marantonis Δημοσ. 14 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 14 Σεπτεμβρίου 2010 Μπορει καποιος να μου εξηγησει τον ορο? Απο την wikipedia δεν ειμαι σιγουρος οτι ειδα φως. Αν και νομιζω οτι εχω καταλαβει πανω κατω γενικως.. δωστε μια βοηθεια.
andreasl Δημοσ. 14 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 14 Σεπτεμβρίου 2010 Ο όρος cult αναφέρεται σε ό,τιδήποτε δεν έχει καμία καλλιτεχνική αξία αλλά (περιέργως) είναι αγαπητό στο κοινό / εμπορικό. Σα να λέμε Στάθης Ψάλτης, ο ορισμός του cult.
elbarto Δημοσ. 14 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 14 Σεπτεμβρίου 2010 δεν νομιζω τα cult να ειναι εμπορικα..το αντιθετο μαλλον
Pablo_Hasan Δημοσ. 14 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 14 Σεπτεμβρίου 2010 http://www.insomnia.gr/forum/showthread.php?t=100039&highlight=cult
slipknot Δημοσ. 14 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 14 Σεπτεμβρίου 2010 Ο μέσος θεατής ορίζει το cult σαν μια ταινία που βγάζει γέλιο και προχειρότητα. Γενικότερα, υπάρχουν πολλοί ορισμοί για το τι είναι cult. Προσωπικά, ενστερνίζομαι τον πιο επίσημο, που λέει πως cult είναι οποιοδήποτε μορφή τέχνης κινείται έξω από το mainstream και έχει λίγους, αλλά αφοσιωμένους οπαδούς. Και μια σημαντική διευκρίνηση, το cult δε γεννιέται cult, γίνεται με τον καιρό. Όλες οι cult ταινίες δηλαδή, είναι λίγο έως πολύ σοβαρές προσπάθειες.
yannis27gr Δημοσ. 14 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 14 Σεπτεμβρίου 2010 Cult είναι μια ταινία που ενώ ξέρεις ότι είναι εντελώς άθλια (lame) παραδόξως σου αρέσει. Ναι, ο Ψάλτης είναι το καλύτερο παράδειγμα.
Επισκέπτης Δημοσ. 14 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 14 Σεπτεμβρίου 2010 Όπως είπε και ο slipknot, κι εγώ διαφωνώ εντελώς με τον ορισμό περί αθλιότητας, γέλιου, προχειρότητας. Cult είναι αυτό που έχει αφοσιωμένους οπαδούς, ανθρώπους που δημιουργούν fan clubs, που δεν αφήνουν την ταινία να χαθεί, αλλά παρόλα αυτά δεν είναι εμπορική, δεν πουλάει στους περισσότερους. Το ότι δεν πουλάει σε πολλούς, δε σημαίνει ότι η ταινία δεν είναι καλή. Συχνά απλά υπάρχουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (όπως πχ ωμή βία) που αποκλείει πολύ κόσμο από το να την δει. Το πρώτο παράδειγμα που μου έρχεται πάντα στο μυαλό είναι το "The Cube", και άλλες τέτοιες ταινίες που παίζονται σε φοιτητικές προβολές πολύ συχνά. Το "π" είναι επίσης τέτοια ταινία. Το παλιό "Texas Chainsaw Massacre", το "Rocky Horror Picture Show", το "Clerks" του Kevin Smith και άλλες. Όλες καλές ταινίες όπως βλέπετε. Απλά όχι mainstream, αλλά με πολύ φανατικούς οπαδούς. Είναι και ταινίες που δεν ακολουθούν την καθιερωμένη συνταγή. Κάνουν κάτι διαφορετικό και αυτό ενθουσιάζει κάποιους. Ο χαρακτηρισμός του Ψάλτη ως cult, μου φαίνεται "κάπως", κυρίως γιατί δεν πιστεύω ότι υπάρχει πραγματικά fan base από πίσω και κάποτε θα χαθούν όλα αυτά (ευτυχώς).
antonl Δημοσ. 14 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 14 Σεπτεμβρίου 2010 Cult ταινίες πολλές φορές μπορείς να δεις, όχι γιατί ξέρεις πως θα σ αρέσει η ταινία σαν σύνολο αλλά για κάποιες ατάκες και σκηνές που πιθανόν να ναι κωμικοτραγικές. Cult είναι κι ο Γκουζγκούνης.
guido Δημοσ. 14 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 14 Σεπτεμβρίου 2010 εντάξει δεν κολλάω γενικά σε ορισμούς και ταμπέλες , αλλά το cube και το π δεν τα θεωρώ cult. Ναι οκ δεν είναι mainstream , ήταν φοβερές ταινίες both , αλλά δεν νομίζω οτι ειναι cult. Δεν μπορεί να ειναι cult και να φιγούραραν πρώτες μούρες στα dvd club τότε. cult θα ήταν , αν είχαν παραμείνει τελείως άγνωστες και τις είχε δει περιορισμένο κοινό. Και φυσικά δεν είχαν sequel "Cube 2" κτλ. Γενικά cult οπως το βλέπω εγώ είναι η αίσθηση οτι μια ταινία ειναι ενα μικρο η μεγαλο διαμάντι το οποίο , λιγοι το γνωρίζουν ή μπορούν να το αντιληφθούν αν την δουν . Είτε η ταινία ειναι διαμάντι για σοβαρούς λόγους, είτε για αστείους
marantonis Δημοσ. 14 Σεπτεμβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 14 Σεπτεμβρίου 2010 Χμ... γι΄αυτο αδυνατουσα εξ αρχης να καταλαβω τον ορισμο τελικα. Ο καθενας το παιρνει οπως θελει..
