Προς το περιεχόμενο

μπουζούκι ή μαντολίνο

Vasilis89

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

παίζω κιθάρα και θέλω να ξεκινήσω ένα όργανο πιο ρεμπέτικο. Η πρώτη σκέψη ήταν φυσικά το μπουζούκι αλλά μετά σκέφτηκα και το μαντολίνο. Έχει κανείς άποψη για να με συμβουλέψει? προσπαθώ να βρω κομμάτια λαικά σε μαντολίνο αλλά δεν μπορώ....

Δημοσ.
παίζω κιθάρα και θέλω να ξεκινήσω ένα όργανο πιο ρεμπέτικο. Η πρώτη σκέψη ήταν φυσικά το μπουζούκι αλλά μετά σκέφτηκα και το μαντολίνο. Έχει κανείς άποψη για να με συμβουλέψει? προσπαθώ να βρω κομμάτια λαικά σε μαντολίνο αλλά δεν μπορώ....

Το μαντολίνο σίγουρα επεκτείνεται και στον χώρο της κλασσικής μουσικής και όχι μόνο στο ρεμπέτικο.

Από προσωπική εμπειρία ξέρω πως η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων της Πάτρας έχει κάνει κάποια περάσματα στο είδος του ρεμπέτικου σε συναυλίες της, ίσως μπορεί κάποιος από εκεί να σε βοηθήσει με αυτό που ψάχνεις.

http://www.psopatras.gr/

Δημοσ.

Συγνωμη αλλα που εχεις ακουσει μαντολίνο και ρεμπετικο;

Αντε καμια κανταδα των επτανησων...

Αλλα ρεμπετικο; Καμια σχεση. Και αν εχει παιξει κανενας (γιατι μπορει να βρεθουν σε youtube) δεν κολαει με τιποτα . Θα γελαει και το παρδαλο κατσικι....

ΥΓ. Φετος πηγα διακοπες Ζακυνθο και ακουσα πολυ μαντολινο...

Ωραιο οργανο αλλα για ε λ α φ ρ α τραγουδια

Δημοσ.

Ρεμπέτικο=Τρίχορδο μπουζούκι.

Επειδή ξέρεις κιθάρα όπως λες, ένα τετράχορδο θα σε βοήθησει να το μάθεις πολύ πιο εύκολα μιας και δεν απέχει πολύ από τη φιλοσοφία της κιθάρας.

Δημοσ.

και μαλιστα τριχορδο !!!

Το τετραχορδο θα το μαθεις λιγο πιο ευκολα μιας και παιζεις κιθαρα...

ΑΛΛΑ το τριχορδο θα το ευχαριστηθεις περισσοτερο.

Δημοσ.

από αυτό το βίντεο εγώ καταλαβαίνω ότι το μαντολίνο είναι ένα όργανο που ταιριάζει με την ρεμπέτικη κυριός και λιγότερο την μοντέρνα λαική μουσική.

το μπουζούκι και το μαντολίνο είναι συγκαινοικά όργανα και ο ήχος του μιάζει είναι μεταξύ μπουζουκιού και μπαγλαμά και παράλληλα είναι πιο διεθνές... νομίζω θα πάρω μαντολίνο... στην τελική είναι ακριβός το ίδιο όργανο αν μάθω το ένα ξέρω και το άλλο

Δημοσ.

Αυτό που ακούς είναι ηλεκτρικό μαντολίνο.

Μην συγκρίνεις τον ήχο του.

Άκουσε τα απο κοντά για να βγάλεις συμπέρασμα.

Θα σου πρότεινα να ξεκινούσες με 4χορδο μπουζούκι.

Δημοσ.

