Προς το περιεχόμενο

Eγκατάσταση Linux σε παλιό laptop

popeye68

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημέρα παιδιά.

Έχω ένα παλιό laptop Fujitsu Siemens Amilo Pro V2020 το οποίο έχει επεξεργαστή

Intel 1,6Ghz και RAM 496MB.

Έχω δοκιμάσει τα πάντα. Ubuntu 10.04 - 9.10 - 8.10 - Alternate cd, Mandriva, Fedora, OpenSuse, Monomaxos, Pupie Linux, gNew Sense.

Δεν μπορεί να γίνει εγκατάσταση σε κανένα εκτός από Pupie και gNew Sense.

Σε όλα μόλις boot-άρω με το live cd τους δείχνει πάντα μια μαύρη οθόνη με μια παύλα (-) στην πάνω αριστερή γωνία να αναβοσβήνει.

Δεν θέλω να βάλω Pupie Linux γιατί δεν εγκαθίσταται στον δίσκο αλλά "τρέχει" από την RAM. Ούτε το gNew Sense γιατί δεν μου αρέσουν τα γραφικά του και είναι και δύσκολο στις ενημερώσεις (δεν έχει δικά του αποθετήρια μάλλον).

Μήπως χρειάζεται να εγκαταστήσω στο laptop κανέναν driver ειδικά για Linux (κάρτα γραφικών, επεξεργαστής);

Υπάρχει περίπτωση γι' αυτό το πρόβλημα (που βγάζει μαύρη οθόνη με την παύλα) να θέλει αναβάθμιση BIOS;

Κάθε συμβουλή καλοδεχούμενη.

Ευχαριστώ :confused:

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μηπως το προβλημα ειναι καπου αλλου?

Πχ

- μπορει τα δισκακια σου να ειναι κακογραμμενα, αν τα εγραψες σε 16χ+

- μπορει το drive του λαπτοπ να μην δουλευει σωστα

- μπορει το .iso της καθε διανομης να μην κατεβηκε "ολοκληρο" και να μην περναει καν τον ελεγχο md5sum.

Τα δισκάκια δεν φταίνε γιατί εκτός του ότι είναι γραμμένα στην χαμηλότερη ταχύτητα (χ1) τα έχω δοκιμάσει και στο desktop της υπογραφής μου και εγκαθιστώνται κανονικά.

Το πρόβλημα υποθέτω το έχει το laptop γιατί είναι παλιό αλλά τι να του λείπει;

Υπάρχει περίπτωση γι' αυτό το πρόβλημα (που βγάζει μαύρη οθόνη με την παύλα) να θέλει αναβάθμιση BIOS;

Αναβάθμιση όχι,αλλά σίγουρα δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα στο laptop σου.

Σε όλα μόλις boot-άρω με το live cd τους δείχνει πάντα μια μαύρη οθόνη με μια παύλα (-) στην πάνω αριστερή γωνία να αναβοσβήνει.

Δηλαδή δείχνει όλα σωστά στο post,τα άσπρα γράμματα σε μαύρο φόντο,και μόλις πάει να μπει στην επιφάνεια εργασίας βγάζει το πρόβλημα;Αν είναι έτσι ψάξε πρώτα στο φόρουμ για καθαρισμό laptop.

Δηλαδή δείχνει όλα σωστά στο post,τα άσπρα γράμματα σε μαύρο φόντο,και μόλις πάει να μπει στην επιφάνεια εργασίας βγάζει το πρόβλημα;

Βάζω το δισκάκι. Ξεκινάω τον υπολογιστή. Σε μερικά πάει μέχρι και το splash screen με τις τελίτσες και μετά μαύρη οθόνη. Σε άλλα δεν δείχνει ούτε το splash screen. Κατ' ευθείαν μαύρη οθόνη.

Κανένας driver που τους βάζεις (στα παλιά PC) για να δέχονται τα linux. Υπάρχουν;

Τώρα θα δοκιμάσω και το linux mint και θα σας πω νέα.

Αφου τα δισκακια σου ειναι γραμμενα σωστα και τα iso απο τα οποια προηλθαν κατεβασμενα σωστα, τοτε μαλλον πας για καινουριο drive.

Μπα δεν νομίζω.

Το μόνο λειτουργικό που εγκαθιστάται κανονικά είναι αυτό: http://www.gnewsense.org/. Tι έχει αυτό που δεν το έχουν τα άλλα;

Εγώ πάντως υποψιάζομαι κανέναν driver. Ψάχνωντας στο google βρήκα αυτό.

http://downloadcenter.intel.com/SearchResult.aspx?lang=eng&ProductFamily=Graphics&ProductLine=Laptop+graphics+controllers&ProductProduct=Intel%C2%AE+82852%2f82855+Graphics+Controller+Family

Aυτό το chipset/graphics (82852/855GME) "φοράει" το Amilo Pro V2020.

Δεν ξέρω όμως ποιον από τους 9 drivers να κατεβάσω.

Καμμιά συμβουλή μήπως;

Το μόνο λειτουργικό που εγκαθιστάται κανονικά είναι αυτό: http://www.gnewsense.org/. Tι έχει αυτό που δεν το έχουν τα άλλα;

το gnewsense είναι μια ελεύθερη εκδοχή του Ubuntu(8.04?).

(εδιτ)

μόλις είδα τα posts σου sto Ubuntu-gr.

προτείνω

είτε να μείνεις με puppy ή με κάποιο pupplet π.χ. legacy os

είτε να προσπαθήσεις να βάλεις Debian.

(εδιτ)

Monomaxos και Mint (την καινούργια Debian)Τα δοκίμασα. Τίποτα! Πάει μέχρι το splash screen (με τις τελίτσες) και μετά μαύρη οθόνη.

