Προς το περιεχόμενο

αποριες για το joker

tsilimixos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Δεν ειναι 100% ακατορθωτο. Μπορει να υπαρχει καποιος συνδιασμος(καποιο Wheel καλυτερα, καποιο covering design ακομα καλυτερα) που να το πετυχαινει. Δεν το ξερεις.

Δεν λέω οτι είναι ακατόρθωτο 100%. Λέω είναι ακατόρθωτο, να έχει 100% οτι θα το πιάσει με 5000 στήλες.

• Απαντ. 58
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.
Γνωρίζω πώς υπολογίζονται οι πιθανότητες, η πρόταση "Στην ουσία ζητάς το αντίστροφο των πιθανοτήτων να πιάσεις 4άρι 3άρι κ.ο.κ." έμεινε εκεί από πριν το έντιτ.

Δεν ξερω αν γνωριζεις ή οχι παντως αυτο που ειπες ηταν λαθος. Δηλαδη το:

Στην ουσία ζητάς το αντίστροφο των πιθανοτήτων να πιάσεις 4άρι 3άρι κ.ο.κ. Οπότε θα έχεις:

4άρι: Ρ= συνδυασμοί(5,4)/συνδυασμοί(45,4)=5/148995=1/29799

Γιατι η πραγματικη πιθανοτητα ειναι:

συνδιασμοι(5,4)·συνδυασμοί(40,1)/συνδυασμοί(45,5)

Αυτο που εγραψες υπολογιζει την πιθανοτητα να πιασουμε 4 αριθμους παιζοντας 5, ενω να κληρωνονται 4 αριθμοι απο 45. Οπως ξερουμε ομως στο τζοκερ κληρωνονται 5 αριθμοι και οχι 4, οποτε αυτο που εγραψες δεν εχει κανενα νοημα για το τζοκερ παρα μονο για ενα υποθετικο παιχνιδι.

Στα κλάσματα που έγραψα, πχ για το 4άρι, στον παρονομαστή υπάρχει το πλήθος των τετράδων, στον αριθμητή το πλήθος των τετράδων που εξασφαλίζεις με κάθε στήλη που παίζεις. Δεν λαμβάνει υπόψιν το πλήθος των τετράδων που κληρώνονται (5), αλλά ούτως η άλλως χρησιμεύει ως φράγμα.

Δεν χρησιμευει σαν φραγμα για το παιχνιδι τζοκερ.

Σχεδιασμός που θα σου εξασφαλίσει ακριβώς μία επιτυχία θα είναι πολύ πιο σπάταλος (περισσότερες στήλες) από έναν που σου εξασφαλίζει τουλάχιστον μία επιτυχία. Είναι επίσης προφανές ότι δεν έχεις λόγο να επιλέξεις έναν τέτοιο σχεδιασμό ως παίκτης. Θα επιλέξεις τις 9 στήλες που είπε το παιδί.

Της αυστηρης διατυπωσης δεν της νοιαζει για το τι εχει συμφερον ή οχι ενας παικτης.:-)

Και ακομα και οι 9 στηλες δεν εγγυωνται οτι θα πιασεις επιτυχια ενος ακριβος αριθμου, ακομα και αν πιασεις επιτυχια μεγαλυτερου(πχ 5αρι).

Δεν λέω οτι είναι ακατόρθωτο 100%. Λέω είναι ακατόρθωτο, να έχει 100% οτι θα το πιάσει με 5000 στήλες.

Μα δεν ειναι ακατορθωτο, αυτο σου λεω. Μπορει να υπαρχει καποιο covering design που να σου εξασφαλιζει με 5000 στηλες την επιτυχια να πιασεις 4+1(βασικα το ισοδυναμο 500 στηλες και να πιασεις 4αρι-πραγμα μαλλον αδυνατο πραγματι αλλά για καστε να το αποδειξεις να δεις τι παλουκι που ειναι).

Δημοσ.
Για το 4+1 η πιθανότητα είναι 1 στις 595980.
Η πιθανοτητα ειναι 1 στις 122175.9

Υπάρχουν (45,4) * (20,1) = 148995 * 20 = 2979900 διαφορετικοί 4+1 συνδυασμοί.