slipknot Δημοσ. 14 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 14 Σεπτεμβρίου 2010 Πιστεύω πάντως, πως στο θέμα "cult", παίζει ρόλο και η χώρα. Ένα απλό παράδειγμα. Οι γνωστές ταινίες με Ψάλτη, Γαρδέλη, Μιχαλόπουλο, Ντούζο, Νάτσιο και δε συμμαζεύεται, θεωρούνται cult εδώ. Εν τέλει, μπορεί και να μην είναι, αφού τις ξέρουν ΟΛΟΙ. Και το κοινό, δε ξέρω κατά πόσο αφοσιωμένο είναι, αφού σχεδόν όλοι όσοι ξέρω, δεν τις παίρνουν στα σοβαρά. Ας υποθέσουμε ότι όντως δεν είναι cult. Αν κάποια μέρα, τις ανακαλύψουν κάτι τύποι στην Αμερική ξέρω 'γω (με υπότιτλους, λέμε τώρα) και τις δουν σοβαρά, αποκτώντας μια σχέση λατρείας μ' αυτές, θα είναι cult. Θεωρώ πως αν η ταινία είναι εγχώρια, τη βλέπεις και λίγο διαφορετικά, μέχρι ενός βαθμού. Μια ταινία που θα χαρακτήριζα cult προσωπικά, είναι το Σπιρτόκουτο. Άλλη μια παρατήρηση για το κοινό. Δίνω μεγάλη σημασία στο αν το κοινό είναι αφοσιωμένο και πώς βλέπει την ταινία. Στο cult festival, όταν παίζονται ταινίες του Γκουζγκούνη, το gagarin είναι συνήθως γεμάτο. Πόσοι πάνε για να απολαύσουν την ταινία όμως και πόσοι για να γελάσουν μ' αυτή; Μη μπερδεύεστε, ξέρω πως οι ταινίες του βγάζουν γέλιο μέσα από τις ατάκες τους, που υπάρχουν εκεί σκόπιμα. Άλλο εννοώ...
marantonis Δημοσ. 14 Σεπτεμβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 14 Σεπτεμβρίου 2010 Δηλαδη θεωρεις οτι το κοινο μιας θεωρουμενης cult ταινιας πρεπει να την παιρνει απολυτα στα σοβαρα? Αν ειναι ετσι, δυσκολο μου φαινεται να γινει αυτο με πολλα κλασσικα b-horrors που θεωρουνται απο πολλους cult. Τελος, γιατι cult το Σπιρτοκουτο?
Rising1980 Δημοσ. 14 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 14 Σεπτεμβρίου 2010 Για μένα ο όρος cult αναφέρεται σε 2 κατηγορίες: 1) So bad it's good. Ταινίες που είναι απερίγραπτα χάλια αλλά είναι ό,τι πρέπει για να τις δεις με παρέα και ποτά. Τρανά παραδείγματα: Troll, Kalamari Wrestler (oh yeah) κι άλλα τέτοια κουλά. 2) Ταινίες που όταν παίζονταν στο σινεμά αγνοήθηκαν αλλά έκαναν τρελές πωλήσεις όταν βγήκαν σε dvd και απέκτησαν φανατικό κοινό. Κορυφαίο παράδειγμα το Donnie Darko και πιο πρόσφατα το Primer. Αλλά οκ, τελικά cult είναι όπως το αντιλαμβάνεται ο καθένας, κανένα πρόβλημα με αυτό.
slipknot Δημοσ. 14 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 14 Σεπτεμβρίου 2010 Δηλαδη θεωρεις οτι το κοινο μιας θεωρουμενης cult ταινιας πρεπει να την παιρνει απολυτα στα σοβαρα? Αν ειναι ετσι, δυσκολο μου φαινεται να γινει αυτο με πολλα κλασσικα b-horrors που θεωρουνται απο πολλους cult. Τελος, γιατι cult το Σπιρτοκουτο? Κοίτα, όταν λέω πως δίνω σημασία στο πώς τη βλέπει, δεν εννοώ πως θα πρέπει να συμπεριφέρεται σα να βλέπει Tarkovsky. Και ο σχολιασμός μέσα στο παιχνίδι είναι, πολλές ταινίες χαμηλού προϋπολογισμού σου δίνουν άλλωστε το δικαίωμα να το κάνεις, μέσα από λάθη που έχουν κλπ. Αυτά είναι που μαγνητίζουν πολλές φορές τους λάτρεις, υπάρχει κόσμος που γουστάρει. Από 'κει και πέρα, ο απλός θεατής θα δει την ταινία και θα την προσπεράσει τις περισσότερες φορές, ενώ ο οπαδός θα κάτσει να συζητήσει γι' αυτή, θα προσπαθήσει να τη βρει σε vhs/dvd, θα οργανώσει προβολές σπίτι του. Αυτή είναι η διαφορά τους. Όσο για το Σπιρτόκουτο, δε θυμάμαι αν βρήκε διανομή για αίθουσα, είμαι σχεδόν σίγουρος όμως ότι βρήκε το κοινό του αφότου βγήκε σε vhs/dvd. Και είναι αυτό που είπα προσπαθώντας να δώσω τον ορισμό, κινείται έξω από το mainstream (θεωρείται ανεξάρτητη ουσιαστικά) και έχει λίγους οπαδούς.
guido Δημοσ. 14 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 14 Σεπτεμβρίου 2010 Nα θέσω και γω μια απορία. Οι ταινίες του lugosi είναι cult; Αν ναι ,ειναι γιατί επαιζε ο Lugosi και μόνο; Πότε έγιναν cult; Συνέβαλε στο οτι ο lugosi εγινε και τραγούδι από τους bauhaus;
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.