Mr.Hartnoll Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2010 Anna: Why don't you just kill us? οι θεατές θέλουν να μάθουν από τον δημιουργό "Γιατί τόσος σαδισμός και μαζοχισμός και βία και υπερβολή" Peter: smiling You shouldn't forget the importance of entertainment. και και ο δημιουργός απαντά "Γιατί αυτό αντιλαμβάνεστε σαν διασκέδαση" όποιος κατάλαβε... γιατι ο Haneke δεν μα****ζεται, κάνει τανίες
bluesattack Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2010 Και ο δημιουργος του Serbian film καταλαβε.Εχει ηδη πολυσυζητηθει πριν ακομα προβληθει..
mvaggel Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2010 Eνα σχολιο εδω χωρις απαραιτητα να παιρνω θεση.Οπως διαβαζω το Βρετανικό Συμβούλιο κινηματογραφικής δεοντολογίας απαιτησε να κοπουν 49 τμηματα της ταινιας , διαρκεις συνολικας 4 λεπτων πριν παιχτει στο αγγλικο φεστιβαλ , κατι που δεν εγινε αποδεκτο και δεν παιχθηκε. http://www.e-go.gr/cinemag/summary1.asp?catid=10167&subid=2&pubid=46110665 Λογοκρισια θα πει καποιος . Εγω θα ηθελα να ρωτησω το αλλο.Τι ειναι αυτη κινηματογραφικη δεοντολογια, εχει λογο υπαρξης ? Ειναι απλως απολιθωμα συντηρητισμου ? Σίγουρα δεν είναι μια ταινία που την βλέπεις τρώγοντας ποπ-κορν και περιμένοντας να περάσεις ένα ευχάριστο βράδυ. Προσωπικά την έχω καμιά βδομάδα αλλά ακόμη δε βρήκα το θάρρος να κάτσω να την δω. Επίσης σίγουρα δεν είναι από τις ταινίες που θα βάλουν πχ στο ΚΤΕΛ για να μη βαριούνται οι επιβάτες. Πάνω σε αυτή τη λογική, κάποιες επιτροπές (ενδεχομένως και ορθώς) να μην επιτρέψουν τη δημόσια προβολή της. Από κει και πέρα, σίγουρα είναι αντιδεοντολογικό να επιβάλλεις στον άλλο να πει-δείξει αυτό που θες εσύ. Εξού και κατά τη γνώμη μου, καλά έκαναν οι συντελεστές και δε δέχτηκαν να παιχτεί η ταινία "κομμένη". Το ότι δεν πήρε άδεια προβολής, δεν το θεωρώ λογοκρισία. Όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να ψάξει, να τη βρει και να τη δει "ιδιωτικά". Λογοκρισία θα ήταν να απαγορεύσουν την κυκλοφορία της. Όσο για το αν έχει λόγο ύπαρξης η (οποιαδήποτε) δεοντολογία? ΣΑΦΩΣ!!! Αν πρέπει να υπάρχουν επιτροπές δεοντολογίας? ΣΑΦΩΣ!! Το ότι καταφεύγουμε τόσο συχνά στις επιτροπές είναι το κακό. Σημαίνει ουσιαστικά ότι έχει χαθεί η έννοια της δεοντολογίας (τόσο από αυτούς που προκαλούν όσο και από αυτούς που προκαλούνται), που θα έπρεπε κατά καποιο τρόπο να είναι "έμφυτη"
Mr.Hartnoll Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2010 μου φαίνεται ανύπαρκτο το θέμα, μιας και μιλάμε για ανύπαρκτη ταινία my funny games point stands
