Directx Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2010 Για να είμαστε δίκαιοι με την LOGO θα πρέπει να αναλογισθούμε σε ποίες ηλικίες απευθύνεται (όχι σε ποίες κάποιοι την διδάσκουν) ενθυμούμενοι ότι ένας από τους δυσκολότερους στόχους του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να κεντρίσει το ενδιαφέρον του μαθητού για την παρεχόμενη γνώση, πράγμα που αναπόφευκτα μας οδηγεί στην ανάγκη χρήσης γραφικών και ήχων ειδικά σε μικρές ηλικίες ώστε να το παιδί να κατανοήσει αυτό το οποίο κάνει λαμβάνοντας ένα απτό αποτέλεσμα (έστω και αν φαίνεται για εμάς τετριμμένο) από την μηχανή παρά «αφηρημένες έννοιες» οι οποίες έτσι και αλλιώς στην παιδική ηλικία δεν γίνονται πλήρως αντιληπτές. Υπό το πρίσμα αυτό η διδασκαλία της LOGO έχει νόημα, αργότερα, στο Γυμνάσιο, ακολουθούσε η διδασκαλία της BASIC μιας βατής - πλήρης γλώσσα προγραμματισμού που σε πήγαινε πιο βαθιά αλλά αν χρειαζόταν διέθετε οπτικοακουστικές εντολές για τόνωση του ενδιαφέροντος εντός τάξης.
V.I.Smirnov Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2010 @DirectX Συμφωνώ φίλε αλλά σε πιο στενά πλαίσια. Επαναλαμβάνω αυτό που έγραψα αρκετά νωρίτερα - ίσως δεν το είδες : H logo φτιάχτηκε για πολύ μικρές ηλικίες, πρώτες τάξεις του δημοτικού ή λιγότερο. Ήταν ενταγμένη στην γενικότερη φιλοσοφία του δημιουργού της, Seymour Papert, για την συναισθηματική ανάπτυξη που πρέπει να έχει το παιδί σε σχέση με τους υπολογιστές. Όσοι είναι παλιοί, ας ανοίξουν το Micromad τ. 6 (1986) σελ. 78 που έχει μια συνέντευξη του ίδιου του Seymour Papert και μιλάει γι αυτό το ζήτημα. Η χρήση της σε μεγαλύτερες ηλικίες δεν προσφέρει σχεδόν τίποτε. Το micromad θα το ξέρεις αφού δεν είσαι χτεσινός...
Directx Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2010 Το είδα αλλά επειδή γενικά και με τα δικά μου λεγόμενα σε προγενέστερο post θα μπορούσε να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η LOGO είναι για πέταμα προτίμησα να ξεκαθαρίσω την προσωπική θέση μου. Σε παιδαγωγικό επίπεδο κρατώ μια πολύ μικρή (tiny!) επιφύλαξη για την χρήση της σε μεγαλύτερες ηλικίες αν πρόκειται να διδαχθεί πληροφορική σε αδαείς (πχ. σχολεία δεύτερης ευκαιρίας κτλ) αλλά δεν έχω υπόψη μου κάποια έρευνα επ' αυτού. Ποτέ δεν ξέρεις... Χμ... [..]Το micromad θα το ξέρεις αφού δεν είσαι χτεσινός... Δεν το τιμούσα, ήμουν Pixelάκιας, είχα μια συνεπέστατη συλλογή Pixels (το αγόραζα ανελλιπώς) που καταστράφηκε (χαρτοπολτός!) όταν πριν αρκετά χρόνια η αποθήκη γέμισε νερά (εκεί χάθηκε και το πρώτο τεύχους του RAM -άλλη πίκρα!) Ελάχιστα πράγματα διασώθηκαν από τα 80s (και τα early 90s), όπως ένα CΓΟ του 1988 (+1 ακόμα του '89 ή '90) και κάποια άλλα περιοδικά. Ευτυχώς όπως προείπα υπάρχει το retromaniax.
