Προς το περιεχόμενο

ερώτηση για αρμονικές συνχορδίες

Vasilis89

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

έχω μπροστά μου ένα τραγούδι, και προσπαθώ σαν άσκηση να καταλάβω σε ποια κλίμακα είναι βάση των συνχωρδιών που έχει.

το τραγούδι είναι αυτή που περνάει του δελιβοριά.

οι συνχορδίες είναι Gm C F D A Dm Bb

Σύμφωνα με τους πίνακες η κλίμακα δεν είναι ούτε G ούτε Gm

Μήπως δεν έχω καταλάβει κάτι καλά?

Δημοσ.

Η βασική τονικότητα είναι η Ρε ελάσσονα.

Σε πάρα πολλά τραγούδια, όμως, η ελάσσονα τονικότητα "ταυτίζεται" (εισαγωγικά) με την σχετική μείζονα και το κομμάτι χρησιμοποιεί όλων των ειδών τις συγχορδίες και από τους δύο "κόσμους.

Πχ στην Am που έχει Dm και Ε (ή Εm) υπάρχει και C, F, G

(σκεφτόμαστε I, IV, V)

Στην Dm έχουμε με την ίδια λογική:

Dm, Gm, A

F, Bb, C

Που είναι όλες οι συγχορδίες του κομματιού που πόσταρες. Στο κομμάτι χρησιμοποιείται ακόμη η D ως V της Gm (αυτό που λέμε παρενθετική δεσπόζουσα).

Ο λόγος που λέω ότι το κομμάτι είναι σε Dm και όχι σε F, είναι γιατί εκεί κάνει συνήθως πτώσεις. Αν κατέληγε συνήθως σε F, θα λέγαμε ότι ισχύουν τα ανάποδα.

Δημοσ.

Sorry για την καταχρηση του τοπικ αλλα μια που το ερωτημα απαντηθηκε αναλυτικα θα ηθελα Manuel η γνωμη σου για τον Δεληβορια

Δημοσ.

Χμ... εξαρτάται σε τι επίπεδο το τοποθετείς.

Για τους περισσότερους τραγουδοποιούς δεν έχω ιδιαίτερα συναισθήματα. Συνήθως παίρνουν κάποια έτοιμα στυλ, τις γνωστές σειρές συγχορδιών και ετοιμάζουν απλά μια καινούργια μελωδία.

Καλά κάνουν. Καλά περνάνε αυτοί, καλά περνάει και ο κόσμος. Τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο.

Για μένα αυτή είναι η πλευρά της μουσικής που θα έπρεπε ο καθένας να μπορεί να συνθέτει και να αυτοσχεδιάζει πάνω σε κάποιο όργανο. Υποχρεωτικό μάθημα στο σχολείο. Και έχω ακούσει πολλούς ερασιτέχνες που το επιβεβαιώνουν.

Από εκεί και έπειτα, έχω κι εγώ τις αδυναμίες μου σε κάποια στυλ, οπότε μου αρέσουν και περισσότερο αυτοί που έχουμε παρόμοια γούστα. Δεν έχω ακούσει πολύ Δεληβοριά, αλλά φαίνεται να είναι μέσα σ' αυτούς.

Δημοσ.

ok thanks

ρωταω γιατι εμενα σαν ερασιτεχνη μουσικο μου φαινεται πολυ ιδιαιτερο το στυλ του (το λατρυω) και ηθελα και τη γνωμη ενος επαγγελματια

Δημοσ.

Ψάξε σε καμία συνέντευξη να μάθεις τι μουσική άκουγε μικρός. ;)

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...