runner1 Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2010 Μακάρι να είναι έτσι! Πίστεψέ με,αηδιάζω όπως κι εσύ όταν βλέπω τέτοια πράγματα.Χαίρομαι όμως που είναι απλά μια ταινία.Αλλά επειδή ιστορικά δεν έχει ακουστει ότι συνέβη κάτι τέτοιο δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ανώμαλοι που πειραματίζονται με τέτοια πράγματα. Μέχρι να ακουστεί ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑ τέτοιο γεγονός θέλω να πιστεύω ότι η ανωμαλία των ανθρώπων στην πραγματική ζωή δεν έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο! ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ είναι ψυχανώμαλα ή ό,τι άλλο θες. Μαζί σου 1000%. ΤΟ ΟΤΙ ΤΑ ΔΕΙΧΝΕΙ μπορεί να είναι και τέχνη. Προσπάθησε να καταλάβεις τη διαφορά. Τα ίδια με το από πάνω. Άλλο πράττω, άλλο παρουσιάζω κάτι (το οποίο είναι στημένο-σκηνοθετημένο, όλοι το ξέρουν, όπως οποιαδήποτε άλλη ταινία έχει γυριστεί). Αν γδάρεις κάποιον είναι κακό, τζιζ, θα πας φυλακή. Αν φτιάξεις ένα εφέ ώστε να μοιάζει ο άλλος σαν γδαρμένος, και πεις "Ελάτε να δείτε, έκανα μια αναπαράσταση για να δείτε πως μοιάζει κάποιος γδαρμένος, επειδή θέλω να περάσω το τάδε μύνημα/γίνω διάσημος/μπλα μπλα" είναι άλλη ιστορία. Υπερβολική κατά τη γνώμη σου. Εγώ θεωρώ αυτονόητο το δικαίωμα ο καθένας να γυρίζει ότι ταινία θέλει, εφόσον δεν πράττει κάτι κακό. Δηλαδή εσύ ξέρεις καλύτερα απο αυτούς που διοργανώνουν κινηματογραφικά φεστιβάλ και επέλεξαν να παιχτεί η ταινία... Ενδιαφέρον... Δεν ήξερα ότι είσαι ο Ανδρεαδάκης, ο Τιμογιαννάκης και όλοι οι άλλοι κριτικοί κινηματογράφου ΜΑΖΙ!!!!Αλληγορία ξέρεις τι σημαίνει? Πάντως το γεγονός ότι σκέφτηκες ότι γδέρνοντας κάποιον μπορεί να γίνεις διάσημος με ανησυχεί. Ελπίζω να μη σε συναντήσω ποτέ, ειδικά σε στιγμές έμπνευσης σου!!! Κι εσύ όμως δεν καταλαβαίνεις ότι έχει ξεφύγει το θέμα στο συγκεκριμένο!ΚΑΝΕΙ ΜΠΑΜ (δες την ταινία πρώτα για να καταλάβεις τι εννοώ!!!) ότι ο τύπος ΔΕΝ έχει ιδέα πώς να περάσει το "μήνυμα-σκέψη" του ώστε να φανεί καινοτομία και αναγκαστικά περνάει στο επόμενο επίπεδο που κάνουν πολλοί σκηνοθέτες και μάλιστα κατακρίνετε πολλοί (δεν μιλάω για σένα προσωπικά!) σε άλλες ταινίες.......δηλαδή ότι πιο ωμό και τρισάθλιο μου έρχεται το παρουσιάζω ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΠΟΙΑ ΩΡΑΙΑ ΙΔΕΑ! Όσον αφορά τους κριτικούς.....ε συγγνώμη κιόλας αλλά μου μιλάτε για τέχνη και μετά μου λέτε για τους άκυρους κριτικούς που ΘΑΒΟΥΝ ότι ταινία δεν έχει και καλά ένα είδος "μηνύματος" ή δεν ταιριάζει με τα γούστα τους!ΤΡΕΛΗ ΑΝΤΙΦΑΣΗ!Αλλά φαντάσου.....ακόμα και αυτοί με αυτά τα μυαλά δεν μπόρεσαν να δουν θετικά το φοβερό και τρομερό μήνυμα του....Σέρβου! Για αυτό που σκέφτηκα.....η ιδέα μου ήρθε από ένα θρίλερ που είδα πρόσφατα!! ΑΑΑΑΑ και μην ξεχνιόμαστε.....ακόμα και ο Φρέντυ Κρούγκερ τέχνη είναι!
