katsouras Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2010 Καλησπερα.Εδω και αρκετα χρονια θελω να μαθω κιθαρα.Το ξερω πως δεν μαθαινεις απο την μια μερα στην αλλη και θελει πολυ εξασκηση αλλα θελω να ρωτησω αυτους που το κατεχουν το αθλημα,αν και κατα ποσο ειναι εφικτο καποιος που δεν ξερει τιποτα απο μουσικη να ξεκινησει απο το μηδεν και να μαθει μονος του με βοηθηματα οπως βιβλια.Ηλικιακα δεν ειμαι μεγαλος και γενικα μαθαινω γρηγορα.Κυριως με ενδιεφεραι να παρω ηλεκτικη αλλα νομιζω πως αν μαθεις κλασσικη μετα θα παιζεις σχετικα ευκολα..Θελω γνωμες πριν παρω την αποφαση και συμβουλες..
georgalasg Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2010 αν εχεις θεληση τα παντα γινονται Με ενα δασκαλο σιγουρα καλυτερα βεβαια, αλλα και μονος σου κατι θα κανεις. Για κιθαρα υπάρχουν απειρα βιντεακια στο youtube που σου δειχνουν οτι θες... Το καλυτερο βεβαια είναι δασκαλος και ακομα καλυτερο καλη παρεα (καποιος που παιζει κιθαρα, οχι απαραιτητα πολυ καλα) για να ανταλασσετε αποψεις ... Η κλασική παντως δε νομιζω πως εχει καμια σχεση με την ηλεκτρικη. Βεβαια δε παιζω ηλεκτρικη (δεν την εχω πιασει ουτε στα χερια μου) αλλα ετσι νομιζω. Μπορει να κανω και λαθος....
katsouras Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2010 Υπαρχει καποιος αυτοδιδακτος να με συμβουλεψει?Διοτι απο παρεα δεν ασχολειται κανεις και μονη λυση ειναι να παω σε δασκαλο αλλα δεν το θελω αυτο τον καιρο για οικονομικους λογους.Οσο αναφορα τον εξοπλισμο,εχω δει καποια πακετακια για αρχαριους με ηλ.κιθαρα,ενισχυτη και οτι αλλο χρειαζεται για ξεκινημα γυρω στα 200 ευρο.Ενισχυτη εχω ηδη τι κιθαρες μου προτεινετε?
slygeo87 Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2010 Υποθέτω τα πακετάκια (φθηνά) που λες πάνε με stratocaster της fender, μια χαρά είναι για αρχάριο.
N0tisOO7 Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2010 Υπαρχει καποιος αυτοδιδακτος να με συμβουλεψει?Διοτι απο παρεα δεν ασχολειται κανεις και μονη λυση ειναι να παω σε δασκαλο αλλα δεν το θελω αυτο τον καιρο για οικονομικους λογους.Οσο αναφορα τον εξοπλισμο,εχω δει καποια πακετακια για αρχαριους με ηλ.κιθαρα,ενισχυτη και οτι αλλο χρειαζεται για ξεκινημα γυρω στα 200 ευρο.Ενισχυτη εχω ηδη τι κιθαρες μου προτεινετε? Έχω μάθει κιθάρα από μόνος μου με κλασσική και είναι καλύτερο να αρχίσεις με αυτή γιατί μαθαίνεις να παίζεις με τα δάχτυλα (σε αντίθεση με ακουστική ή ηλεκτρική που έιναι με πένα) και μαθαίνεις καλύτερα, αισθάνεσαι την κιθάρα και την έλεγχεις. Εγώ για αρχή έμαθα ακούγοντας τις νότες και προσπαθώντας ο ίδιος να παίξω από μόνος μου. Πολύ δύσκολο αλλά με βοηθάει τώρα και είναι ένα πλεονέκτημα στο οποίο υπερταιρώ πολύ έναντι άλλων. Γενικά παίζω πάρα πολύ καλά μετά από 3 χρόνια εκμάθησης και εξάσκησης μόνος μου. Το να μάθεις μόνος δεν είναι καθόλου εύκολο. Θέλει υπομονή τρομερή. Αγόρασε βιβλία με μαθήματα εκμάθησης της κιθάρας χωρίς δάσκαλο με σύχρονη μέθοδο, με ταμπλατούρες και συγχορδίες. Σ' αυτά τα βιβλίο υπάρχουν οι βασικές νότες και για πιο ειδεικές υπάρχουν άλλα (τεύχος 2,3,...) με τα οποία σε μαθαίνουν και δοιάφορες τεχνικές παιξίματος. Η ηλεκτρική είναι πολύ διαφορετική από την κλασσική και σχεδόν πιό κοντά με την ακουστική. Αν θες να την μάθεις μάθε κλασσική (που σε προτείνω) ή ακουστική (χρησιμοποιείς πένα και όχι δάχτυλα) και μετά με ένα βιβλίο εξάσκησης για ηλετρική θα είσαι καλά. Γενικά το να μάθεις κιθάρα βοηθάει πολύ το στυλ μουσικής που ακούς (Rock, Country, Blues Rock, Pop). Έχε ένα κιθαρίστα σαν πρότυπο και μάθε κανά 2-3 εύκολα τραγούδια του. Το YouTube όντως έχει πολλά βίντεο που μάλλον θα σε βοηθήσουν σε πολλά τραγούδια να μάθεις να τα παίζεις αλλά θα σπαταλάς πολύ χρόνο για αυτά.
