miza Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2010 Share Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2010 Αν δεν ενσωματώνει κώδικα που είναι πατενταρισμένος,το ελεύθερο λογισμικό είναι ελεύθερο. Πρόσφατα η Νέα Ζηλανδία κατάργησε το λογισμικό από την λίστα με τα πράγματα που μπορούν να πατενταριθούν.Μετά την στροφή πολλών εταιριών στο open source (ΙΒΜ,Novell,Google,Intel) και λόγο της μεγάλης δύναμης της RedHat*,θεωρώ αναγκαίο την κατάργηση των πατεντών λογισμικού στις ΗΠΑ. Το ελεύθερο λογισμικό και το Open Source είναι 2 διαφορικά πράγματα. Ο Στάλμαν μόνο καρκίνο δεν φτύνει όταν μιλάει για Open Source. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
iliaskr Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2010 Share Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2010 Το ελεύθερο λογισμικό και το Open Source είναι 2 διαφορικά πράγματα. Ο Στάλμαν μόνο καρκίνο δεν φτύνει όταν μιλάει για Open Source. Δεν έχει μίσος ο Stallman για το Open Source,απλώς το κατηγορεί επειδή επικεντρώνεται στα πρακτικά και όχι στα ηθικά οφέλη του ΕΛ/ΛΑΚ. Όταν λέω open source εννοώ και το ανοιχτό μοντέλο ανάπτυξης λογισμικού που εφαρμόζουν και υποστηρίζουν οι προαναφερθείσες εταιρίες. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
teoxan Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2010 Share Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2010 Ασχολούμαι με τους υπολογιστές απο το 1986, ξεκίνησα με ένα μουσειακό πλέον Amstrad 512,στη σχολή κάναμε προγραμματισμό με Santa Cruz Unix και Cobol. Στο τρίτο έτος, χρησιμοποιούσαμε DOS και προγραμματίζαμε με Pascal, ANSI C και Basic.. ηρωΙκά χρόνια... Η πρώτη φορά που ασχολήθηκα με Linux ήταν το 1996 όταν μια μικρή εταιρεία απο τη Γερμανία με το περίεργο τότε όνομα SuSe μου έστειλε κάποιες δισκέττες για να δοκιμάσω ένα νέο λειτουργικό, το Linux ( Μάλιστα, ζητούσαν και προγραμματιστές απο Ελλάδα για συνεργασία και προώθηση). Μου βγήκε η πίστη να το εγκαταστήσω και να το κάνω να δουλέψει στοιχειωδώς. Έκτοτε δεν ασχολήθηκα ξανά. Παράλληλα, η Microsoft τότε είχε κυκλοφορήσει τα Windows 95, ένα απο τα χειρότερα λειτουργικά που δούλεψα ποτέ, αλλά η μεγάλη "ανατροπή" που έφεραν ήταν πως άνοιξαν το δρόμο για να γίνει το PC σιγά-σιγά ένα ευρύ καταναλωτικό προϊόν, με ευκολία χρήσης και απροβλημάτιστη ( στα όρια του δυνατού) λειτουργία. Οι δε εταιρείες hardware ακολουθούσαν το "άρμα" Microsoft γιατι εκει (πολυ σωστά) προέβλεψαν "πολυ ψωμι"... Τα χρόνια πέρασαν και έχουμε φτάσει στα Windows 7 που κατά τη γνώμη μου είναι ένα απο τα καλύτερα λειτουργικά που κυκλοφόρησε ποτέ αυτη η εταιρεία ( ξεπερνάει και τα Windows 2000/XP Pro). Μάλιστα, 3-4 χρόνια πριν την κυκλοφορία τους προσέλαβαν δεκάδες προγραμματιστές απο τη Suse και τη Red Hat. Αυτο που πρέπει όλοι να καταλάβουμε είναι ότι πλέον το PC είναι ένα ευρέως διαδεδομένο καταναλωτικό προϊόν και ό απλός οικιακός χρήστης που το αγοράζει θέλει να κάνει τη δουλειά του εύκολα και γρήγορα πατώντας απλώς κουμπάκια. Κανείς δεν πρόκειται να παιδευτεί να μάθει, στην εποχή που ζούμε όλα πρέπει να γίνονται εύκολα, γρήγορα και χωρίς κόπο-είτε μας αρέσει αυτό είτε όχι. Γιατι νομίζετε όλες οι εταιρείες ηλεκτρονικών καταναλωτικων αγαθών έχουν στη συσκευασία πάντα ένα "΅Quick Start Guide" ; Γιατι κανείς δεν πρόκειται να διαβάσει ένα manual 20 σελίδων. Εγκατέστησα τις προάλλες ένα Linux για να δω τι "παίζει" μετα απο τόσα χρόνια. Εντυπωσιάστηκα απο την ευκολία εγκατάστασης-χρήσης, παρά τα όποια μικρο-προβληματάκια σε διάφορα hardware. Αλλά....