mvaggel Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2010 μου φαίνεται ανύπαρκτο το θέμα, μιας και μιλάμε για ανύπαρκτη ταινία Και συ ποστάρεις σε κάτι που δεν υπάρχει... Ε δεν υπάρχεις!!!! Έχει βρει κανείς καλύτερο ορισμό για το trolling? -------Edit-------- Όσον αφορά τους κριτικούς.....ε συγγνώμη κιόλας αλλά μου μιλάτε για τέχνη και μετά μου λέτε για τους άκυρους κριτικούς που ΘΑΒΟΥΝ ότι ταινία δεν έχει και καλά ένα είδος "μηνύματος" ή δεν ταιριάζει με τα γούστα τους!ΤΡΕΛΗ ΑΝΤΙΦΑΣΗ!Αλλά φαντάσου.....ακόμα και αυτοί με αυτά τα μυαλά δεν μπόρεσαν να δουν θετικά το φοβερό και τρομερό μήνυμα του....Σέρβου! Τελικά να τους ακούμε ή να μη τους ακούμε? Και ποιούς να ακούμε? Αυτούς που λένε το ένα ή το αντίθετο? Κι εσύ όμως δεν καταλαβαίνεις ότι έχει ξεφύγει το θέμα στο συγκεκριμένο!ΚΑΝΕΙ ΜΠΑΜ (δες την ταινία πρώτα για να καταλάβεις τι εννοώ!!!) ότι ο τύπος ΔΕΝ έχει ιδέα πώς να περάσει το "μήνυμα-σκέψη" του ώστε να φανεί καινοτομία και αναγκαστικά περνάει στο επόμενο επίπεδο που κάνουν πολλοί σκηνοθέτες και μάλιστα κατακρίνετε πολλοί (δεν μιλάω για σένα προσωπικά!) σε άλλες ταινίες.......δηλαδή ότι πιο ωμό και τρισάθλιο μου έρχεται το παρουσιάζω ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΠΟΙΑ ΩΡΑΙΑ ΙΔΕΑ! Α!!!!! ΟΚ! Θα ακούσουμε εσένα. Για αυτό που σκέφτηκα.....η ιδέα μου ήρθε από ένα θρίλερ που είδα πρόσφατα!! [JokeMode]Οκ τότε, θα σε κάνουμε παρέα [/JokeMode]ΑΑΑΑΑ και μην ξεχνιόμαστε.....ακόμα και ο Φρέντυ Κρούγκερ τέχνη είναι! Πάντως μετά από τόσα χρόνια, ευτυχώς δεν έχουμε ακόμη μιμιτές του στο δρόμο (ή στους εφιάλτες μας)
tzinos Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2010 λολ το μονο που θα πω ειναι οτι εχει πολυ πλακα και ειναι λιγο ανυσηχο, οτι ο μαραντωνης ειχε ανοιξει πριν 2 μερες τοπικ για το φαν κλαμπ του τζαστιν μπιμπερ!! σορυ αν παρεξηγησεις, αλλα μου ρθε αστειος συνειρμος και δεν κρατηθηκα Κατα τα υπολοιπα δεν εχω αποψη, δεν ειδα την ταινια και δεν ξερω αν θα ασχοληθω ποτε. Αλλα γενικος εχω δυνατα ορια αντοχων, θα δω κατι πχ σοκαριστικο και θα το αγνοησω, δεν θα με επηρεασει ευκολα.
mvaggel Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2010 λολ το μονο που θα πω ειναι οτι εχει πολυ πλακα και ειναι λιγο ανυσηχο, οτι ο μαραντωνης ειχε ανοιξει πριν 2 μερες τοπικ για το φαν κλαμπ του τζαστιν μπιμπερ!! σορυ αν παρεξηγησεις, αλλα μου ρθε αστειος συνειρμος και δεν κρατηθηκα ΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑ! ΡΕ ΔΕ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΑ!!!!!!!!!! ΧΑΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ Μαραντώνη δώσε εξηγήσεις!!!!!! Φιλικά πάντα!