pipiris Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2010 Διαφωνώ στο ότι πρέπει να αρχίσει με κλασσική πρώτα από την στιγμή που θέλει να μάθει ηλεκτρική. Μαθαίνοντας πρώτα κλασσική υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να το παρατήσει το άθλημα επειδή δε θα του αρέσει ο ήχος ή επειδή δεν θα μπορεί να βγάλει τα κομμάτια που του αρέσουν. Για αυτο ξεκίνα κατευθείαν με ηλεκτρική και μη μασάς. έτσι και αλλίως και γω πριν 2 χρόνια που ξεκίνησα δεν ήξερα πόσες χορδές έχει καν η κιθάρα και τώρα είμαι σε ένα σχετικά καλό επίπεδο για μένα. Το καλύτερο που θα μπορούσες να κάνεις είναι να βρεις έναν καλό δάσκαλο και να κάνεις κάποια μαθήματα για να μάθεις τουλάχιστον τα βασικά. Αλλά και μόνος μπορείς να κάνεις δουλειά πλέον γιατί έχει γεμίσει το σύμπαν με βίντεο εκμάθησης απλώς επειδή ακριβώς οι πληροφορίες είναι άπειρες δεν θα ξέρεις που να πρωτοεπικεντρωθείς αλλα θα βγάλεις άκρη αν ασχοληθείς. http://www.justinguitar.com/en/AA-000-LessonIndex.php http://www.guitarlessons365.com/ Σε αυτά τα 2 site έχει φοβερά μαθήματα και καλο θα ήταν να ξεκινήσεις από αυτά τα 2 πριν αρχίσεις να κοιτας σε βιβλία και DVD γιατί αυτά σε πέρνουν από την αρχή. Επίσης φανταστικά DVD βγάζει η εταιρία Lick Library και άμα ρωτήσεις τον θείο σου θα δεις ότι έχει παρα πολλά:p:p. Αν θες πες μου να σου πω ποιά από αυτά είναι καλα για αρχάριους μιας και έχουν άπειρα. Για κιθάρα και ενισχυτή τα 200 δεν είναι το ιδανικό ποσό αλλά μπορείς να βρεις κάποια καλα πράγματα σε αυτή την τιμή. http://forum.kithara.gr/ http://www.noiz.gr/index.php?action=forum Τσέκαρε σε αυτά τα φόρουμ τα άπειρα θέματα περί κιθάρας και ενισχυτή για αρχάριο. Μπορούμε και εδώ να σου προτείνουμε αλλά πρέπει να μας διευκρινήσεις τι θες να παίζεις.
