miza Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2010 Share Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2010 Υπάρχουν οι εξής περιπτώσεις: 1) Σου αρέσει το Linux και τα προγράμματα που υπάρχουν σε αυτό σου αρκούν. Οπότε είσαι ενας ευτυχισμένος Linux user. 2) Σου αρέσει το Linux άλλα κάποια προγράμματα δεν υπάρχουν, όποτε αναγκάζεσαι να έχει και Windows. 3) Σου αρέσει το Linux αλλά δεν αντέχεις με τίποτα το dual boot, οπότε μένεις με Windows. 4) Δεν σου αρέσει το Linux και δεν το χρησιμοποιείς. Όσο αφορά την ιδεολογία GNU, πιστεύω είναι ουτοπικό να πιστεύεις στην ελευθερία του λογισμικού αφήνοντας έξω ένα κάρο άλλες ελευθερίες που στέρησε στην τωρινή κοινωνία. Βέβαια είναι ένα θέμα που θέλει συζήτηση γιατί ίσος να μην γίνομαι αντιληπτός Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
gtroza Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2010 Share Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2010 ίσος να μην γίνομαι αντιληπτός γίνεσαι αντιληπτός είναι όμως θέμα προσέγγισης των πραγμάτων απ' τον καθένα "2α παρουσία" κάποτε ή "playboy club" τώρα ; puppylinux κάθε μέρα και win μόνο για autocad . Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
iliaskr Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2010 Share Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2010 ναι,για παλιές κάρτες κτλγια τις καινούριες βγήκαν drivers όμως ή αναμενόταν,στο Linux ακόμα Δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα.Υπάρχουν drivers που λειτουργούν αποδοτικότατα(βλ.nvidia). Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
gtroza Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2010 Share Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2010 Το GNU στέρησε ελευθερίες;(ίσως να μην κατάλαβα καλά τι λες) δεν σ' αφήνει να χρησιμοποιείς τα τρισκατάρατα ! . Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Evgenios1 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2010 Share Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2010 Το GNU στέρησε ελευθερίες;(ίσως να μην κατάλαβα καλά τι λες) Ρωτα καμια εταιρια που ασχολειται με το development Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Thrall Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2010 Share Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2010 Ρωτα καμια εταιρια που ασχολειται με το development Θέλεις να το κάνεις λιανά αυτό; Δεν είναι όλοι developers σε εταιρείες. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
iliaskr Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2010 Share Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2010 Ρωτα καμια εταιρια που ασχολειται με το development To FSF έχει εγκρίνει δεκάδες άδειες,μεταξύ αυτών και άδειες που επιτρέπουν τον συνδυασμό αρχείων κώδικα κάτω από ελεύθερες άδειες με αρχεία κάτω από άδειες ιδιόκτητου λογισμικού. Συγκεκριμένα,η CDDL λέει: 1.6. “Larger Work” means a work which combines Covered Software or portions thereof with code not governed by the terms of this License. [...] 3.6. Larger Works. You may create a Larger Work by combining Covered Software with other code not governed by the terms of this License and distribute the Larger Work as a single product. In such a case, You must make sure the requirements of this License are fulfilled for the Covered Software. http://www.sun.com/cddl/cddl.htmlhttp://junit.sourceforge.net/cpl-v10.html http://www.eclipse.org/legal/epl-v10.html http://www.mozilla.org/MPL/MPL-1.1.html http://www.apache.org/licenses/LICENSE-2.0.html http://en.wikipedia.org/wiki/BSD_licenses http://en.wikipedia.org/wiki/MIT_License http://en.wikipedia.org/wiki/ISC_license Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
