Προς το περιεχόμενο

Αριστεροχειρια.Ποσοι ειμαστε τελικα κ κατα ποσο διαφερουμε αληθεια?

htps

Είστε:  

127 μέλη έχουν ψηφίσει

1. 1. Είστε:

• Δεξιόχειρας.
    • Αριστερόχειρας.
    • Αμφίχειρας.

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 175
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

yiah baby!!revenge time!!!

Οι αριστερόχειρες είναι φυσιολογικοί

Τα συμπεράσματα της έρευνας που πραγματοποίησαν επιστήμονες σε παιδικούς σταθμούς της Θεσσαλονίκης

ΝΟΤΑ ΤΡΙΓΚΑ | Κυριακή 16 Απριλίου 2000

Το φυσιολογικό φαινόμενο της αριστεροχειρίας δεν αντιμετωπίζεται, λόγω άγνοιας, πάντα ως φυσιολογικό με αποτέλεσμα σε πολλά παιδιά της προσχολικής ηλικίας να επιχειρείται καταπιεστική αλλαγή σε δεξιόχειρα μέσα στα πλαίσια της οικογένειας και έτσι να προκαλούνται βλάβες δύσκολα ανατρέψιμες από το σχολείο. Την ίδια στιγμή το θέμα έχει ελάχιστα ερευνηθεί στη χώρα μας και δεν του έχει δοθεί η δέουσα σημασία. Η επιστημονική μελέτη τόσο σε ιατρικό και ψυχολογικό όσο και σε ερευνητικό επίπεδο καθυστερεί σημαντικά. «Κατά τη μακρόχρονη πορεία μας στην εκπαίδευση γίναμε πολλές φορές μάρτυρες συγκρούσεων και αδιεξόδων με αφορμή την αριστεροχειρία» τονίζει ο καθηγητής παιδαγωγικών τμήματος βρεφονηπιοκομίας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης κ. Δημ. Δημητρακόπουλος, που μαζί με τον σχολικό σύμβουλο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης κ. Αλ. Πουλίδη ηγήθηκαν έρευνας σε 51 βρεφονηπιοκόμους, εργαζόμενες σε παιδικούς σταθμούς στη Θεσσαλονίκη, όπως και σε γονείς της περιοχής προκειμένου να ερευνηθεί το φαινόμενο της αριστεροχειρίας η οποία απασχολεί ιδιαίτερα την προσχολική αγωγή, αφού τα παιδιά του παιδικού σταθμού και του νηπιαγωγείου αναπτύσσουν πολλές δραστηριότητες με τα χέρια τους. Σχετικές έρευνες άλλωστε στη χώρα μας είναι από ελάχιστες ως ανύπαρκτες, οπότε η συγκεκριμένη αποκτά ιδιαίτερη αξία χωρίς φυσικά να καλύπτει το κενό. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο πρώτο διεθνές συνέδριο με θέμα «Το φαινόμενο της αριστεροχειρίας», που έγινε στο τμήμα βρεφονηπιοκομίας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στις 15 Απριλίου. Θα βρίσκεται δε στη διάθεση του ενδιαφερόμενου κοινού από τις 20 Απριλίου στη διεύθυνση του Internet www. cosmokids. gr/aristeroxeiria.

Από τις βασικές υποθέσεις της έρευνας είναι: 1. Το ποσοστό των αριστερόχειρων παιδιών κυμαίνεται και στην Ελλάδα γύρω στο 10%, όπως γενικά γίνεται αποδεκτό και διεθνώς. 2. Εχουν εγκαταλειφθεί οι παλιές προκαταλήψεις κατά της αριστεροχειρίας. 3. Η ενημέρωση γονέων και εκπαιδευτικών είναι ελλιπής και αποσπασματική. 4. Η πολιτεία είναι αδρανής και η επιστημονική κοινότητα παραπέμπει το πρόβλημα να ερευνηθεί από την επόμενη γενιά.

