Προς το περιεχόμενο

αποριες για το joker

tsilimixos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Η επιβεβαίωση των τύπων του Krokodilos (από προγραμματάκι που πάραξε όλες τις στήλες κι έκανε μια απλή καταμέτρηση επιτυχιών για μία απλή στήλη).

jokerP.gif

(με εως 3 δεκαδικά ψηφία)

• Απαντ. 58
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

δεν το καταλαβα αυτο 200 φορες λιγοτερες για 5+1

δηλαδη με 119400 πιανεις 5+1

Οχι, με 119400 (= 200 φορές λιγότερες απο αυτές που θές για το 5+1..) πάς για το 4+1..

Δημοσ.
Με έναν γρήγορο υπολογισμό που έκανα, που πιθανότατα να έχει λαθάκια, θα συμφωνήσω με τα παραπάνω νούμερα, αλλά επειδή αφορούν μόνο τον ένα από τους 5 αριθμούς, σωστότερο θα ήταν και μια διαίρεση με το 5, ώστε να καλύπτονται όλοι. Οπότε έχουμε, για ελάχιστες στήλες:

Πρωτον οπως ειπα οι παραπανω υπολογισμοι ηταν λαθος για το κατω ελαχιστο οριο σητλων που πρεπει να παιχτουν για να εγγυηθουν επιτυχια. Δευτερον αυτο που κάνεις, δεν εχει νοημα, ειναι μπακαλικο αλλα με την κακη την εννοια, οτι δεν εχει λογικη να γινει.

Οτιδήποτε στατιστικό θέλετε για το joker, είμαι στην διάθεση σας.

Με τετοιους (λαθεμενους)υπολογισμους και σκεψεις που εκανες πιο πανω δεν θα το συνιστουσα.:-)

Δημοσ.
Πρωτον οπως ειπα οι παραπανω υπολογισμοι ηταν λαθος για το κατω ελαχιστο οριο σητλων που πρεπει να παιχτουν για να εγγυηθουν επιτυχια. Δευτερον αυτο που κάνεις, δεν εχει νοημα, ειναι μπακαλικο αλλα με την κακη την εννοια, οτι δεν εχει λογικη να γινει.

Συμφωνώ πως είναι μπακάλικος ο τρόπος, αλλά όπως είπα (σε πρόλαβα) έχει μερικά λαθάκια. Οι αριθμοί που αναφέρω, είναι οι ελάχιστες δυνατές στήλες που πρέπει να παιχτούν, για να καλυφθεί μια οποιαδήποτε πιθανή 4άδα, 3άδα και 2άδα (το οποίο είναι το ζητούμενο, και όχι οι πιθανότητες). Επίσης, οι τύποι σου, είναι σωστοί, αλλά ο τρόπος σκλέψης είναι εντελώς λανθασμένος!

Με τετοιους (λαθεμενους)υπολογισμους και σκεψεις που εκανες πιο πανω δεν θα το συνιστουσα.:-)

Οι υπολογισμοί περιέχουν λαθάκια, αλλά η σκέψη είναι ολόσωστη! Το οποίο πιστεύω είναι καλύτερο από λανθασμένη σκέψη και σωστή υλοποίηση!;) Επειδή το έχω αναλύσει διεξοδικά το θέμα με τις κληρώσεις, μπορώ να σου αναφέρω όποιο στοιχείο θες, με τις μέχρι τώρα κληρώσεις ;). Εκτός αν θεωρείς και τα δεδομένα των κληρώσεων, λανθασμένα δεδομένα!

Δημοσ.