tolis_01 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2010 Share Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2010 Το GNU στέρησε ελευθερίες;(ίσως να μην κατάλαβα καλά τι λες) Αν κατάλαβα καλά, εννοεί: Στο λειτουργικό μας (εμείς που ιδεολογικά τασόμαστε με το gnu, open source, free software) τα θέλουμε όλα εξιδανικευμένα, δωρεάν με όμορφες αγνές άδειες χρήσης. Ενώ στην υπόλοιπη ζωή μας (φαγητό, ρούχα, τηλεπικοινωνίες, και εκατοντάδες άλλα) χρησιμοποιούμε εταιρίες χειρότερες (ηθικά) κι απ'την microsoft, πολλές φορές χωρίς να διαμαρτυρόμαστε. Άρα μήπως είναι υποκριτικό να ζητάμε τόσα πολλά από το λειτουργικό μας και να μην καταδεχόμαστε τα windows μόνο και μόνο λόγο ιδεολογίας; Προσωπικά, τον τελευταίο καιρό, εφαρμόζω την ίδια ιδεολογία και στις υπόλοιπες αγορές μου. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
iliaskr Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2010 Share Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2010 Διάβασα λάθος το post του miza,συγνώμη. Αν κατάλαβα καλά, εννοεί: Στο λειτουργικό μας (εμείς που ιδεολογικά τασόμαστε με το gnu, open source, free software) τα θέλουμε όλα εξιδανικευμένα, δωρεάν με όμορφες αγνές άδειες χρήσης. Ενώ στην υπόλοιπη ζωή μας (φαγητό, ρούχα, τηλεπικοινωνίες, και εκατοντάδες άλλα) χρησιμοποιούμε εταιρίες χειρότερες (ηθικά) κι απ'την microsoft, πολλές φορές χωρίς να διαμαρτυρόμαστε. Άρα μήπως είναι υποκριτικό να ζητάμε τόσα πολλά από το λειτουργικό μας και να μην καταδεχόμαστε τα windows μόνο και μόνο λόγο ιδεολογίας; Προσωπικά, τον τελευταίο καιρό, εφαρμόζω την ίδια ιδεολογία και στις υπόλοιπες αγορές μου. Και εγώ προσωπικά σε ότι περνά από το χέρι μου επιλέγω τις ελεύθερες επιλογές,αλλά για τίποτα δεν μπορείς να είσαι σίγουρος σήμερα,δυστυχώς. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
nske Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2010 Share Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2010 Το ζητημα ειναι αν καποιος να ξαναπαει στην αλλη οχθη των παραθυριων ... ναι δεν λεω καλη η φιλοσοφια αλλα τελικα εχει μελλον στον εργασιακο τομεα το linux ? Δεν είναι ανάγκη να διαλέξεις ένα λειτουργικό και να το παντρευτείς' date=' μπορείς να χρησιμοποιείς πολλά λειτουργικά ταυτόχρονα, για διαφορετικούς ρόλους, στη δουλειά και στο σπίτι. Για παράδειγμα, στη δουλειά μπορείς να χρησιμοποιείς Windows με MS SQL server για το ERP και Windows με Active Directory για τα τερματικά των χρηστών, Linux για file/mail/http server, FreeBSD router/firewall/proxy/vpn server για την πρόσβαση των χρηστών στο/από το Internet. Αν σε βολεύει το unixoειδές περιβάλλον για τα περισσότερα πράγματα που κάνεις στο desktop σου, μπορείς κάλλιστα στο σπίτι και στη δουλειά να χρησιμοποιείς κάποιο unixoειδές λειτουργικό και να συνδέεσαι με RDP σε κάποιο Windows μηχάνημα (φυσικό ή virtual) για ό,τι τυχόν χρειάζεσαι να τρέχεις στα Windows. Αν πάλι θέλεις να παίζεις mainstream παιχνίδια πού και πού και χωρίς να ανησυχείς για προβλήματα ασυμβατότητας με το Wine, μπορείς να διατηρείς μια εγκατάσταση Windows κάπου. Βρίσκω λάθος να επιλέγει κάποιος ΕΛ/ΛΑΚ αδιάκριτα στα τυφλά -όπως και οτιδήποτε άλλο. Η φιλοσοφία του ΕΛ/ΛΑΚ δεν είναι κάποιο άχρηστο θεωρητικό κατασκεύασμα, δημιουργήθηκε εξαιτίας απτών πρακτικών περιορισμών που έχει το κλειστό λογισμικού, οι οποίοι μπορούν να έχουν έμμεσες ή άμεσες δυσάρεστες συνέπειες στον χρήστη. Αυτές τις πιθανές συνέπειες στο χέρι του χρήστη είναι να τις εξετάσει και να τις ζυγίσει με κάποια άλλα πλεονεκτήματα που ενδεχομένως να έχουν αντίστοιχες proprietary