Εγώ θα παίξω (5,4) = 5 από αυτούς.

Συνεπώς έχω 5 στις 2979900 πιθανότητες ή αλλιώς 1 στις 595980 πιθανότητες με βάση τα ψυχρά Μαθηματικά.

Δε βλέπω κάποιο λάθος στο σκεπτικό (εννοείται δε λαμβάνω υπόψη την όποια ποιοτική σχέση των 5 τετράδων που έχω επιλέξει).

Δημοσ.

Συνεπώς έχω 5 στις 2979900 πιθανότητες ή αλλιώς 1 στις 595980 πιθανότητες με βάση τα ψυχρά Μαθηματικά.

Οχι.

Επειδη βαριεμαι να σου εξηγω το γιατι και το πως κλπ(αυριο θα το κανω αν θες) σκεψου μονο το εξης:

Αυτο που λες ΔΕΝ λαμβανει υποψιν το ποσοι αριθμοι κληρωνονται. Και αυτο ειναι προφανως(!) ενας ακρως σημαντικος παραγοντας που πρεπει να λαβουμε υποψιν μας ετσι?;):-D

Αναλογισου λοιπον αν κληρωνονταν 44 αριθμοι απο τους 45. Τοτε εσυ θα ξαναελεγες(καθως οι τυποι σου δνε επηρεαζονται διολου απο το ποσοι αριθμοι κληρωνονται):

Παλι ιδια πιθανοτητα λοιπον? 44 αριθμοι κληρωνονται for God's sake:mrgreen:

Μια σκεψη(μια εκ των 2 βασικων) ειναι:

•Με ποσους τροπους μπορουμε να κερδισουμε 4αρι?

4αρι πιανουμε αν οι 4 απο τους 5(που παιξαμε), αριθμοι που παιξαμε ειναι και στην νικητρια στηλη και ο ενας απο αυτους που δεν πιασαμε δεν ειναι στην νικητρια στηλη, δηλαδη ειναι στους αλλους 40 που δεν κληρωθηκαν. Δηλαδη οι τροποι ειναι:

Απο τους 5 αριθμους που παιζουμε με ποσους τροπους μπορουν να ερθουν 4 απο την νικητρια στηλη? Με (5,4) η απαντηση. Απο τους 40 τωρα αριθμους που δεν παιξαμε με ποσους τροπους μπορουν να ερθουν 1 απο την νικητρια στηλη? Με (40,1) η απαντηση.

Συνολικα? Με πολλαπλασιασμο φυσικα: Α1 = (5,4)·(40,1).

►Οποτε με Α1 τροπους μπορουμε να κερδισουμε 4αρι.

•Με ποσους τροπους μπορουμε να πιασουμε το +1(τον αριθμο τζοκερ δηλαδη)?

►Με εναν τροπο και μονο(καθως υποθεσαμε οτι παιζουμε μια απλη στηλη 5 αριθμων και ενοος τζοκερ).

•Αρα με ποσους συνολικα τροπους μπορουμε να πιασουμε 4αρι ή καλυτερα(ΠΟΛΥ καλυτερη διατυπωση που καταργει την ambiguity) ποσες πενταδες+1 της νικητριας στηλης κερδιζουν 4+1 για την στηλη που παιξαμε?

►Με Α1·1 = Α1

•Ποσες διαφορετικες πενταδες+1 μπορουν να κληρωθουν?

► (45,5)·20

Αρα η πιθανοτητα ειναι Α1/((45,5)·20)

Και μιας και εσυ εισαι καλος στον προγραμματισμο απο οτι θυμαμαι κανε μια γρηγορη υλοποιηση των παραπανω με Monte Carlo και θα δεις οτι η πιθανοτητα προσεγγιζει επακριβως οσο ειπα εγω. :)

• Moderators
Δημοσ.
Κανεις δεν ξερει(εως τωρα) ειναι η σωστη απαντηση!:-D

Βασικα η σωστη απαντηση στην ερωτηση ποιος ειναι ο ελαχιστος αριθμος στηλων(5 αριθμων) που πρεπει να παιξω για να εχω 100% 4αρι, 5αρι κλπ.