Ρε συ demessakis, σε αυτά που παρέθεσες στα οποία λες πως συμφωνείς λέει πχ πως για να πιάσεις 4άρι η πιθανότητα είναι 1/29799 και αν δεις παρακάτω το screenshot (που είναι από κανονική καταμέτρηση και όχι από τύπο, άρα 100% σωστό) βγαίνει πως η πιθανότητα είναι 1/6108,8 (που συμφωνεί ακριβώς με τον τύπο του κροκόδειλου). Δε βλέπεις πως υπάρχει λίγο απόσταση στα αποτελέσματα; Δεν είναι λίγο λάθος, είναι τραγικά λάθος... :o

Υ.Γ. και είναι μια χαρά το σκεπτικό του κροκόδειλου, πλήρως αποδεδειγμένα

Υ.Γ.2 δε κρίνω για τον αριθμό ελάχιστων στηλών (άλλο θέμα) δεν το έχω δει ακόμα (ίσως φτιάξω προγραμματάκι και γι αυτό κάποια στιγμή)

Δημοσ.
Ρε συ demessakis, σε αυτά που παρέθεσες στα οποία λες πως συμφωνείς λέει πχ πως για να πιάσεις 4άρι η πιθανότητα είναι 1/29799 και αν δεις παρακάτω το screenshot (που είναι από κανονική καταμέτρηση και όχι από τύπο, άρα 100% σωστό) βγαίνει πως η πιθανότητα είναι 1/6108,8 (που συμφωνεί ακριβώς με τον τύπο του κροκόδειλου). Δε βλέπεις πως υπάρχει λίγο απόσταση στα αποτελέσματα; Δεν είναι λίγο λάθος, είναι τραγικά λάθος... :o

Υ.Γ. και είναι μια χαρά το σκεπτικό του κροκόδειλου, πλήρως αποδεδειγμένα

Υ.Γ.2 δε κρίνω για τον αριθμό ελάχιστων στηλών (άλλο θέμα) δεν το έχω δει ακόμα (ίσως φτιάξω προγραμματάκι και γι αυτό κάποια στιγμή)

Αυτά που παρέθεσα, τα διαιρώ με το 5, γιατί καθε στήλη αποτελείται από 5 αριθμούς (οι αριθμοί στην παράθεση είναι υπολογισμένοι για τον έναν μόνο). Οπότε για το 4άρι έχουμε 5959,8 ελάχιστες δυνατές στήλες. Βγαίνουν λιγότερες από 6108.8, γιατί αφαιρούνται οι κοινές 4άδες. Τέλος είμαι σίγουρος πως αν γράψω τον δικό μου τύπο, τα αποτελέσματα, θα συμπίπτουν με τα δικά μου αποτελέσματα ;).

Δημοσ.

Όπως σου είπα, δεν κρίνω αν είναι σωστό αυτό που λες για τις ελάχιστες στήλες, δεν έχω κοιτάξει ακόμα αυτά που λέτε.

Όμως αν θέλουμε την πιθανότητα να πιάσουμε παίζοντας μία απλή στήλη, τότε αυτά που παρέθεσες είναι τελείως out, αν δεις προηγούμενα posts θα καταλάβεις γιατί.

Τέλος είμαι σίγουρος πως αν γράψω τον δικό μου τύπο, τα αποτελέσματα, θα συμπίπτουν με τα δικά μου αποτελέσματα ;).

Αν εννοείς το πρόγραμμα που έφτιαξα, τότε δε με εννόησες καλά. Τα αποτελέσματα που βλέπεις στο screenshot ΔΕΝ είναι από κάποιο οποιοδήποτε τύπο. Εϊναι κανονική καταμέτρηση από τα 24.435.180 των στηλών (είναι πολύ μικρό νούμερο και ο υπολογιστής για να τις παράξει και να καταμετρήσει το αποτέλεσμα που βλέπεις κάνει κάποιο κλάσμα του δευτερολέπτου απλά).

Δημοσ.
Επίσης, οι τύποι σου, είναι σωστοί, αλλά ο τρόπος σκέψης είναι εντελώς λανθασμένος!

Μαλιστα. Ο τροπος σκεψης μου ειναι εντελως λανθασμενος.

Ποιος τροπος σκεψης μου ειναι λανθασμενος και γιατι?

