Προς το περιεχόμενο

Ποδήλατο ή scooter?

KonMan96

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημέρα σας. Είμαι 27 χρονών με άδεια οδήγησης αυτοκινήτου από τα 18 μου. Μετά από αναζήτηση στο φόρουμ διάβασα πολλά ποστ που αφορούν τα διπλώματα οδήγησης μηχανών από 50cc έως απεριορίστων.

Όμως εγώ ήθελα τη γνώμη σας για κάτι πιο γενικό. Ως τώρα πήγαινα στη δουλειά μου με τα πόδια γιατί έμενα τρία τετράγωνα μακριά. Τώρα όμως θα αλλάξω σπίτι και σκεφτόμουν τη λύση ενός δικύκλου για την μετακίνηση στο κέντρο της πόλης -και μόνο κέντρο (να σημειώσω ότι η πόλη είναι η Πάτρα που έχει γενικά μικρές αποστάσεις).

Να πάρω ένα καλό ποδήλατο να πηγαινοέρχομαι τα 1,5 κm ή θα βολέψει καλύτερα ένα 50ράκι?

Οι προβληματισμοί μου είναι οι εξής:

-με το ποδήλατο (επειδή είναι και λίγο ανηφόρα η διαδρομή) θα'χεις θέμα με ιδρώτα, κούραση κλπ

-πόσο ασφάλεια έχεις (και με τα δύο νομίζω δεν σε σέβεται κανένας)

-δεν έχω δίπλωμα για δίκυκλο

Επίσης υπάρχει και το θέμα του κόστους. Το οποίο βέβαια εξισορροπείται με το θέμα ασφάλειας και πρακτικότητας.

πχ. το ποδήλατο είναι η φθηνότερη λύση (ένα μέτριο προς καλο με 500 ευρώ) αλλά το σκουτεράκι με 2000 (έβαλα και δίπλωμα και κράνος μέσα) πας πιο άνετα και με πιο πολύ ασφάλεια άραγε?

Τέλος υπάρχουν και οι κρυφές επιλογές 1) δίπλωμα για 125cc και καλύτερο σκούτερ (από ότι διάβασα σε όσα γράφουν οι περισσότεροι καλύτερα 125 από 50, από άποψη ασφάλειας) και 2) το piaggio mp3 LT που το οδηγείς με δίπλωμα αυτοκινήτου και θες 6500 ευρώ για την φθηνότερη εκδοσή του..

Κάθε σχόλιο ή παρατήρηση είναι ευπρόσδεκτη..

ευχαριστώ πολύ!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν θες τη γνωμη μου, 6500 ευρω για 1,5 χιλιομετρο οπως λες...δε ειναι αρκετα;;Εκτος κ αν μετα το χες για κάτι παραέξω ξερω γω. Επισης,τα σκουτερακια εχουν μικρες ρόδες ,και κατα τη γνωμη μου παντα δε ειναι τόσο ευέλικτα. Επισης εχουν υψηλο κοστος στο να τα αγοράσεις ενω παπι καινουριο βρισκεις με 1,000 ευρω.... Τωρα εφοσον λες οτι ειναι κ ανηφορες ,αν πιστευεις οτι αντεχεις το ποδηλατο... Το καλο μ αυτο ειναι οτι το παιρνεις,ουτε ασφαλιστρα ουτε τιποτα. Ενω το 50/125 εχει καποια εξοδάκια οσο να ναι συν τα σερβις του... Επισης τα 50αρακια τετραχρονα,σέρνονται... Βεβαια δε λεω οτι τα 125 ειναι πυραυλοι,αλλωστε πρωτη φορα οταν ανεβεις σε 50ρι λες πωπωωωω πεταω δεν ειμαι στο δρομο ξερω γω. Απλα το 125 σε μια ανηφορα δε θα ζοριστει τόσο όσο ενα 50cc. :)

Θα σου ελεγα ξεκινα με ενα 50ρακι και βλεπεις για αργοτερα.Το διπλωμα του ειναι φθηνο και για τις καθημερινες αναγκες της πατρας ειναι μια χαρα. Αργοτερα πιστευω θα γλυκαθεις και ενα Beverly 300 πχ θα ειναι ιδανικο για την πολη και μικρες εκδρομες ενδεχωμενος. Το ποδηλατο θα σε κουρασει και σε μια πολη χωρις ποδηλατοδρομους ειναι εξισου επικινδυνο με ενα μηχανακι.Αμα οικονομικα σε παιρνει μπορεις να πας αμεσα σε κατι 125-250 αλλα και ενα διχρονο 50ρακι θα καλυψει τις αναγκες σου. Απλα οτι παρεις κοιτα να εχει οσο το δυνατον μεγαλυτερες ροδες γιατι απο οτι θυμαμαι απο λακουβες μια χαρα ειστε εκει στην πατρα.

