Timour21 Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2010 Καλημέρα, Έχω το εξής πρόβλημα, έχω πάρει μια 4άδα μνήμες της OCZ συγκεκριμένα τις παρακάτω, http://www.plaisio.gr/Computers/Hardware/RAM/OCZ-Black-Edition-AMD-Ready-4.htm Και τις έχω βάλει σε μια ASROCK 890GX Extreme 3 http://www.plaisio.gr/Computers/Hardware/Motherboards/Asrock-890GX-Extreme3-sAM3-890GX-DDR3-VGA-104ASR-890GXEXTREME3.htm Μαζί με αυτά και έναν 1090t, η αλήθεια είναι οτι το pc είναι στημένο απο το καλοκαίρι, αλλά λόγω φόρτου εργασίας και αργότερα καλοκαιρινών διακοπών δεν ασχολήθηκα ιδιαίτερα με το να το τσιτώσω λίγο (για να δικαιολογήσει και το CPU το όνομά του). Είχα αφήσει λοιπόν όλες τις ρυθμίσεις στο default. Τώρα που δρόσισε όμως και αποφάσισα (επιτέλους) να ασχοληθώ λιγάκι μαζί του, είχα το εξής πρόβλημα. Οι μνήμες στο auto που ήταν στις ρυθμίσεις του mobo, τρέχανε (που λέει ο λόγος) στα 533Mhz (PC3-8500). Eίπα να μην κάνω κάτι χειροκίνητα (μιας και οι μνήμες είναι και αυτές black edition) και να αναλάβει να μου τις ρυθμίσει το AMD overdrive. Τις αναγνωρίζει λοιπόν και πάει και τις ρυθμίζει στην mobo με βάση τα specs που έχουν, 1600Mhz και timings 8-8-8-24. Πάει να κάνει boot και μπλε οθόνες (αν και μερικές φορές μπαίνει windows αλλά κρασάρουν τα πάντα - stability 0). Κατεβάζω CPU-z και στo memory info μου βγάζει τις μνήμες οτι είναι PC3-8500 με 8-8-8-24 timings και voltage 1,5v (απο 1,65v που είναι κανονικά στα 1600). Κοιτάω και το SPD τους και βλέπω οτι η μεγαλύτερη συχνότητα λειτουργίας τους είναι στα 608 (μπορεί και 604Mhz - δεν θυμάμαι) δηλαδή μέγιστο 1216Mhz (DDR3). Καμία σχέση με την ονομαστική των 1600Mhz. To cpu είναι στα default clocks και ψύχεται με μια Thermalright Tru, σε συνεργασία με μια 12άρα Noctua, καθώς και άλλους 3 120άρηδες και έναν 14άρη σε κουτί Coolermaster 690II advanced. Οι θερμοκρασίες του λοιπόν είναι κάτι παραπάνω απο αποδεκτές. Έχω δοκιμάσει να τα βάλω όλα manual στο bios αλλά το πρόβλημα παραμένει. Δεν έχω stability ούτε αν τις βάλω να δουλέψουν στα 1333Mhz (με δοκιμές με διάφορα volt και timings). Αυτό που δεν έχω κάνει ακόμα, είναι να τις δοκιμάσω σε ζευγάρια (αντί για τετράδα που έχω τώρα), και γενικότερα ψάχνοντας και στο site της asrock με την λίστα των δοκιμασμένων μνημών, δεν κατάφερα να βρω τις δικές μου, αλλά έχουν δοκιμαστεί αυτές http://www.plaisio.gr/Computers/Hardware/RAM/OCZ-Black-Edition-Ready-4GB-DDR3-1600-Ram-Kit-PC3-12800-7-7-7-24-OCZ3BE1600LV4GK.htm και υποτίθεται οτι δουλεύουν. Έχει κανείς τις συγκεκριμένες μνήμες, ή μπορεί κάποιος να σκεφτεί κάτι που μου διαφεύγει?
TheELF Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2010 To cpu είναι στα default clocks και ψύχεται με μια Thermalright Tru, Τη cpu σε τη συχνότητες,fsb και τα λοιπά είναι ;η μνήμες δεν μπορούν να τρέχουν "μόνες" τους πρέπει να είναι συγχρονισμένες με της δυνατότητες του cpu.
Timour21 Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2010 Τη cpu σε τη συχνότητες,fsb και τα λοιπά είναι ;η μνήμες δεν μπορούν να τρέχουν "μόνες" τους πρέπει να είναι συγχρονισμένες με της δυνατότητες του cpu. Η CPU είναι στα 3,2Ghz με 200 bus και 16x πολλαπλασιαστή. Να προσθέσω επίσης οτι έχω καταφέρει να παίξω (με 100% stability) με αυτά τα dimms (4άδα), http://www.plaisio.gr/Computers/Hardware/RAM/Transcend-Axeram-4GB-DDR3-2000-Ram-Kit-PC3-16000-9-9-9-24-TX2000KLU-4GK.htm στα 1600Mhz και timings 8-8-8-24 (και με στοκ ρυθμισεις επεξεργαστή αλλά και με πολλαπλασιαστή 18χ @3.6Ghz) και έτσι απέκλεισα το ενδεχόμενο να έχει πρόβλημα η mobo ή το CPU.
