Προς το περιεχόμενο

οικιακα: εχει ακομα αυτη την επιλογη η ελληνιδα?

ΦΡΑΝΤΣΕΣΚΑ ΣΑΝΤ

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

με αφορμη τα οσα ακουω ολο και συχνοτερα τον τελευταιο καιρο τοσο στα μμε οσο και στη δουλεια μου θα ηθελα τη γνωμη σας: εχει κατα τη γνωμη σας η σημερινη ελληνιδα την επιλογη του να μεινει στο σπιτι και να κανει οικογενεια ή επικρατει ενας ρατσισμος απεναντι στην καθε γυναικα που θα το τολμησει?

προβληματιζομαι γιατι βλεπω ποσο δυσκολο ειναι να ξεφυγει κανεις απ΄το μαγγανοπηγαδο ετσι και κανει το πρωτο βημα να γραφτει σε μια σχολη. θελω να πω οτι ενω στην αρχη ολα αυτα ηταν ενα βημα προς την καλυτερη μορφωση και την οικονομικη ανεξαρτησια, εχει πλεον μετατραπει σε μονοδρομο. πώς θα αντιδρουσατε εσεις αν η φιλη σας ή η κορη σας μετα απο 4 ή 14 χρονια σπουδων σας ελεγε ''και τωρα βρηκα τον αντρα της ζωης μου και σταματαω την καρριερα μου μεχρι να γινουν 20 τα παιδια μου''? προσωπικα δεν εχω κανεναν γνωστο που να πιστευω οτι θα χαμογελασει ουτε και καμια γνωστη που να τολμαει να το σκεφτει.

Δημοσ.

Αντιστρέφω την ερώτηση και απαντώ

εχει κατα τη γνωμη σας ο σημερινός Έλληνας την επιλογη του να μεινει στο σπιτι και να κανει οικογενεια ή επικρατει ενας ρατσισμος απεναντι στον καθε άνδρα που θα το τολμησει?
Δημοσ.

Το εκανε μια φίλη στα 25 της. Δουλευε από τα 15-16 σε μπαρ κλπ, συνεχισε ενω παράλληλα σπουδαζε και βρηκε δουλειά σε λογιστικό γραφείο στα 25 της αποφάσισε να κανει παιδί και να τα παρατησει ολα για να το μεγαλώσει. Βεβαια σε αυτη την απόφαση βοήθησε και η καλή οικονομική κατασταση του αντρα της. Οποτε αυτοί πλεον ειναι μια ευτυχισμένη οικογένεια και δεν τους πολυνοιάζει τι θα πει ο κόσμος.

Δημοσ.

Υπάρχουν αρκετές γυναίκες που το κάνουν και δεν βλέπω και ιδιαίτερες αντιδράσεις από άλλους. Πιο πολύ ζήλια από τις άλλες γυναίκες που δεν έχουν την δυνατότητα να το κάνουν.

Αυτό βέβαια απαιτεί χρήμα από την πλευρά του άντρα.

Παλιότερα με έναν μισθό μπορούσαν άνετα να μεγαλώσουν μια οικογένεια και γι' αυτό ήταν ταμπού.

Σήμερα δουλεύουν και οι 2 και πάλι δεν αρκεί. Γι' αυτό και είναι λιγότερο διαδεδομένο το φαινόμενο.

εχει κατα τη γνωμη σας ο σημερινός Έλληνας την επιλογη του να μεινει στο σπιτι και να κανει οικογενεια ή επικρατει ενας ρατσισμος απεναντι στον καθε άνδρα που θα το τολμησει?

Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αυτό προς το παρόν. Οι ίδιες οι γυναίκες που βγάζουν πολλά χρήματα δεν σέβονται καθόλου έναν άντρα που δεν δουλεύει ή που δεν βγάζει τουλάχιστον τα ίδια με αυτές.

Δημοσ.

Γιατί να μην το 'χει;

Εξαρτάται και με πόσα είναι ικανοποιημένος ο καθένας,

αν μια οικογένεια μπορεί και τα βγάζει πέρα με έναν μισθό 1500 ευρώ

του άντρα και δεν νιώθει ότι της λείπουν πράγματα, δεν θα πάει να δουλέψει

η γυναίκα. Αν νιώθει το ζευγάρι ότι ζουν μίζερα, θα πάει.

Η κατάσταση είναι τραγική, κυρίως για τον νέο κόσμο.

Τώρα η μέση 40άρα, 45άρα, 50άρα κτλ. εκτός του ότι δεν έχει

τις ίδιες ανάγκες και έξοδα με μια 25άρα π.χ που θα θέλει και τις εξόδους

της και τα ταξιδάκια της και τις διακοπές της, θα έχει (γενικά μιλάμε, μέσο όρο)

και 5 φράγκα στην άκρη παραπάνω.

Από 'κει και πέρα διαλέγεις και παίρνεις.

Εγώ προσωπικά δεν θα κατέκρινα μια γυναίκα αν αποφάσιζε να μείνει σπίτι

και να μεγαλώνει τα παιδιά χωρίς να εργάζεται, είναι κλισέ αλλά το να κρατάς

οργανωμένο και καθαρό ένα σπίτι, χωρίς να αναφερθώ καν σε μεγάλωμα παιδιών,

είναι κατόρθωμα και απαιτεί ώρες.

