Super Moderators Thresh Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2010 Super Moderators Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2010 δίνει παράδειγμα για το πραγματικό ελάττωμα / έλειψη συμφωνηθείσας ιδιότητας ο haHa "Πραγματικο ελαττωμα" ή έλλειψης συνομολογημένης ιδιότητας του προιοντος ειχαν πχ οι seagate 7200.11 άλλο παράδειγμα είναι οι προβληματικές κάρτες της Nvidia στα laptops...
antonl Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2010 Eχω συμφωνησει να αγορασω ενα dvd-player το οποιο οφειλει να διαβαζει dvd δισκακια. Το dvd δεν τα παιζει μεσα στο διαστημα της 2ετιας=ελλειψη συμφωνηθεισας ιδιοτητας. end of story. Εκτος βεβαια αν δε λογιζεται ως πραγματικο ελαττωμα, οτι ενα dvd-player δεν παιζει ταινιες dvd. Oποτε παω πασο και το κραταω για ντεκορ.. http://www.insomnia.gr/forum/showpost.php?p=3503563&postcount=133http://www.insomnia.gr/forum/showpost.php?p=3503990&postcount=142 ο haHa τα ξεκαθαρίζει πολύ καλά πιστεύω Σε άλλο άρθρο του νόμου ορίζεται ξεκάθαρα (έχοντας τη λέξη «εγγύηση») το τι ακριβώς ισχύει για την εγγύηση.
Super Moderators Thresh Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2010 Super Moderators Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2010 link it plx? (τι τεμπέλης που είμαι... )
Chris_85 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2010 δίνει παράδειγμα για το πραγματικό ελάττωμα / έλειψη συμφωνηθείσας ιδιότητας ο haHa άλλο παράδειγμα είναι οι προβληματικές κάρτες της Nvidia στα laptops... Μα ξαναρωταω, εαν ενα dvd player δεν παιζει δισκακια dvd, δεν ειναι ελλειψη συμφωνηθεισας ιδιοτητας και πραγματικο ελαττωμα? Ή θα πρεπει να ειμαι εγω ενημερωμενος για το ποιες παρτιδες του player εχει αποσυρει η εταιρια, σε ποιες εγινε firmware update, ή ξερω και γω τι, για να μπορεσω να ζητησω τα λεφτα μου πισω? Επιπροσθετως, οσοι πηραν τον συγκεκριμενο σκληρο δισκο, που (προφανως δεν δουλευε σε μεγαλο ποσοστο + αρα η εταιρια εκανε συγκεκριμενη δηλωση για ελαττωματικη παρτιδα) και δεν ειχαν προσβαση σε αυτη την πληροφορια (περι ελαττωματικης παρτιδας), πηγαν ή οχι στο καταστημα ζητωντας τα λεφτα τους πισω, επειδη παρουσιαστηκε καποιο προβλημα? Τι θελω να πω? Δεν οριζεται επακριβως τι ειναι συμφωνηθεισα ιδιοτητα και τι πραγματικο ελαττωμα. Ασε που με ολο το μαρκετιγκ και τις παραπλανητικες διαφημισεις, ειναι εξαιρετικα ευκολο να μιλησουμε για ελλειψη συμφωνηθεισας ιδιοτητας (το κινητο δεν τραβαει τις σουπερ-ντουπερ-ουαου φωτο που διαφημιζει η τηλεοραση, η μπαταρια δεν κραταει 345345 μερες,...) Τα ορια ειναι εξαιρετικα ελαστικα, και παντα κατα των εταιριων και υπερ του καταναλωτη (ασχετα που οι περισσοτερες καταναλωτικες οργανωσεις δεν εχουν ιδεα για το αντικειμενο τους). Εκμεταλλευθειτε το! Υ.Γ. Ειχα διαβασει καπου παραδειγμα ατομου που πηρε τα λεφτα του πισω, 2+ χρονια απο την αγορα της φωτογραφικης μηχανης!
Super Moderators Thresh Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2010 Super Moderators Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2010 αν είναι μόνο το δικό σου νομίζω πως όχι... 100% σίγουροι θα είμαστε αν ρωτήσουμε ενημερωμένο δικηγόρο πάντως...
