Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

εκτος αν θες να βλεπεις την βύζαρου στο bigbrother σε HD :lol:

Μα αυτό είναι το "πρόβλημα", ότι όλα τα ελληνικα κανάλια εκπέμπουν σε 704x576 (SD), δηλαδή όσο ακριβώς είναι η estimated ανάλυση μιας αναλογικής PAL μεταδοσης. Έχεις λίγο καλύτερη ποιότητα, επειδή γλιτώνεις την μετατροπή αναλογικό -> ψηφιακό και λόγω απουσίας θορύβου, αλλά μεγαλύτερη λεπτομέρεια όχι.

Ο ant1 γενικά έχει soft εικόνα, απλά όταν βλέπεις από τον αναλογικό δέκτη της τηλεόρασης, που σχεδόν πάντα έχει το sharpness ρυθμισμενο λίγο ψηλότερα απ όσο πρέπει, νομίζεις ότι βλεπεις περισσότερη λεπτομέρεια σε σύγκριση με την hdmi είσοδο, που συνήθως έχει το sharpness στο σωστό επίπεδο. Η πραγματική λεπτομέρεια όμως και στις δύο περιπτώσεις είναι η ίδια (standard definition - 704x576)

• Απαντ. 243
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
Μα αυτό είναι το "πρόβλημα", ότι όλα τα ελληνικα κανάλια εκπέμπουν σε 704x576 (SD), δηλαδή όσο ακριβώς είναι η estimated ανάλυση μιας αναλογικής PAL μεταδοσης. Έχεις λίγο καλύτερη ποιότητα, επειδή γλιτώνεις την μετατροπή αναλογικό -> ψηφιακό και λόγω απουσίας θορύβου, αλλά μεγαλύτερη λεπτομέρεια όχι.

Ο ant1 γενικά έχει soft εικόνα, απλά όταν βλέπεις από τον αναλογικό δέκτη της τηλεόρασης, που σχεδόν πάντα έχει το sharpness ρυθμισμενο λίγο ψηλότερα απ όσο πρέπει, νομίζεις ότι βλεπεις περισσότερη λεπτομέρεια σε σύγκριση με την hdmi είσοδο, που συνήθως έχει το sharpness στο σωστό επίπεδο. Η πραγματική λεπτομέρεια όμως και στις δύο περιπτώσεις είναι η ίδια (standard definition - 704x576)

Απ' οσο θυμαμαι η αναλογικη μεταδοση ισοδυναμη με σημα αναλυσης αναλογο του 352x576 η καπου εκει.

Θεσσαλονικη παντως με το playtv στο ps3 πιανω τα παντα απο ΕΡΤ + σινε+, πρισμα κτλ. Και μπορω να πω πως ΕΤ1, ΝΕΤ και ΕΤ3 φαινονται υπερκαθαρα και με πολυ λεπτομερεια. Τωρα τι bitrate εχει το stream τους δεν το εχω ψαξει.

Στα της digea (οταν ειχε ξεκινησει) που ειχα συγκρινει το stream με της nova σε ολοιδια frames ηταν ακριβως το ιδιο.

Δημοσ.
δεν παίζει η οριζόντια ανάλυση να είναι μικρότερο της κάθετης...

Παιξει και παραπαιζει. Στο SVCD η αναλυση ειναι 480x576. Πως γινεται αυτο; Κανεις squeeze το βιντεακι σε αυτο το μεγεθος, και μετα βαζεις μια σειρα απο bit στην αρχη του αρχειου που "λενε" στο player να κανει stretch το βιντεο στον σωστό λογο πλευρων (αυτη η σειρα απο bit λεγεται "anamorphic flag"). Πχ, για να εχεις τον συνηθισμενο 4:3 λογο πλευρων, η αναλυση πρέπει να ειναι 768x576. Ετσι, το player θα παρει το 480x576 βιντεακι και, μολις δει οτι το anamorphic flag ειναι ρυθμισμενο σε 4:3, θα το κανει αυτοματα strech σε 768x576.

Κατι αναλογο συμβαινει και στα DVD. Το βιντεακι αποθηκευεται σε 720x576 αναλυση, αλλα το player το κανει stretch σε 768x576 οταν το παιζει. Επισης, αμα το anamorphic flag ειναι ρυθμισμενο σε 16:9, τοτε το player θα κανει stretch σε 1024x576.

Και τα αρχεια mpg (VOB), και τα αρχεια mp4 υποστηριζουν anamorphic flag. Καθε player που υποστηριζει (σωστα) αρχεια mpg/vob/mp4 πρέπει να υποστηριζει τη δυνατοτητα για strech στο σωστο μεγεθος.

Στα αρχεια avi κανονικα δεν υπαρχει αυτη η δυνατοτητα, αλλα γινεται με ειδικο hack.

Για να τα επιβεβαιβεωσεις αυτα που λεω, βαλε ενα οποιοδηποτε DVD-Video στο VLC, και πατα print screen, και μετα μετρησε το μεγεθος του βιντεο με τη ζωγραφικη. Θα δεις οτι ειναι ειτε 768x576, ειτε 1024x576. Ενω το αρχειο αποθηκευμενο εσωτερικα ειναι σε 720x576.