Και για να πιασουμε 100% 5αρι δεν χρειαζεται να παιξουμε 1221759 στηλες που λες. Ναι μεν αμα τις παιξουμε πιανουμε σιγουρα, αλλα υπαρχει και μικροτερος αριθμος στηλων που μπορουμε να παιξουμε και να πιασουμε 100% 5αρι. ΠΟΛΥ μικροτερος. Ποιος? Κανεις δεν ξερει.:-)

Σόρυ που επεμβαίνω με την ασχετοσύνη μου, αλλά εδώ σε έχασα λίγο. Με δεδομένο ότι η κληρωτίδα είναι αμερόληπτη και με δεδομένο ότι ο Θεός δεν παίρνει το μέρος κάποιου συγκεκριμένου παίκτη (χάριν ευκολίας ας υποθεσούμε ότι δεν υπάρχει Θεός :Ρ), πώς ακριβώς μπορεί κανείς να εξασφαλίσει 5 από 5 νούμερα με άλλον τρόπο, πέρα από το να παίξει 45 από 45 νούμερα;

Δημοσ.
Κανεις δεν ξερει(εως τωρα) ειναι η σωστη απαντηση!:-D

Βασικα η σωστη απαντηση στην ερωτηση ποιος ειναι ο ελαχιστος αριθμος στηλων(5 αριθμων) που πρεπει να παιξω για να εχω 100% 4αρι, 5αρι κλπ.

Και για να πιασουμε 100% 5αρι δεν χρειαζεται να παιξουμε 1221759 στηλες που λες. Ναι μεν αμα τις παιξουμε πιανουμε σιγουρα, αλλα υπαρχει και μικροτερος αριθμος στηλων που μπορουμε να παιξουμε και να πιασουμε 100% 5αρι. ΠΟΛΥ μικροτερος. Ποιος? Κανεις δεν ξερει.:-)

Λαθος. Ακομα και οι 9 στηλες δεν σου εγγυονται οτι θα πιασεις επιτυχια ενος αριθμου(ενα νουμερο ακριβως, στα 45).

Πχ εστω οτι πιανεις 5αρι στην μια απο τις 9 στηλες, τοτε στις αλλες δεν πιανεις τιποτα. Αρα δεν επιασες ενα νουμερο.

α)δεν νομιζω να μην ξερει κανεις

β)αυτο ακριβος ψαχνω τις λιγοτερες στηλες οχι μονο στο 5αρι αλλα και στα

4αρια ,3αρια, 2αρια

γ) σίγουρα πιανεις ενα στα 45

ενας τροπος με 9 στηλες

1 2 3 4 5 μια στηλη

6 7 8 9 1 0 δευτερη

11 12 13 14 15 τριτη κτλ.

( μπορεις να παίξεις και ανακατεμενη την 45αδα)

και αλλος τροπος με 45 στηλες

1 + αλλους 4 αριθμους

2 + 4 αριθμους

3 + 4 αριθμους κτλ.

εδω βεβαια παίζεις περισοτερες στηλες 45 και φυσικα εχεις περισοτερες πιθανότητες να πιασεις και 2 2+1 3 3+1κτλ. αλλα πληρωνεις περισοτερα

Δημοσ.
Σόρυ που επεμβαίνω με την ασχετοσύνη μου, αλλά εδώ σε έχασα λίγο. Με δεδομένο ότι η κληρωτίδα είναι αμερόληπτη και με δεδομένο ότι ο Θεός δεν παίρνει το μέρος κάποιου συγκεκριμένου παίκτη (χάριν ευκολίας ας υποθεσούμε ότι δεν υπάρχει Θεός :Ρ), πώς ακριβώς μπορεί κανείς να εξασφαλίσει 5 από 5 νούμερα με άλλον τρόπο, πέρα από το να παίξει 45 από 45 νούμερα;

Ναι λαθος μου φυσικα! Για αυτο δεν πρεπει να γραφω τοσο αργα ποστς.:X:cry:

Για την ειδικη περιπτωση οπου οι αριθμοι που αποτελουν μια στηλη ειναι ισοι με τους αριθμους που κληρωνονται(5=5), πρεπει να παιξουμε ολες τις στηλες για να πιασουμε 100% στην αυτην κατηγορια(5) αλλά αυτο δεν ισχυει για μικροτερες κατηγοριες που ενω πρεπει να παιξουμε φυσικα ολους τους δυνατους συνδιασμους των 4αδων πχ για να τους πιασουμε 100%, οι στηλες που πρεπει να παιξουμε για να γινει αυτο ειναι κατα πολυ μικροτερες απο ολες ολους τους δυνατους συνδιασμους των 4αδων.