bluesattack Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2010 Απο τον justin στο χασαποσερβικο ? ok απλως πλακα κανουμε
Mr.Hartnoll Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2010 Έχει βρει κανείς καλύτερο ορισμό για το trolling? challenge accepted το εν λόγο φιλμ, φερόμενο ως κινηματογραφική ταινία αν το καλοσκεφτείς είναι κάτι σαν κινηματογραφικό trolling από την στιγμή που δεν προσφέρει και κατ'επέκταση ούτε ανήκει στο χώρο, στοχεύει στη πρόκληση προσοχής και συζήτησης (που δεν οδηγεί πουθενά) μέσα από τη ασυνάρτητη χρήση προσβλητικών εικόνων και καταστάσεων thats wikipedia accurate ! ότι ο τύπος ΔΕΝ έχει ιδέα πώς να περάσει το "μήνυμα-σκέψη" του ώστε να φανεί καινοτομία και αναγκαστικά περνάει στο επόμενο επίπεδο που κάνουν πολλοί σκηνοθέτες και μάλιστα κατακρίνετε πολλοί (δεν μιλάω για σένα προσωπικά!) σε άλλες ταινίες.......δηλαδή ότι πιο ωμό και τρισάθλιο μου έρχεται το παρουσιάζω ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΠΟΙΑ ΩΡΑΙΑ ΙΔΕΑ! δεν είχα σκοπώ να επεκταθώ πέρα από το μύνημα του funny games και απλά θα συμφωνήσω με την πολύ απλή και σωστή εκλογίκευση του runner1 και να προσθέσω πως οι ίδιοι οι θεατές έχουμε ρίξει πολύ τον πήχη στο τι αποδεχόμαστε να χαρακτηριστεί κινηματογραφική ταινία το θέμα είναι πως γενικά για να γίνει ένα οποιοδήποτε δημιούργημά αποδεκτό σαν τέχνη δεν πρέπει να έχει γίνει με άλλο σκοπό ή να ικανοποιεί άλλη λειτουργία από το να αποτελεί τέχνη γιαυτό και τα πορνό που έχουν σαν πρωταρχικό ρόλο πρόκληση σεξουαλικής διέγερσης, δεν αποτελούν κινηματογραφικές ταινίες με την έννοια της έκτης τέχνης το Serbian film όπως παράδειγμα και το Ιαπωνικό Grotesque ανήκουν σε μια ανάλογη κατηγορία, που εκτός από μια απλή κλιμάκωση του σαδομαζοχισμού αυτό που προσφέρουν είναι η ικανοποίηση συγκεκριμένων φετίχ
mvaggel Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2010 το εν λόγο φιλμ, φερόμενο ως κινηματογραφική ταινία αν το καλοσκεφτείς είναι κάτι σαν κινηματογραφικό trolling από την στιγμή που δεν προσφέρει και κατ'επέκταση ούτε ανήκει στο χώρο, στοχεύει στη πρόκληση προσοχής και συζήτησης (που δεν οδηγεί πουθενά) μέσα από τη ασυνάρτητη χρήση προσβλητικών εικόνων και καταστάσεων thats wikipedia accurate ! Άποψή σου είναι αυτό και κατά τη γνώμη μου εντελώς ανυπόστατο. Μη μας το πασάρεις σαν κάτι δεδομένο. δεν είχα σκοπώ να επεκταθώ πέρα από το μύνημα του funny games και απλά θα συμφωνήσω με την πολύ απλή και σωστή εκλογίκευση του runner1 και να προσθέσω πως οι ίδιοι οι θεατές έχουμε ρίξει πολύ τον πήχη στο τι αποδεχόμαστε να χαρακτηριστεί κινηματογραφική ταινία Κινηματογραφική είναι η ταινία που προορίζεται (και γι αυτό το λόγο παράγεται με ορισμένες τεχνικές προδιαγραφές) να παιχτεί στις κινηματογραφικές αίθουσες. Αν εσύ έχεις ρίξει τον πήχη και θεωρείς το ViewMaster κινηματογραφική ταινία είναι κάτι που όντως πρέπει να το κοιτάξεις... Για το καλό σου. το θέμα είναι πως γενικά για να γίνει ένα οποιοδήποτε δημιούργημά αποδεκτό σαν τέχνη