Με alternative cd κάνω όλη την διαδικασία της εγκατάστασης (ώρα, γλώσσα, πληκτρολόγιο, partitions) και μετά το restart μου βγάζει μαύρη οθόνη με μια παύλα (-) πάνω αριστερά.

Δεν δοκίμασα το F4. Το δοκιμάζω και σας λέω νέα.

---------- Προσθήκη στις 17:28 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 16:56 ----------

Το legacy os κάνει εγκατάσταση στον σκληρό ή "τρέχει" από την RAM;

Το Pupie γι' αυτό το έβγαλα (ενώ λειτουργούσε) γιατί δεν μπορούσα να το εγκαταστήσω στον δίσκο.

Τουλάχιστον το legacy os καλό φαίνεται. Εγκαθίσταται κανονικά στον δίσκο; Αυτό μ' ενδιαφέρει.

Το legacy os κάνει εγκατάσταση στον σκληρό ή "τρέχει" από την RAM;

Το Pupie γι' αυτό το έβγαλα (ενώ λειτουργούσε) γιατί δεν μπορούσα να το εγκαταστήσω στον δίσκο.

Τουλάχιστον το legacy os καλό φαίνεται. Εγκαθίσταται κανονικά στον δίσκο; Αυτό μ' ενδιαφέρει.

το Puppy μπορεί να εγκατασταθεί στο δίσκο.

Το legacy os(που είναι pupplet) επίσης.

Άν θέλεις wireless όμως ίσως το legacy οs να μη σε καλύψει.

Τελικά ποιο από τα δύο είναι το puppy; Eγώ δοκίμασα αυτό http://puppylinux.org/main/index.php?file=Overview%20and%20Getting%20Started.htm

Στο site του legacy os το puppy είναι διαφορετικό.

Λίγο πρίν φορτώσει το λειτουργικό (μόλις περάσει το bios) κράτα πατημένο το shift. Θα σου εμφανίσει το μενού του grub loader.

Δοκίμασε να μπεις με recovery mode.

Άλλη επιλογή... στον grub loader πατάς e.

Εκεί που γράφει quiet splash σβήστο και γράψε nosplash. Μετά πατάς control+x και γίνεται η εκκίνηση με την νέα παράμετρο.

Ετσι αντί για την οθόνη εισαγωγής θα σου δείξει την διαδικασία του boot και πιθανότατα το σφάλμα στο οποίο κολλάει.

Παρεμπιπτόντος... μπορείς να δοκιμάσεις και το lubuntu. Είναι μια πιο ελαφριά έκδοση του ubuntu που τρέχει πολύ γρήγορα σε παλιούς υπολογιστές.

Aυτό το chipset/graphics (82852/855GME) "φοράει" το Amilo Pro V2020.

Δεν διάβασα όλο το τόπικ, αλλά έχω δυο laptop με την ίδια χάλια κάρτα, οπότε να σου πω πώς εγκατέστησα το 10.04:

• Έβαλα το Ubuntu 10.04 desktop cd.
  • Στην εντελώς αρχική οθόνη που έχει μόνο ένα εικονίδιο, πάτησα space και διάλεξα Ελληνικά.
  • Στην ίδια οθόνη, πάτησα F6 για να βγει ένα μενού επιλογών, μετά Esc για να φύγει και να εμφανιστούν οι παράμετροι του kernel, έσβησα τις παραμέτρους "quiet splash" και έγραψα xforcevesa στη θέση τους. Έτσι μπούταρε και έγινε μετά κανονικά η εγκατάσταση.
  • Μετά την εγκατάσταση αρχίζει ο άθλος για να παίξει σωστά η κάρτα, επειδή δεν υποστηρίζεται καλά από νέους kernels που έχουν KMS: https://wiki.ubuntu.com/X/Bugs/Lucidi8xxFreezes. Ένας απλός τρόπος είναι να τη λειτουργείς σε λειτουργία Vesa, χάνοντας KMS, 3D acceleration και την επιτάχυνση βίντεο XV.
  • Εγώ έβαλα έναν δοκιμαστικό kernel: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/xserver-xorg-video-intel/+bug/511001/comments/67
    Έτσι παίζει μια χαρά με όλες τις λειτουργίες. Μέχρι να το φτάσεις όμως εκεί έχει παίδεμα.

Για να μη γράφω πολλά, δες αν με το xforcevesa μπορείς να κάνεις εγκατάσταση, και μετά βλέπουμε για vesa/kms/3d/xv.

(ΜΕΤΑ την εγκατάσταση θα δεις μαύρη οθόνη - αυτό είναι αναμενόμενο μέχρι να λύσεις το πρόβλημα)

Λίγο πρίν φορτώσει το λειτουργικό (μόλις περάσει το bios) κράτα πατημένο το shift. Θα σου εμφανίσει το μενού του grub loader.

Δοκίμασε να μπεις με recovery mode.

Άλλη επιλογή... στον grub loader πατάς e.

Εκεί που γράφει quiet splash σβήστο και γράψε nosplash. Μετά πατάς control+x και γίνεται η εκκίνηση με την νέα παράμετρο.

Ετσι αντί για την οθόνη εισαγωγής θα σου δείξει την διαδικασία του boot και πιθανότατα το σφάλμα στο οποίο κολλάει.

Παρεμπιπτόντος... μπορείς να δοκιμάσεις και το lubuntu. Είναι μια πιο ελαφριά έκδοση του ubuntu που τρέχει πολύ γρήγορα σε παλιούς υπολογιστές.

Μάλλον δεν κατάλαβες καλά.

Ποιό grub; Δεν υπάρχει grub. Aφού δεν έχει εγκατασταθεί το λειτουργικό ποιό grub να βγάλει;

Διάβασε το 1ο post και θα καταλάβεις.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...