yiannis_1 Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2010 Στις flash μνήμες το defrag κάνει μόνο κακό(τρώει cycles απο τα reads-writes)που δεν είναι απεριόριστα και όταν εξαντληθουν αρχίζουν τα blocks να βγαίνουν off. Σαν αποθηκευτικά μεσα εχουν αμελητέο Access Time σε σχέση με τα μαγνητικά μέσα και το defrag δεν εχει κανένα νόημα. Ότι θέλει να βρει το flashάκι μέσα στη μνήμη θα το βρει το ίδιο εύκολα είτε είναι σε σημείο στην αρχή της μνήμης είτε στο τέλος είτε σε 5 διαφορετικά σημεία αφού η μνήμη γίνεται access σε 0,1 ms (οι μαγνητικοί χρειάζονται περισσότερα απο 12 ms ή αλλιώς 1200 φορές περισσότερο χρόνο για να ανακαλύψουν την ίδια πληροφορία) Ούτε η αλλαγή του filesystem βοηθάει, ούτε το απλό format. Αν ισχύει στα φλασάκια ότι ισχύει και στους ssd όταν ενα block της flash γραφεται εστω και μια φορά και μετά σβήνεται με delete ή format δεν καθαριζει ουσιαστικά απο data. Απλά το μέσο δίνει εντολή ότι αυτός o χώρος είναι πλέον διαθέσιμος για εγγραφή. Όταν εγγράφουμε νέα δεδομένα πάνω στο μη άδειο αυτό block το φλασάκι κάνει δύο ενέργειες. 1ον αδειάζει το block και 2ον εγγράφει τα νέα data. Εξού και η μειωμένη απόδοση. Μόνο στην 1η εγγραφή θα εχουμε full ταχύτητα. Στον χώρο των Solid State Disks το φαινόμενο εχει αντιμετωπιστεί με την λειτουργεία του trim το οποίο κάνει ακριβώς αυτό που λέω παραπάνω αυτόματα. Αδειάζει κατευθείαν τα blocks όταν σβήνονται ή όταν ο δίσκος είναι idle ώστε να μη χάνει χρόνο σε περίπτωση νέας εγγραφής. Επίσης σε flash μνήμες σημαντικό ρόλο παίζει και το allignment των blocks της flash το οποίο χοντρικά σημαίνει ότι δίνουμε τέτοια διάσταση στα blocks ανάλογα με το filesystem του λειτουργικού ώστε όταν αντιγράφουμε data αυτά να χωράνε ακριβώς στα blocks της flash. Ακόμα πιο χοντρικά για να καταλάβετε την λειτουργία. Εστω ότι εχουμε κάποια data txt αρχεία ίδιου μεγέθους που (τελείος υποθετικά) χωράνε το κάθε ενα σε ενα block της nand. Για να αντιγράψουμε 100 τέτοια txt ο δίσκος θα χρειαστεί 100 εγγραφές. Αν δεν είναι ρυθμισμένο το block να χωράει ακριβώς 1 txt αλλά χωράει 3/4 του txt τότε για να αντιγράψει το καθένα θα χρησιμοποιήσει 2 blocks και θα τελειώσει στο διπλάσιο χρόνο. Πολύ μποκαλίστικα τα λέω αλλά φαντάζομαι πως στο περίπου με πιάνετε.
