iliaskr Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2010 Share Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2010 Έχω κανα 2 χρόνια να ασχοληθώ οπότε μην περιμένεις λεπτομέρειες. Κάτι δυστροπίες στην εγκατάσταση των drivers (είτε δεν μπαίνανε, είτε δεν υπήρχανε, είτε έπρεπε να κάνω compile ή κάτι τέτοιο), κάτι που ήθελε 500 φορές να βάζω password για κάτι που ήθελα να αλλάξω στις παραμέτρους συστήματος, κάτι που ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΩ, κανένα πρόγραμμα/παιχνίδι/χρήσιμη εφαρμογή... Αγανακτούσα και τα 'βγαζα.. Κάνεις λάθος,βάλε Ubuntu να δεις. (εταιρίες? Άρα για τι ΑΛ μιλάμε...δεν ξέρω καμιά εταιρία που να δουλεύει για την ψυχή της μάνας της) RedHat,Google,Novell,IBM,Intel,Oracle Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
V.I.Smirnov Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2010 Share Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2010 O φίλος μίλησε με μετριοπάθεια θέτοντας εν πολλοίς τα πράγματα στη σωστή τους βάση (δύσκολα το βλέπουμε αυτό σε χρήστες linux). Ωστόσο τα παρακάτω επιχειρήματα ΔΕΝ είναι ισχυρά: Προσωπικά χρησιμοποιώ Linux και FreeBSD στα desktops που χρησιμοποιώ καθημερινά, σε servers και routers, στη δουλειά και στο σπίτι. Γιατί τα βρίσκω πιο βολικά και εύκολα παραμετροποιήσιμα λειτουργικά Για ότι χρειάζεται ο μέσος οικιακός χρήστης τα windows είναι το ίδιο ή πιο βολικά (έστω και από συνήθεια). Σε ότι αφορά την παραμετροποίηση, αμφότερα τα xp και κυρίως τα 7 είναι ευχρηστότατα και πλήρως παραμετροποιήσημα (για μέσο/αρχάριο χρήστη). Για επαγγελματίες δεν ξέρω - πιθανόν αλλάζουν τα πράγματα. γιατί δε χρειάζεται να απασχολούμαι με τεχνητούς περιορισμούς παράλληλων εκδόσεων ή αδειών χρήσης Ποιός μέσος (οικιακός) χρήστης ασχολείται μ' αυτά ; Εγώ έβαλα xp το 2004 και ήμουν εντάξει μέχρι τώρα που έβαλα 7. Τώρα το 2015 πάλι... Και πού είναι ο περιορισμός ; όταν δίνεις το κλειδί στην εγκατάσταση ; γιατί μου είναι πιο φυσική η διαδοκασία του troubleshooting όταν κάτι πάει στραβά (Μιλώντας για οικιακούς χρήστες) ΔΕΝ υπάρχει troubleshooting. Έχεις καθολικό αντίγραφο του δίσκου και οτιδήποτε συμβεί απλώς το ξαναπερνάς. Ούτε ψάξιμο, ούτε φορματ, ούτε ιοί, ούτε τίποτε άλλο. Και αν το ξαναπερνάς κάθε τρίμηνο για να καθαρίζει το μηχάνημα ακόμη καλύτερα. Κι αν "δουλεύεις και δεν πειράζεις" είναι απίθανο να έχεις κακοτοπιές. Δέκα χρόνια τώρα αυτό κάνω και δεν είχα πρόβλημα ποτέ. γιατί δεν είμαι κλειδωμένος σε proprietary τεχνολογίες και πρότυπα των οποίων η επιβίωση και η εξέλιξη εξαρτάται από μια μοναδική κερδοσκοπική εταιρία Εφόσον δεν μιλάμε για επαγγελματίες προγραμματιστές (όπου και εκεί η προσήλωση σε συγκεκριμένες τεχνολογίες είναι συχνά αναπόφευκτη - άλλο θέμα όμως αυτό) δεν βλέπω γιατί ο χρήστης δεσμεύεται σε proprietary τεχνολογίες. Τουλάχιστον για τις δουλειές καθημερινής χρήσης υπάρχει μεγάλη ποικιλία λογισμικού κλειστού και ανοικτού (και ειδικά κλειστού) σε όλα. Μάλλον το ανάποδο συμβαίνει. Κανείς δεν του εγγυάται ότι ένα ανοικτό λογισμικό θα συνεχίσει να εξελίσσεται. Το έχω δει σε πολλά προγράμματα κυρίως εξειδικευμένα. γιατί δεν έχουν χρηματικό κόστος Πάσσο. Αλλά όσο βρίσκουμε το λογισμικό που χρειαζόμαστε σπασμένο - τουλάχιστον