λύσεις και να αποφασίσει ανά περίπτωση. Υπάρχουν περιπτώσεις που κάποια κλειστή λύση θα είναι καταλληλότερη, είτε επειδή η ίδια είναι απλά καλύτερη με τεχνικά κριτήρια, είτε επειδή υπάρχουν εξωτερικοί παράγοντες όπως η συμβατότητα με κάτι άλλο, ο χρόνος εξοικείωσης, το κόστος ή η υποστήριξη. Φυσικά το ίδιο ισχύει και αντίστροφα, για ανοικτές λύσεις. Προσωπικά χρησιμοποιώ Linux και FreeBSD στα desktops που χρησιμοποιώ καθημερινά, σε servers και routers, στη δουλειά και στο σπίτι. [list'][*] Γιατί τα βρίσκω πιο βολικά και εύκολα παραμετροποιήσιμα λειτουργικά [*] γιατί δε χρειάζεται να απασχολούμαι με τεχνητούς περιορισμούς παράλληλων εκδόσεων ή αδειών χρήσης [*] γιατί μου είναι πιο φυσική η διαδοκασία του troubleshooting όταν κάτι πάει στραβά [*] γιατί δεν είμαι κλειδωμένος σε proprietary τεχνολογίες και πρότυπα των οποίων η επιβίωση και η εξέλιξη εξαρτάται από μια μοναδική κερδοσκοπική εταιρία [*] γιατί δεν έχουν χρηματικό κόστος [*] γιατί κάποια πράγματα δεν γίνονται στα Windows, ικανοποιητικά ή καθόλου [*] γιατί με κουράζει και με ενοχλεί η κυρίαρχη φιλοσοφία των εφαρμογών Windows: το ότι είναι "μαύρα κουτιά" που δεν είναι καθόλου εύκολο να επεκτείνει κάποιος τη λειτουργικότητά τους με αυτή άλλων εφαρμογών, με αποτέλεσμα να κρέμεσαι από τον κατασκευαστή τους για να υλοποιήσει εσωτερικά σε ένα πακέτο όλα τα χαρακτηριστικά που πρόκειται να χρειαστείς. Όμως χρησιμοποιώ σχεδόν καθημερινά και Windows, Επειδή στη δουλειά χρησιμοποιούνται κάποιες εφαρμογές που δεν είναι καθόλου εύκολο να αλλάξουν, οι οποίες βασίζονται σε Windows επειδή θέλω να δοκιμάζω πράγματα που θα μπουν σε υπολογιστές χρηστών με Windows επειδή υπάρχουν κάποιες βοηθητικές εφαρμογές Windows που έχουν βολέψει εμένα τον ίδιο για συγκεκριμένα πραγματάκια επειδή κάποιες φορές θέλω να παίζω Windows παιχνίδια χωρίς να απασχολούμαι με το Wine. Αυτό που θέλω να ξαναπώ είναι ότι η ιδεολογία του ελεύθερου λογισμικού δεν πρέπει να υπηρετείται δογματικά αλλά ούτε και να παραμερίζεται ως κάτι θεωρητικό: έχει τις ρίζες της σε συγκεκριμένα πρακτικά προβλήματα που προκύπτουν από το proprietary μοντέλο, τα οποία μπορεί να έχουν ασήμαντες ή σημαντικές αρνητικές συνέπειες, ανάλογα την περίπτωση. Αν κάποιος εξετάσει αυτά τα πρακτικά προβλήματα σε συνάρτηση με τις συγκεκριμένες ανάγκες του και κρίνει ότι μια λύση proprietary λογισμικού είναι η καταλληλότερη ή η μοναδική βιώσιμη για την περίπτωσή του, είναι το λογικό να την επιλέξει. Μακάρι όλοι σήμερα να έκαναν απλώς αυτό. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
gtroza Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2010 Share Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2010 Δεν είναι ανάγκη να διαλέξεις ένα λειτουργικό και να το παντρευτείς, μπορείς να χρησιμοποιείς πολλά λειτουργικά ταυτόχρονα, για διαφορετικούς ρόλους, στη δουλειά και στο σπίτι. σωστός nske ζήτω η ελέυθερη "συμβίωση" ! διαφωνώ με το διαδοκασία . Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
aXer Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2010 Share Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2010 Ασχολούμε με υπολογιστές από το 92' (το λέω για να τονίσω ότι "δεν με φοβίζει το command prompt"). Σε αυτά τα χρόνια έχω δοκιμάσει να βάλω 6-7 φορές linux σαν παράλληλο σύστημα. 6-7 φορές το έβγαλα...Red Hat, Suse, ubuntu κτλ, κτλ... Δεν βρήκα τίποτε το ενδιαφέρον, χρήσιμο, καινούργιο, πιο όμορφο. Αντίθετα πολλές φορές βρήκα πράγματα αδικαιολογήτως δύσκολα, δυσνόητα, περαν κοινής (κομπιουτερίστικης) λογικής και περιττά. Θα μου πείτε "Είναι πιο ασφαλές". ΟΚ καμία αντίρηση. Όταν θα αποφασίσω στο PC να κρατάω κρατικά μυστικά και την πατενταρισμένη φόρμουλα δημιουργίας ενέργειας από πυρηνική σύντηξη του νερού, τότε θα βάλω Linux... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
