Προς το περιεχόμενο

Ερώτηση για στατιστικάτιους

DrLo

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Μια "ερωτησούλα" σε όσους είναι αρκετά καλοί στη στατιστική (αν βρεθεί κανένας γιατί για κουβά το βλέπω)

Λοιπόν.

Έστω ότι από μια σειρά μετρήσεων (δείγμα) προηγούμενων ημερών (έστω 50) έχουμε με υπολογίσει ότι ο αριθμός συμβάντων (έστω παραγγελίες) σε ένα χρονικό διάστημα (έστω ημέρα = 24ωρο) είναι τέτοιος

ώστε κατά μέσω όρο έχουμε 17 συμβάντα / ημέρα ενώ έχουμε επίσης υπολογίσει standard deviation 3.

Δηλαδή ξέρουμε ότι ο αριθμός παραγγελιών ανα ημέρα ακολουθεί μια κατανομή με μέση τιμή 17 και deviation 3.

Θέλουμε τώρα να κατακευάσουμε έναν αλγόριθμο που θα μας δείνει τον αριθμό συμβάντων ανα ώρα έτσι ώστε αν προσθέσουμε τα συμβάντα που θα πέρνουμε από τον τύπο αυτό για μια μέρα (έστω 24h), και επαναλάβουμε την ίδια διαδικασία για πχ 100 φορές τα εκατό αθροίσματα που θα πάρουμε θα κολουθούν την ίδια κατανομή (ΜΟ=17 deviation=3)

Αν παραλείψουμε την απαίτηση ο αριθμός των συμβάντων σε κάθε ώρα να είναι ακέραιος καταλαβαίνω ότι ακολουθεί και αυτός κανονική κατανομή με Μέση τιμή 17/24 και deviation 3/sqrt(24)

(στο excel πχ η τιμή των συμβάντων ανα ώρα θα ήταν nominv(RAND(),17/24,3/sqrt(3))

Το πρ;oβλημα μου είναι ότι ο αριθμός των παραγγελιών που θα δημιουργώ ανά ώρα θα πρέπει να είναι ΑΚΕΡΑΙΟΣ, γι την ακρίβεια ΦΥΣΙΚΟΣ (χμ, δε θυμάμαι το 0 θεωρείται φυσικός ?, τέλος πάντως 0,1,2,3,4,5,6 .....)

Πως μπορώ να δημιουργήσω μια γεννήτρια συμβάντων για κάθε ώρα έτσι ώστε αν δημιουργήσω έναν μεγάλο αριθμό 24δων το άθροισμα να ακολουθεί την ίδια κατανομή με τις παρατηρήσεις μου?

Δημοσ.

Έστω ότι από μια σειρά μετρήσεων (δείγμα) προηγούμενων ημερών (έστω 50) έχουμε με υπολογίσει ότι ο αριθμός συμβάντων (έστω παραγγελίες) σε ένα χρονικό διάστημα (έστω ημέρα = 24ωρο) είναι τέτοιος

ώστε κατά μέσω όρο έχουμε 17 συμβάντα / ημέρα ενώ έχουμε επίσης υπολογίσει standard deviation 3.

Δηλαδή ξέρουμε ότι ο αριθμός παραγγελιών ανα ημέρα ακολουθεί μια κατανομή με μέση τιμή 17 και deviation 3.

Θέλουμε τώρα να κατακευάσουμε έναν αλγόριθμο που θα μας δείνει τον αριθμό συμβάντων ανα ώρα έτσι ώστε αν προσθέσουμε τα συμβάντα που θα πέρνουμε από τον τύπο αυτό για μια μέρα (έστω 24h), και επαναλάβουμε την ίδια διαδικασία για πχ 100 φορές τα εκατό αθροίσματα που θα πάρουμε θα κολουθούν την ίδια κατανομή (ΜΟ=17 deviation=3)

Αν παραλείψουμε την απαίτηση ο αριθμός των συμβάντων σε κάθε ώρα να είναι ακέραιος καταλαβαίνω ότι ακολουθεί και αυτός κανονική κατανομή με Μέση τιμή 17/24 και deviation 3/sqrt(24)

Δεν ισχυει αυτο(το κοκκινο bold). Η μεση τιμη πραγματι διαιρειται με 24, η τυπικη αποκλιση ομως οχι με τετραγωνικη ριζα του 24.

Πως μπορώ να δημιουργήσω μια γεννήτρια συμβάντων για κάθε ώρα έτσι ώστε αν δημιουργήσω έναν μεγάλο αριθμό 24δων το άθροισμα να ακολουθεί την ίδια κατανομή με τις παρατηρήσεις μου?

ΑΚΡΙΒΩΣ την ιδια? Δεν μπορεις.:-)

Στο περιπου(με καποιο σφαλμα) με καλουτσικη ακριβεια μπορεις αλλα δεν θυμαμαι πολλα για τετοιους αλγοριθμους, αν και δεν ειναι δυσκολο να φτιαχτει ενας.

Δημοσ.
Δεν ισχυει αυτο(το κοκκινο bold). Η μεση τιμη πραγματι διαιρειται με 24, η τυπικη αποκλιση ομως οχι με τετραγωνικη ριζα του 24.

Για να είμαι ειλικρινής δε το γνωρίζω, απλά το έτρεξα στο excel έτσι και φαίνεται να δουλέυει. Δημιούργησα δηλαδή 1000 24αδες με αυτό το τρόπο και το άθροισμά τους "φαίνεται" να ακολουθούσε την κατανομή. Γενικά προσπάθησα να το κάνω "reverse engineering" το όλο θέμα αλλά δε μου βγήκε.

Μου φαίνεται λογικό σε κάποιον να έχει συμβεί να χρειαστεί κάτι τετοιο, οπότε φαντάζομαι ότι θα υπάρχει κάπου κάποια μέθοδος.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...