για το σπίτι - μάλλον δεν ενδιαφέρει το κόστος... γιατί κάποια πράγματα δεν γίνονται στα Windows, ικανοποιητικά ή καθόλου Κανένας μέσος ή αρχάριος χρήστης δεν θα ζητήσει κάτι που θα γίνεται στο linux και όχι στα windows. Και προσωπικά δεν μου έχει τύχει ποτέ να θέλω κάτι στα windows και να μην μπορεί να γίνει. Ή να είναι τόσο σπουδαίο και στο linux να γίνεται τόσο πιο εύκολα ώστε να αξίζει το επιχείρημα. γιατί με κουράζει και με ενοχλεί η κυρίαρχη φιλοσοφία των εφαρμογών Windows: το ότι είναι "μαύρα κουτιά" που δεν είναι καθόλου εύκολο να επεκτείνει κάποιος τη λειτουργικότητά τους με αυτή άλλων εφαρμογών, με αποτέλεσμα να κρέμεσαι από τον κατασκευαστή τους για να υλοποιήσει εσωτερικά σε ένα πακέτο όλα τα χαρακτηριστικά που πρόκειται να χρειαστείς. Και το linux για τον αρχάριο-μέσο χρήστη μαύρο κουτί είναι και μάλιστα περισσότερο. Είναι πολύ πιο πιθανό να μην βρεις κάτι για linux παρά για windows. Ειδικά αν πρόκεται για εξειδικευμένο λογισμικό, ακόμα κι αν υπάρχει στο linux (που είναι κοινή γραμμή πλέον) θα το έχει φτιάξει εταιρία και δεν θα είναι ούτε δωρεάν ούτε ανοικτό. Όλα τα πακέτα με scientific λογισμικό κάθε είδους (ηλεκτρομαγνητισμός, ρευστομηχανική, FEM/BEM, cad κλπ) τέτοια είναι. Κι αν είναι πραγματικά δωρεάν, είναι και πολύ κατώτερα από τα αντίστοιχα εμπορικά δυστυχώς. Είναι τα προσωπικά του επιχειρήματα βέβαια που όπως είπα δεν βρίσκω ισχυρά και πειστικά για τον πολύ κόσμο (οικιακοί χρήστες). Είμαι υπέρ του AΛ αλλά δεν χρησιμοποιώ linux γιατί τα windows με βολεύουν καλύτερα σε πολλά. Και θεωρώ κακό που η αναφορά στο AΛ εξαντλείται κύρια στο linux, αυτό είναι μόνον ένας κρίκος. Τα λειτουργικά δεν είναι θρησκεία. Αν αλλάξουν οι ανάγκες μου θα αλλάξω αδίστακτα και λειτουργικό. Και σ΄αυτό συμφωνώ με το φίλο που έγραψε τα παραπάνω. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
iliaskr Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2010 Share Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2010 O φίλος μίλησε με μετριοπάθεια θέτοντας εν πολλοίς τα πράγματα στη σωστή τους βάση (δύσκολα το βλέπουμε αυτό σε χρήστες linux). Θα με τρελάνεις;Είναι το GNU/Linux "δύσκολο, δυσνόητο, περαν κοινής λογικής και περιττό";Έλεος δηλαδή!Μήπως εμείς οι χρήστες του είμαστε και μαζοχιστές; ΔΕΝ υπάρχει troubleshooting Κάνεις λάθος.Παρακουλούθα το Windows section του insomnia και άλλων forum και μετά έλα πέστο αυτό. Και πού είναι ο περιορισμός ; Η λέξη DRM(Digital Restrictions Management) σου λέει κάτι; Η λέξη μονοπώλιο; Η λέξη υπερτιμολόγηση; Η λέξη spyware(για το "νόμιμο" spyware λέω,της Microsoft); Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
V.I.Smirnov Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2010 Share Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2010 Θα με τρελάνεις;Είναι το GNU/Linux "δύσκολο, δυσνόητο, περαν κοινής λογικής και περιττό";Έλεος δηλαδή!Μήπως εμείς οι χρήστες του είμαστε και μαζοχιστές; Κάνεις λάθος.