Heatspreader Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2010 Τι θελω να πω? Δεν οριζεται επακριβως τι ειναι συμφωνηθεισα ιδιοτητα και τι πραγματικο ελαττωμα. Ασε που με ολο το μαρκετιγκ και τις παραπλανητικες διαφημισεις, ειναι εξαιρετικα ευκολο να μιλησουμε για ελλειψη συμφωνηθεισας ιδιοτητας (το κινητο δεν τραβαει τις σουπερ-ντουπερ-ουαου φωτο που διαφημιζει η τηλεοραση, η μπαταρια δεν κραταει 345345 μερες,...) Πιστεύω ότι το Manual αναφέρει το τι μπορεί να προσφέρει η συσκευή. Οι διαφημίσεις είναι παραπλανητικές, αλλά με το γάντι ώστε να είναι καλυμμένες νομικά. Νομικά είναι ok, ηθικά όχι. Όλα αυτά θεωρώ πως είναι έτσι, παραπάνω και σίγουρα θα μας πει δικηγόρος.
besddimo Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2010 http://www.insomnia.gr/forum/showpost.php?p=3503563&postcount=133http://www.insomnia.gr/forum/showpost.php?p=3503990&postcount=142 ο haHa τα ξεκαθαρίζει πολύ καλά πιστεύω Όπως είπα στο πρώτο μου πόστ δεν είμαι δικηγόρος ούτε έχω κάποια ιδιαίτερη γνώση ή προσωπική εμπειρία με το αντικείμενο (τελικά το iPhone δε το άφησα για επισκευή). Συνεπώς δε μπορώ να απαντήσω σε συγκεκριμένες ερωτήσεις. Όμως από τα λίνκ του haHa εγώ βγάζω άλλο συμπέρασμα. Γιατί εδώ δε μας ενδιαφέρει αν λέγεται νόμος ή δικαίωμα του καταναλωτή αλλά αν θα γίνει δωρεάν η επισκευή, θα πάρουμε τα λεφτά μας πίσω κτλ κτλ. http://www.efpolis.gr/el/faq-sixnes-erotiseis/826-faq-poliseis-service.htmlΣτα άρθρα 554 και 555 του Αστικού Κώδικα όπως αυτά τροποποιήθηκαν από το Ν. 3043/02 «Ευθύνη του πωλητή για πραγματικά ελαττώματα και έλλειψη συνομολογημένων ιδιοτήτων» ορίζουν ότι τα δικαιώματα του αγοραστή (διόρθωση του πράγματος ή αντικατάσταση με άλλο ή μείωση του τιμήματος ή υπαναχώρηση από την σύμβαση) λόγω πραγματικού ελαττώματος ή ελλείψεως συμφωνηθείσας ιδιότητας, παραγράφονται μετά την πάροδο δύο ετών για τα κινητά και πέντε ετών για τα ακίνητα. Οπότε πιστεύω πως το αν το ονομάζει εγγύηση ή οτιδήποτε άλλο δεν ενδιαφέρει εδώ. Υπάρχει πρόβλεψη για αποζημίωση μέσα στα 2 χρόνια. Επιπλέον, όπως είπαν και πιο πάνω, το άρθρο περί εγγύησης δε μπορεί να ερμηνευτεί με τίποτα ως "εγγύηση ενός έτους" σε ένα λάπτοπ, κινητό, dvd κτλ. Δηλαδή δε γίνεται δεκτό να θεωρεί ο κατασκευαστής η εύλογη διάρκεια ζωής του πράγματος να είναι 1 έτος. Ιδίως αν κινηθείς νομικά θα χάσουνε. Φίλε, αν βγάλεις άκρη με το dvd player ενημέρωσε. ΥΓ: Το Q&A της Γραμματείας καταναλωτή δεν είναι και ότι καλύτερο. Υποτίθεται πως δίνει απλές απαντήσεις και αντί για ένα ΝΑΙ ή ΟΧΙ ή μια απλή πρόταση κοτσάρει όλο το νόμο. Δε λέω να μη το βάζει αλλά ας απαντούσε στην ερώτηση απλά πρώτα και μετά να επεξηγούσε...
disqualified Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2010 Δηλαδή δε γίνεται δεκτό να θεωρεί ο κατασκευαστής η εύλογη διάρκεια ζωής του πράγματος να είναι 1 έτος. Ιδίως αν κινηθείς νομικά θα χάσουνε. Μην μπερδευεις την εγγυηση με την διαρκεια ζωης. Ευλογο διαστημα σε σχεση με τη διαρκεια ζωης ή το χρονο που παραμενει συγχρονο απο τεχνολογικη πλευρα αν αυτη ειναι μικροτερη απο τη διαρκεια ζωης του
besddimo Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2010 Μην μπερδευεις την εγγυηση με την διαρκεια ζωης. Ευλογο διαστημα σε σχεση με τη διαρκεια ζωης ή το χρονο που παραμενει συγχρονο απο τεχνολογικη πλευρα αν αυτη ειναι μικροτερη απο τη διαρκεια ζωης του Δεν είναι απόλυτο αυτό όμως. Η Sony πρόσφατα άλλαξε μπαταρίες σε όλα τα Vaio ενός συγκεκριμένου μοντέλου 3ετίας και η Apple επίσης μπαταρίες σε όλα τα ipod nano το πρώτο (ή δεύτερο) μοντέλο. Δηλαδή προϊόντα που από καμία πλευρά δε μπορείς να πεις πώς είναι σύγχρονα. Το ότι δεν είναι σύγχρονα δε σημαίνει πως είναι άχρηστα (για εσένα) ή είναι επιτρεπτό να αρχίσουν να σκάνε οι μπαταρίες. Επίσης, τo dvd player συγκεκριμένα δεν πρέπει να είναι αιχμής, δε ξεπερνιέται... Απλά θέλεις να παίζει dvd. Ίσως εδώ ο νόμος κάνει τη χάρη των εταιρειών. Ελπίζω να έχεις άδικο πάντως Γι'αυτό θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε από μερικούς που το κυνήγησαν το θέμα..