V.I.Smirnov Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2010 ήμουν Pixelάκιας, είχα μια συνεπέστατη συλλογή Pixels (το αγόραζα ανελλιπώς) που καταστράφηκε (χαρτοπολτός!) όταν πριν αρκετά χρόνια η αποθήκη γέμισε νερά (εκεί χάθηκε και το πρώτο τεύχους του RAM -άλλη πίκρα!) Ελάχιστα πράγματα διασώθηκαν, όπως ένα CΓΟ του 1988 και κάποια άλλα περιοδικά. Ευτυχώς όπως προείπα υπάρχει το retromaniax. Pixelακιας ε ; Pixel είχα κι εγώ πολλά. Απο το τ.7 μέχρι το 70 περίπου. Τα καλά τα έχω κρατήσει ακόμη. Αλλά δεν ήμουν ευχαριστημένος. Το micromad, ειδικά τα πρώτα 10 περίπου τεύχη ήταν μακράν καλύτερα. Το χειρότερο ήταν αυτό που έπαθα με το ΕΠΤΑ. Γράφηκα συνδορμητής, ήρθε το πρώτο τεύχος και τα υπόλοιπα όχι. Πήρα τηλέφωνο αλλά δεν έβγαλα άκρη. Από κει και πέρα τα δανειζόμουν για να τα διαβάσω (επειδή είχαν ξοδευτεί τα λεφτά). Δυστυχώς μού έμειναν μόνον δυο τεύχη. Ακόμη χειρότερα, είχα το πρώτο τεύχος (αυτό που ήταν δακτυλογραφημένο !) αλλά πριν χρόνια το δάνεισα σε κάποιον και χάθηκε. Το ΕΠΤΑ ήταν το καλύτερο ελληνικό για τα cpc. Είχε δημοσιεύσει σε συνέχειες μεγάλα προγράμματα ( ένα word processor κι ενα μίνι σύστημα cad). Δημοσίευσε και δυο δικά μου !! Το τεύχος 8 ήταν το καλύτερο που είχα δει : 100 σελ. γεμάτες προγράμματα, καλογραμμένα, αλάνθαστα και ευανάγνωστα με την πανίσχυρη locomotive basic. Kαταραμένο ταχυδρομείο...αν δεν είχε γίνει εκέινο το λάθος με την συνδρομή θα τα είχα τώρα.... Όσο για το RAM το πρώτο τεύχος του που είδα ήταν το 7. Ακόμα θυμάμαι το χρώμα - πράσινο ήταν.... Κι αυτό δανεικό... Έχω κι ένα τεύχος από το "Ηλεκτρονική & Computer" που ήταν το μεγάλο αδέλφι του micromad. Eίναι πολύ ενδιαφέρον διότι έχει ένα ένθετο με πολλά προγράμματα για υπολογιστές πριν την amstrad εποχή (newbrain, dragon, TI99/4A, atari 400, ΒBC). Σε κακή κατάσταση αλλά επέζησε. Πρέπει να το δώσω στο RM να το βάλουν με τα άλλα κειμηλια...
Directx Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2010 Χε χε χε.. Φίλε μου, το Micromad το θυμάμαι αμυδρά (ίσως να είχα αγοράσει 1 τεύχος, πρέπει να είχε review το Indiana Jones 2, στο τέλος; αν όχι τότε δεν θυμάμαι καθόλου.. χμ..), επίσης πρέπει να είχα αγοράσει 1 - 2 ΕΠΤΑ αν δεν με απατά η μνήμη μου ένα εξ αυτών (αν ήταν το ΕΠΤΑ) πρέπει να είχε review κάποιο φορητό Amstrad ή κάτι τέτοιο. Γεγονός είναι ότι το περίπτερο της γειτονίας δεν έφερνε σε μεγάλες ποσότητες αυτά τα περιοδικά οπότε και εγώ δεν τα γνώρισα αρκετά, σε αντίθεση με το Pixel το οποίο ήταν πολύ δημοφιλές οπότε έκανε πάταγο. Ζητούσα θυμάμαι από τον περιπτερά να μου το κρατήσει. Το RAM το είχα βρει θυμάμαι σε κάποιο περίπτερο του κέντρου, θα πέρναγαν αρκετά χρόνια όταν το 2000 (νομίζω) έκανε το ίδιο ένα αφιέρωμα με όλα τα τεύχοι που είχε κυκλοφορήσει οπότε βλέποντας το πρώτο τεύχος μου έκανε κλικ και το θυμήθηκα. Σε γενικές γραμμές ήταν πολύ θεωρητικό τότε - επιστημονικά πράματα για έναν Home User. Επίσης μερικές φορές είχα αγοράσει και το User αλλά όπως είπα το Pixel με κάλυπτε. Ύστερα γύρισα στα PC οπότε πήγα προς C&S, το άφησα όταν γύρισε σε CHIP, μετά σε PCM (ποτέ δεν έφτασε το Pixel) και μετά σε RAM μέχρι σήμερα σποραδικά πια (έχει πέσει πολύ η ποιότητα του σε σχέση με το παρελθόν). Τώρα αν σε κανένα περίπτερο βρω κανένα CODE (ή κάπως έτσι; ..) της MS μπορεί να το τσιμπήσω. Για την ιστορία στα '80s που και που χτύπαγα και κανένα CΓΟ έτσι από περιέργεια για τα PC, θυμάμαι ότι ορισμένα CΓΟ είχαν κάποιο είδος Assembly στις τελευταίες ιλουστρασιόν σελίδες τους αλλά ρε γμτ. δεν θυμάμαι / δεν ξέρω συγκεκριμένα τι ήταν -????- Θα ήθελα πάντως κάποιος να ξεκινήσει ένα scan και στα παλιά CΓΟ, αξίζει τον κόπο!!
gtroza Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2010 @V.I.Smirnov Γράφω "βασική χρήση". και εγώ τόνισα το α' βάθμια. σκοπός της εκπαίδευσης πρέπει να είναι να δημιουργήσει ελέυθερα και ικανά άτομα και όχι μόνο χρήσιμα "ανταλλακτικά" μιάς "κατεστημένης μηχανής". φιλικά πάντα γιατί τα αναλύεις ωραία! .
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.