Επειδη την ειχα ψαξει τη δουλεια πανε για τετραχορδο μπουζουκι... Ακομα σκεψου και το ουτι στο μελλον ειναι μαγικο οργανο... Καντα εσυ για μενα γιατι εγω απο χρονο κλαφτα...:·(

Αποστολή από iPhone με το Insomnia.app

Δημοσ.
στην τελική είναι ακριβός το ίδιο όργανο αν μάθω το ένα ξέρω και το άλλο

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Πιο ωραίο ανέκδοτο δεν έχω ακουσει... (χωρις παρεξηγηση, με φιλική τελειως διάθεση)

Το ενα είναι μακρυμάνικο και το αλλο εχει κοντό μανίκι

Οποτε αλλαζει εντελως η φιλοσοφία

Στο ενα κινείσαι οριζοντια προσπαθωντας να αποφυγεις τις δυο κατω χορδες (Ντο και ΦΑ) ή την Ρε (τριχορδο) στο αλλο κινείσαι καθετα...

Επισης εχουν διαφορετικό κουρδισμα . Τι σχεση εχει το

Μι, Λα, Ρε, Σολ του μαντολίνου με το

Ντο φα λα ρε και το ρε λα ρε του μπουζουκιού....

Καμια σχετη το ενα οργανο με το αλλο...

Ακου και ενα ρεμπετικο να καταλαβεις τι είναι ρεμπετικο...

Το πρωτο που πετυχα στο youtube

Το μαντολίνο παίζει τετοια

που είναι καταπληκτικά αλλα δεν είναι ρεμπετικα

Στα λεω αυτα γιατι ΑΝ θελεις να παιζεις ρεμπετικα και λαικα τραγουδια σε 2-3 μηνες θα το μετανιώσεις και θα παρεις μπουζούκι....

Οτι και να αποφασίσεις να μαθεις σου ευχομαι να γίνεις αστερι...

(αν και μαλλον το εχεις αποφασίσει) :cry:

Δημοσ.
μα κάπου διάβασα ότι έχουν το ίδιο κούρδισμα, όπως και το βιολί

Βιολί και μαντολίνο έχουν ίδιο κούρδισμα, όχι όμως και το μπουζούκι.

@georgalasg

Ναι, παίζει και τέτοια που linkαρες, αλλά ξεχνάς πως μιλάμε για ένα μπαροκ όργανο, ικανό για πολλά πράγματα. Χαρακτηριστικά:

Από...Δραπετσώνα:

μέχρι έργα του μεσιέ Vivaldi γραμμένα για μαντολίνο και ορχήστρα:

Δημοσ.

ίσως αυτό που διάβασα να αφορούσε το irish bouzouki.

το βιντεάκι με την δραπετσόνα είναι μια απόδειξη αυτού που λέω, ότι δηλαδή ο ήχος του μαντολίνου δεν είναι ξένος από το ρεμπέτικο.

και η γκάμα του είναι πολύ μεγαλύτερη

Δημοσ.

ρε παιδια δε μερακλώνεις με το μαντολίνο.

Τα παντα παιζεις με όλα τα οργανα . Αφου υπάρχουν οι νοτες στο οργανο μπορεις να το παιξεις. αλλα είναι το ιδιο;

Δε σκαει η νοτα στο μαντολίνο.. Δε ξερω πως να το περιγραψω...

Δε γινεται να παιξεις βαρβατες πενιες... Δε μπορω να σας το εξηγησω....

Οσοι παιζουν μπουζουκι θα με καταλαβουν....

Ειναι σαν αρχίσω να παιζω μπαχ στο μπουζούκι... (Το εκανε ο πολυκανδριωτης νομιζω)

Δεν του πηγαινει... Μπορει να παιξει αλλά... :mad:

Το καθε όργανο είναι για συγκεκριμένο είδος. Νομίζω ότι λιγα οργανα κολλανε παντου (πιανο, βιολι ισως και κιθαρα αφού υπαρχουν πολλα είδη)

ΥΓ Δεν εχει τεραστια διαφορα; Ακουστε πενια στην εισαγωγη....

Την πενια ακουστε μονο γιατί ο Μπιθικώτσαρος κανει τη διαφορά ετσι και αλλιώς... :lol:

Το πρωτο ειναι πολύ ωραια εκτελεση αλλα λιγο υποτονικη...

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...