τώρα πλέον είναι αργά. Ο μέσος οικιακός χρήστης-ο απλός υπάλληλος σε ένα γραφείο δεν πρόκειται να ασχοληθεί με κάτι διαφορετικό γιατι πολύ απλά, αφού κάνει τη δουλειά του με τα Windows ποιος ο λόγος να τα αλλάξει; Και μη μου πείτε "ασφάλεια-σταθερότητα-ταχύτητα", ο μέσος οικιακός χρήστης δεν ασχολείται με αυτά ( δεν υποτιμώ κανέναν). Για την οικιακή χρήση το τρίπτυχο αυτο υπερκαλύπτεται απο τα Windows. Η μόνη ελπίδα που βλέπω για τη διάδοση του Linux είναι στις μικρές συσκευές ( κινητά,GPS, palms..). Όσο για τις εταιρείες, μπορείτε να φανταστείτε τα εκατομμύρια που έχουν δαπανηθεί για εξοπλισμό-εκπαίδευση-συντήρηση όλα αυτά τα χρόνια. Για να μην παρεξηγηθώ, δεν είμαι υποστηρικτής ούτε των Windows ούτε του Linux. Το κάθε λειτουργικό έχει τα προτερήματα του και τα ελλατώματα του. Η απλή ταπεινή γνώμη μου είναι ότι η εξέλιξη του Linux ήρθε αργά, τώρα που δεν υπάρχει ανάγκη να αλλάξει κάποιος. Και παρεπιπτόντως, μην "κολλάτε" και μη "ψαρώνετε" με τις "αγνές" προθέσεις των εταιρειών και τα όμορφα ρομαντικά λόγια περι ελευθερίας λογισμικού, "δωρεάν λογισμικού" κτλ κτλ. Ισως το μόνο που έμαθα όλα αυτά τα χρόνια, είναι πως τίποτα δεν είναι δωρεάν. Κανείς δεν στήνει μια εταιρεία επειδή είναι είναι φιλάνθρωπος ή ιδεαλιστής. Σκεφτείτε καλύτερα τη μεγάλη εξάπλωση του Ubuntu και θυμηθείτε με σε λίγα χρόνια πως αυτή η εταιρεία θα "εγκλωβίσει" τους χρήστες της. Το ίδιο και η Google. Συγνώμη για το μακροσκελές μήνυμα. Θόδωρος Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
jemadux Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2010 Μέλος Share Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2010 καλα τα λες φιλε μου αλλα το προβλημα ειναι οτι το ubuntu 10.10 θα εχει και εφαρμοφες που ειναι προς πωληση Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
iliaskr Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2010 Share Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2010 καλα τα λες φιλε μου αλλα το προβλημα ειναι οτι το ubuntu 10.10 θα εχει και εφαρμοφες που ειναι προς πωληση Πρόβλημα;Γιατί πρόβλημα;Το CD/DVD του Ubuntu μένει (σχετικά)καθαρό και δωρεάν . Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
teoxan Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2010 Share Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2010 καλα τα λες φιλε μου αλλα το προβλημα ειναι οτι το ubuntu 10.10 θα εχει και εφαρμοφες που ειναι προς πωληση Φυσικά, εκεί πάει όλη η ιστορία...οι χιλιάδες προγραμματιστές που δουλεύουν "αφιλοκερδώς", τι θα κάνουν..θα γίνουν κλέφτες; Γνωρίζω πολλούς προγραμματιστές στην Αμερική που δουλεύουν σε Linux projects. Απο donations και funding βγάζουν τα τετραπλάσια απο μένα... Και δεν το λέω για κακό, είναι απόλυτα θεμιτό και στοιχειώδες κάποιος να πληρώνεται για τη δουλειά του. Απλώς όλο αυτο το πανηγυράκι του ελεύθερου λογισμικού και της δήθεν αντιπαράθεσης μεταξύ των εταιρειών το βρίσκω υποκριτικό και ύποπτο. Αφου γνωρίζουμε ποιος βρίσκεται πίσω απο την εταιρεία Ubuntu, και πως θέλει να γίνει ο Bill Gates του Linux. ( δεν έχω κάτι εναντίον του Ubuntu, προς Θεού...) Όπως είπα και στο προηγούμενο μήνυμα...τίποτα δεν είναι δωρεάν. Θόδωρος Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
iliaskr Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2010 Share Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2010 Όπως είπα και στο προηγούμενο μήνυμα...τίποτα δεν είναι δωρεάν. Κοίτα,σε περιπτώσεις όπως της Fedora,η οποία αποτελεί πλατφόρμα δοκιμών για το RHEL,η RedHat θέλει να είναι δωρεάν,ελεύθερο και προσβάσιμο από όλους το Fedora χωρίς να θέλει να γίνει κανένας Bill Gates,κάνοντας πραγματική προσφορά στην κοινότητα. http://www.redhat.com/Fedora/ http://fedoraproject.org/ http://en.wikipedia.org/wiki/Fedora_%28operating_system%29 http://en.wikipedia.org/wiki/Red_Hat_Enterprise_Linux Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