Η αλήθεια πάντως είναι ότι μια σημερινή 20άρα, 25άρα που πάει να ανοίξει σπίτι...ΠΟΛΥ δύσκολα δεν θα χρειαστεί να δουλέψει, η μόνη περίπτωση είναι να προέρχεται από οικογένεια με πολλά λεφτά ή η ίδια ή ο άντρας της.

Δύσκολα 25άρης, ό,τι σπουδές και να ΄χει κάνει, όσο και να ΄χει καβαντζωθεί, να

μπορεί να βγάζει τόσα χρήματα που να περνάει καλά μια 3μελής οικογένεια (αν υποθέσουμε ότι κάνουν και ένα παιδάκι). Τι να περνάνε καλά δηλαδή, αν δεν πεινάνε θα 'ναι κατόρθωμα και πρέπει να του πούμε μπράβο.

Δημοσ.
με αφορμη τα οσα ακουω ολο και συχνοτερα τον τελευταιο καιρο τοσο στα μμε οσο και στη δουλεια μου θα ηθελα τη γνωμη σας: εχει κατα τη γνωμη σας η σημερινη ελληνιδα την επιλογη του να μεινει στο σπιτι και να κανει οικογενεια ή επικρατει ενας ρατσισμος απεναντι στην καθε γυναικα που θα το τολμησει?

Καταρχας ας ξεκαθαρισουμε καποια πραγματα .Που μπορει να θεωρουνται δεδομενα αλλα ΔΕΝ ειναι.Οπως πχ οτι ενα ανδρογυνο το χωριζει μονο ο θανατος :P .Αν η γυναικα λοιπον εχει αφοσιωθει στο σπιτι , ειναι οικονομικα εξαρτημενη (με οτι αυτο συνεπαγεται ) απο τον ανδρα .Αν χωρισουν τι θα κανει ? Σε περιπτωση αποτυχημενου γαμου, τι ειναι διατεθειμενη να ανεχθει ? Αν ειναι διατεθειμενη να παρει το ρισκο , ελευθερα (απο εμενα, ποσο μαλλον αν ειχα την οικονομικη ανεση)

Δημοσ.

Εφόσον υπάρχει η οικονομική δυνατότητα δεν είναι καθόλου ντροπή τα οικιακά.

Μάλιστα το να μεγαλώσεις παιδιά και να αποτελείς το θεμέλιο(που όπως και να το κάνουμε είναι η γυναικα) μιας οικογένειας θεωρώ ότι είναι πιο σημαντικό από μία εργασία.Αν χωρίσεις πάλι υπάρχουν και οι διατροφες!

Οποιος έχει μεγαλώσει με την μανα του σπιτι καταλαβαίνει τί εννοώ και όποιος όχι ξέρει τί θα πεί να μεγαλώνεις με παππούδες-γιαγιαδες-θειες κλπ.

Δημοσ.

Όλα ξεκινούν απ' το τι σε κάνει να νιώθεις καλά! Νιώθεις καλά με το να είσαι οικονομικά ανεξάρτητη; Τότε καλά κάνεις κι εργάζεσαι! Δεν θέλεις να εργάζεσαι και θέλεις να αφοσιωθείς στο σπίτι και στην φροντίδα των παιδιών σου; Με γειά σου και χαρά σου!!! Δεν είναι ωραίο να μένεις στο τι θα πει η κοινωνία/η γειτονιά/οι γνωστοί κλπ. Ο καθένας ας κάνει τις επιλογές που τον εκφράζουν/γεμίζουν και που τον κάνουν να περνάει καλά. Μόνον τότε θα είναι ολοκληρωμένος και χαρούμενος!

Πάντως, είναι λίγες οι γυναίκες που θα παρατήσουν την εργασία τους και θα κάτσουν σπίτι! Οι περισσότερες που το κάνουν αυτό είναι από χωριά, παραμεθόριες περιοχές κλπ. Όχι ότι δεν το κάνουν κι άλλες γυναίκες αυτό βέβαια!

Η πλειοψηφία των γυναικών δεν θέλει να κλειστεί στο σπίτι. Πείτε το όπως θέλετε: θέμα γοήτρου/εγωισμού/ιδεολογίας κοκ. Οι γυναίκες θέλουν να νιώθουν ανεξάρτητες, δεν θέλουν να εξαρτώνται απ' τον σύζυγό τους και να νιώθουν μειονεκτικά. Άλλωστε, σήμερα δεν τα βγάζει πέρα το ζευγάρι αν δεν δουλεύουν και οι δύο. Οι ανάγκες είναι πολλές και ειδικά αν έχουν και παιδιά πίσω! Θα πρέπει όμως να δίδεται αρκετή προσοχή και να υπάρχει ενασχόληση με τα παιδιά κι απ' τους δύο γονείς, ώστε να καλύπτεται και η ανάγκη των παιδιών.

Δημοσ.

χαχαχαχαχαχα

τι λετε ρε???