antonl Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2010 Δεν είναι απόλυτο αυτό όμως. Η Sony πρόσφατα άλλαξε μπαταρίες σε όλα τα Vaio ενός συγκεκριμένου μοντέλου 3ετίας και η Apple επίσης μπαταρίες σε όλα τα ipod nano το πρώτο (ή δεύτερο) μοντέλο. [...] Αυτά πάντως πέφτουν στην κατηγορία «πραγματικού ελαττώματος». Δηλ. κάποιο γνωστό πρόβλημα, αναγνωρισμένο επίσημα απ την εταιρία κατασκευής, που υπάρχει σε όλη τη σειρά. Μέρος του νόμου, σου εξασφαλίζει ότι μπορείς να απαιτήσεις επισκευή εντός 2 χρόνων που θα συμβεί κάτι τέτοιο. Αν ο κατασκευαστής δίνει μεγαλύτερο διάστημα, προφανώς ισχύει το πιο συμφέρον για τον αγοραστή.
disqualified Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2010 Δεν είναι απόλυτο αυτό όμως. Η Sony πρόσφατα άλλαξε μπαταρίες σε όλα τα Vaio ενός συγκεκριμένου μοντέλου 3ετίας και η Apple επίσης μπαταρίες σε όλα τα ipod nano το πρώτο (ή δεύτερο) μοντέλο. Δηλαδή προϊόντα που από καμία πλευρά δε μπορείς να πεις πώς είναι σύγχρονα. Το ότι δεν είναι σύγχρονα δε σημαίνει πως είναι άχρηστα (για εσένα) ή είναι επιτρεπτό να αρχίσουν να σκάνε οι μπαταρίες. Επίσης, τo dvd player συγκεκριμένα δεν πρέπει να είναι αιχμής, δε ξεπερνιέται... Απλά θέλεις να παίζει dvd. Ίσως εδώ ο νόμος κάνει τη χάρη των εταιρειών. Ελπίζω να έχεις άδικο πάντως Γι'αυτό θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε από μερικούς που το κυνήγησαν το θέμα.. αναφερθηκα μονο σε αυτο που ειπες οτι η διαρκεια ζωης ειναι 1 χρονος και σου ειπα οτι αυτο ειναι ο χρονος εγγυησης και δεν ειναι ο χρονος ζωης. Προφανως ειναι μεγαλυτερος. Μπερδευεις σου λεω και παλι τη διαρκεια ζωης του προιοντος με την διαρκεια της εγγυησης Και προφανως το εχω κυνηγησει το θεμα και με τηλεφωνο στην ΓΓΚΑ στην οποια μου απεκλεισαν την περιπτωση υποχρεωτικης εγγυησης 2 ετων και με τηλεφωνημα σε service αντιπροσωπειας αλλα και μεσω γνωμης δικηγορου. Αυτα νομιζω οτι αρκουν αλλα και εγω ελπιζω να εχω αδικο Η αλλαγη μπαταριων προφανως εγινε λογω πραγματικου ελαττωματος και οχι λογω εγγυησης (διορθωστε με αν κανω λαθος). Και το δικαιωμα του καταναλωτη για αυτην την αλλαγη συμφωνα με το νομο θα διαρκουσε για δυο χρονια
besddimo Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2010 Αυτά πάντως πέφτουν στην κατηγορία «πραγματικού ελαττώματος». Δηλ. κάποιο γνωστό πρόβλημα, αναγνωρισμένο επίσημα απ την εταιρία κατασκευής Ναι και όχι. Γιατί στην Ιαπωνία που διάβασα το κυνηγούσαν χρόνια το θέμα αυτό και έφτασε τώρα να δικαιωθούν. Δλδ, η εταιρείες δεν αναγνωρίζουν το σφάλμα τους έτσι εύκολα. Και προφανως το εχω κυνηγησει το θεμα και με τηλεφωνο στην ΓΓΚΑ στην οποια μου απεκλεισαν την περιπτωση υποχρεωτικης εγγυησης 2 ετων και με τηλεφωνημα σε service αντιπροσωπειας αλλα και μεσω γνωμης δικηγορου. Αυτα νομιζω οτι αρκουν αλλα και εγω ελπιζω να εχω αδικο Κρίμα! Στην Αυστραλία πάντως το θέμα που ξέρω ήταν για MacBook Pro και η απόφαση του δικαστή ήταν πως εγγύηση 1 έτους για ένα premium (και premium τιμή φυσικά) προϊόν δεν αρκεί. Και έτσι πάει στο statutory guarantee που είναι 2 χρόνια.