Αυτο εννοουσα αλλά πηρα την ειδικη περιπτωση και ετσι ημουν λαθος.:-(

Να σου δωσω ενα παραδειγμα(οχι με ζητουμενη κατηγορια μικροτερη απο αυτην που αποτελει μια στηλη, αλλά σημασιολογικα και για τις αναγκες του παραδειγματος ισοδυναμη) για να το καταλαβεις καθως τα παραδειγματα αποτελουν εναν σουπερ τροπο να καταλαβει ο οποιοσδηποτε κατι σε αντιθεση με μια απλη παραθεση επιχειρηματων:

Εστω οτι εχουμε ενα παιχνιδι παρομοιο με το Τζοκερ, οπου κληρωνονται 20 αριθμοι απο τους συνολικα 21. Και ζηταμε να πιασουμε τους 12, παιζοντας 12, με 12 αριθμοι να αποτελουν μια στηλη.

Τοτε με μια πρωτη σκεψη για να πιασουμε σιγουρα 12 αριθμους πρεπει να παιξουμε ολες τις δυνατες 12-αδες απο τους 21 αριθμους.

Σηλαδη πρεπει να παιξουμε (21,12) = 293930 στηλες για να ειμαστε 100% σιγουροι.

Και ομως ειναι αυτο που ελεγα για το οτι ο αριθμος των στηλων που πρεπει να παιξουμε, εαν ο αριθμος των κληρωθεντων αριθμων ειναι μεγαλυτερος του αριθμου των παιχθεντων αριθμων που παιζουμε και αποτελουν μια στηλη ή εαν ο αριθμος των παιχθεντων αριθμων που ζηταμε να πιασουμε ειναι μικροτερος απο τον αριθμο των παιχθεντων αριθμων που αποτελουν μια στηλη, ειναι ΠΟΛΥ μικροτερος απο τον αριθμο των συνολικων συνδιασμων 12δων που υπαρχουν.

Και εδω μαλιστα ο αριθμος των στηλων που πρεπει να παιξουμε για να εξασφαλισουμε οτι θα πιασουμε και τους 12 αριθμους, ειναι μολις τρεις(3) στηλες!

Πχ αμα παιξουμε τις εξης 3 στηλες:

{1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12}

{10,11,12,13,14,15,16,17,18,19,20,21}

{1,2,3,4,5,6,16,17,18,19,20,21}

Τοτε πιανουμε 12αρι ο,τι και αν βγαλει η κληρωτιδα.

Βλεπουμε λοιπον οτι δεν χρειαστηκε να παιξουμε ολες τις 293930 στηλες(12αδες) για να ειμαστε 100% σιγουροι για να πιασουμε 12αρι. Μονο 3.

α)δεν νομιζω να μην ξερει κανεις

Δεν νομιζεις? Μαλιστα.:-(

Ποιος νομιζεις οτι ξερει? Ο Θεος ισως?

Επειδη οι μαθηματικοι δεν ξερουν εως τωρα.

β)αυτο ακριβος ψαχνω τις λιγοτερες στηλες οχι μονο στο 5αρι αλλα και στα

4αρια ,3αρια, 2αρια

Εσυ χρειαζεσαι τοτε software για δημιουργια covering designs. Οχι οτι θα σου βρισκει τις λιγοτερες αλλα θα τις μειωνει αρκετα.

Τα προγραμματα αυτα λεγονται wheel generators, ή lottery designs programs, ή lottery systems programs κλπ.

γ) σίγουρα πιανεις ενα στα 45

ενας τροπος με 9 στηλες

1 2 3 4 5 μια στηλη

6 7 8 9 1 0 δευτερη

11 12 13 14 15 τριτη κλπ....