που ζειτε?

ακουτε τι λετε?

τοσα χρονια οι γυναικες μας ειχαν πρηξει οτι θελουν ισοτητα και να αποκτησουν το δικαιωμα να δουλευουν και αυτες.

τωρα το θεωρουν ντροπη να μη δουλευουν?

ποιος τα λεει αυτα???

εγω χαιρομαι να βλεπω γυναικες να μη δουλευουν! οπως και καθε φυσιολογικος αντρας....

Δημοσ.
χαχαχαχαχαχα

τι λετε ρε???

που ζειτε?

ακουτε τι λετε?

τοσα χρονια οι γυναικες μας ειχαν πρηξει οτι θελουν ισοτητα και να αποκτησουν το δικαιωμα να δουλευουν και αυτες.

τωρα το θεωρουν ντροπη να μη δουλευουν?

ποιος τα λεει αυτα???

εγω χαιρομαι να βλεπω γυναικες να μη δουλευουν! οπως και καθε φυσιολογικος αντρας....

φαλλοκρατης

δλδ δν θες να υπαρχει ισοτητα μεταξυ των 2 φυλλων.

αυτα τα 2 συμπερασματα βγαζω.

Δημοσ.

Και κάπου εδώ my common sense, γιατί είναι μια γκαντ νταμν σούπερ δύναμη, λέει ότι θα αλλάξει η ροή της συζήτησης.

Και θα ασχολούμαστε:

α) με πώς και γιατί από προϊστορικών ετών το θηλυκό ασχολείται με την οικογένεια, ενώ το αρσενικό κυνηγά για να φάει η οικογένεια. Πάνω σ' αυτό θα γίνει μελέτη και έρευνα για να δούμε την εξέλιξη αυτού του αρχέγονου πρότυπου οικογένειας.

β) στην πορεία θα αναλύσουμε τον φεμινισμό στη βάση του, αλλά θα προχωρήσουμε και σε μελέτη των υποκατηγοριών. Προφανώς και θα γίνει εκτενής αναφορά στη χειραφέτηση και τα αποτελέσματά της, θετικά και αρνητικά.

γ) θα συνεχίσουμε στο γιατί η γυναίκα πλέον είναι πιο άντρας από τον άντρα, και γιατί ο άντρας φοβάται τη γυναίκα.

δ) θα αναφερθούμε σαφέστατα στο γεγονός ότι "δεν υπάρχουν άντρες πια", και πού οφείλεται αυτό.

Ξεχνάω και μερικά άλλα, φταίει όμως και η λίγο περασμένη ώρα.

Επιστρέφοντας (μετά από 15 φανταστικές σελίδες) στο θέμα για το οποίο ξεκίνησε η συζήτηση.

Είναι δυνατόν, και δεν είναι ντροπή, εφόσον ο σύζυγος-σύντροφος-γουατέβερ έχει τη δυνατότητα να το υποστηρίξει οικονομικά.

Από την άλλη δεν μου αρέσει και τόσο η ιδέα "μείνε σπίτι - κάνε οικογένεια". Αντίστοιχα όμως δεν μου αρέσει και η ιδέα "πάρε πτυχία, κάνε καριέρα, χέσε την οικογένεια". Μία ή άλλη, είναι δυο άκρα, το 'να τ' άλλο, μια μέση λύση θα μου έκανε καλύτερα.

Δημοσ.

φαλλοκρατης

Πλήρης ισότητα δεν υπάρχει και ποτέ δεν θα υπάρχει. Πάντα θα υπάρχει η ισότητα σε επίπεδο ανθρώπινης ύπαρξης και ανισότητα λόγω φυλετικής διαφορετικότητας.

Δημοσ.

φαλλοκρατης

δε καταλαβες.

γραφω "χαιρομαι"! δε γραφω απαιτω ή συχενομαι οι γυναικες να δουλευουν.

αυτο σημαινει οτι αγαπαω:-D τις γυναικες και δε θελω να τις βλεπω να παιδευονται.

τις γυναικες πρεπει να τις εχουμε στα ωπα-ωπα, πριγκιπεσσες γυναικα και κορη.

αυτο ειναι το ονειρο καθε φυσιολογικου αντρα.

τωρα αν υπαρχει οικονομικη αναγκη, συχενομαι τις γυναικες που ΔΕ δουλεουν και τα περιμενουν ολα ετοιμα.

βεβαια υπαρχουν και γυναικες οι οποιες κανουν καριερα και το χαιρονται.

δε ειναι δυνατον Π.Χ. να παντρευτω μια γυναικα που να ειναι διευθυντρια σε νοσοκομειο και να της πω σταματα τη δουλεια.

αν ομως η γυναικα μου δουλευει 12 ωρα σαν πωλητρια ρουχων ή σε σουβλατζιδικο με 3 κ 60, ειναι δυνατον να την αφησω να δουλευει?

ενοειτε οτι δεν υπαρχει οικονομικο προβλημα.

εμενα το ονειρο μου ειναι να υπαρχει ισοτητα και να μπορω και γω να ασχοληθω αποκλειστικα και μονο με οικιακα! :lol:

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...