Προς το περιεχόμενο

Τρελό πρόβλημα επεξεργαστή (?)

Alchemist`

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημέρα! Ένας φίλος μου έχει ένα pc με έναν AMD Athlon 64 x2 4800+

Το σύστημα παρουσιάζει το εξής πρόβλημα (μετά από χρόνια απροβλημάτιστης χρήσης και χωρίς καμία αλλαγή στο hardware*) που συναντώ πρώτη φορά... Σε διάφορα σημεία παιχνιδιών, όταν είναι ενεργοποιημένοι και οι 2 πυρήνες, το παιχνίδι πηγαίνει με τρελή ταχύτητα, σαν να έχει βγεί το framelimiter ας πούμε, και αυτό όχι σε όλο το παιχνίδι, αλλά σε μερικά σημεία του... Π.χ. στο Aion, στο character selection screen, όλα πηγαίνουν σε fast forward. Το προβλημα λύνεται μόνο αν κάνουμε ορισμό συσχέτισης σε έναν μόνο πυρήνα... Τα ίδια και σε άλλους 2D/3D τίτλους... WTF?

Edit: Α και κάτι ακόμη, έχουν αυξηθεί 7000% τα error σε παιχνίδια. Ακόμη και παιχνίδια όπως το Age of Empires II, πολύ συχνά βγάζουν σφάλμα και μας πετούν στην επιφάνεια εργασίας (το κλασσικό "η εφαρμογη σταμάτησε να λειτουργεί πατήστε εδώ για αποστολή αναφοράς σφάλματος κτλπ")...

*Το πρόβλημα εμαφνίστηκε όταν πήγαμε να κάνουμε φορματ, και να περάσουμε τα Win7 x64. Η εγκατάσταση των win 7 γίνεται κανονικά, αλλά το σύστημα freezάρει σε άσχετα σημεία, ακόμη και όταν απλά βρίσκεται κανείς στο desktop. Αφού κάναμε φορματ-εγκατάσταση των 7 τουλ. 5-6 φορές και είχαμε το ίδιο πρόβλημα, βάλαμε και πάλι τα XP όπου όλα λειτουργούν κανονικά εκτός του παραπάνω προβλήματος. Δεν υπάρχει θέμα με λάθος drivers, το πρόβλημα παραμένει όσες φορές και αν κάναμε φορμάτ.

Υ.Γ. θερμοκρασίες φυσιολογικές, και όσων αφορά το υπόλοιπο σύστημα η μητρική είναι μια Abit, δεν είμαι μπροστά τώρα για να δω το μοντέλο, και κάρτα γραφικών έχει μια ATI Radeon HD3870. Οι Ram είναι 2x1Gb Kingston DDR2 667mhz @dual channel, δεν έχουν κανένα πρόβλημα με memtest.

Δημοσ.

Δες αυτό το patch, ίσως βοηθήσει...

AMD Dual-Core Optimizer Version 1.1.4

Description:

The AMD Dual-Core Optimizer can help improve some PC gaming video performance by compensating for those applications that bypass the Windows API for timing by directly using the RDTSC (Read Time Stamp Counter) instruction. Applications that rely on RDTSC do not benefit from the logic in the operating system to properly account for the affect of power management mechanisms on the rate at which a processor core's Time Stamp Counter (TSC) is incremented. The AMD Dual-Core Optimizer helps to correct the resulting video performance effects or other incorrect timing effects that these applications may experience on dual-core processor systems, by periodically adjusting the core time-stamp-counters, so that they are synchronized.

http://support.amd.com/us/Pages/dynamicDetails.aspx?ListID=c5cd2c08-1432-4756-aafa-4d9dc646342f&ItemID=153&lang=us

Δημοσ.

Το δοκιμάσαμε και αυτό, δεν αλλάζει κάτι... Και ακόμη πιο περίεργο είναι πως το πρόβλημα δεν υπήρχε πριν στο ίδιο σύστημα, με τα ίδια drivers, στα ίδια games... Όλα παρουσιάστηκαν μετά την αποτυχημένη εγκατάσταση των windows 7...

Εντωμεταξύ ξέχασα να αναφέρω πρίν πως όσο τα 7 ήταν εγκατεστημένα το σύστημα κολούσε μερικές φορές (πριν την εκκίνηση των windows) στο σημείο που γράφει "updating DMI pool data" (ή κάπως έτσι)... Αυτό λύθηκε όταν μπήκαν τα XP... Πως είναι δυνατόν τα windows να επηρεάζουν το bios? Έχω αρχίσει να ξεχνάω και αυτά που ήξερα... :eek:

Δημοσ.