teoxan Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2010 Share Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2010 Κοίτα,σε περιπτώσεις όπως της Fedora,η οποία αποτελεί πλατφόρμα δοκιμών για το RHEL,η RedHat θέλει να είναι δωρεάν,ελεύθερο και προσβάσιμο από όλους το Fedora χωρίς να θέλει να γίνει κανένας Bill Gates,κάνοντας πραγματική προσφορά στην κοινότητα. http://www.redhat.com/Fedora/ http://fedoraproject.org/ http://en.wikipedia.org/wiki/Fedora_%28operating_system%29 http://en.wikipedia.org/wiki/Red_Hat_Enterprise_Linux Συμφωνώ..πάντα υπάρχουν οι φωτεινές εξαιρέσεις στον κανόνα, όπως είπες κι εσυ όμως, ουσιαστικά ο χρήστης της Fedora είναι και beta tester της Red Hat. "μαζι με το βασιλικό ποτίζεται κι η γλάστρα"... Αυτο όμως που βλέπω όλα αυτα τα χρόνια είναι ένα μπέρδεμα που έχει να κάνει πρώτα με το καθεστώς των πατεντών και της δικομανίας των αμερικανικών επιχειρήσεων λογισμικού και αργότερα με την αντίληψη "πως να κάνουμε κερδοφόρο κάτι που ξεκίνησε με τη συγκεκριμένη ιδεολογία χωρίς όμως να το καταλάβουν οι χρήστες, κάνοντας το πιο εύπεπτο". Κι όταν λέω κερδοφόρο, δεν εννοώ ντε και καλά ζεστό χρήμα...το κέρδος σε μια εταιρεία μπορεί να έχει πολλές μορφές. Και είναι εντυπωσιακό πως κατόρθωσαν πολλές εταιρείες διανομών να προσφέρουν δωρεάν λειτουργικό για το κοινό, αλλά ταυτόχρονα αν θέλεις κάτι παραπάνω πρέπει να το πληρώσεις... Ασε που στην Ελλάδα έχουμε παρεξηγήσει την έννοια του ελεύθερου λογισμικού, οπως και πολλά άλλα βέβαια... Μετα απο τόσα χρόνια, έχω αποκτήσει ( καλώς ή κακώς) μια μεγάλη δυσπιστία απέναντι στις προθέσεις των εταιρειών λογισμικού, και γενικά απέναντι σε κάτι που γιγαντώνεται σιγά-σιγά δυσχεραίνοντας την προσπάθεια να καταλάβουμε τι ακριβώς γίνεται. Θόδωρος Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
martinoff Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2010 Share Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2010 μα φυσικά και βγάζουν λεφτά όλοι οι προγραμματιστές του Unix/Linux και ? που είναι το πρόβλημα εμένα πάντως δεν μου ζητάνε κάτι,και σοβαρά το πιστεύω δεν πρόκειται να μου ζητήσουν και όλας υπάρχουν και πολύ που το κάνουν εντελώς free όμως, και μπράβο τους και μέσα σε αυτούς (αποδεδειγμένα πάρα πολλές φορές) είναι και άτομα που δουλεύουν για την apple,microsoft adobe κτλ αν πάρει τα πρωτιά από την ms η apple λες να πάρουν παραπάνω οι προγραμματιστές τις ? δεν νομίζω e τι λέτε και εσείς έτσι δεν είναι ? το κάνουν γιατί τους αρέσει θέλω να πιστεύω μα σοβαρά τώρα έχεις την εντύπωση ότι η Google νοιάζεται αν θα αγοράσεις εσύ το chrome ΩΣ η το android ? αφού βγάζει τα πολλαπλάσια από αλλου είναι δυνατόν να διακινδυνέψει τα πρωτιά ? μα είναι τόσο βλάκες εκεί στην htc που το υποστήριξαν με την μια ? ακόμα και η apple σου πουλάει το snow για 30 € όχι για 350 (άλλο πράμα το τι ακουλουθεί μετά) μα και το forum που μας φιλοξενεί έχει έσοδα (δεν ξέρω ποσα και αν καλύπτει τα έξοδα αλλα έχει) και τι να πούμε ότι το κάνει σκοπίμως για να μας εγκλωβίσει και να χρεώνεται μετά ? το μονο φταίξιμο που ρίχνω στα linux είναι ότι έχει έρθει νομίζω ο καιρός να κάνουν ένα βήμα κάπως πιο ενωμένη,όχι όλοι όμως γιατί απλά δεν γίνετε και ούτε το θέλουν πιστεύω οι περισσότεροι χρήστες συγγνώμη για τα λάθει τα μετατρέπω από greeklish.Το ξέρω κακή συνήθεια Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