Τοσα χρονια διδασκω πιθανοτητες, τοσα χρονια διαβαζω βιβλια με πιθανοτητες και ολοι χρησιμοποιουν αυτους τους 2 τροπους σκεψης(απο τους οποιους ανεφερα μονο τον εναν οπως προειπα) για το προβλημα πιθανοτητων των lotto-games, και ερχεσαι εσυ τωρα που δεν ξερω την μαθηματικη σου παιδεια(που ειναι ποια αν επιτρεπεται?), να μου πεις οτι ο τροπος αυτος ειναι οχι μονο λαθος, αλλα παντελως λαθος.

ΟΚ.:-(:-(

Δημοσ.
Η επιβεβαίωση των τύπων του Krokodilos (από προγραμματάκι που πάραξε όλες τις στήλες κι έκανε μια απλή καταμέτρηση επιτυχιών για μία απλή στήλη).

jokerP.gif

(με εως 3 δεκαδικά ψηφία)

Εϊναι κανονική καταμέτρηση από τα 24.435.180 των στηλών (είναι πολύ μικρό νούμερο και ο υπολογιστής για να τις παράξει και να καταμετρήσει το αποτέλεσμα που βλέπεις κάνει κάποιο κλάσμα του δευτερολέπτου απλά).

Όπως προείπα, ο τρόπος σκέψης είναι λανθασμένος. Ας υποθέσουμε τώρα, πως είναι σωστός. Πως εξηγείται το γεγονός, πως αν κάνει οποιοσδήποτε τις απλές διαιρέσεις (δηλ. 24435180/1, 24435180/19, 24435180/200, κλπ). Από τις 8 πιθανότητες κέρδους, οι 3 είναι λανθασμένες; Μήπως ο υπολογιστής, δεν αντέχει στις πολλές πράξεις, και μπερδεύεται; Ή μήπως τα δεδομένα που περάστηκαν είναι λανθασμένα;

@ krokodilos, ελπίζω να βρείτε το λάθος σας από μόνος σας, αν δεν τα καταφέρετε, ζητήστε την άποψη κάποιου που διδάχθηκε από εσάς. Ή από κάποιον συνάδελφό σας. Μόνο να μην κατηγορηθούν και οι υπολογιστές, που επειδή βγάζουν διαφορετικά αποτελέσματα, συμφωνούν με την άποψή μου, πως ο τρόπος σκέψης, είναι λάθος.

Δημοσ.
Πως εξηγείται το γεγονός, πως αν κάνει οποιοσδήποτε τις απλές διαιρέσεις (δηλ. 24435180/1, 24435180/19, 24435180/200, κλπ). Από τις 8 πιθανότητες κέρδους, οι 3 είναι λανθασμένες;

* σωστό, fixed

Τα νούμερα που βλέπεις (αριθμός στηλών που δίνουν επιτυχίες για μία απλή στήλη) ΔΕΝ ΠΑΡΑΧΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΥΠΟ, αλλά ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΘΗΚΑΝ (άρα το σχόλιο περί τρόπου σκέψης είναι άκυρο). Συνεπώς δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης. Μη το γράψω και σε τέταρτο post.

[edit]

Το μετέτρεψα από C σε javascript για να μπορεί να το δει κάποιος χωρίς compilers και τοιαύτα.