Παρακουλούθα το Windows section του insomnia και άλλων forum και μετά έλα πέστο αυτό. Η λέξη DRM(Digital Restrictions Management) σου λέει κάτι; Η λέξη μονοπώλιο; Η λέξη υπερτιμολόγηση; Η λέξη spyware(για το "νόμιμο" spyware λέω,της Microsoft); Eσύ κάνεις λάθος. Μίλησα για τον χρήστη linux που έγραψε τα παραπάνω επιχειρήματα, όχι τον προηγούμενο που πισωγύριζε - λάθος κατάλαβες. Και τα είπε σωστά ο άνθρωπος - πράγμα που δεν συναντάται συχνά σε χρήστες linux, όλοι είναι γραφικά φανατικοί σα να πρόκειται για θρησκεία. Παρόλο που δεν θεωρώ τα επιχειρήματά του ισχυρά συμφωνώ μαζί του στον τρόπο που αντιμετωπίζει τα πράγματα. Εξαλλου εκείνος μίλησε περισσότερο ως επαγγελματίας της πληροφορικής ενώ εγώ απο την σκοπιά του οικιακού χρήστη. Τέλος τα υπόλοιπα που γράφεις δεν με απασχολούν καν, δεν με απασχόλησαν ποτέ καθώς και πολλούς άλλους. "Δουλεύεις και δεν πειράζεις". Και κρατάς πάντα καθολικό αντίγραφο του δίσκου. Είναι πανεύκολο (ειδικά τα 7 έχουν δικό τους ενσωματωμένο εργαλείο). Σπάνια θα έχεις πρόβλημα. Εγώ δεν έχω κανένα εδώ και 10 χρόνια περίπου (πέραν αστοχίας του hardware) . Ούτε βάζω-βγάζω προγράμματα κάθε μέρα, ούτε μπαινοβγαίνω σε άγνωστα sites ούτε κάνω πειράματα. Αλλά και αλλιώς, το επιχείρημα σου ΔΕΝ ευσταθεί. Οι χρήστες windows είναι πολύ περισσότεροι και επομένως αριθμητικά θα υπάρχουν και περισσότεροι με προβλήματα. Για να βγάλεις συμπέρασμα πρέπει να δεις αναλογικά τι γίνεται κι οχι σε απόλυτα νούμερα. Και να εκτιμήσεις το αποτέλεσμα ανάλογα με την εξοικοίωσή τους. Συνήθως οι χρήστες windows είναι ατζαμήδες και κάνουν ζημιές λόγω άγνοιας ενώ του Linux είναι γενικά προχωρημένοι οπότε και αποφεύγουν τις κακοτοπιές. Υπερτιμολόγηση στα windows για μένα δεν υφίσταται. Εκτός του ότι βρήκα δωρεάν το λειτουργικό (όχι σπασμένο) ποιό είναι το κόστος ; Tο να δώσεις 150e για 5 ή παραπάνω χρόνια ; Λογικό μου φαίνεται όταν το προϊόν είναι καλό και κάνει απόσβεση με το παραπάνω. Για άλλα προϊόντα συμφωνώ, υπερτιμολογούνται και μάλιστα συχνά εξωφρενικά για την (μικρή-ελάχιστη) χρήση που τους κάνουμε. Αλλά εγώ μίλησα μόνον για το λειτουργικό. Το spyware της MS ούτε καν με απασχολεί και δεν το σχολιάζω καν - μόνον οι γραφικοί συνωμοσιολόγοι ασχολούνται με τέτοια. Πολύ χειρότερο είναι π.χ. το facebook (στο οποίο δεν είμαι μέλος). Μονοπώλιο δεν υπάρχει από παρθενογέννεση, το έκαναν οι χρήστες επειδή κάποτε η MS τους βόλεψε - τα έχουμε ξαναπεί. Και τους βολεύει ακόμα, αλλιώς θα της γύριζαν την πλάτη. Αν π.χ. τα 7 δεν ήταν τόσο καλά μάλλον θα τα έβρισκε πολύ δύσκολα. Το linux δεν προσεγγίζει τις απαιτήσεις των πολλών χρηστών με τον τρόπο που το χρειάζονται και για μένα σε ότι αφορά τους απλούς-αρχάριους χρήστες ο τρόπος που ακολουθείται για την διάδοσή του είναι γενικά λάθος. Το DRM προσωπικά δεν μου λέει τίποτε διότι δεν χρησιμοποιώ τον υπολογιστή για μουσική ή ταινίες παρά μόνον για να κάνω δουλειά και για προγραμματισμό. Προφανώς δεν συμφωνώ με το DRM αλλά δεν θα αφήσω ένα εργαλείο που χρησιμοποιώ καθημερινά και με βολεύει άψογα μόνον γι' αυτό. Ας είμαστε λογικοί. Κατά τα άλλα είμαι υπέρ του ΕΛ και θέλω να βλέπω καλά ανοικτά προγράμματα. Αλλά δεν είμαι κατά των windows, μέχρι τώρα με έχουν βολέψει περίφημα σε ότι κάνω. Αν πάψουν να με εξυπηρετούν, θα στραφώ αδίστακτα αλλού.. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