• Moderators

Οντας χρηστης ποδηλατου για χροοονια, κανοντας αποστασεις περιπου οσο εσενα καθημερινα (~3-5 χιλιομετρα) εχω να πω τα εξης:

-Ναι θα ιδρωνεις. Ακομα και σε 3% ανηφορα, με 30+ βαθμους εξω θα ιδρωνεις πολυ. Δεν παιζει να βαλεις ομως καποιο καλαθακι/ θηκη στο ποδηλατο ή εστω μια τσαντα στη πλατη σου με μια μπλουζα ή ενα πουκαμισο διπλωμενο, και μολις φτανεις στη δουλεια να αλλαζεις στο μπανιο;

-Θα ασκεις το σωμα σου, και ειδικα τα ποδια. Μπορει τους πρωτους μηνες να νιωθεις οτι θες να πεσεις κατω ή μια ελαφρια ζαλαδα (για λιγο ολ αυτα ε), αλλα μολις δυναμωσουν τα ποδια σου δεν θα καταλαβαινεις τιποτα. Οχι μονο στο ποδηλατο αλλα και γενικα στη ζωη σου θα κουραζεσαι λιγοτερο. Αυτο ειναι ενα παρα πολυ σημαντικο πλεονεκτημα για το σημερινο τροπο ζωης.

-Εκτος οτι δεν θα χεις ασφαλειες, κοστη για διπλωματα κτλ, δεν προκειται ποτε να σε αφησει, δεν προκειται ποτε να χρειαστεις συνεργειο καθως αν καποιο εξαρτημα παει να χαλασει απο τη φθορα θα σε προειδοποιησει πρωτα, ενω ειναι τοσο απλη η λειτουργια τους που μπορεις τα παντα να τα αλλαξεις και μονος σου. Δεν θα πληρωνεις και βενζινη. (Οκ, με ενα 50ρι θα καις 5 ευρω τη βδομαδα. Αλλα αν το δεις σε ευρυτερο οριζοντα ενα γερο χαρτζηλικι το κερδιζεις καθε χρονο και απο τη βενζινη).

-Στο δρομο με ποδηλατο υπαρχουν πολλες διαφορετικες αντιμετωπισεις, αναλογα με το πως πηγαινεις. Ειδικα αν φορας κρανος και κρατας ευθυγραμμη πορεια, σε αντιμετωπιζουν με σεβασμο. Αν οχι, σε αντιμετωπιζουν ως ανυπαρκτο ή και με φοβο, προσπαθωντας να σε προσπερασουν οσο πιο γρηγορα γινεται.

Οποτε ολα εχουν να κανουν με το κατα ποσο εισαι διατεθειμενος να συνδυασεις ασκηση και μετακινηση προς τη δουλεια.

PS: Δεν ειναι αναγκη να παρεις ποδηλατο μεγαλης αξιας. Δωσε βαση στον αλουμινενιο σκελετο και στη μαρκα του συστηματος αλλαγης ταχυτητων (Shimano ή Sram) και ασε κατα μερους αναρτησεις, διπατες ζαντες και δισκοφρενα.

Προσωπικα με ενα αλουμινενιο μετριας ποιοτητας "Sector" των 200 ευρω, με απλες ζαντες, απλη (οχι υδραυλικη) αναρτηση μονο εμπρος και S-Ram ταχυτητες, πηγαινοερχομουν καθημερινα επι 4 χρονια σπιτι-σχολειο-σπιτι-φροντιστηριο-σπιτι (1 και κατι χιλιομετρο καθε φορα, 4-5 χιλιομετρα τη μερα δηλαδη) και με αφησε μια φορα ολη κι ολη. Και αυτη απο βλακεια μου γιατι επι μερες λειτουργουσε παραξενα το ελευθερο και δεν εδινα σημασια.