Πως μπορουμε να δουμε σε τι αναλυση ειναι αποθηκευμενο το βιντεακι, και σε τι ειναι ρυθισμενο το anamorphic flag;; Με το media info.

Επισης, η estimated αναλυση μιας PAL μεταδοσης ειναι 704x576 (μερικοι λενε 702x576, αλλα το 704χ576 ειναι πιο σιγουρο να μην χασει πληροφορια στα ακρα).

Δημοσ.
εννοώ για την τηλεόραση, όχι για το PC...

Τα καναλια της ψηφιακης τηλεορασης αναλογα με το bitrate που εχουν διαθεσιμο να χρησιμοποιησουν αλλαζει και η αναλυση τους.

Προσωπικα εχω δει καναλια σε 352x576, 528x576, 544x576, 640x576 (μια φορα!), 704x576 και 720x576

• Super Moderators
Δημοσ.

λάθος μου τότε, μέχρι στιγμής πάντως δεν είχε πάρει κάτι το μάτι μου...

Δημοσ.
λάθος μου τότε, μέχρι στιγμής πάντως δεν είχε πάρει κάτι το μάτι μου...

Αμα εχεις DIGEA, τοτε το εχει παρει το ματι σου. Το βιντεο της digea ειναι σε αναλυση 704x576 (δηλαδη οση ακριβως ποιοτητα οσο μια αναλογικη μεταδοση PAL), αλλα το anamorphic flag ειναι ρυθμισμενο στο 4:3 ή στο 16:9, αναλογα με το καναλι. Οποτε ο player θα το κανει stretch σε 768x576 ή 1024x576.

-Τωρα θα μου πεις, γιατι αυτοι οι προκομενοι της DIGEA δεν βαζουν την αναλυση στο 768x576 ή στο 1024x576 να μην εχουμε το anamorphic flag; Η απαντηση ειναι οτι, αμα η αρχικη πηγη σου ειναι PAL, δεν υπαρχει λογος να κανεις capture σε αναλυση μεγαλυτερη απο 704x576. Θα καταληξεις με μεγαλυτερο μεγεθος αρχειου χωρις λογο. Συμφερει να κανεις capture σε 704x576 και να βαλεις το flag αναλογως.

-Τωρα θα μου πεις, αυτο το stretching που κανει ο player δεν χανει λιγο ποιοτητα; Η απαντηση ειναι ναι, χανει, αλλα ειτε το stretching σε πχ 768x576 γινει κατα την αναπαραγωγη, ειτε κατα το capture, το ιδιο πραγμα ειναι.

Γι αυτο και στον τομεα του HD (οπου δεν περιοριζομασταν απο κατι στο θεμα της αναλυσης), αποφασιστηκε ολες οι αναλυσεις να ειναι τετοιες, ωστε να δινουν το σωστο λογο πλευρων χωρις την αναγκη του anamorphic flag. Πχ το 1920x1080 δινει 16:9 χωρις την αναγκη για stretch, το 1280x720 δινει επισης 16:9 χωρις την αναγκη για stretch. Σε αυτην την περιπτωση, το anamorphic flag ειναι ρυθμισμενο ετσι ωστε να λεει στον player να παιζει το βιντεακι χωρις να κανει καθολου stretch (δηλαδη το anamorphic flag ειναι σαν να μην υπαρχει). Τετοια βιντεακια, στην αργκο του digital video, λεμε οτι "εχουν square pixels".

ΥΓ: Εξαιρεση αποτελει η αναλυση 1440x1080, οπου στο bluray μπορεις να βαλεις το flag σε 16:9, αλλα χρησιμοποιειται σπανια. Γενικα στο HD προτιμωνται αναλυσεις που δινουν βιντεακια με "square pixels" (δηλαδη χωρις την αναγκη για anamorphic flag).

Δημοσ.

Δεν ηξερα οτι οντως γινεται αυτο με την αναστροφη αναλυση (π.χ ενα σχεδον 3:4 να μετατρεπεται σε 4:3 ). Ψιλοχαζομαρα παντως μου ακουγεται...πως το προτιμησαν ? παραμορφωνει την εικονα !

Παντως η ΕΤ-1 εκπεμπει πλεον αρκετες φορες σε 16:9 (οπως το LOST που ειχε παρα πολυ ωραια εικονα,πλουσια) !

Δημοσ.

Γεια σας παιδιά! Εχω ένα πρόβλημα με τον αποδοκωδικοποιητή που αγόρασα για να πιάνω ψηφιακά τα κανάλια. Βασικά όταν πρωτοβγήκε η ανακοίνωση απο το insomnia.gr για τα κανάλια της ΕΡΤ έσπευσα και τα αποθήκευσα. Το ίδιο απόγευμα σε όλα τα κανάλια της ΕΡΤ η τηλεόρασή μου έλεγε ανύπαρκτο σήμα και από τότε δεν τα ξαναέπιασα ποτέ! Πιάνω σπορ+, σινε+ και πρισμα+ αλλα με χάλια σήμα που όλο κολάει. Ξερει κανεις να μου πει τι γινεται;;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...