Προς το περιεχόμενο

Συνεργασία προγραμμάτων


ΠάρηςΓ

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γεια σας παιδες...

Με αφορμή καποια συζητηση που ειχα αναρωτιεμαι ποιοι ειναι οι καλυτεροι τροποι να συνεργαζονται οι διαφορες εφαρμογές... κατι τι εννοώ...

 

Πχ υπάρχει μια εταιρία... Α..

Ας πουμε οτι διαθέτει μια βαση δεδομένων (και οχι σε αρχεια που ξερω αρκετες εταιρίες με συστηματα απο το 1985) που εχει εκει ολα τα δεδομένα...

 

 

Και ας πουμε οτι χρειάζεται κάμποσες εφαρμογές σε περιβάλλον windows(οχι με τελνετ κτλ)... για να κανουν παραγγελίες λογιστικά κτλ..

 

και αν υποθεσουμε πως θελουν και καποιο ιστοτόπο με συγκεκριμένες λειτουργίες για τους πελάτες/ συνεργάτες κτλ...

 

 

Το θέμα ειναι ποιος ειναι ο καλυτερος τροπος να συνεργαστούν;

Το μονο που μου περναει εμενα απο το μυαλό ειναι web services...

Να τρέχει καποιο web service που να κανει οσα χρειάζονται..

 

Ετσι μπορει και η ιστοσελιδα να χρησιμοποιει τα service αλλά και οι λοιπες εφαρμογές....

 

Ομως δεν ξερω κατα ποσο σωστο και ευκολο και μη περιοριστικό ειναι αυτό...

 

Αν γινοταν κατευθείαν η σύνδεση στη βαση της εφαρμογής τότε θα επρεπε να ξαναγραφόταν η λογική τοσο στην εφαρμογή για windows όσο και στο site...

ετσι οποιαδήποτε αλλαγη στη λογική του προγραμματος θα απαιτούσε αλλαγή και στα δυο μέρη...

 

Πέρα απο αυτό τι αλλες λύσεις υπάρχουν;

Δημοσ.

Μηλάς για Multitier εφαρμογές, αν υποθέσουμε ότι το 1ο tier είναι η εφαρμογή πελάτη το 2ο είναι ο Dataserver τότε συνήθος αναπτύσεται έαν 3ο που είναι ο application server. όλα τα προγράμματα τελικού χρήστη (client, web site etc) μηλάνε μόνο με τον application server και εμφανίζουν τα αποτελέσματα. O application server εμπεριέχει όλη την λογική διαχείρισης και τους κανόνες λειτουργίας της εφαρμογής ώστε να μπορούν να αλαχθουν χωρίς να αλλάζει το GUI client ή site.

Στα windows αυτό επιτυγχάνεται με DCOM και COM αντικέιμενα που τρέχουν σε ένα ή παραπάνω servers. Ακόμα και τα web services θα πρέπει να μιλάνε με τους application servers και όχι με την βάση κατευθείαν. Υπάρχουν διάφορες λύσεις στο θέμα CORBA, DCOM, JSON κλπ.

 

Τα DCOM έχουν προβλήματα ταχύτητας γτ είναι κατασκευασμένα ώστε κάθε property που αλάζει η εφαρμογή να επικοινωνούν με τον server και περιμένουν απαντήση χρειάζεται προσοχή λοιπόν για το πως θα χρησιμποιηθεί. Όσο για τις νέες τεχνολογίες aka .NET δεν έχω ιδέα πως έχει υλοποιηθει ή πως λέγεται η τεχνολογία οπότε θα αφήσω κάποιον άλλο να σε οδηγήσει.

Δημοσ.

Στη πραξη ομως ξερω πως υπαρχουν περιπτώσεις που παιρνει καθημερινα ο υπαλληλος τη βαση και την κανει copy paste για το website!

Θα ψαξω τους ορους που μου εθεσες για να μη σε πρηζω κιόλας:)

Δημοσ.
Στη πραξη ομως ξερω πως υπαρχουν περιπτώσεις που παιρνει καθημερινα ο υπαλληλος τη βαση και την κανει copy paste για το website!

Θα ψαξω τους ορους που μου εθεσες για να μη σε πρηζω κιόλας:)

 

Στην πράξη τα περισσότερα middle tier δεν είναι τπτ παραπάνω από ένα web service το οποίο απλά μεταφέρει τα δεδομένα της βάσης κάτι σαν proxy δες το. Τώρα για να λειτουργήσει όλο το πακέτο έχοντας υπ'όψην και την ασφάλεια απαιτήται ο application server, web server και data server να βρείσκονται στο ίδιο δύκτιο / φυσικό χώρο ώστε να μην δωσεις πρόσβαση σε επισφαλη δεδομένα στον έξω κόσμο.

Όταν οι περισσότεροι έχουν τον web server εκτός εταιρίας ο μόνος ασφαλής τρόπος επικοινωνίας είναι είτε η αυτόματη ενημέρωση του web data server είτε ακόμα καλήτερα η αντιγραφή μόνο των δεδομένων που θέλουμε να υπάρχουν στο web με το χέρι.

 

Όπως και να έχει σηζήτηση κάνουμε και οι απορίες είναι ο καταλήτης για την ανάπτυξη της οπότε ρώτα ότι θες δεν λέω ότι ξέρω τα πάντα αλλά αν ξέρω τι σε προβληματίζει ίσος μπορέσω να βρω κάτι στο net να διαβάσεις.

Δημοσ.

Επειδη ειμαι γεμάτος απο δουλειες λιγο που ειδα αυτα που αναφερεις(COM,DCOM) ειδα οτι ειναι κατι παρόμοιο με τα enterprise java beans της Java .. Η java εχει και αυτη application server.

Ομως πχ αν χρησιμοποιησης COM ή DCOM ή Enterprise java beans κτλ δε θα περιορίσει ; Εννοω σε γλώσσα... Δηλαδη τα EJB πάνε μονο με java απο οτι ξέρω.. αντιστοιχα τα com με τεχνολογιες microsoft αν δε κανω λάθος...

 

Η μονη λυση ειναι web services (τα οποια ας χρησιμοποιουν οτιδηποτε) για να μην επηρεάζεται τοσο η επιλογη τεχνολογιών μετά;

Δημοσ.

Δεν ξέρω άν βοηθάει, αλλά έστω οτι έχεις 2-3 διαφορετικούς servers ( DB, Application1, Application2). Ο πιο έυκολος τρόπος θα ήταν άν είχαν κάποια κοινή τεχνολογία όπως άν μπορούν να διαβάσουν και οι 2 απο την ίδια βάση, μπορούν να διαχειριστούν αρχεία txt, μπορούν να ξεκινήσουν τις εφαρμογές απο Web service. Θα μπορούσες να είχες μια τρίτη εφαρμογή, έναν δαίμονα, web service, trigger σε βάση, να κάνει την επικοινωνία.

 

Αλλά στην περίπτωση που περιγράφεις, ο database server μπορεί να γίνει προσβάσιμος τόσο απο την Windows εφαρμογή όσο και απο τον ιστιότοπο.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...