tsakalos81 Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2010 καλησπέρα κι από εμένα,με αφορμή και ένα άλλο ποστ αναφορικά με τις εγγυήσεις θα ήθελα κι εγώ να πω την άποψη μου πάνω στο θέμα.Πράγματι η οδηγία έχει πλέον ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο με νόμο,άρα και επίσημα ισχύει στην Ελλάδα.Η οδηγία δεν αναφέρει τίποτα για 2 χρόνια εγγύηση γι αυτό και δεν απαγορεύεται ο πωλητής να γράφει ως εγγύηση ό,τι του καπνίσει,διαφορετικά θα απαγορευόταν εκ του νόμου.Πρακτικά όμως νομίζω ο νόμος είναι ακόμη καλύτερος κι από 2ετή εγγύηση,ενδεικτικά αναφέρω ένα παράδειγμα.Αγοράζω ένα λαπτοπ με 1ετή εγγύηση,στον 1,5 χρόνο το λάπτοπ παίρνει φωτιά λόγω κακής λειτουργίας,ισχυρίζομαι ό,τι το λάπτοπ λαμπάδιασε στον 1 χρόνο και επειδή έτσι γούσταρα εγώ άργησα να το πάω για επιδιόρθωση 6 μήνες επειδή μου τη βάρεσε,κι αν ήθελα μπορούσα να περιμένω άλλον 1,5 χρόνια πριν παραγραφεί η αξίωσή μου.Άσε τον άλλον να αποδείξει ότι το λάπτοπ κάηκε στον 1,5 χρόνο και όχι στον 1.Και για να είσαι πιο σίγουρος,αν πρόκειται να γλιτώσεις αρκετά χρήματα βάλε και έναν φίλο σου δικηγόρο να τους πάρει ένα τηλ να τους στείλει κι ένα εξώδικο και τα λέγαμε.Αυτά από εμένα
disqualified Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2010 καλησπέρα κι από εμένα,με αφορμή και ένα άλλο ποστ αναφορικά με τις εγγυήσεις θα ήθελα κι εγώ να πω την άποψη μου πάνω στο θέμα.Πράγματι η οδηγία έχει πλέον ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο με νόμο,άρα και επίσημα ισχύει στην Ελλάδα.Η οδηγία δεν αναφέρει τίποτα για 2 χρόνια εγγύηση γι αυτό και δεν απαγορεύεται ο πωλητής να γράφει ως εγγύηση ό,τι του καπνίσει,διαφορετικά θα απαγορευόταν εκ του νόμου.Πρακτικά όμως νομίζω ο νόμος είναι ακόμη καλύτερος κι από 2ετή εγγύηση,ενδεικτικά αναφέρω ένα παράδειγμα.Αγοράζω ένα λαπτοπ με 1ετή εγγύηση,στον 1,5 χρόνο το λάπτοπ παίρνει φωτιά λόγω κακής λειτουργίας,ισχυρίζομαι ό,τι το λάπτοπ λαμπάδιασε στον 1 χρόνο και επειδή έτσι γούσταρα εγώ άργησα να το πάω για επιδιόρθωση 6 μήνες επειδή μου τη βάρεσε,κι αν ήθελα μπορούσα να περιμένω άλλον 1,5 χρόνια πριν παραγραφεί η αξίωσή μου.Άσε τον άλλον να αποδείξει ότι το λάπτοπ κάηκε στον 1,5 χρόνο και όχι στον 1.Και για να είσαι πιο σίγουρος,αν πρόκειται να γλιτώσεις αρκετά χρήματα βάλε και έναν φίλο σου δικηγόρο να τους πάρει ένα τηλ να τους στείλει κι ένα εξώδικο και τα λέγαμε.Αυτά από εμένα το προβλημα ειναι οτι θα πρεπει να το αποδειξεις κι εσυ. Δεν γινεται αυτο που λες
De@th L0rd Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2010 Τίποτα από αυτά. Ρωτάς τον πωλητή πριν αγοράσεις το προιόν αν έχει την εγγύηση που πρέπει. Αν σου πεί μα-μου-σου του φεύγεις το αγοράζεις από αλλού που στη δίνουν ή αγοράζεις κάποιο εναλλακτικό. Αυτά επειδή ζούμε στο Μπανανιστάν.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.