Μιας και το έθεσες, έχεις δοκιμάσει να φορτώσεις τις προκαθορισμένες τιμές στο BIOS;

Μήπως έχει πειραχτεί τίποτα εκεί;

Δημοσ.
Μιας και το έθεσες, έχεις ζητήσει να φορτώσει τις προκαθορισμένες τιμές στο BIOS;

Μήπως έχει πειραχτεί τίποτα εκεί;

Αρχικά δεν είχαμε πειράξει τίποτα στις ρυθμίσεις... Με τα αλλεπάλληλα φορμάτ έκανα load τα default settings αλλά τίποτα... Δοκίμασα επίσης να απενεργοποιήσω διάφορες συσκευές (κάρτες δικτύου, ήχου κτλπ), και να κατεβάσω στα 800Mghz την ταχύτητα της cpu και στα 533 της Ram με ταυτόχρονη μείωση στο ελάχιστο των voltage, δεν είχε καμία διαφορά... Τώρα είναι όλα γυρισμένα στο default...

Δημοσ.

Πραγματικά είμαι στο όριο των γνώσεών μου... μήπως αν έβγαζες μια από τις 2 μνήμες, αν έσβηνες το spread spectrum στο BIOS (αν υπάρχει), έσβηνες αν είχε καμιά ρύθμιση για turbo (το BIOS) στην κάρτα γραφικών, να ξεκίναγες μόνο με πληκτρολόγιο mouse οθόνη, να απενεργοποιούσες (ή ενεργοποιούσες) το Cool'n'Quiet...

Γενικότερα πιστεύω (και απ'ότι μου λες και εσύ) ότι κάτι συμβαίνει με το BIOS, οπότε μάλλον πειραματισμός είναι η επόμενη κινησή σου

Δημοσ.

Αν και φαινεται δυσκολο θεμα,αυτο που υποψιαζομαι ειναι οτι δεν υποστηριζεται,(η οχι σωστα)το τσιπ της μητρικης στα windows 7.

Αλλα παλι οταν γυρισατε σε windows xp γιατι να σας κανει τα ιδια στα games?Αλλη καρτα γραφικων δοκιμασατε?

Δημοσ.
Πραγματικά είμαι στο όριο των γνώσεών μου... μήπως αν έβγαζες μια από τις 2 μνήμες, αν έσβηνες το spread spectrum στο BIOS (αν υπάρχει), έσβηνες αν είχε καμιά ρύθμιση για turbo (το BIOS) στην κάρτα γραφικών, να ξεκίναγες μόνο με πληκτρολόγιο mouse οθόνη, να απενεργοποιούσες (ή ενεργοποιούσες) το Cool'n'Quiet...

Γενικότερα πιστεύω (και απ'ότι μου λες και εσύ) ότι κάτι συμβαίνει με το BIOS, οπότε μάλλον πειραματισμός είναι η επόμενη κινησή σου

Τo cool&quiet το έχω δοκιμάσει, δεν κάνει τίποτα... Όσων αφορά το spread spectrum δεν το κοίταξα, θα το τσεκάρω το απόγευμα π θα πάω να το ξαναδώ το pc...

Ευχαριστώ για την βοήθεια!

Αν και φαινεται δυσκολο θεμα,αυτο που υποψιαζομαι ειναι οτι δεν υποστηριζεται,(η οχι σωστα)το τσιπ της μητρικης στα windows 7.

Αλλα παλι οταν γυρισατε σε windows xp γιατι να σας κανει τα ιδια στα games?Αλλη καρτα γραφικων δοκιμασατε?

Στα Win7 το σύστημα κάνει random freeze. Στα XP έχει το προαναφερθέν πρόβλημα. Άλλη κάρτα γραφικών δεν δοκίμασα, λες να φταίει αυτή? Πως να επηρεάζεται όμως από την συσχέτιση των πυρήνων η gpu? Θα προσπαθήσω πάντως να βρω καμία πρόχειρη για να το τσεκάρω...

Δημοσ.

Τρέξε ενα Ubuntu Live 32bit και ανέβασε το kernel.log στο pastebin.ca για να δούμε τι γίνεται με το hardware καθώς ταυτόχρονα ελέγχεις για σταθερότητα μέσω του prime95 για Linux και του Phoronix Benchmark.

Δημοσ.

Εντωμεταξύ ξέχασα να αναφέρω πρίν πως όσο τα 7 ήταν εγκατεστημένα το σύστημα κολούσε μερικές φορές (πριν την εκκίνηση των windows) στο σημείο που γράφει "updating DMI pool data" (ή κάπως έτσι)... Αυτό λύθηκε όταν μπήκαν τα XP... Πως είναι δυνατόν τα windows να επηρεάζουν το bios? Έχω αρχίσει να ξεχνάω και αυτά που ήξερα...

Φιλαράκι αυτό το έίχα πάθει σε xp απο καμμένο dvd drive.κοίταξέ το κι αυτό δε χάνεις τίποτα

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...