Οι απόψεις των παιδαγωγών της προσχολικής ηλικίας αλλά και των γονέων, έτσι όπως αυτές καταγράφηκαν και αναλύθηκαν από την έρευνα, καταλήγουν στα εξής συμπεράσματα:

* Ως προς τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας γίνεται σαφές ότι το «πρόβλημα» είναι υπαρκτό. Υπάρχουν αρκετά παιδιά με έκδηλη αριστεροχειρία, όπως και παιδιά αμφίχειρα, όπου δηλαδή δεν έχει επικρατήσει το ένα από τα δύο χέρια. Αυτό σημαίνει ότι η προσχολική αγωγή που ασκείται τόσο στο σπίτι όσο και στα σχετικά ιδρύματα θα πρέπει να διευκολύνει την επικράτηση του ενός χεριού και να υποστηρίζει το αριστερό χέρι στην «προσπάθειά» του να ενεργεί ισότιμα με το δεξιό των δεξιόχειρων. Ετσι το παιδί όταν θα πάει στην Α' τάξη του Δημοτικού σχολείου δεν θα πρέπει να συναντά δυσκολίες στη γραφή, στη ζωγραφική και σε άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Και αυτό γιατί δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες παιδιά της Α' Δημοτικού υποφέρουν κατά την εκμάθηση της πρώτης γραφής, επειδή δεν επικράτησε ακόμη το ένα από τα δύο χέρια.

* Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απόψεις των παιδαγωγών της προσχολικής ηλικίας. Διαπιστώνεται κατά πρώτον ότι η ενημέρωση του παιδαγωγικού προσωπικού των παιδικών σταθμών δεν είναι υπεύθυνη επιστημονική αλλά αποσπασματική από συζητήσεις, περιοδικά και βιβλία ως ελεύθερα αναγνώσματα κ.ο.κ. Υπάρχει πάντως κάποια ενημέρωση, το θέμα απασχολεί την εκπαιδευτική κοινότητα και την κοινή γνώμη ευρύτερα, οπότε η έρευνα έγινε σε αρκετά πρόσφορο έδαφος.

Η κυρίαρχη άποψη είναι ότι η αριστεροχειρία δεν αποτελεί πρόβλημα. Αυτό είναι αισιόδοξο, τονίζεται χαρακτηριστικά στην έρευνα, με την προϋπόθεση ότι δεν θα προκαλέσει εφησυχασμό και αδράνεια, διότι μπορεί μεν η αριστεροχειρία ως φαινόμενο να μη θεωρείται πρόβλημα, στην πράξη όμως δημιουργεί κάποια προβλήματα, γνωστά σε όσους ασχολούνται με αριστερόχειρα παιδιά. Τα προβλήματα αυτά οξύνονται όταν επιχειρείται καταπιεστική αλλαγή σε δεξιόχειρα. Φαίνεται ακόμη ότι στους παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία δεν υπάρχει ικανοποιητική υποδομή, γνώση και εμπειρία για την αντιμετώπιση των ιδιαιτεροτήτων των αριστερόχειρων παιδιών και την προετοιμασία τους για το δημοτικό σχολείο.

Η επιτυχής αντιμετώπιση

Για την επιτυχή αντιμετώπιση της αριστεροχειρίας απαιτείται όσο ίσως σε λίγες περιπτώσεις υπεύθυνη ενημέρωση της οικογένειας και καλή συνεργασία της με το σχολείο. Διαπιστώθηκε από την έρευνα ότι η συνεργασία αυτή είναι περιορισμένη. Οι γονείς των αριστερόχειρων παιδιών ενημερώνονται για το θέμα επίσης από ελεύθερες συζητήσεις και αναγνώσματα. Κατά συνέπεια χρειάζονται περισσότερη ενημέρωση αλλά δεν την αποκτούν είτε γιατί δεν τους παρέχεται είτε γιατί δεν την αναζητούν και οι ίδιοι. Δεν θεωρούν την αριστεροχειρία των παιδιών τους μειονέκτημα αλλά αρκετοί επιχειρούν αλλαγή σε δεξιοχειρία, προκαλώντας βλάβες δύσκολα ανατρέψιμες από το σχολείο. Οι γονείς θα ήθελαν το παιδί τους να μην είναι αριστερόχειρο και γι' αυτό γίνονται κάποιες προσπάθειες για αλλαγή. Οταν όμως το παιδί επιμένει η κατάσταση γίνεται αποδεκτή. Ετσι κρίνεται απαραίτητο να ιδρυθούν συμβουλευτικοί σταθμοί για γονείς. Οι σταθμοί αυτοί μπορούν να λειτουργήσουν αυτοτελώς σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, ακόμη και σε νοσοκομεία.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=75&artid=121318&dt=16/04/2000#ixzz0zWKvOAu5

• 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

είμαι αριστερόχειρας...αλλά ειλικρινά πιστεύω πως δεν παίζει κανένα απολύτως ρόλο αυτό για το αν θα γίνω χαζός ή ιδιοφυία

Δημοσ.
μου την εσπαγε αυτος ο τυπος βασικα

Πειτε λιγο,απο θεμα συγκεντρωσης πως τα πατε γενικα οι αριστεροχειρες?