copy > paste > save > κουμπάκι

>
<html><head><title>joker</title>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=Windows-1253" />
<script type="text/javascript">
function joker(){
s = new Array(5);
s[0] = 1;
s[1] = 2;
s[2] = 3;
s[3] = 4;
s[4] = 5;
epituxies = new Array(5);
epituxies[0] = 0;
epituxies[1] = 0;
epituxies[2] = 0;
epituxies[3] = 0;
epituxies[4] = 0;
var i1, i2, i3, i4, i5, j=0, k=0;
i1 = i2 = i3 = i4 = i5 = 0;
for(i1=1; i1<=45; i1++)
	for(i2=i1+1; i2<=45; i2++)
		for(i3=i2+1; i3<=45; i3++)
			for(i4=i3+1; i4<=45; i4++)
				for(i5=i4+1; i5<=45; i5++) {
					k = 0;
					for(j=0; j<5; j++) if(s[j]==i1 || s[j]==i2 || s[j]==i3 || s[j]==i4 || s[j]==i5) k++;
					if(k) epituxies[k-1]++;
				}
var res = ""+
"5 + 1\t"+epituxies[4]+"\t(1/"+(24435180/epituxies[4])+")\n"+
"  5  \t"+(epituxies[4]*19)+"\t(1/"+(24435180/(epituxies[4]*19))+")\n"+
"4 + 1\t"+epituxies[3]+"\t(1/"+(24435180/epituxies[3])+")\n"+
"  4  \t"+(epituxies[3]*19)+"\t(1/"+(24435180/(epituxies[3]*19))+")\n"+
"3 + 1\t"+epituxies[2]+"\t(1/"+(24435180/epituxies[2])+")\n"+
"  3  \t"+(epituxies[2]*19)+"\t(1/"+(24435180/(epituxies[2]*19))+")\n"+
"2 + 1\t"+epituxies[1]+"\t(1/"+(24435180/epituxies[1])+")\n"+
"1 + 1\t"+epituxies[0]+"\t(1/"+(24435180/epituxies[0])+")";
document.frm.jres.value = res;
}
</script>
</head>
<body>
<center>
<form name="frm">
<textarea rows="8" cols="40" name="jres" style="font-family:'Courier New';"></textarea>
<br /><input type="button" value="joker" name="btn" onclick="joker()" />
</form>
</center>
</body>
</html>

Δημοσ.
Όπως προείπα, ο τρόπος σκέψης είναι λανθασμένος. Ας υποθέσουμε τώρα, πως είναι σωστός. Πως εξηγείται το γεγονός, πως αν κάνει οποιοσδήποτε τις απλές διαιρέσεις (δηλ. 24435180/1, 24435180/19, 24435180/200, κλπ). Από τις 8 πιθανότητες κέρδους, οι 3 είναι λανθασμένες; Μήπως ο υπολογιστής, δεν αντέχει στις πολλές πράξεις, και μπερδεύεται; Ή μήπως τα δεδομένα που περάστηκαν είναι λανθασμένα;

:-(:-(:-(:-(:-(:-(:-(:-(:-(:-(:-(

@ krokodilos, ελπίζω να βρείτε το λάθος σας από μόνος σας, αν δεν τα καταφέρετε, ζητήστε την άποψη κάποιου που διδάχθηκε από εσάς. Ή από κάποιον συνάδελφό σας. Μόνο να μην κατηγορηθούν και οι υπολογιστές, που επειδή βγάζουν διαφορετικά αποτελέσματα, συμφωνούν με την άποψή μου, πως ο τρόπος σκέψης, είναι λάθος.

Ημουν βλακας που εκατσα και αντιπαρατεθηκα μαζι σου. Οπως λενε:

You can't beat a.....:mad:

Δημοσ.
Νομίζεις. Η διαίρεση δεν είναι η ίδια για όλα τα ζητούμενα, διότι όταν αναζητάς επιτυχίες 4 ή 3 ή 2 τότε δε λαμβάνεις υπόψη το τζόκερ (είναι σα να μην υπάρχει ή για να στο πω αλλιώς να το καταλάβεις, είναι σα να έχεις παίξει και τα 20 τζόκερ), συνεπώς το σύνολο των δυνατών στηλών δεν είναι (45,5)*(20,1) (= 24435180) αλλά (45,5) * (20,20)... :o

Τα νούμερα που βλέπεις (αριθμός στηλών που δίνουν επιτυχίες για μία απλή στήλη) ΔΕΝ ΠΑΡΑΧΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΥΠΟ, αλλά ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΘΗΚΑΝ (άρα το σχόλιο περί τρόπου σκέψης είναι άκυρο). Συνεπώς δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης. Μη το γράψω και σε τέταρτο post.

Επειδή δεν ήμουν κατανοητός, να το αναλύσω λίγο. Ας πάρουμε την σειρά για τις επιτυχίες του 5 (σκέτο):

5 - 19 επιτυχείς στήλες από τις 24.435.180 (σωστό)- πιθανότητα επιτυχίας 1/1.221.759 (λάθος).