PS2: Ακομα θυμαμαι εκεινες τις μερες, οπου δεν κολλαγα στην κινηση ποτε. :cry:

Καλημέρα σας. Είμαι 27 χρονών με άδεια οδήγησης αυτοκινήτου από τα 18 μου. Μετά από αναζήτηση στο φόρουμ διάβασα πολλά ποστ που αφορούν τα διπλώματα οδήγησης μηχανών από 50cc έως απεριορίστων.

Όμως εγώ ήθελα τη γνώμη σας για κάτι πιο γενικό. Ως τώρα πήγαινα στη δουλειά μου με τα πόδια γιατί έμενα τρία τετράγωνα μακριά. Τώρα όμως θα αλλάξω σπίτι και σκεφτόμουν τη λύση ενός δικύκλου για την μετακίνηση στο κέντρο της πόλης -και μόνο κέντρο (να σημειώσω ότι η πόλη είναι η Πάτρα που έχει γενικά μικρές αποστάσεις).

Να πάρω ένα καλό ποδήλατο να πηγαινοέρχομαι τα 1,5 κm ή θα βολέψει καλύτερα ένα 50ράκι?

Οι προβληματισμοί μου είναι οι εξής:

-με το ποδήλατο (επειδή είναι και λίγο ανηφόρα η διαδρομή) θα'χεις θέμα με ιδρώτα, κούραση κλπ

-πόσο ασφάλεια έχεις (και με τα δύο νομίζω δεν σε σέβεται κανένας)

-δεν έχω δίπλωμα για δίκυκλο

Επίσης υπάρχει και το θέμα του κόστους. Το οποίο βέβαια εξισορροπείται με το θέμα ασφάλειας και πρακτικότητας.

πχ. το ποδήλατο είναι η φθηνότερη λύση (ένα μέτριο προς καλο με 500 ευρώ) αλλά το σκουτεράκι με 2000 (έβαλα και δίπλωμα και κράνος μέσα) πας πιο άνετα και με πιο πολύ ασφάλεια άραγε?

Τέλος υπάρχουν και οι κρυφές επιλογές 1) δίπλωμα για 125cc και καλύτερο σκούτερ (από ότι διάβασα σε όσα γράφουν οι περισσότεροι καλύτερα 125 από 50, από άποψη ασφάλειας) και 2) το piaggio mp3 LT που το οδηγείς με δίπλωμα αυτοκινήτου και θες 6500 ευρώ για την φθηνότερη εκδοσή του..

Κάθε σχόλιο ή παρατήρηση είναι ευπρόσδεκτη..

ευχαριστώ πολύ!

a) Το ποδήλατο ενδείκνυτε για τέτοιες αποστάσεις με την προυπόθεση πως στον χώρο εργασίας θα έχεις ντούς και θα μπορείς να αλλάζεις αλλιώς θα μυρίζεις στους συναδέλφους σου και σε εσένα !!!

B) Το σκούτερ θα ήταν για κάποιον άλλον η καλύτερη λύση . Αλλά επειδή εσύ στα 27 σου απο ότι γράφεις δεν έχεις ασχοληθεί και ποιλύ με την οδήγηση δικύκλου και δεν έχεις την παιδεία για οδήγηση δικύκλου βλέπω και να τρώς τα μούτρα σου αλλά και να αποτελείς κίνδυνο για τους άλλους . Για εμένα μηχανή πρέπει να ξεκινήσεις απο μικρός.

c) H δεύτερη καλύτερη λύση θα ήταν το μετρό το οποίο δεν διαθέτει η Πάτρα .

d) Άρα τι μας μένει ?? Το magic bus !!!

• Moderators

d) Άρα τι μας μένει ?? Το magic bus !!!

Με τιποτα ομως!

Τη μια μερα μπορει να ερθει αμεσως και να φτασεις νωρις νωρις στη δουλεια σου, και την επομενη να σε στησει 40 λεπτα.

Οταν προκειται για δουλεια, δεν διακινδυνευεις bus ή ξεκινας παρα πολυ νωριτερα χανοντας χρονο.

Επισης ντους δεν χρειαζεται, κι ενας απλος νιπτηρας κανει :P

B) Το σκούτερ θα ήταν για κάποιον άλλον η καλύτερη λύση . Αλλά επειδή εσύ στα 27 σου απο ότι γράφεις δεν έχεις ασχοληθεί και ποιλύ με την οδήγηση δικύκλου και δεν έχεις την παιδεία για οδήγηση δικύκλου βλέπω και να τρώς τα μούτρα σου αλλά και να αποτελείς κίνδυνο για τους άλλους . Για εμένα μηχανή πρέπει να ξεκινήσεις απο μικρός.