Εστω οτι κληρωνονται οι αριθμοι 1,2,3,4,5.

Τοτε πιανεις 5αρι στην πρωτη στηλη και τιποτα σε ολες τις υπολοιπες.

Που ειναι λοιπον το 1 που πιανεις σιγουρα?;)

Και μην επαναλαβεις το ιδιο που ειπε και ενας πιο πανω. Γιατι εχω ηδη δωσει την απαντηση.

Δημοσ.

(από προηγούμενα posts)

Αυτο που λες ΔΕΝ λαμβανει υποψιν το ποσοι αριθμοι κληρωνονται. Και αυτο ειναι προφανως(!) ενας ακρως σημαντικος παραγοντας που πρεπει να λαβουμε υποψιν μας ετσι?;):-D

(...)

Παλι ιδια πιθανοτητα λοιπον? 44 αριθμοι κληρωνονται for God's sake:mrgreen:

OMFG. έχεις τρελό δίκιο! Έχω φάει τρελή ήττα (και γελάω κιόλας από πάνω).

Από αυτή τη φράση ξεσκάλωσες τον εγκέφαλό μου.

Ευχαριστώ πάρα πολύ για το αναλυτικό σου μήνυμα και τον κόπο σου να εξηγήσεις τον τύπο (sorry που σε έκανα να τα πεις και δεύτερη φορά, αλλά με την πρώτη δεν).

Κι επειδή κι εγώ ξέρω πως κατέχεις το θέμα από Μαθηματικά, ήδη από την πρώτη σου αντίδραση ανησύχησα που κατέρριψες κάτι που σε εμένα φαινόταν τόσο απλό και λογικό (τί στο καλό λέω, για να το λέει αυτός κάποιο λάκο έχει η φάβα), αλλά μιλάμε για τρελό σκάλωμα, ούτε καν μου περνούσε αυτό από το μυαλό, έλεος. Το γέλιο ξέρεις ποιό είναι; πως είχα κάτσει με παρέα στο παρελθόν με άλλους και το σκεφτόμασταν και πάλι εκεί είχαμε μείνει, ούτε καν σκεφτήκαμε αυτό που είπες. Βέβαια δεν είμαστε μαθηματικοί, χα... :o

Δημοσ.

Δεν νομιζεις? Μαλιστα.:-(

Ποιος νομιζεις οτι ξερει? Ο Θεος ισως?

Επειδη οι μαθηματικοι δεν ξερουν εως τωρα.

Εσυ χρειαζεσαι τοτε software για δημιουργια covering designs. Οχι οτι θα σου βρισκει τις λιγοτερες αλλα θα τις μειωνει αρκετα.

Τα προγραμματα αυτα λεγονται wheel generators, ή lottery designs programs, ή lottery systems programs κλπ.

Εστω οτι κληρωνονται οι αριθμοι 1,2,3,4,5.

Τοτε πιανεις 5αρι στην πρωτη στηλη και τιποτα σε ολες τις υπολοιπες.

Που ειναι λοιπον το 1 που πιανεις σιγουρα?;)

Και μην επαναλαβεις το ιδιο που ειπε και ενας πιο πανω. Γιατι εχω ηδη δωσει την απαντηση.

α)Ο θεος σίγουρα ξερει αλλα οσες φορες προσπάθησα να επικοινωνήσω μαζι του με γραφει κανονικα

μαλον ειμαι μεγαλος αμαρτωλος

β) αυτα ειναι υψηλή" ραπτικη" για μενα

γ) εδω με μπερδεύεις

αν εχω παίξει 12345 και κληρωθουν αυτοι οι αριθμοι εχω πιασει 5αρι και περνω πανω απο 20000 χιλιαρικα( αμην και ποτε)

δεν με ενδιαφερει τι αλλο θα φερει.

Αλλα γιατι λες οτι με αυτο το τροπο που ειπα παραπανω δεν πιανεις εστω και ενα αριθμο στους 45

με 9 στηλες εχω καλύψει ολους τους αριθμους

Σορυ για την επαναληψη αλλα και στο σχολειο απο μικρος τα ιδια εκανα ο δασκαλος μιλουσε και εγω χάζευα τα μπουτακια της κατερινας .