alkisg Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2010 Share Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2010 Η απλή ταπεινή γνώμη μου είναι ότι η εξέλιξη του Linux ήρθε αργά, τώρα που δεν υπάρχει ανάγκη να αλλάξει κάποιος. Εγώ πάλι εγκαθιστώ Ubuntu/LTSP εργαστήρια στα σχολεία σε 1-2 ώρες δωρεάν, ενώ σε Windows χρειάζομαι 1-2 βδομάδες και γύρω στα 5000€. Δεν είναι αυτός καλός λόγος; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
iliaskr Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2010 Share Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2010 όπως είπες κι εσυ όμως, ουσιαστικά ο χρήστης της Fedora είναι και beta tester της Red Hat."μαζι με το βασιλικό ποτίζεται κι η γλάστρα"... Έτσι είναι,αλλά η Fedora προσφέρει ένα πολύ καλό επίπεδο σταθερότητας για τον μέσο χρήστη.Έτσι και οι χρήστες επωφελούνται,αλλά και η RedHat έχει μεγάλο κέρδος. Η RedHat πουλά τεχνική υποστήριξη σε μεγάλες εταιρίες για το Red Hat Enterprise Linux (Server και Desktop) καθώς και πιστοποιήσεις γνώσεων για τις τεχνολογίες και τα προϊόντα της.Έχει εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες λογισμικού για επιχειρήσεις,ενώ έχει και μεγάλη συμμετοχή σε πολλά project ελεύθερου λογισμικού.Όλα αυτά σεβόμενη την κοινότητα του ελεύθερου λογισμικού. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
The_Judas Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2010 Share Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2010 Κανείς δεν στήνει μια εταιρεία επειδή είναι είναι φιλάνθρωπος ή ιδεαλιστής. Σκεφτείτε καλύτερα τη μεγάλη εξάπλωση του Ubuntu και θυμηθείτε με σε λίγα χρόνια πως αυτή η εταιρεία θα "εγκλωβίσει" τους χρήστες της. Υπάρχουν πραγματικά πάρα πολλές διανομές linux. Ακόμη και αν εγκλωβίσει τους χρήστες το ubuntu αυτοί απλά θα επιλέξουν κάτι άλλο. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Caret Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2010 Share Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2010 Πιστεύω είναι καθαρά θέμα αναγκών. Αν χρειάζεσαι εφαρμογές που λειτουργούν σε windows βάζεις windows. Εγώ πρότιμώ linux αλλά την περίοδο που η MS έδινε την beta των 7 ξήλωσα το linux και έβαλα τα 7 για να παίξω και κανένα παιχνίδι. Αργότερα όταν βαρέθηκα τα games γύρισα σε linux. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αφήνουμε "ιδεολογίες" να ορίζουν αυτές τις ανάγκες μας και να περιορίζουν τις επιλογές μας. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
eSATA Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2010 Share Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2010 Πιστεύω είναι καθαρά θέμα αναγκών. Αν χρειάζεσαι εφαρμογές που λειτουργούν σε windows βάζεις windows. Εγώ πρότιμώ linux αλλά την περίοδο που η MS έδινε την beta των 7 ξήλωσα το linux και έβαλα τα 7 για να παίξω και κανένα παιχνίδι. Αργότερα όταν βαρέθηκα τα games γύρισα σε linux. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αφήνουμε "ιδεολογίες" να ορίζουν αυτές τις ανάγκες μας και να περιορίζουν τις επιλογές μας. Αν θες windows μόνο και μόνο για games απλά κάνεις dual boot. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
ditsikts Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2010 Share Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2010 Αν θες windows μόνο και μόνο για games απλά κάνεις dual boot. Το dual boot δε πιστεύω ότι είναι λύση. Μόνο αν χρησιμοποιείς το ένα από τα δύο λειτουργικά μια στο τόσο. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.