Alkaloid Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2010 Η ταση που παιρνουν ειναι η σωστη? (1.65V) Bγαλε το auto και βαλτην manual
Timour21 Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2010 Η ταση που παιρνουν ειναι η σωστη? (1.65V) Bγαλε το auto και βαλτην manual Έχω παίξει και με 1,65v και με 1,50v και με αρκετές τιμές που βρίσκονται ανάμεσα σε 1,50-165v. Κάπου κάποτε είχα διαβάσει, οτι κάποιες OCZ δεν παίζουν σωστά σε 4άδες, αλλά δεν μπορώ να το ξαναβρώ για να το επιβεβαιώσω. Ο λόγος που δεν έχω δοκιμάσει μόνο με ένα ζεύγος είναι γιατί κάτι τέτοιο μου είναι άχρηστο, χρειάζομαι και τα 4.
Alkaloid Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2010 Γενικα οι OCZ πασχουν απο διαφορα παιδικα προβληματα ασταθειας.Θα σου ελεγα να δουλεψεις στα 1.65V με πιο χαλαρα timings. Φαινεται να εχεις προβλημα στα modules παντως. Σου προτεινω ειτε να ψαξεις εδω που υπαρχει αρκετο υλικο μηπως εντοπισεις κατι αντιστοιχο μετο δικο σου http://www.ocztechnologyforum.com/forum/forum.php Ειτε να ποσταρεις το προβλημα σου στο αντιστοιχο section καθως βοηθανε οι τεχνικοι της OCZ αμεσα. Σε παρομοιο προβλημα που ειχα παλαιοτερα ελαβα κατατοπιστικοτατες απαντησεις και εντοπισα συντομα το προβλημα με τις οδηγιες τους.
Timour21 Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2010 Σου προτεινω ειτε να ψαξεις εδω που υπαρχει αρκετο υλικο μηπως εντοπισεις κατι αντιστοιχο μετο δικο σου http://www.ocztechnologyforum.com/forum/forum.php Ειτε να ποσταρεις το προβλημα σου στο αντιστοιχο section καθως βοηθανε οι τεχνικοι της OCZ αμεσα. Σε παρομοιο προβλημα που ειχα παλαιοτερα ελαβα κατατοπιστικοτατες απαντησεις και εντοπισα συντομα το προβλημα με τις οδηγιες τους. Το φόρουμ το έχω ξεψαχνίσει στην κυριολεξία. Βρήκα παρόμοια προβλήματα αλλά σε Asus Formula 890FX mobo, οι λύσεις που προτίνονται έχουν ήδη δοκιμαστεί. Αυτό που δεν έχω κάνει είναι το 2ο που προτείνεις, να ρωτήσω εκεί. Κάτι που θα το κάνω σήμερα τελικά. Βασικά το πρόβλημά μου, είναι γιατί ενώ οι μνήμες είναι 1600άρες στο SPD του CPU-z μου τις εμφανίζει στα timings table (Jedec #xx) στα 608Mhz (αντί του 800) σαν maximum υποστηριζόμενη ταχύτητα. Φταίει το 890gx? Φταίνε οι μνήμες? Φταίει το Cpu-z? Εκεί έχω κολλήσει και είχα την ελπίδα μήπως βρω εδώ κάποιον με τα ίδια parts και μου έλεγε τι διαβάζει αυτός....
Alkaloid Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2010 Το φόρουμ το έχω ξεψαχνίσει στην κυριολεξία. Βρήκα παρόμοια προβλήματα αλλά σε Asus Formula 890FX mobo, οι λύσεις που προτίνονται έχουν ήδη δοκιμαστεί.Αυτό που δεν έχω κάνει είναι το 2ο που προτείνεις, να ρωτήσω εκεί. Κάτι που θα το κάνω σήμερα τελικά. Βασικά το πρόβλημά μου, είναι γιατί ενώ οι μνήμες είναι 1600άρες στο SPD του CPU-z μου τις εμφανίζει στα timings table (Jedec #xx) στα 608Mhz (αντί του 800) σαν maximum υποστηριζόμενη ταχύτητα. Φταίει το 890gx? Φταίνε οι μνήμες? Φταίει το Cpu-z? Εκεί έχω κολλήσει και είχα την ελπίδα μήπως βρω εδώ κάποιον με τα ίδια parts και μου έλεγε τι διαβάζει αυτός.... Σε παρομοιο προβλημα που ειχα, εφταιγαν οι ρυθμισεις στο BIOS. Δηλαδη επαιρναν οι μνημες λιγοτερη ταση απο αυτην που επρεπε και ριχναν τα mhz τους. Ως εκ τουτου το cpuz μου εδειχνε ως max τα 1000mhz (500) αντι για 1333 (667). Κατι αλλο. Με 4 modules η συχνοτητα δεν παει δια 4? Οπως αντιστοιχα με 2 modules παει δια 2? Δηλαδη αν τα modules σου ειναι 1600ρια μηπως θα πρεπε να παιξεις στα 1600/4 = 400mhz/module ? Για παραδειγμα σε εμενα τα 2 modules ειναι στα 667mhz το καθενα = 1333mhz που ειναι και η ονομαστικη τους ταχυτητα.
caution Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2010 ( Αν κοιτάξεις με cpu tweaker μάλλον θα δεις και άλλα profiles@spd Κατά τα άλλα βάλε τα πάντα χειροκίνητα και τσίμπα και το CPU-NB και memtest. )
Timour21 Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2010 ( Αν κοιτάξεις με cpu tweaker μάλλον θα δεις και άλλα profiles@spd Κατά τα άλλα βάλε τα πάντα χειροκίνητα και τσίμπα και το CPU-NB και memtest. ) Will do! Thanks παιδες, για τα tips, θα κάνω κάποιες δοκιμές ακόμα το βράδυ και αύριο θα σας ενημερώσω.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.