jemadux Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2010 Μέλος Share Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2010 Το DRM προσωπικά δεν μου λέει τίποτε διότι δεν χρησιμοποιώ τον υπολογιστή για μουσική ή ταινίες παρά μόνον για να κάνω δουλειά και για προγραμματισμό. Π αφου ξες προγραμματισμο γιατι τοτε δεν βοηθας την κοινοτητα για να επωφεληθει ? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
V.I.Smirnov Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2010 Share Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2010 αφου ξες προγραμματισμο γιατι τοτε δεν βοηθας την κοινοτητα για να επωφεληθει ? Είμαι ερασιτέχνης και ασχολούμαι κύρια με scientific programming όχι system programming. Yπάρχουν πολύ πιο ειδικοί από εμένα σ' αυτό... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
iliaskr Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2010 Share Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2010 Eσύ κάνεις λάθος. Συγνώμη,έχεις δίκιο για τον χρήστη,αλλά όχι για τα επιχειρήματα. Οι χρήστες windows είναι πολύ περισσότεροι και επομένως αριθμητικά θα υπάρχουν και περισσότεροι με προβλήματα.Μιλάω για το είδος το προβλημάτων και όχι για των αριθμό τους.Το DRM προσωπικά δεν μου λέει τίποτε διότι δεν χρησιμοποιώ τον υπολογιστή για μουσική ή ταινίες παρά μόνον για να κάνω δουλειά και για προγραμματισμό. Ο μέσος χρήστης θέλει να ακούει και να μοιράζετε μουσική και να βλέπει ταινίες.Κατά τα άλλα είμαι υπέρ του ΕΛ και θέλω να βλέπω καλά ανοικτά προγράμματα.Αλλά δεν είμαι κατά των windows, μέχρι τώρα με έχουν βολέψει περίφημα σε ότι κάνω. Αν πάψουν να με εξυπηρετούν, θα στραφώ αδίστακτα αλλού.. Λογικότατο.Το ίδιο ισχύει και για τους χρήστες GNU/Linux(τους περισσότερους). Το spyware της MS ούτε καν με απασχολεί και δεν το σχολιάζω καν - μόνον οι γραφικοί συνωμοσιολόγοι ασχολούνται με τέτοια.Πολύ χειρότερο είναι π.χ. το facebook (στο οποίο δεν είμαι μέλος). Cogito ergo sum (:Σκέφτομαι άρα υπάρχω) (Rene Descartes)Κάλο είναι να ερευνάς και να εξετάζεις τα πάντα.Αν αυτό είναι συνωμοσιολογία,τότε ναι,είμαι συνωμοσιολόγος. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
grimpr Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2010 Share Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2010 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
iliaskr Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2010 Share Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2010 Γελά ο μωρός καν τι μη γελοίον ει. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
grimpr Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2010 Share Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2010 Δεν κατάλαβες. Μακάρι να έβλεπα τέτοια συνθήματα στους τοίχους αυτής της άθλιας πόλης πέραν τα χαμηλού επιπέδου γκραφιτι, τα μπινελίκια των χουλιγκανων και τα γαβγίσματα των ψευτοαναρχικών και λοιπών τετράποδων. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
iliaskr Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2010 Share Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2010 Δεν κατάλαβες. Μακάρι να έβλεπα τέτοια συνθήματα στους τοίχους αυτής της άθλιας πόλης πέραν τα χαμηλού επιπέδου γκραφιτι, τα μπινελίκια των χουλιγκανων και τα γαβγίσματα των ψευτοαναρχικών και λοιπών τετράποδων. Συγνώμη τότε.Έχω συνηθίσει την ειρωνεία κάποιων και παρεξηγώ(γράψε και εσύ δυο λόγια κάτω από την φωτογραφία,να ξέρουμε τι εννοείς). Κάποιος παλιά παρομοίωσε τον Richard Stallman με την Παπαρήγα(υπόψιν,του Richard Stallman δεν του αρέσει ο κομμουνισμός-και καλά κάνει ο άνθρωπος). Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