Χθες μου ερχοταν μηχανακι σε μονοδρομο μετωπικα και ενω δεν χωραγε δεν σταματησε και αναγκαστηκα να πεσω σε μια λακουβα.Πιστευω οτι αφου οδηγαγε και αμαξι θα εχει τον φοβο και θα οδηγαει πιο ηρεμα.

Οσο για την ασφαλεια το ποδηλατο λογω της μικρης ταχυτητας ειναι λιγο πιο ασφαλες.Αλλα σκεψου οτι αν ο αλλος εχει τις μαυρες του ή εχει τσακωθει με την γκομενα θα οδηγαει οπως να ναι.Αμα εχεις ηδη αμαξι και δεν υπαρχει προβλημα με το παρκαρισμα παρε το αμαξακι σου ειναι και πιο ασφαλες. Και για 1,5 km κανα 10αρι θα παει η βενζινη.

Δυστυχώς το θέμα ντους στη δουλειά δεν παίζει.. Αν έπαιζε δεν το συζητούσα καν. Όμως το θέμα του ιδρώτα με αποτρέπει όσο και αν συμφωνώ με χίλια ότι κάνει καλό στην φυσική μας κατάσταση το ποδήλατο..

Το ιδανικό για μένα θα ήταν το gocycle (http://www.gocycle.com) αν δεν έκανε 1700 €. Ποδηλατάκι σούπερ και με κουμπάκι για τις ανηφόρες! Αλλά άμα είναι να δώσεις 1700 τα δίνεις και παίρνεις κάτι σε σκουτερ, έτσι δεν είναι..?

Όντως η Πάτρα είναι φουλ στη λακούβα, αν και τελευταία το κέντρο το έχουν σκάψει όλο και ξαναβάζουν φρέσκια άσφλατο.. Για το φίλο που είπε για το αμαξι, δεν είναι επιλογή.. Στη τελική μπορεί και να το παίρνω με τα πόδια!

Ουσιαστικά τείνω προς την λύση του 50αριού (δίχρονου όπως μου είπατε που δεν ξέρω καν τι σημαίνει αλλά αν κατάλαβα καλά είναι πιο δυνατά) άραγε είναι απο κείνα που κανουν τον πολύ θόρυβο?

Για το φίλο που είπε ότι πρέπει να ξεκινήσεις μικρός, έχω οδηγήσει στη ζωή μου σκούτερ αλλά δεν το πήρα ποτέ σε δρόμο οπότε και δεν χρειάστηκα δίπλωμα. Επίσης είμαι της άποψης ότι είσαι πιο προσεχτικός αν έχεις εμπειρία ως οδηγός αυτοκινήτου. Και αν κρίνω από τα άτομα που βλέπω καθημερινά να οδηγούν μηχανάκια στην Πάτρα (ανεξαρτήτως γένους και ηλικίας - ανάθεμα και αν φοράει κανείς κράνος) πιστεύω ότι μπορώ να καταφέρω πολύ καλύτερα!

Μακριά από δίχρονο. Μπορεί να είναι όντως πιο δυνατά αλλά το αντίκτυπο σε θόρυβο είναι τεράστιο. Κάθε φορά που ακούω τέτοιο «πριόνι» μου έρχεται να βγω με καυτό λάδι να το πετάξω στο πρόσωπο του ιδιοκτήτη! :mad:

Τώρα η δικιά μου πρόταση είναι μακριά από ποδήλατο. Στην μετακίνησή σου θέλεις αυτονομία, κάτι που συνεπάγεται μοτέρ. Ακόμα και με 3-4 μήνες χρήσης όπου πλέον θα έχεις αρκούντως γυμνασμένα πόδια, η περίπτωση να έχεις κουραστεί ή να έχεις χτυπήσει δεν είναι μικρή. Τότε είσαι πράγματι καθηλωμένος. Ενώ με όλα τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς (αυτοκίνητο, μηχανάκι, ΜΜΜ) δεν έχεις τέτοιο πρόβλημα. Επίσης σε περίπτωση που η δουλειά σου έχει αυστηρό dress code, μη περιμένεις να αρέσει στο αφεντικό το παντελόνι σου όταν θα φτάσεις μετά από ακόμα και 10 λεπτά ποδηλασία. Ούτε το πιο σκούρο χρώμα στο ύφασμα στη γλουτιαία περιοχή σου (από τον ιδρώτα) θα είναι ευχάριστο για εκείνον.