subdee Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2010 Share Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2010 Ασχολούμε με υπολογιστές από το 92' (το λέω για να τονίσω ότι "δεν με φοβίζει το command prompt").Σε αυτά τα χρόνια έχω δοκιμάσει να βάλω 6-7 φορές linux σαν παράλληλο σύστημα. 6-7 φορές το έβγαλα...Red Hat, Suse, ubuntu κτλ, κτλ... Δεν βρήκα τίποτε το ενδιαφέρον, χρήσιμο, καινούργιο, πιο όμορφο. Αντίθετα πολλές φορές βρήκα πράγματα αδικαιολογήτως δύσκολα, δυσνόητα, περαν κοινής (κομπιουτερίστικης) λογικής και περιττά. Θα μου πείτε "Είναι πιο ασφαλές". ΟΚ καμία αντίρηση. Όταν θα αποφασίσω στο PC να κρατάω κρατικά μυστικά και την πατενταρισμένη φόρμουλα δημιουργίας ενέργειας από πυρηνική σύντηξη του νερού, τότε θα βάλω Linux... Κοίτα, δε χρειάζεται να έχεις την συνταγή της Coca-Cola για να θέλεις μια ασφάλεια στον υπολογιστή σου. Δεν είμαστε εδώ να σε πείσουμε να βάλεις ανοιχτό λογισμικό. Αν μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου όπως είσαι, καλώς. Θα ήθελα όμως να μας εξηγήσεις γιατί σου φάνηκαν δύσκολα όλα, και δυσνόητα. Τι ακριβώς δε μπόρεσες να καταλάβεις; Σε ρωτάω, όχι για να στην πώ, αλλά γιατί είμαι περίεργος να δώ πως βλέπουν άλλοι τη φιλοσοφία του ΑΛ. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
iliaskr Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2010 Share Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2010 Ασχολούμε με υπολογιστές από το 92' (το λέω για να τονίσω ότι "δεν με φοβίζει το command prompt").Σε αυτά τα χρόνια έχω δοκιμάσει να βάλω 6-7 φορές linux σαν παράλληλο σύστημα. 6-7 φορές το έβγαλα...Red Hat, Suse, ubuntu κτλ, κτλ... Δεν βρήκα τίποτε το ενδιαφέρον, χρήσιμο, καινούργιο, πιο όμορφο. Αντίθετα πολλές φορές βρήκα πράγματα αδικαιολογήτως δύσκολα, δυσνόητα, περαν κοινής (κομπιουτερίστικης) λογικής και περιττά. Θα μου πείτε "Είναι πιο ασφαλές". ΟΚ καμία αντίρηση. Όταν θα αποφασίσω στο PC να κρατάω κρατικά μυστικά και την πατενταρισμένη φόρμουλα δημιουργίας ενέργειας από πυρηνική σύντηξη του νερού, τότε θα βάλω Linux... Από αυτά που λες καταλαβαίνω ότι έχεις αρκετό καιρό να δοκιμάσεις GNU/Linux.Δες εδώ Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
aXer Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2010 Share Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2010 "Τι να θυμηθώ τι να ξεχάσω που λέει και το τραγούδι..." Έχω κανα 2 χρόνια να ασχοληθώ οπότε μην περιμένεις λεπτομέρειες. Κάτι δυστροπίες στην εγκατάσταση των drivers (είτε δεν μπαίνανε, είτε δεν υπήρχανε, είτε έπρεπε να κάνω compile ή κάτι τέτοιο), κάτι που ήθελε 500 φορές να βάζω password για κάτι που ήθελα να αλλάξω στις παραμέτρους συστήματος, κάτι που ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΩ, κανένα πρόγραμμα/παιχνίδι/χρήσιμη εφαρμογή... Αγανακτούσα και τα 'βγαζα... Κοίτα δεν είμαι κατά του ΑΛ, αλλά δεν σου φαίνεται παράξενο που μετά από τόσα χρόνια παρουσίας του Linux, δεν έχουν καταφέρει οι εταιρίες που ασχολούνται (εταιρίες? Άρα για τι ΑΛ μιλάμε...δεν ξέρω καμιά εταιρία που να δουλεύει για την ψυχή της μάνας της) να βρούνε έναν ΚΟΙΝΟ ΜΠΟΥΣΟΥΛΑ και προπάντων ΝΑ ΚΙΝΗΣΟΥΝ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ, κάτι σημαίνει αυτό. Επίσης η νοοτροπία πολλών Linux-άδων "Αν δεν καταλαβαίνεις τα Linux είσαι χαζός" ή "Τα windows είναι για τους βλάκες, το Linux για τους "ψαγμένους"' την βρίσκω πλήρως χωρίς επιχειρήματα και κοινώς "αστεία". Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.