade) 8"-10" που είναι αρκετό. 8-10 ιντσες για πρωτο τηλεσκοπιο? Λιγο μεγαλο δεν ειναι? Οταν λες σχετικα λιγα λεφτα ποσα εννοεις? Γιατι εχω φυγει απο τον χωρο και δεν ξερω τι γινεται πλεον....
dimitris2006 Δημοσ. 19 Μαΐου 2011 Δημοσ. 19 Μαΐου 2011 Καλησπέρα, ψάχνω ένα τηλεσκόπιο για να κάνω δώρο σε κάποιον αρχάριο. Να ξεκαθαρίσω ότι δεν γνωρίζω τίποτα σχετικά με το αντικείμενο και έχω αρκετά περιορισμένο budget μέχρι 80-90€ βαριά. Έχω βρει τα εξής: http://www.smarttoys.gr/product_info.php?manufacturers_id=72&products_id=3278 http://www.smarttoys.gr/product_info.php?products_id=4329 http://www.argos.co.uk/static/Product/partNumber/5800377.htm Θα ήθελα να μου πείτε εάν κάποιο από αυτά ή κάποιο που έχετε να προτείνετε στα ίδια χρήματα αξίζει τον κόπο. Εάν είναι να δώσω τα χρήματα και να είναι χάλια το αποτέλεσμα που μπορώ να έχω ακόμη και για κάποιον αρχάριο παρακαλώ ενημερώστε με.
PCharon Δημοσ. 19 Μαΐου 2011 Δημοσ. 19 Μαΐου 2011 Το πρώτο link είναι το κλασσικό φτηνιάρικο τηλεσκόπιο του αρχάριου, θα μπορέσει να διακρίνει τις ζώνες του Δία και κάποια πράγμτα στη Σελήνη και 2-3 πλανήτες ακόμα ανάλογα την εποχή. Αυτά και με κλεφτές ματιές, διότι οι βάσεις αυτές δεν ακολουθούν εύκολα τις πορείες των ουράνιων σωμάτων, οπότε κάθε τρεις και λίγο σου φεύγει και το ψάχνεις ξανά. Επίσης θα εντυπωσιαστεί σε επίγειες παρατηρήσεις, αν βλέπει από τηλεσκόπιο πρώτη φορά (μάλλον έτσι θα το χρησιμοποιήσει τις περισσότερες ώρες). Ανάλογα τα χρήματα που διαθέτεις πάρε όποιο μπορείς από τα τρία, το ακριβότερο είναι προτιμότερο και σε αυτή τη κλίμακα budget προτιμάς το μεγαλύτερο αντικειμενικό φακό (στις μεγενθύσεις μη δίνεις σημασία). Δηλαδή αν μπορείς πάρε το τρίτο link. Απέφυγε να πάρεις το φτηνό δεύτερο link, δεν είναι ιδιαίτερα καλύτερο από κυάλι. Ωραίο δώράκι πάντως.
nicoc89 Δημοσ. 19 Μαΐου 2011 Δημοσ. 19 Μαΐου 2011 Μου ήρθε τώρα ιδέα να πάρω τηλεσκόπιο. Ποσα πρέπει να δώσω για αρχή ? αυτό το τρίτο στο link λέτε να αξίζει ?
opera Δημοσ. 19 Μαΐου 2011 Δημοσ. 19 Μαΐου 2011 πρωτοαγόρασα το meade etx-70 και το μετάνοιωσα γιατί ίσα που μου άνοιξε την όρεξη,το καλό του είναι η φορητότητα,βάζεις το σακιδιο στη πλάτη και έφυγες με τη μηχανή ή και το ποδήλατο. Ομως δεν μπορείς να το συγκρίνεις με ένα 8 ιντσο ντομπσόνιαν,εδώ όμως χρειάζεσαι αυτοκίνητο και καλό πορτ μπαγκάζ για να το μεταφέρεις. Να υπολογίζεις σε χρήματα όσα θα δώσεις για τηλεσκόπιο άλλα τόσα ή και περισσότερα για καλούς προσοφθάλμιους φακούς και φίλτρα καθώς και άλλα αξεσουάρ.
nicoc89 Δημοσ. 19 Μαΐου 2011 Δημοσ. 19 Μαΐου 2011 πρωτοαγόρασα το meade etx-70 και το μετάνοιωσα γιατί ίσα που μου άνοιξε την όρεξη,το καλό του είναι η φορητότητα,βάζεις το σακιδιο στη πλάτη και έφυγες με τη μηχανή ή και το ποδήλατο. Ομως δεν μπορείς να το συγκρίνεις με ένα 8 ιντσο ντομπσόνιαν,εδώ όμως χρειάζεσαι αυτοκίνητο και καλό πορτ μπαγκάζ για να το μεταφέρεις. Να υπολογίζεις σε χρήματα όσα θα δώσεις για τηλεσκόπιο άλλα τόσα ή και περισσότερα για καλούς προσοφθάλμιους φακούς και φίλτρα καθώς και άλλα αξεσουάρ. Απότι καταλαβαίνω θέλει ψάξιμο το θέμα.. επειδή είμαι και άσχετος.
opera Δημοσ. 19 Μαΐου 2011 Δημοσ. 19 Μαΐου 2011 Μου ήρθε τώρα ιδέα να πάρω τηλεσκόπιο. Ποσα πρέπει να δώσω για αρχή ? αυτό το τρίτο στο link λέτε να αξίζει ? αυτά που παρέθεσε ο φίλος είναι για δωράκι για πιτσιρικάδες που δεν είναι σίγουρο αν θα ασχοληθούν με το αντικείμενο,αν είσαι σίγουρος ότι θα ασχοληθείς μη πετάς χρήματα σε παιχνιδάκια. Συμβουλέψου το φόρουμ του astrovox αλλά να ξέρεις πως μιλάμε περίπου για 300 ευρώ (για αρχή)εκτός και αν βρεις κάτι σε μεταχειρισμένο.
nicoc89 Δημοσ. 19 Μαΐου 2011 Δημοσ. 19 Μαΐου 2011 αυτά που παρέθεσε ο φίλος είναι για δωράκι για πιτσιρικάδες που δεν είναι σίγουρο αν θα ασχοληθούν με το αντικείμενο,αν είσαι σίγουρος ότι θα ασχοληθείς μη πετάς χρήματα σε παιχνιδάκια. Συμβουλέψου το φόρουμ του astrovox αλλά να ξέρεις πως μιλάμε περίπου για 300 ευρώ (για αρχή)εκτός και αν βρεις κάτι σε μεταχειρισμένο. Ok , θα το κοιτάξω γιατί μου αρέσει το διάστημα και τα αστερια κλπ να παρατηρώ τον ουρανό τα βραδια και μάλλον θα ασχοληθώ. Ευχαριστώ για τις πληροφορίες.
dimitris2006 Δημοσ. 19 Μαΐου 2011 Δημοσ. 19 Μαΐου 2011 Ευχαριστώ για τις γρήγορες απαντήσεις, μάλλον τελικά θα πάρω αυτό του 3ου link. Ουσιαστικά πρόκειται για άτομο 24 χρονών που ασχολείται με αστρονομία και από τηλεσκόπια δεν είχε και πολλές επαφές, μόνο σε κάποιες εκδηλώσεις λίγες φορές το χρόνο. Απλά πιστεύω ότι αξίζει για δώρο έστω και με λίγα χρήματα, αν κάνει κάποιες πολύ βασικές λειτουργίες που θα αρέσουν σε κάποιον αρχάριο.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.