και συνεχεια ελεγα συγνωμη μπορείτε να το επαναλαβετε

(πλακιτσα κανω )

να εισαι καλα που ασχολείσαι παντος

Δημοσ.
Αυτο που εγραψες υπολογιζει την πιθανοτητα να πιασουμε 4 αριθμους παιζοντας 5, ενω να κληρωνονται 4 αριθμοι απο 45. Οπως ξερουμε ομως στο τζοκερ κληρωνονται 5 αριθμοι και οχι 4, οποτε αυτο που εγραψες δεν εχει κανενα νοημα για το τζοκερ παρα μονο για ενα υποθετικο παιχνιδι.

Αυτό που έγραψα δεν υπολογίζει καμία πιθανότητα, το ξαναέγραψα πιο πάνω. Ο παρονομαστής υπολογίζει το πλήθος των δυνατών τετράδων. Ο αριθμητής υπολογίζει το πλήθος των τετράδων που καλύπτεις παίζοντας μία στήλη. Αν διαιρέσεις βρίσκεις το ελάχιστο πλήθος στηλών που χρειάζεται να παίξεις για να καλύψεις όλες τις 4άδες.

Ακόμα και αν υπάρχει σχεδιασμός με λιγότερα από 29799 μπλόκ, ακόμα και αν το κάθε μπλόκ δίνει 5 διαφορετικές 4άδες τότε θα καλύπτεις σύνολικά λιγότερες από 29799*5 τετράδες, δηλαδή θα υπάρχει 4άδα που δεν θα έχει καλυφθεί από τον σχεδιασμό σου. Τα φράγματα που έβαλα, τα έβαλα ως κάτω φράγματα και όχι άνω.

Αν νομίζεις ότι τα φράγματα αυτά δεν δουλεύουν, αν έχεις την καλοσύνη εξήγησε γιατί. Επαναλαμβάνω ότι δεν "μέτρησα" τις 5 τετράδες που κληρώνονται.

Στο παράδειγμα που ανέφερες με τα 21/12 νούμερα κληρώνονται (20 ανά 12) =125970 δωδεκάδες. Το συνολικό πλήθος των πιθανών 12άδων είναι (21 ανά 12) = 293930.

Εσύ με κάθε στήλη παίζεις μία δωδεκάδα οπότε έχεις 293930/125970=2.333. Οπότε παίζοντας 2 στήλες είναι αδύνατο να εξασφαλίσεις 12άρι, χρειάζεσαι οπωσδήποτε >= 3 στηλών. Το αν όντως υπάρχουν 3 στήλες που να σου εξασφαλίζουν 12άρι είναι άλλο θέμα.

Έτσι από περιέργεια, για το 2άρι στο κανονικό τζόκερ, αν υπάρχει ΒΙΒ σχεδιασμός με b=b, v=45, k=5, r=r, λ=1, παίρνεις

bk=vr -> b=9r,

λ(v-1)=r(k-1) -> 44=r*4 -> r=11, b=99

δηλ. 99 στήλες.

Δημοσ.
Αυτό που έγραψα δεν υπολογίζει καμία πιθανότητα, το ξαναέγραψα πιο πάνω.

Ναι απλως στο αρχικο ποστ εκεινο το "Οποτε" που ειπες και εκεινο το "Ρ=" που συνηθως συμβολιζει πιθανοτητα, με εκανε να πιστεψω πολυ λογικα οτι εννοουσες πιθανοτητα. Τελοσπαντων.:-)

Ο παρονομαστής υπολογίζει το πλήθος των δυνατών τετράδων. Ο αριθμητής υπολογίζει το πλήθος των τετράδων που καλύπτεις παίζοντας μία στήλη. Αν διαιρέσεις βρίσκεις το ελάχιστο πλήθος στηλών που χρειάζεται να παίξεις για να καλύψεις όλες τις 4άδες.