nikoskon Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2010 Ο σωστός τρόπος είναι με δάσκαλο για να βλέπει και να διορθώνει τα λάθη του μαθητή. Αυτό δεν σηκώνει συζήτηση. Και έχει αναλυθεί πολλάκις εδώ στο Insomnia. Όσον αφορά το αν πρέπει να μάθει πρώτα κλασική: -Όσοι δεν έχουν πιάσει κλασική στα χέρια τους θα υποστηρίζουν πως δεν χρειάζεται. -Όσοι ξεκίνησαν με κλασική και αφού ολοκλήρωσαν ένα επίπεδο σπουδών, ασχοληθήκαν με ηλεκτρική, θα υποστηρίξουν το αντίθετο. -Όσοι τους έβαλαν με το ζόρι να ξεκινήσουν κλασική για να μάθουν αργότερα ηλεκτρική, μια απο τα ίδια. Αρχίζουμε από τις νότες. Το αλφάβητο της μουσικής είναι νότες. Επομένως ο μαθητής πρέπει να μάθει να διαβάζει τις νότες όπως αυτές δίνονται σε ένα πεντάγραμμο(solfege). Από εκεί και έπειτα, η κιθάρα χρησιμοποιεί και τα 2 χέρια του εκτελεστή. Η βασική διαφορά μεταξύ ηλεκτρικής και κλασικής είναι το δεξί χέρι. Στην μεν κλασική χρησιμοποιούνται τα δάκτυλα μιας και είναι νυκτό έγχορδο, στην μεν ηλεκτρική χρησιμοποιείται πένα. Επομένως σε πρώτο επίπεδο, η τεχνική στο δεξί χέρι είναι διαφορετική. Όμως στο αριστερό χέρι, η τεχνική είναι σχεδόν ίδια και ευνοεί αυτόν ο οποίος έχει εξασκηθεί πρώτα σε κλασική για 2 κυρίως λόγους: α.Πλάτος ταστιέρας β.Απουσία ενισχυτή - ανάγκη για ακουστική/καθαρή ενίσχυση/παίξιμο από τον εκτελεστή. Βασικά με όποιο όργανο και αν επιλέξετε να ασχοληθείτε, ο δάσκαλος είναι απαραίτητος.
panosxry Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2010 +1000 ^^ Πιστεύω πως και μόνος σου μπορείς να βγάλεις πολλά πράγματα αλλά για τα βασικά στην αρχή όντως είναι πολύ χρήσιμη εώς επιβεβλημένη η παρουσία δασκάλου. Εξάλλου, ο δάσκαλος θα σε μάθει να στήνεις τα χέρια σου σωστά όταν παίζεις, να κρατάς σωστά την κιθάρα και γενικά θα σε διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό στην εκμάθηση του οργάνου. Αλλιώς είναι σαν να πάιρνεις ένα σχολικό βιβλίο και χωρίς να πατήσεις σχολείο να πας να δώσεις εξετάσεις στο τέλος. Μπορεί να τα καταφέρεις αλλά θα έχεις δυσκολευτεί πολύ περισσότερο. Όσο για την κιθάρα με την οποία θα ξεκινήσεις, αν αγαπάς πολύ την κιθάρα και έχεις όρεξη να ξοδέψεις χρόνο για αυτή ξεκίνα με κλάσσική, έστω για 1 χρόνο. Μπορεί να μην μαθαίνεις τεχνικές της ηλεκτρικής αλλά αργότερα θα νοιώθεις πιο ολοκληρωμένος σαν κιθαρίστας.
katsouras Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2010 Ευχαριστω παιδια για τις απαντησεις σας.Μετα απο ψαξιμο κατεληξα να κανω υπομονη και οταν ειμαι οικονομικα πιο ανετος αν εχω χρονο να ξεκινησω για αρχη τουλαχιστον με ενα δασκαλο..Προς το παρον ομως το βαζουμε στο ψυγειο..
activex Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2010 Κανείς όμως δε σε ρώτησε ποιες είναι οι απαιτήσεις σου από το όργανο και το επίπεδο που θες να φτάσεις! ο nikoskon για παράδειγμα καλώς σου λέει τον ποιο σωστό τρόπο, αλλά εσύ μπορεί να μη θέλεις να γίνεις φτασμένος κιθαρίστας που θα αφιερώσεις τη ζωή σου και να αρκείσαι στο να παίζεις συγκεκριμένο ρεπερτόριο πχ παπαγαλία και δίχως να διαβάζεις πεντάγραμμο. Σε όλα συνεπώς υπάρχουν επίπεδα βάση του χρόνου/στόχου που θες να αφιερώσεις/αφιερωθείς, αν θες να γίνεις ένας ερασιτέχνης που θα γρατζουνάς το όργανο, μπορείς να αρκεστείς και σε ότι καταφέρεις μόνος σου, από εκεί και πέρα καταλαβαίνεις ότι θα απέχεις από αυτόν που έθεσε υψηλούς στόχους και ξεκίνησε με σωστές βάσεις, παίρνοντας τα πχ από την αρχή σε ένα δάσκαλο. Το πρώτο θα σου αποφέρει ποιο γρήγορα έμπρακτα αποτελέσματα (ανάλογης φυσικά ποιότητας) ενώ το δεύτερο θέλει περισσότερη μελέτη ώστε να σε ανταμείψει σε βάθος χρόνου.
georgalasg Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2010 καλυτερα μονος σου και να ασχοληθεις, παρα να μην την πιασεις ποτε επειδη δεν εχεις χρηματα για δασκαλο.... Ξεκινα εστω κι ετσι γιατί μετα θα χτυπας το κεφαλι σου στον τοιχο.... Υπαρχουν φιλοι που μαθαινουν μπουζούκι μονοι τους. Η κιθαρα θα σε δυσκολεψει; Ολο το ιντερνετ είναι γεματο βιντεακια. Τι να πουν και οι φιλοι που μαθαινουν μπουζουκι... ΜΗΝ ΤΟ ΠΑΡΑΤΗΣΕΙΣ.