τυχαια το ειδα αυτο...επειδη σ την εσπαγε τον διέγραψες δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο;;; δεν περιμενα το 1ο μ ποστ στο σιτε να ητανε αυτο..! ελεος δλδ διαγραφουμε οποιον θέλουμε χωρις λογο ;

Δημοσ.
τυχαια το ειδα αυτο...επειδη σ την εσπαγε τον διέγραψες δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο;;; δεν περιμενα το 1ο μ ποστ στο σιτε να ητανε αυτο..! ελεος δλδ διαγραφουμε οποιον θέλουμε χωρις λογο ;

:lol:

Hint/quiz:

Ο Τοξοβολος δεν εχει τη δυναμη εδω στο ινσομνια να διαγραψει κανεναν χρηστη παρα μονον τον εαυτο του. Και αυτο με την εννοια του να αναγκασει καποιον να μην ποσταρει.

Οποτε?:-D

Αναγκαστικα ψηφισα κ εγω ξανα για να μπορω να βλεπω τα αποτελεσματα,αρα αφαιρητε εναν αριστεροχειρα απο τα τελικα αποτελεσματα

Υπηρχε και αλλος τροπος. Διπλα εκει περα ειναι ενα λινκ που λεει " Εμφάνιση Αποτελεσμάτων Δημοσκόπησης";)

Δημοσ.

Καταλαβαινεις φυσικα οτι αναφερομουν στον ευατο μου ετσι?

Δημοσ.

xaxaxa εκανες ξάνα account για να ψηφίσεις και ο αλλος σε εβριζε γιατι διεγραψες τον ευατο σ.;;; χα0χα0 δεν υπάρχει..!!!

• 2 μήνες μετά...
Δημοσ.

Σημερα υστερα απο καιρο διαπιστωσα οτι τελικα ειμαι πιο αμφιδεξιος απο οσο πιστευα πριν λιγο καιρο..Παρατηρησα εντελως ασυναισθητα μεσα στην ημερα και σε 4 διαφορετικες περιστασεις οτι οσο πλοηγουμαι στο Iphone μου τεινω να χρησιμοποιω περισσοτερο το δεξι!Απιστευτη διαπιστωση αυτη για εμενα μιας κ ανεκαθεν πιστευα οτι ειμαι ενας καθαροαιμος αριστεροχηρ....

Δημοσ.

ε καλα δεν νομιζω οτι το ενα σου χερι ειανι τελειως κουλο, αλλα μαλλον θα πρεπει να κανεις πιο δυσκολα πραματα για να μπορεις να λεγεσαι αμφιχειρας. :P

Δημοσ.

Γράφω, τρώω, παίζω κιθάρα και κάνω επιλεκτικές δουλειές με το αριστερό.

Αθλήματα με τα δεξιά άκρα, είτε τένις, μπάσκετ ή ποδόσφαιρο. Ποντίκι, χειραψία, σφαλιάρα κ.α. με το δεξί.

Υποπτεύομαι πως όταν ήμουν μικρός και δεν έγραφα ακόμη, κάποιος μου εξήγησε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι δεξιόχειρες και μου φάνηκε πολύ κλισέ, οπότε αποφάσισα να χρησιμοποιώ το αριστερό για να... ξεχωρίζω. :wacko:

Δημοσ.

Σημερα υστερα απο καιρο διαπιστωσα οτι τελικα ειμαι πιο αμφιδεξιος απο οσο πιστευα πριν λιγο καιρο..Παρατηρησα εντελως ασυναισθητα μεσα στην ημερα και σε 4 διαφορετικες περιστασεις οτι οσο πλοηγουμαι στο Iphone μου τεινω να χρησιμοποιω περισσοτερο το δεξι!Απιστευτη διαπιστωση αυτη για εμενα μιας κ ανεκαθεν πιστευα οτι ειμαι ενας καθαροαιμος αριστεροχηρ....

Δεν σε κάνει αμφιδέξιο αυτό ρε, χρησιμοποιείς την δεξίαν σου επειδή είναι το «άχρηστο» χέρι σου και κρατάς το άλλο για άλλα πιο up to speed πράγματα.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...