Προς το περιεχόμενο

Ζητείτε πόντιος!

Ageladakos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα.

Ζητείτε πόντιος να προσφέρει λίγη βοήθεια.

Προσπαθώ εδω και δυο μέρες να βρω την ετοιμολογία τον λέξεων του τραγουδιού ‘τσαμπασιν’ και έχω κολλήσει στον εξής στοίχο.

…Βάι εκάεν κι εμανίεν τ΄ Ορντούς το παρχάρ

και’κει άλλο δεν επέμνεν μοναχόν σαχτάρ…

Η λέξη σαχταρ λένε σε διάφορες ιστοσελίδες που έχω βρει πως σημαίνει στάχτη. Αλλά δεν έχω καταφέρει ως τώρα να εντοπίσω την ετοιμολογία της.

Τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο επηδει υπάρχει ποδοσφαιρική ομάδα της Ουκρανίας με το όνομα Шахтар (σημαίνει ορυκτης, δηλαδή εργάτης ορυχείου) και το γκουγκολ με πλημυρίζει με ατελείωτες άσχετες πληροφορίες.

Η προέλευση της λέξης δεν είναι σίγουρα περσικη, εφόσον ρώτησα κολλητό πέρση φίλο, το πιο πιθανό είναι πως δεν είναι τούρκικη καθώς δοκίμασα διαφόρους συνδυασμούς στο ψευδό-αλφαβιτο που έχουν.

Πειραματίστηκα στο γκουγκολ μεταφραστή και τα αποτελέσματα σε λέξης παρεμφερής με την στάχτη- αποκαΐδια στην γεωργιανή γλωσσά και την αρμένικη και δεν έχουν απολύτως καμία ομοιότητα.

Οπότε ψιλιαζομε πως είναι η σύνθετη λέξη η παραφθορα καποιας λέξης που μου ξεφεύγει.

Ευχαριστώ ιδι για την όποια βοηθεια, και παρεμπίπτοντος δεν ήξερα αν έπρεπε να κάνω εδώ την ανάρτηση.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...