V.I.Smirnov Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2010 Share Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2010 @iliaskr Δεν έχω λάθος στα επιχειρήματα - τουλάχιστον σε ότι με αφορά. Εξάλλου γράφω συχνά "προσωπικά", "εγώ", "εμένα" ακριβώς επειδή μιλώ για τον εαυτό μου. Παραταύτα, τα περισσότερα που λέω ισχύουν για την πλειοψηφία των χρηστών. Σαφής εξαίρεση είναι το ζήτημα του DRM για το οποίο άλλωστε συμφωνώ. Όμως όπως είπα θα ήταν ανόητο για μένα να απαρνηθώ ένα εργαλείο καθημερινής δουλειάς μόνον γι' αυτό και μάλιστα όταν δεν με ενδιαφέρει στην πράξη. Σε ότι αφορά τα πρόβλήματα των windows δεν μίλησες για το είδος τους, αόριστα έγραψες "Παρακουλούθα το Windows section του insomnia και άλλων forum..." Για να κάνεις σωστή σύγκριση πρέπει να συνυπολογίσεις τους παράγοντες που ανάφερα αλλιώς βαυκαλίζεσαι και εθελοτυφλείς. Τέλος, το θέμα του spyware από την MS είναι γελοίο ως επιχείρημα και δεν μπορώ παρά να χαμογελάσω ειρωνικά. Σε αμέτρητες άλλες υπηρεσίες υπάρχουν ή δίνουμε τα στοιχεία μας εκούσια ή όχι και με πολύ μεγαλύτερες συνέπειες. Τέλος, το Linux πρέπει να μπει στα σχολεία για πολλούς λόγους (οικονομία, ιδεολογία κ.α.) Αλλά δυστυχώς, για επίσης πολλούς λόγους - πολιτικούς, ελλιπούς ή μηδαμινής πληροφορικής κουλτούρας των υπευθύνων κλπ - το βλέπω βλέπω δύσκολο...δυστυχώς..... Richard Stallman - Παπαρήγα ;;; ΕΛΕΟΣ !!! Τι βλέπουν τα ματάκια μου και δεν μετακομίζουν !!!! Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
iliaskr Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2010 Share Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2010 Δεν έχω λάθος στα επιχειρήματα - τουλάχιστον σε ότι με αφορά. Ναι,σε ότι αφορά εσένα. Όμως όπως είπα θα ήταν ανόητο να απαρνηθώ ένα εργαλείο καθημερινής δουλειάς μόνον γι' αυτό και μάλιστα όταν δεν με ενδιαφέρει στην πράξη.Είναι πως το βλέπει ο καθένας,δεν διαφωνώ.Σε αμέτρητες άλλες υπηρεσίες υπάρχουν ή δίνουμε τα στοιχεία μας εκούσια ή όχι και με πολύ μεγαλύτερες συνέπειες.Αυτό δεν δίνει συγχωροχάρτι στην Microsoft ή σε όποια άλλη εταιρία το κάνει.Τέλος, το Linux πρέπει να μπει στα σχολεία για πολλούς λόγους (οικονομία, ιδεολογία κ.α.)Αλλά δυστυχώς, για επίσης πολλούς λόγους - πολιτικούς, ελλιπούς ή μηδαμινής πληροφορικής κουλτούρας των υπευθύνων κλπ - το βλέπω βλέπω δύσκολο...δυστυχώς..... +1 Richard Stallman - Παπαρήγα ;;; ΕΛΕΟΣ !!! Τι βλέπουν τα ματάκια μου και δεν μετακομίζουν !!!! Δυστυχώς πολλοί παρομοιάζουν λανθασμένα το ελεύθερο λογισμικό με τον κομμουνισμό. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