δεν πρέπει να έχει γίνει με άλλο σκοπό ή να ικανοποιεί άλλη λειτουργία από το να αποτελεί τέχνη Τα αγγεία που βρίσκουν στις ανασκαφές φτιάχτηκαν για να βάζουν μέσα λάδι και κρασί. Για σένα η αγγειοπλαστική δεν είναι τέχνη? γιαυτό και τα πορνό που έχουν σαν πρωταρχικό ρόλο πρόκληση σεξουαλικής διέγερσης, δεν αποτελούν κινηματογραφικές ταινίες με την έννοια της έκτης τέχνης Ο κινηματογράφος είναι η 7η τέχνη.Tα πορνό συνήθως βγαίνουν σε μορφή βιντεοκασέτας (παλιά) και dvd (τώρα πια) για τον απλούστατο λόγο ότι για τους λόγους που αναφέρεις είναι άβολο να τα δει κανείς στο κινηματογράφο, παρέα με διάφορους... Επίσης σε μορφή dvd (για εμπορικούς λόγους) βγαίνουν και κινηματογραφικές ταινίες, ΑΦΟΥ τελειώσουν την "καριέρα" τους στις αίθουσες. το Serbian film όπως παράδειγμα και το Ιαπωνικό Grotesque ανήκουν σε μια ανάλογη κατηγορία, που εκτός από μια απλή κλιμάκωση του σαδομαζοχισμού αυτό που προσφέρουν είναι η ικανοποίηση συγκεκριμένων φετίχΆποψή σου είναι αυτό και κατά τη γνώμη μου εντελώς ανυπόστατο. Μη μας το πασάρεις σαν κάτι δεδομένο.
Mr.Hartnoll Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2010 αυτό είναι γελοίο ! αν κρίνουμε εκ του αποτελέσματος, δηλαδή την συζήτηση, είναι καθαρά αποτέλεσμα trolling προφανέστατα δεν προσδίδω στο όρο "κινηματογραφική ταινία" τον πρακτικό ρόλο (φιλμ για προβολή σε αίθουσα) και δεν το αντιπαραθέτω με άλλα μέσα προβολής όπως DVD αλλά το χρησιμοποιώ με την έννοια της μορφής τέχνης, δεν είναι το θέμα μας αν το σινεμά είναι η 6η ή η 16η τέχνη και τα αγγεία δεν είναι κατ'ανάγκη τέχνη, ο διάκοσμος είναι, που δεν προσφέρει στην λειτουργικότητα του σκεύους η άποψη μου για την ταινία έχει την αρτιότερη υπόσταση που θα μπορούσε να έχει, είναι βασισμένη στην ταινία ! το British Board of Film Classification δεν δέχτηκε σαν κινηματογραφική ταινία (μορφή τέχνης, ιστορία από κινούμενες εικόνες, comprende ?) το grotesque αλλά φιλμ που αποκλειστικά υπηρετεί το σαδισμό, εγώ όσο το σκέφτομαι το σερβικο φιλμ δεν υπηρετεί καν το σαδισμό, είναι troll ταινία ! λειτούργισε με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί μια πολύ απουκρουστική φωτογραφία όταν γινεται post χωρίς λόγο στο 4chan, τραβάει προσοχή και comments είπα πως δεν είχα σκοπό να συνεχίσω γιατί απλά μου φαίνεται ηλίθιο να παίρνω μέρος σε συζήτηση για ένα φιλμ που με την μεταμφίεση ταινίας και κύριο άξονα διάφορα διεστραμμένα σεξουαλικά φετίχ (που δεν μου κάνουν κλικ) on top of everything πραγματεύεται και την παιδοφιλία, το μόνο που έλειπε ήταν να γυρίσει ο πρωταγωνιστής στη κάμερα και να πει "sup /b/"
mvaggel Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2010 Εμπλέκεσαι σε μια κουβέντα που λες ότι δεν σε ενδιαφέρει. Μας πασάρεις διάφορες ασυναρτησίες ως δεδομένα. Θεωρείς τη γνώμη σου ως την αρτιότερη που μπορεί να υπάρξει. Θεωρείς ότι κινηματογραφική ταινία είναι μόνο ότι συμπίπτει με τα γούστα σου. ΝΑΙ, ΕΙΝΑΙ ΓΕΛΟΙΟ ΚΑΙ ΗΛΙΘΙΟ ΚΑΙ ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟ!!!!