Οχι. Διοτι δεν λαμβανεις υποψιν σου καθολου(το ιδιο λαθος με αυτο του ΠΣΧαρον) το ποσοι αριθμοι κληρωνονται. Τι εννοω:

Αν κληρονονταν 4 αριθμοι τοτε ναι αυτη θα ηταν η σωστη απαντηση που εδωσες. Αλλα κληρωνονται 5 και οχι 4 οποτε αυτο μειωνει σημαντικα τις στηλες που πρεπει να παιξουμε.

Ακόμα και αν υπάρχει σχεδιασμός με λιγότερα από 29799 μπλόκ, ακόμα και αν το κάθε μπλόκ δίνει 5 διαφορετικές 4άδες τότε θα καλύπτεις σύνολικά λιγότερες από 29799*5 τετράδες, δηλαδή θα υπάρχει 4άδα που δεν θα έχει καλυφθεί από τον σχεδιασμό σου. Τα φράγματα που έβαλα, τα έβαλα ως κάτω φράγματα και όχι άνω.

Αν νομίζεις ότι τα φράγματα αυτά δεν δουλεύουν, αν έχεις την καλοσύνη εξήγησε γιατί. Επαναλαμβάνω ότι δεν "μέτρησα" τις 5 τετράδες που κληρώνονται.

Δεν δουλευουν γιατι δεν λαμβανεις υποψιν ποσοι αριθμοι κληρωνονται και οπως και με τον ΠΣΧαρον αν κληρωνονταν 44 αριθμοι τοτε ο τυπος σου θα ελεγα και παλι οτι θα χρειαστουμε 29799 μπλοκ5 αριθμων για να πιασουμε σιγουρο 4αρι, ομως φυσικα η αληθεια ειναι πολυ διαφορετικη. Να την δωσω:

Ο ελαχιστος(ή καλυτερα ενα ελαχιστο κατω φραγμα) αριθμος μπλοκ/στηλων P-αριθμων(πχ 5) που πρεπει να παιξουμε απο Ν-αριθμους(πχ 45) που εχουμε να επιλεξουμε, για να πιασουμε Σ-αριθμους(πχ 4), ενω κληρωνονται Δ-αριθμοι(πχ 5) δινεται απο το:

Ε(Ν,Δ,Ρ,Σ) = φ(Ν,Δ) / SUM{ i=Σ εως Min[Δ,Ρ]} (φ(Ρ,i)·φ(Ν-Ρ,Δ-i))

Οπου φ(α,β) ειναι οι συνδιασμοι των α ανα β δηλαδη φ(α,β) = α!/(β!(α-β)!)

Και οπως ειπα και πριν αν κληρωνονταν 4 αριθμοι τοτε το νουμερο σου θα ηταν σωστο καθως: Ε(45,4,5,4) = 29799 :-)

Ο πραγματικος αριθμος ομως ειναι(καθως κληρωνονται 5 αριθμοι):

Ε(45,5,5,4) = 6079 οπου ειναι και το ελαχιστο θεωρητικο οριο στηλων που πρεπει να παιξουμε ωστε να εχουμε 100% επιτυχια για να πιασουμε 4αρι.

Πως διαμορφωνονται αυτες οι στηλες για να τις παιξουμε? Κανεις δεν ξερει!

Τα διαφορα προγραμματα wheel generators, lottery designs προσπαθουν να ακουμπησουν τα ελαχιστα ορια με σχετικη επιτυχια, αλλά εως τωρα για το παρον προβλημα Ε(45,5,5,4) η τιμη ειναι 12083 μπλοκς/στηλες απαιτουνται για να εχουμε 100% 4αρι. Σχεδον διπλασιες στηλες απο το θεωρητικο ελαχιστο των 6079.

Έτσι από περιέργεια, για το 2άρι στο κανονικό τζόκερ, αν υπάρχει ΒΙΒ σχεδιασμός με b=b, v=45, k=5, r=r, λ=1, παίρνεις

bk=vr -> b=9r,

λ(v-1)=r(k-1) -> 44=r*4 -> r=11, b=99

δηλ. 99 στήλες.

Τι ειναι το b, το k και το λ και το bk, το vr κλπ??

Επισης τι ειναι ο ΒΙΒ σχεδιασμος?

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...