Προς το περιεχόμενο

Ψηφιακή φωτογραφία

johnykim

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ένα θέμα για τους διάφορους τρόπους λήψεων φωτογραφιών, αλλά και γενικά για τις πολλές ικανότητες των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε.

Ας αρχίσω λοιπόν με κάποιες απορίες :P

Δεν έχω καταλάβει καλά το αποτέλεσμα σε μια φωτογραφία όταν χρησιμοποιώ AF(Auto Focus).Συγκεκριμένα έχω την Canon PowerShot A520, και όταν χρησιμοποιώ AF, ανάλογα με τις εξωτερικές συνθήκες, εμφανίζονται και τα κατάλληλα τετραγωνάκια AF.Την εστίαση σε αυτά τα σημεία δεν μπορώ να την καταλάβω να πω την αλήθεια:P.Μπορώ να μετακινήσω τα τετραγωνάκια για να εστιάσει αυτόματα στα σημεία που θέλω; Στο manual δεν βρήκα κάτι..

Επίσης ,χρησιμοποιείτε MF(Manual Focus),σε μη κοντινές φωτογραφίες;Νομίζω πως είναι κάπως δύσκολο και πως το MF χρειάζεται μόνο για κοντινές.

Ας συνεχίσουν όσοι θέλουν.Μετά από κάποια πειράματα με την ταχύτητα του κλείστρου και το μέγεθος του διαφράγματος , θα επανέλθω :-D

Δημοσ.

autofocus σημαίνει οτι ο επεξεργαστής της μηχανής σου αναλαμβάνει να οδηγήσει τον φακό και να εστιάσει στα αντικείμενα εντός των ορίων που μπορεί να εστιάσει.

Εστίαση σημαίνει καθαρή εικόνα.

Το χειροκίνητο focus (manual focus) δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη δηλαδή εσένα, να εστιάζει σε όποιο σημείο θέλει, αλλά απαιτεί έμπειρο χέρι και αντίληψη των δυνατοτήτων της μηχανής. Τα κουτάκια (αν είναι compact μηχανή και όχι DSLR) δέν μετακινούνται. Απλά εσύ ορίζεις στο κάδρο το σημείο και τον χρόνο που θα εστιάσεις.

Γενικά το autofocus βολεύει, είναι πρακτικό και γλυτώνεις αρκετό χρόνο.

Αν κάποιος έχει σπουδάσει φωτογραφία μπορεί να σου αναλύσει περισσότερο...

Δημοσ.

Μπορείς όμως να μετακινήσεις τη μηχανή σου ώστε να εστιάσει ακριβώς στο σημείο που θέλεις εσύ. Δεν αφήνεις το πλήκτρο που έχεις πατήσει ως τη μέση για να εστιάσει και ξαναμετακινείς τη μηχανή μέχρι να πετύχεις το επιθυμητό κάδρο. Στη συνέχεια πατάς το πλήκτρο μέχρι την πλήρη διαδρομή του και βγάζεις μια φωτογραφία που είναι εστιασμένη ακριβώς εκεί που θέλεις. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι εκεί που πατάς το μισό πλήκτρο αρχικά κλειδώνει και η έκθεση (φωτεινότητα). Αν δηλαδή το κάδρο που θα τραβήξεις τελικά είναι αρκετά διαφορετικό (φωτεινό-σκοτεινό) από αυτό που έβλεπε η μηχανή όταν εστίαζε θα υπάρχει λάθος στην έκθεση, αλλά αυτή είναι μια πολύ σπάνια περίπτωση.

Δημοσ.

Κατάλαβα τι λες.Ναι έτσι γίνεται σίγουρα, απλά το κάδρο έστω και λίγο θα είναι διαφορετικό , αφού θα προσπαθώ να πετύχω το-τα τετραγωνάκι-κια που ήταν εστιασμένα για άλλο σημείο.Επίσης έχω δοκιμάσει αυτόν τον τρόπο και με κλείδωμα του AF από διαφορετικό κάδρο, ώστε να μετακινείς την μηχανή με ευκολία σε νέο.

Απλά σαν αρχάριος, δεν ήξερα ότι κάτι τέτοιο λειτουργούσε.Νόμιζα ότι η εστίαση παραμένει στο αρχικό κάδρο και ότι με κάποιον τρόπο υπήρχε μνήμη για την εστίαση αυτή.:P :o

Ευχαριστώ :-)

Δημοσ.

Η εστίαση έχει να κάνει με την απόσταση. Αν πχ γνωρίζεις εκ των προτέρων ότι το θέμα της φωτογραφίας σου βρίσκεται σε απόσταση 3,5 μέτρων από τη μηχανή σου αρκεί να εστιάσεις σε ένα οποιοδήποτε αντικείμενο που βρίσκεται στα 3,5 μέτρα ακόμη και αν βρίσκεται σε άλλη κατεύθυνση. Αν επαναφέρεις τη μηχανή στο αρχικό κάδρο και ολοκληρώσεις τη λήψη ό,τι βρίσκεται σε απόσταση 3,5 μέτρων θα είναι εστιασμένο σωστά.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...