Τα παραπάνω στα λέει ποδηλάτης. :o

Για δες κατι τετοιο

http://www.car.gr/classifieds/bikes/view/779993/

τα typhoon πανε αρκετα καλα και ειναι και αξιοπιστα.

Ναι τα διχρονα κανουν λιγο παραπανω θόρυβο και βγάζουν και λιγο καπνο αλλα ειναι τα μονα 50ρια που μπορουν να κινηθουν αξιοπρεπως μεσα στην πολη. Τετραχρονο απο 100 κυβικα και πανω.

Πάρε ένα ποδήλατο. 1,5χλμ δεν είναι τίποτα με το ποδήλατο. Δεν αξίζει να δώσεις 3.000 ευρώ για σκούτερ. Απλά με το ποδήλατο το καλοκαίρι και την άνοιξη που θα ιδρώνεις έχε μαζί σου μια πετσετούλα να σκουπίζεσαι όταν φτάνεις.

Εγώ θα πρότεινα ποδαράκια πάντως είτε ποδήλατο.

Είτε νοίκιασε ένα μηχανάκι για μια βδομάδα πχ και δες αν σε βολεύει. Βέβαια εφόσον οδηγείς αμάξι έχεις δει και τους οδηγούς αυτκινήτων που νομίζουν οτι οδηγούν σε άδειο δρόμο.

Το κράνο δε θα σε σώσει απο κανέναν ηλίθιο οδηγό. (Στο λέω με 10+ χρόνια εμπειρίας μηχανής).

Πάντως οικονομικά δε σε συμφέρει για μηχανάκι. Σκέψου μεταχειρισμένο κανα 1000άρι ευρώ, μπουφάν, κράνος άλλο ένα 300άρι. Δίπλωμα/Σήμα/Service/Βενζίνες είναι ένα σεβαστό έξοδο γενικά. Και δυστυχώς ειδικά στα scooter είναι συγκριτικά με τα παπιά λίγο πιο ακριβά τα ανταλλακτικά τους.

Το καλοκαίρι με 30+ βαθμούς τι μηχανάκι, τι ποδήλατο πάλι ιδρωμένος θα είσαι μέσα στην κίνηση κλπ.

Εγω προτέινω ποδήλατο και οταν βρέχει ή χιονίζει ή έχει καύσωνα τοτε παρε το αμάξι σου. Σε μια χώρα που στις 365 μέρες, τις 250 εχει ήλιο και απο τις 250 τις 200 εχει μια χαρα καιρό τοτε το να χρησιμοποιείς το αμάξι για 30 μερες το χρόνο είναι μια καλή περίπτωση.

Αρα συνδιάζεις για μένα τα καλα του ποδήλατου αλλα δεν χάνεις και την ανεσή σου αν μια μερα ρίχνει καρέκλες.

Δεν αξίζει το κόστος για μένα το μηχανάκι.Αν μπορούσα να ερχόμουν στην δουλειά με το ποδήλατο θα το έκανα αλλα ειναι 40χλμ πήγαινε/έλα και η Μαραθώνος , για όσους ξέρουν, δεν είναι για ποδήλατο.

1,5 χλμ ολο ανηφόρα είναι προς την δουλειά? δεν έχει καμια ευθεία ούτε κατηφόρα ώστε να ψιλο βρείς το "φορτίο" που έχεις να τραβήξεις?

Το οτι θα θες μια άλλαγη στην μπλούζα/πουκάμισο είναι σίγουρο αλλα είναι κάτι πολύ ευκολο.Το θέμα ειναι αν θα γίνεσε ολος χάλια οποτε εκει δεν είναι η καλύτερη λύση το ποδήλατο.

Πάνε πάρε ένα μεταχειρισμένο κινεζοσκουτερ,κράνος και αν δεν σε πειράζει πάρε μεταχειρισμένη στολή.Υπάρχουν και σε πολύ καλές καταστάσεις.Με 8-9 κατοσταράκια +δίπλωμα είσαι κομπλέ και την δουλειά θα στην κάνει άψογα.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...