Πως είναι δυνατόν οι επιτυχείς στήλες να είναι 19, ενώ η πιθανότητα επιτυχίας να είναι 1/20; [1/(24.435.180/1.221.759) => 1/20]. Πιο απλά δεν μπορώ να το πω!

Ημουν βλακας που εκατσα και αντιπαρατεθηκα μαζι σου. Οπως λενε:

You can't beat a.....:mad:

Δείχνεις με τον τρόπο σου, το επίπεδό σου. Θα μπορούσα κάλλιστα κι εγώ να απαντήσω με την σειρά μου κατ' αυτόν τον τρόπο, επειδή κι εγώ κρύβομαι πίσω από μια οθόνη. Αλλά με συγχωρείς, δεν θα κάνω το λάθος να πέσω κι άλλο για να είμαστε στο ίδιο επίπεδο, γιατί λόγω πείρας, θα με νικήσεις! Οπότε τις τελίτσες, σου τις επιστρέφω, γιατί ταιριάζουν πιο πολύ με το δικό σας επίπεδο.

Σωστότερο είναι να παραδέχεσαι τα λάθη σου, παρά να αρχίζεις να γίνεσαι εριστικός, επειδή κάποιος επισημαίνει τα λάθη σου. Εκτός αν νομίζεις πως έφτασες στο ύψιστο σημείο, στο οποίο γίνεσαι αλάθητος!:confused:

Δημοσ.
Ας πάρουμε την σειρά για τις επιτυχίες του 5 (σκέτο):

5 - 19 επιτυχείς στήλες από τις 24.435.180 (σωστό)- πιθανότητα επιτυχίας 1/1.221.759 (λάθος).

Πως είναι δυνατόν οι επιτυχείς στήλες να είναι 19, ενώ η πιθανότητα επιτυχίας να είναι 1/20; [1/(24.435.180/1.221.759) => 1/20]. Πιο απλά δεν μπορώ να το πω!

edit1 ώπα μισό γιατί μπέρδεψες κι εμένα για λίγο, δώσε λίγο χρόνο να το δω

edit2 ναι νομίζω έχεις δίκιο σε αυτή την παρατήρηση, μισό

edit3 ναι έχεις δίκιο, πολύ σωστά, έχω κάνει λάθος στον τρόπο που έγραψα την πιθανότητα για τις επιτυχίες 5, 4, 3 θα το διορθώσω να φαίνεται σωστά

edit4 ωραίος, fixed παντού για να μη μπερδευτεί κάποιος άλλος που μας διαβάζει

Υ.Γ. οι τύποι του Krokodilos παραμένουν σωστοί, απλά εγώ έγραψα λάθος τη διαίρεση για τρεις πιθανότητες. :o

Δημοσ.

Δείχνεις με τον τρόπο σου, το επίπεδό σου. Θα μπορούσα κάλλιστα κι εγώ να απαντήσω με την σειρά μου κατ' αυτόν τον τρόπο, επειδή κι εγώ κρύβομαι πίσω από μια οθόνη. Αλλά με συγχωρείς, δεν θα κάνω το λάθος να πέσω κι άλλο για να είμαστε στο ίδιο επίπεδο, γιατί λόγω πείρας, θα με νικήσεις! Οπότε τις τελίτσες, σου τις επιστρέφω, γιατί ταιριάζουν πιο πολύ με το δικό σας επίπεδο.

Σωστότερο είναι να παραδέχεσαι τα λάθη σου, παρά να αρχίζεις να γίνεσαι εριστικός, επειδή κάποιος επισημαίνει τα λάθη σου.

Επισημαινει τα λαθη μου?? Ποια λαθη μου? Δεν μου ανεφερες καν για ποιο πραγμα μιλας!

Καθως και ΑΝ το αναφερεις, με αμεση αναφορα στα γραφομενα μου, να μου πεις και γιατι ειναι λαθος.

Περιμενω.....

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...