ZAKKWYLDE Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2010 Όσον αφορά το αν πρέπει να μάθει πρώτα κλασική: -Όσοι δεν έχουν πιάσει κλασική στα χέρια τους θα υποστηρίζουν πως δεν χρειάζεται. -Όσοι ξεκίνησαν με κλασική και αφού ολοκλήρωσαν ένα επίπεδο σπουδών, ασχοληθήκαν με ηλεκτρική, θα υποστηρίξουν το αντίθετο. -Όσοι τους έβαλαν με το ζόρι να ξεκινήσουν κλασική για να μάθουν αργότερα ηλεκτρική, μια απο τα ίδια. Υπάρχουν διαφορές και στο αριστερό χέρι στην Ηλεκτρική και είναι κυρίως για λόγους ελέγχου του θορύβου που παράγουν οι ελεύθερες χορδές. Γι'αυτό το λόγο και μόνο πρέπει να ξεκινήσεις απο ηλεκτρική ώστε να συνηθίσεις τον ήχο και να συνηθίσει το χέρι σου να μπλοκάρει όσο γίνεται τις ελεύθερες χορδές για να περιορίζεις τον θόρυβο. Στην κλασική αυτό δεν είναι καν θέμα. Έχοντας ξεκινήσει και εγώ με κλασική για 1 χρόνο το πλάτος ταστιέρας δεν με βοήθησε καθόλου...αφού μετά απο 12 χρόνια ηλεκτρική αν πάω να παίξω κλασική μου φαίνεται τεράστια (αν και δεν έχω πρόβλημα).
GeorgeManiac Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2010 εγω είμαι της άποψης ότι άμα ειναι να ασχοληθείς με ηλεκτρική τοτε πρέπει να ξεκινήσεις με ηλεκτρική, και άμα ειναι να ασχοληθείς με κλασσική να ξεκινήσεις με κλασσική. δεν βλέπω το λόγο να προωθειται η κλάσσικη κιθαρα ως το ξεκίνημα για αλλα πράγματα, νομίζοντας ότι είναι κάτι πιο εύκολο. φυσικά εδω τίθεται και το θέμα, τι ενοούμε όταν λέμε "ξέρω κλασσικη κιθάρα"
activex Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2010 καλυτερα μονος σου και να ασχοληθεις, παρα να μην την πιασεις ποτε επειδη δεν εχεις χρηματα για δασκαλο.... Ξεκινα εστω κι ετσι γιατί μετα θα χτυπας το κεφαλι σου στον τοιχο.... Υπαρχουν φιλοι που μαθαινουν μπουζούκι μονοι τους. Η κιθαρα θα σε δυσκολεψει; Ολο το ιντερνετ είναι γεματο βιντεακια. Τι να πουν και οι φιλοι που μαθαινουν μπουζουκι... ΜΗΝ ΤΟ ΠΑΡΑΤΗΣΕΙΣ. Υπάρχει βέβαια μια θεωρία που λέει ότι τα λάθει που θα κάνεις μόνος σου θα δυσκολέψουν περισσότερο στο να τα ξεμάθεις, από ότι να μάθεις πχ μια καινούρια τεχνική! γενικά σε ταλαιπωρούν και αργότερα τα κουβαλάς...
pipiris Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2010 Υπάρχει βέβαια μια θεωρία που λέει ότι τα λάθει που θα κάνεις μόνος σου θα δυσκολέψουν περισσότερο στο να τα ξεμάθεις,από ότι να μάθεις πχ μια καινούρια τεχνική! γενικά σε ταλαιπωρούν και αργότερα τα κουβαλάς... Δεν είναι θεωρία, αλήθεια είναι οπότε καλύτερα από την αρχή με δάσκαλο εαν υπάρχει η δυνατότητα. Αν δεν υπάρχει ας προσπαθήσει και μόνος γιατί άμα περιμένει μπορεί να του φύγει η όρεξη να μάθει που είναι πολύ χειρότερο. Μπορεί μετά να καταλάβει την αναγκαιότητα του δασκάλου και να ξεκινήσει μαθήματα.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.