nske Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2010 Share Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2010 Ωστόσο τα παρακάτω επιχειρήματα ΔΕΝ είναι ισχυρά: Έδωσα μερικούς λόγους για τους οποίους εγώ προτιμώ να χρησιμοποιώ τα συγκεκριμένα λειτουργικά, χωρίς να μπω στη διαδικασία του πόσους εκπροσωπούν αυτοί οι λόγοι. Ο καθένας είναι υπεύθυνος να μπει στη διαδικασία να εκτιμήσει τις επιλογές με βάση τις δικές του ανάγκες. Προφανώς και μπορεί να είναι ασήμαντοι ή ανύπαρκτοι λόγοι για κάποιον άλλον που έχει διαφορετικές ανάγκες, ενδιαφέροντα, προτιμήσεις, ή χρόνο, όπως και οι δικοί του λόγοι που τον οδήγησαν να επιλέξει κάτι άλλο μπορεί να είναι άσχετοι για τις δικές μου. Δε μπορώ να απαντήσω στα περισσότερα απ' όσα λες γιατί αφορούν στο πώς πιστεύεις ότι βλέπει τα πράγματα αυτός που ονομάζεις "μέσος χρήστης". Εγώ έχω πρόβλημα να προσδιορίσω ποιος ακριβώς είναι αυτός ο χρήστης έξω από οποιοδήποτε context, οπότε δε μπορώ να μιλήσω για το πώς τα βλέπει -και δε βλέπω γιατί να μπω καν στη διαδικασία να το προσπαθήσω. Ο "μέσος χρήστης" πιθανότατα δε γνωρίζει καν τι είναι ένα λειτουργικό σύστημα, πόσο μάλλον ότι υπάρχουν πολλά από δαύτα, και ούτε θα ενδιαφερόταν να συμμετέχει σε μια τέτοια συζήτηση. Ας τον αφήσουμε στην άκρη κι ας μιλήσει ο καθένας για τον εαυτό του, πιο απλό και σίγουρο δεν είναι; Εφόσον δεν μιλάμε για επαγγελματίες προγραμματιστές (όπου και εκεί η προσήλωση σε συγκεκριμένες τεχνολογίες είναι συχνά αναπόφευκτη - άλλο θέμα όμως αυτό) δεν βλέπω γιατί ο χρήστης δεσμεύεται σε proprietary τεχνολογίες. Τουλάχιστον για τις δουλειές καθημερινής χρήσης υπάρχει μεγάλη ποικιλία λογισμικού κλειστού και ανοικτού (και ειδικά κλειστού) σε όλα. Μάλλον το ανάποδο συμβαίνει. Κανείς δεν του εγγυάται ότι ένα ανοικτό λογισμικό θα συνεχίσει να εξελίσσεται. Το έχω δει σε πολλά προγράμματα κυρίως εξειδικευμένα. Μιλάω για κλειστές τεχνολογίες που μπορούν να υποστηριχθούν μόνο σε συγκεκριμένες πλατφόρμες και για proprietary locked formats που μπορούν να υποστηριχθούν σωστά μόνο από συγκεκριμένο λογισμικό. Αν μια τεχνολογία ή ένα format είναι ανοιχτό, δε χρειάζεται να ενδιαφέρομαι για την επιβίωση μιας συγκεκριμένης υλοποίησης, καθώς αυτή η υλοποίηση δεν θα είναι η μοναδική που το υποστηρίζει. Σε ότι αφορά την παραμετροποίηση, αμφότερα τα xp και κυρίως τα 7 είναι ευχρηστότατα και πλήρως παραμετροποιήσημα (για μέσο/αρχάριο χρήστη).Για επαγγελματίες δεν ξέρω - πιθανόν αλλάζουν τα πράγματα. Το περιβάλλον και η συμπεριφορά χρήσης των Unix-like λειτουργικών είναι παραμετροποιήσιμα σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια και με ποιο άμεσους τρόπους. Αυτό θα το διαπιστώσει όποιος μπει στη διαδικασία να στήσει ένα σύστημα από την αρχή, διαβάζοντας για 1-1 τα διάφορα υποσυστήματα και τις διάφορες εναλλακτικές τους. Και πάλι δε με ενδιαφέρει πόσους ενδιαφέρει ένα τέτοιο επίπεδο παραμετροποίησης, το οποίο εννοείται ότι -όπως και κάθε τι- έχει το κόστος του σε άλλους τομείς. Εμένα πάντως με ενδιαφέρει. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
miza Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2010 Share Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου 2010 Δυστυχώς πολλοί παρομοιάζουν λανθασμένα το ελεύθερο λογισμικό με τον κομμουνισμό. Ένας κομμουνιστής δεν θα παρομοίαζε πότε το "Ελεύθερο" Λογισμικό με τον Κομμουνισμό. 1) Ένας κομμουνιστής δεν φτιάχνει νησίδες "ελευθερίας". 2) Πόσο Ελεύθερο είναι το Ελεύθερο λογισμικό όταν υπάρχουν πατέντες software; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.