SR71B Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2010 Yiannis Αρχιζω να βγαζω μια ακρη με αυτα που εγραψες. Καταρχην, ετρεξα ενα utility, καποτε, που καθαριζει τον σκληρο δισκο με 00 (η οποιαδηποτε αλλη δεκαεξαεδικη μασκα). Λεγοταν BC Wipe και oυσιαστικα εκανε ενα ειδος unconditional format (αν μπορω να το πω ετσι) ΟΧΙ μονο σε σκληρους δισκους αλλα και σε φλασακια (τα οποια αναγνωριζε κανονικα). Τρεχωντας το πανω στο φλασακι μου , παρατηρησα οτι το wiping speed επεφτε στα 19-20 MB/sec, ενω το copy, εξω στον Total Commander ηταν σταθερα στα 29-30 MB/sec. Οποτε, ΝΑΙ, οντως υφισταται ενας καθαρισμος του block ΠΡΙΝ την εγγραφη με τα 00. Αλλα την ζημια ΔΕΝ την εκανε το BC Wipe, γιατι το ετρεξα μια-δυο φορες πριν μισο χρονο. Η πτωση στην ταχυτητα πιθανολογω οτι συνεβη μεσα στον Ιουλιο-Αυγουστο. ΟΧΙ νωριτερα. Θα το ειχα διαπιστωσει. ---------- Προσθήκη στις 18:30 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 18:26 ---------- Warewolf To στικακι αναγκαστηκα να το παραγγειλω απο Γαλλια. Εκει το βρηκα (PixMania). Στην Ελλαδα ειχε εξαντληθει. Οποτε, τι να κανω τωρα ? Να τους πω να μου το αλλαξουν επειδη ειναι μεσα στην εγγυηση ? Μα το στικακι λειτουργει απλα εχει πεσει 33% η ταχυτητα. Αντε να το εξηγησεις αυτο στο τηλεφωνο ....... θα μου το κλεισουν στην μουρη !!!!
SR71B Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2010 Ασημωστε με ...... νομιζω οτι το βρηκα !!!!! Ψεκασα την θυρα USB με ενα ψεκαστικο ψυχρου αερα ....... και η ταχυτητα ξανανεβηκε στα 29-30 MB/sec !!!! Παντως, το PC μου φροντιζω να το κραταω σχετικα καθαρο. Ιδιως τις θυρες. Δεν νομιζω να ηταν θεμα σκονης (η τριχας). Μαλλον ο ψυχρος αερας αναγκασε καποιες επαφες να ξανακολλησουν πιο "ζεστα". Δεν εξηγειται αλλιως ...... Οι θυρες που βλεπουν μπροστα (προσωπο) στο κουτι του PC συνδεονται ολες με καλωδιο με την μητρικη, και ΔΕΝ ειναι κολλημενες απευθειας στην μητρικη. Και μαλλον ............ δεν ειναι πολυ σοι ...... ποιοτικα !!!! Θα σας ενημερωσω ...... εαν η ταχυτητα αποκατασταθηκε παροδικα ......
Errik Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2010 Ασημωστε με ...... νομιζω οτι το βρηκα !!!!! Ψεκασα την θυρα USB με ενα ψεκαστικο ψυχρου αερα ....... και η ταχυτητα ξανανεβηκε στα 29-30 MB/sec !!!! Παντως, το PC μου φροντιζω να το κραταω σχετικα καθαρο. Ιδιως τις θυρες. Δεν νομιζω να ηταν θεμα σκονης (η τριχας). Μαλλον ο ψυχρος αερας αναγκασε καποιες επαφες να ξανακολλησουν πιο "ζεστα". Δεν εξηγειται αλλιως ...... Οι θυρες που βλεπουν μπροστα (προσωπο) στο κουτι του PC συνδεονται ολες με καλωδιο με την μητρικη, και ΔΕΝ ειναι κολλημενες απευθειας στην μητρικη. Και μαλλον ............ δεν ειναι πολυ σοι ...... ποιοτικα !!!! Θα σας ενημερωσω ...... εαν η ταχυτητα αποκατασταθηκε παροδικα ...... Σπρέι κρυου αέρα;!Ρε μπάς και είχε πάθει καμία κράμπα η θύρα;Μαλαξεις της έκανες; Πέρα από την πλάκα, δεν παίζει... Sent from my iPod touch using Insomnia
SR71B Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου 2010 Οκ, βρε συ. Δεν ηταν ψυχρου αερα ..... ηταν σκετου αερα. Τι δεν παιζει ? Να εφτιαξε η ταχυτητα απο αυτο ?
SR71B Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2010 Οkay, με ματιαξατε καλα ....... Ξαναεπεσε η ταχυτητα. Δεν ηταν η θυρα USB το προβλημα. Ουτε η σκονη. Ειπα και εγω να μοιραστω την χαρα μου μαζι σας. Ισως καποιος να ωφελουνταν. Καλα ηταν οσο κρατησε ...... Τι να κανω τωρα ? Να στειλω email στην OCZ ? Θα μου απαντησουν ?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.