bluesattack Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2010 Διαλλειμα για αποφορτιση κλιματος ... (περι Τεχνης, οχι απαραιτητα κινηματογραφικης) ..................................... Η μοντέρνα τέχνη The Guardian Οταν εγκαινιαζόταν η Tate Modern –ο ναός της σύγχρονης τέχνης στο Λονδίνο– μια ιστορία διέρρευσε στον Τύπο. Ενας επισκέπτης έχασε, λένε, το πορτοφόλι του σε μια από τις αίθουσες. Οταν το αντιλήφθηκε, γύρισε πίσω για να ανακαλύψει ότι ένα πλήθος είχε μαζευτεί και κοίταζε με θαυμασμό το δερμάτινο αντικείμενο. Οταν έσκυψε να πάρει το πορτοφόλι του, ένας φύλακας τον εμπόδισε λέγοντάς του ότι απαγορεύεται να αγγίζουν οι επισκέπτες τα εκθέματα. Πραγματικό ή φανταστικό, το ανέκδοτο γρήγορα προστέθηκε στο σαρδόνιο ευαγγέλιο των εχθρών της μοντέρνας τέχνης, καταχωρισμένο δίπλα σε άλλες συναφείς ιστορίες, όπως αυτή για την καθαρίστρια που μάζεψε κάτι αντικείμενα που νόμιζε πως ήταν σκουπίδια, ενώ στην πραγματικότητα ήταν το περίφημο έργο Garbage or Sweet Paper, υποψήφιο για Βραβείο Τέρνερ. Για τους συντηρητικούς όλες αυτές οι ιστορίες λένε το ίδιο πράγμα: ότι από τη στιγμή που τα πάντα μπορούν να εκληφθούν ως δημιουργικότητα, γίνεται αδύνατον να ξεχωρίσει κανείς το έργο τέχνης από ένα τυχαίο αντικείμενο ή από σκουπίδια. Πριν από λίγες μέρες προσφέρθηκε στους αντιμοντερνιστές άλλο ένα ανέκδοτο για τη συλλογή τους, απολύτως αληθινό αυτή τη φορά. Ο Ντέιβιντ Χένσελ, γλύπτης από το Σάσεξ, υπέβαλε στη θερινή έκθεση της Βασιλικής Ακαδημίας ένα έργο που αποτελούνταν από ένα μπρούτζινο κεφάλι πάνω σε μια πλάκα από σχιστόλιθο, που το συγκρατούσε ένα στήριγμα σε σχήμα μεγάλου οστού. Ευχαριστημένος που το έργο του έγινε δεκτό, ο Χένσελ στενοχωρήθηκε πολύ όταν ανακάλυψε, πηγαίνοντας στην έκθεση, ότι το δημιούργημά του είχε αποκεφαλιστεί. Μόνον η βάση και το κόκκαλο υπήρχαν. Το κεφάλι είχε αποχωριστεί των στηριγμάτων του κατά το ξεπακετάρισμα του έργου. Ο γλύπτης Ντέιβιντ Ματς, επιμελητής της θερινής έκθεσης, ακούστηκε μάλιστα να επαινεί τις μινιμαλιστικές αρετές του κόκκαλου πάνω στην πλάκα. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, αποκαλύφθηκε ότι το μπρούτζινο κεφάλι δεν έμεινε απλώς σε κάποια αποθήκη, αλλά παρουσιάστηκε στους κριτές ως χωριστό έργο και απορρίφθηκε! Και το αποκορύφωμα: Το ακέφαλο έργο αναμένεται τώρα να «πιάσει» πολύ καλύτερη τιμή από την προβλεπόμενη για το σύνολο της σύνθεσης. Για τους χλευαστές της σύγχρονης τέχνης, αυτό αποδεικνύει περίτρανα ότι η πολυδιαφημισμένη Britart συνδυάζει την καλλιτεχνική ακρισία με την οικονομική ηλιθιότητα. Αναρωτιέμαι, ωστόσο, αν η αμηχανία της Βασιλικής Ακαδημίας εξαιτίας αυτού του περιστατικού αντανακλά μια τόσο σοβαρή ταπείνωση για την μοντέρνα τέχνη. Το επιχείρημα ότι η κριτική επιτροπή υπήρξε ηλίθια –αναγορεύοντας ένα λάθος σε τέχνη– στηρίζεται εν πολλοίς στο γεγονός ότι δεν έβλεπαν αυτό που ο καλλιτέχνης είχε την πρόθεση να δείξει. Ομως η ερμηνεία που δίνει ένας καλλιτέχνης στη δουλειά του έχει περιορισμένη μόνο αξία. Οι άλλοι είναι που θα αποφασίσουν. Μπορείς να γράψεις ένα έργο και να το αποκαλέσεις κωμωδία, αν όμως οι θεατές δεν γελάσουν δεν μπορείς να τους πείσεις με επιχειρήματα. Ή, ας φανταστούμε ένα αστυνομικό μυθιστόρημα στο οποίο από λάθος του τυπογραφείου αφαιρέθηκε το τελευταίο κεφάλαιο και τα άλλα μπερδεύτηκαν. Δεν θα μπορούσες να κατηγορήσεις ως βλάκες τους κριτικούς που θα θαύμαζαν το έργο επειδή έρχεται σε ρήξη με τις συμβατικές δομές της αστυνομικής λογοτεχνίας. Απλώς θα ανταποκρίνονταν σ’ αυτό που τους παρουσιάστηκε, εκφράζοντας την προτίμησή τους σε έργα που περιφρονούν την παράδοση. Κατά τον ίδιο τρόπο, η επιδοκιμασία για το «μισό» έργο του Χένσελ μπορεί να είναι δικαιολογημένη. Το κεφάλι ήταν κάτι αρκετά οικείο, θύμιζε τα γελαστά κεφάλια του μεγάλου Ισπανού καλλιτέχνη Χουάν Μουνιός. Η πέτρινη πλάκα, όμως, που στηρίζει ένα κομμάτι σκελετού έχει κάτι το παράξενο και τρομακτικό, κάτι ασυνήθιστο. Η απόρριψή της ως έργου τέχνης ταιριάζει μόνο σ’ εκείνους που πιστεύουν ότι η υψηλή τέχνη απαιτεί αναγκαστικά μεγάλη προσπάθεια. Ο μεγάλος κριτικός Τζον Κάρεϊ προκάλεσε αρκετή φρίκη όταν συμπέρανε στο πρόσφατο βιβλίο του «What Good Are the Arts?» πως «οτιδήποτε μπορεί να αποτελέσει έργο τέχνης. Εκείνο που το κάνει έργο τέχνης είναι ότι κάποιος το θεωρεί έργο τέχνης». Ο εστέτ μέσα μας ανατριχιάζει μπροστά σ’ αυτήν τη βάναυση δήλωση, όμως η σύγχιση που επικράτησε στη Βασιλική Ακαδημία στηρίζει την άποψη του Κάρεϊ. Αν τώρα κάποιος προχωρήσει παραπέρα και ισχυριστεί ότι το κουτσουρεμένο έργο του Χένσελ ή κάτι παρόμοιο είναι ανώτερο από έργα του Μονέ ή του Πικάσο, υπάρχουν πολλά επιχειρήματα για να τον αντικρούσουμε. Τελικά, όμως, οποιαδήποτε άποψη κι αν εκφραστεί, είναι, όπως κάθε καλλιτεχνική κρίση, ζήτημα υποκειμενικής γνώμης. http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_815933_16/07/2006_190924
Mr.Hartnoll Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2010 σε απάντηση του συσχετισμού άρθρου για την μοντέρνα τέχνη και φιλμ you must admit you brought this on yourself λέει ο Haneke στο κοινό που καταναλώνει σκ@τ@ sup /b/ όπως είπα τα φετίχ δεν μου έκαναν κλικ και αρκετές σκηνές τις "έτρεξα", in all seriousness αν κάποιος είδε όλες τις σκηνές θα τον έβλεπα με άλλο μάτι, thread locked για μένα, don't feed the film troll
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.